Κατηγορίες
Επιπλέον Άρθρα Επιπλέον Άρθρα Για Γονείς Καθημερινή Ζωή

Home visits- πότε, πως και γιατί πραγματοποιούνται απο τους δασκάλους

Ένα λιγότερο γνωστό κομμάτι της διδασκαλίας στην Αγγλία είναι τα home visits. Πόλλοί γονείς και εκπαιδευτικοί δεν τα γνωρίζουν μέχρι να χρειαστεί να τα πραγματοποιήσουν και συχνά δημιουργείται σύγχυση γύρω απο το σκοπό τους. Ωστόσο τα home visits είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και εξυπηρετούν πολύ σημαντικούς σκοπούς. Ας τα δούμε όμως απο την αρχή.

Τι είναι και πότε γίνονται τα home visits;

Τα home visits είναι επισκέψεις που κάνουν οι εκπαιδευτικοί στο σπίτι ενός μαθητή ώστε να γνωρίσουν το παιδί και το περιβάλλον του. Συμβαίνουν στην προσχολική αγωγή, όταν ένα παιδί ξεκινά σε Nursery class ή Reception class για πρώτη φορά σε ένα σχολείο. Ωστόσο πραγματοποιούνται μόνο στα παιδιά που είναι καινούρια σε ένα σχολείο και όχι σε αυτά που φοιτούν ήδη. Αν για παράδειγμα το παιδί σας φοιτά στο ίδιο σχολείο απο τα 2-3 του χρόνια, τότε δε θα δεχτείτε home visits αν φοιτήσει στη Reception class στο ίδιο σχολείο.

Τα home visits πραγματοποιούνται είτε το Σεπτέμβρη, είτε στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου. Κάθε σχολείο οργανώνει τα home visits διαφορετικά και συνήθως κανονίζονται όταν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τις εγγραφές και τα παιδιά που θα φοιτήσουν σε κάθε τάξη. Ο εκπαιδευτικός θα σας τηλεφωνήσει την περίοδο των home visits και θα κανονίσει μαζί σας ένα ραντεβού. Πραγματοποιείται μόνο ένα home visit ανα μαθητή, και αν το παιδί σας συνεχίσει στο ίδιο σχολείο ή πάει σε τάξη άνω της Reception class δε θα χρειαστεί να ξανακάνετε.

Απο ποιον πραγματοποιούνται τα home visits;

Η επίσκεψη θα γίνει απο τον μελλοντικό δάσκαλο του παιδιού σας και 1-2 άτομα του επιπλέον προσωπικού. Αν το παιδί σας έχει ειδικές ανάγκες και του έχει εγκριθεί παράλληλη στήριξη, τότε θα έρθουν και τα άτομα που θα του κάνουν 1-1 support.

Γιατί γίνονται τα home visits;

Τα home visits δίνουν την ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς:

  • Να δουν τα ενδιαφέροντα και το μαθησιακό επίπεδο των παιδιών σας ώστε να προετοιμάσουν καλύτερα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
  • Να δουν το περιβάλλον του παιδιού ώστε στο μέλλον να αναλύσουν και να χειριστούν καλύτερα τυχόν προβλήματα. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί ζει σε ένα δωμάτιο με άλλα 5 άτομα, τότε αυτό θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το λόγο που αυτό το παιδί δείχνει έντονη κινητικότητα και ανάγκη να τρέχει.
  • Να εντοπίσουν τα ευάλωτα παιδιά. Δυστυχώς πολλά παιδιά ζουν κάτω απο το όριο της φτώχειας και συχνά δεν τρώνε καθόλου στο σπίτι. Το να εντοπίσουμε τέτοιες ευάλωτες οικογένειες μας βοηθάει στο να παρέχουμε βοήθεια όπου χρειάζεται, όπως δωρεάν στολές, κουπόνια κλπ. Την ίδια στιγμή αυτό μας βοηθάει να κατανοήσουμε ποια παιδιά δεν έχουν καθόλου facilities για να δουλέψουν στο σπίτι και τι εμπόδια μπορεί να συναντήσουν στο να κάνουν homework ή να διαβάσουν online βιβλία.
  • Να απαντήσουν αναλυτικά στις ερωτήσεις σας- κάτι που συνήθως δε μας δίνεται ο χρόνος να κάνουμε στο τέλος της ημέρας!
  • Να σας ενημερώσουν σχετικά με θέματα όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το φαγητό και τις στολές.
  • Να πάρουν πληροφορίες όπως τη γλώσσα που μιλάτε στο σπίτι, τυχόν αλλεργίες ή πολιτισμικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουν.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός home visit;

Όταν ο εκπαιδευτικός έρθει στο σπίτι σας, θα περάσει χρόνο με το παιδί σας και θα σας ρωτήσει πληροφορίες όπως:

  • Αν υπάρχει κάποια διατροφική ουδετερότητα.
  • Τις γλώσσες που μιλάτε στο σπίτι.
  • Τις δραστηριότητες που αρέσουν στο παιδί σας και το αν έχει αδέρφια.
  • Πολλά σχολεία ζητούν απο τον εκπαιδευτικό να συμπληρώσει μια φόρμα η οποία βοηθά στην καταχώριση στοιχείων όπως αλλεργίες, τη γλώσσα του κάθε παιδιού και τη θρησκεία του για στατιστικούς λόγους.

Κάποιοι εκπαιδευτικοί ενδέχεται να φέρουν παιχνίδια απο το σχολείο για να παίξουν με το παιδί σας, ενώ άλλοι όχι. Ο εκπαιδευτικός ενδέχεται να σας ζητήσει να σας βγάλει μια φωτογραφία με το παιδί σας. Πολλά σχολεία στις προσχολικές τάξεις ετοιμάζουν ένα family photo display με την οικογένεια του κάθε παιδιού στην αρχή της χρονιάς. Αυτό βοηθάει στο να ηρεμήσουν πιο εύκολα τα παιδιά και να υπάρχουν όσο λιγότερα δάκρυα γίνεται!

Τα home visits δεν παίρνουν πάνω απο 20′- αν και αυτό εξαρτάται και απο εσάς και το πόσες ερωτήσεις έχετε. Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να ρωτήσετε όλα όσα θέλετε να μάθετε.

Πόσο συνδέονται τα home visits με τα social services;

Σε μια χώρα όπου τα social services έχουν τόση ισχύ, είναι λογικό πολλοί γονείς να ανησυχούν στην ιδέα ενός home visit. Ωστόσο τα home visits δε γίνονται για να κριθεί το τι κάνετε σωστά ή λάθος σα γονέας, αλλά για να μάθουμε καλύτερα τους μαθητές μας. Είναι σπάνιο για έναν εκπαιδευτικό να καλέσει τα social services εξαιτίας ενός home visit, και αυτό θα συνέβαινε μόνο αν έβλεπαν ακραίες περιπτώσεις κακοποίησης. Άλλωστε, σε μόλις 15-20 λεπτά θα ήταν πολύ δύσκολο για έναν εκπαιδευτικό να βγάλει τόσο ακραία συμπεράσματα. Επομένως δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Γνωρίστε το δάσκαλο του παιδιού σας, εκμεταλλευτείτε αυτή τη σπάνια ευκαιρία να του μιλήσετε χωρίς να πιέζει ο χρόνος και όλα θα πάνε καλά!

Δείτε επίσης: Η διδασκαλία Phonics- για γονείς

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *