Κατηγορίες
Εναλλακτικά Παιδαγωγικά Προγράμματα Εναλλακτικές Επιλογές Καριέρας Επιπλέον Άρθρα

Η μέθοδος Forest School στη Βρετανική Εκπαίδευση

Είτε θα την έχετε ήδη ακούσει και θα έχετε κατενθουσιαστεί είτε δε θα έχετε ιδέα τι είναι. Η μέθοδος Forest School είναι γεγονός στη Βρετανία ενώ επεκτείνεται και σε άλλες χώρες. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα νηπιαγωγεία και σχολεία κατανοούν τη σημασία της στην εκπαίδευση των παιδιών και προσπαθούν να την εφαρμόσουν.

H προέλευση της μεθόδου


Η μέθοδος Forest School ξεκίνησε το 1927 από ένα μεμονωμένο εκπαιδευτικό στην Αμερική όμως εξελίχθηκε στις Σκανδιναβικές χώρες από το 1950 και σκοπός της ήταν η χρήση των δασών στην εκπαίδευση ως σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης του παιδιού.


Αρχισε να διαδίδεται το 1990 με μία σημαντική έκρηξη να έχει παρατηρηθεί τα τελευταία λίγα χρόνια. Πρόκειται για μία παιδοκεντρική προσέγγιση εκπαίδευσης που βασίζεται στη φύση και το περιβάλλον με έμφαση στα δάση και τη φυσική αυθόρμητη εξερεύνηση από την πλευρά των παιδιών. Η μέθοδος Forest School έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στους μαθητές και ειδικά σε μαθητές με προβλήματα συμπεριφοράς.


Εχει βοηθήσει δειλά παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση αλλά και παιδιά με σοβαρά προβλήματα βίας να εκφράσουν τα συναισθήματά τους Επειδή όμως η πράξη αξίζει περισσότερο από τα λόγια δείτε ένα όμορφο βίντεο για τη μέθοδο.

Η απήχηση της μεθόδου στη Βρετανία

Στην Aγγλία η μέθοδος ελέγχεται από το Forest School Association και έχει διαδοθεί ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα με κάποιους παιδικούς σταθμούς να έχουν αγοράσει τη μέθοδο. Kάποια ιδιωτικά σχολεία ακολουθούν δειλά αυτό το παράδειγμα ενώ κάποια κρατικά σχολεία ενδέχεται να προσθέσουν την εμπειρία του Forest School στο πρόγραμμά τους.

Η μέθοδος Forest School εφαρμόζεται από καταρτισμένους Forest School practitioners τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Ένας καταρτισμένος εκπαιδευτικός μεταφέρει τα παιδιά από το σχολείο στο δάσος όπου και οργανώνεται το πρόγραμμα -συνήθως ελεύθερα δομημένο με τα παιδιά να οδηγούν τη μάθηση τους και τις δραστηριότητες που θέλουν να κάνουν στο δάσος.

Μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί η αγορά ή εφαρμογή της μεθόδου απο κρατικά σχολεία αν και ενδέχεται να την έχουν αγοράσει κάποια μεμονωμένα Academies.

Η κατάρτιση στη μέθοδο

Η μέθοδος είναι ιδιωτικής φύσης και παρέχεται απο ιδιωτικό φορέα, κάτι που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι φορείς ή εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να αγοράσουν τη μέθοδο και είτε να προσλάβουν έναν καταρτισμένο Forest School practitioner είτε να εκπαιδεύσουν ένα από τους παρόντες εργαζόμενους τους. Η μέθοδος έχει επίπεδα κατάρτισης παρόμοια με αυτά του childcare- level 2, level 3 κλπ.


Για να δουλέψετε ως Forest School practitioners θα πρέπει να καταρτιστείτε στη μέθοδο στο επίπεδο level 3 από τον επίσημο φορέα Forest School association. Αυτο μπορείτε να το κάνετε είτε απευθείας με κάποιο δικό τους πρόγραμμα είτε δουλεύοντας σε παιδικό σταθμό που να συνεργάζεται με τον οργανισμό και να παρέχει δωρεάν την κατάρτιση. Είναι πολλοί οι παιδικοί σταθμοί που διατίθενται να πληρώσουν την κατάρτιση για τον/την κατάλληλο/η Παιδαγωγό.

Το να έχετε εμπειρία στη μέθοδο μπορεί να βοηθήσει την καριέρα σας αν θέλετε να διδάξετε σε κρατικό σχολείο σε προσχολικά τμήματα καθότι θα έχετε πολύ καλη ικανότητα διαρρύθμισης του εξωτερικού χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο και για προγράμματα κατάρτισης δείτε τη σελίδα του Forest School Association εδώ.

Θέλετε να ενημερωθείτε για άλλα εναλλακτικά παιδαγωγικά προγράμματα στην Αγγλία; Δείτε Η μέθοδος Reggio Emilia στην Αγγλία και Η μέθοδος Waldorf.

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *