Η φωνή των παιδιών και 3 τρόποι να τη συμπεριλάβετε στη μαθησιακή διαδικασία!

Όσο περνούν τα χρόνια στην Αγγλία, τόσο περισσότερο δίνεται έμφαση στον τρόπο με τον οποίο οι μαθητές κάνουν το λεγόμενο ‘’reflection’’ όσον αφορά τη δουλειά και την πρόοδό τους. Και δεν είναι μόνο ο OFSTED που θα δώσει επιπλέον βαθμολογία σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που συμπεριλαμβάνουν τη φωνή των παιδιών, αλλά και οι moderators που θα έρθουν συχνά απο το δήμο για να βεβαιωθούν ότι αξιολογούμε σωστά τους μαθητές.

Τι μπορεί να δείξει η φωνή των παιδιών;

Μέσα απο τα δικά τους λόγια, οι μαθητές μπορούν να δείξουν:

 • Την άποψή τους σχετικά με τη δουλειά τους.
 • Την άποψή τους σχετικά με το πως έχουν αλλάξει τα ίδια ή η δουλειά τους με το πέρασμα του χρόνου.
 • Την άποψή τους για τη δουλειά ενός φίλου τους.
 • Τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
 • Το επίπεδό τους στα Αγγλικά και το πως αυτό μεταβάλλεται και βελτιώνεται με το πέρασμα του καιρού.

Σε τι χρησιμεύει το να συμπεριλάβω τη φωνή των παιδιών στο μάθημα;

Η φωνή των παιδιών έχει πολλά θετικά αποτελέσματα τόσο σε εσάς όσο και σε εκείνα. Μερικά απο αυτά είναι τα εξής:

 • Ως εκπαιδευτικοί, η φωνή των παιδιών σας χρησιμεύει στο να δείξετε το ότι οι μαθητές σας έχουν καταλάβει όσα τους έχετε διδάξει. Επίσης δείχνετε σε εξωτερικούς φορείς το κατά πόσο οι μαθητές και οι γνώμες τους επηρεάζουν την εκπαιδευτική διαδικασία.
 • Δείχνετε πιο άμεσα το διαφορετικό μαθησιακό επίπεδο κάθε μαθητή, κάτι που εξηγεί γιατί διαφέρει η δουλειά του ενός απο αυτή ενός άλλου. Για παράδειγμα, έχοντας καταγράψει τη φωνή των μαθητών σε ένα literacy task, αποδεικνύετε γιατί ένας μαθητής που δε μιλούσε Αγγλικά έκανε πιο εύκολο task απο κάποιον άλλο που ήταν higher attainer- το λεγόμενο differentiation!
 • Μέσα απο το να εκφράσουν τη γνώμη τους για τη δουλειά τους και τη δουλειά των άλλων, τα παιδιά μαθαίνουν να δημιουργούν επιχειρήματα και να συμμετέχουν σε πολιτισμένο διάλογο. Επίσης μαθαίνουν να εκφράζονται για τη δουλειά των συμμαθητών τους με θετικό τρόπο.
 • Στις προσχολικές τάξεις, όπου οι μαθητές ακόμη δε μπορούν να γράψουν ή να κάνουν μαθηματικές πράξεις, η φωνή τους θα δείξει την αντίληψή τους για τα όσα έχουν διδαχτεί.

Πως μπορείτε να συμπεριλάβετε τη φωνή των παιδιών στη δουλειά σας; Μερικά tips!

1. Στα Learning Journals (προσχολική αγωγή), ή στα τετράδια (μεγαλύτερες τάξεις)

Στις προσχολικές τάξεις, όλα τα αποδεικτικά στοιχεία της προόδου φαίνονται απο τις χειροτεχνίες και τα δείγματα γραφής/ ανάγνωσης/ φωτογραφίες/ μαθηματικών που συλλέγουμε στα Learning Journals των παιδιών (αν θέλετε να δείτε πιο αναλυτικά πως γίνεται αυτό δείτε Το EYFS στην πράξη- Tutorial) απο το ελεύθερο παιχνίδι τους. Μπορείτε να καταγράψετε τα όσα σας είπαν τα παιδιά για τη δουλειά τους και να κολλήσετε τη ”φωνή” τους πάνω στο δείγμα που σας έδωσαν. Αν έχετε βγάλει φωτογραφία, τότε μπορείτε να προσθέσετε τα όσα είπαν τα παιδιά δίπλα στη φωτογραφία. Μπορείτε να επιλέξετε να καταγράψετε είτε τη φωνή ενός παιδιού είτε ολόκληρους διαλόγους ανάμεσα σε μια ομάδα παιδιών.

Στις μεγαλύτερες τάξεις μπορεί να μη συλλέγουμε δουλειά σε φακέλους καθότι όλα τα tasks γίνονται σε ειδικά τετράδια. Ωστόσο μπορείτε με τον ίδιο τρόπο να καταγράψετε τη φωνή των παιδιών στα τετράδιά τους.

Η καταγραφή της φωνής των παιδιών μπορεί να γίνει:

 • Σε speech bubbles. Μπορείτε να τα εκτυπώσετε ή να αγοράσετε ειδικά speech bubbles που κολλάνε.
 • Σε post-it notes, τα οποία θα κολλήσετε πάνω στη χειροτεχνία ή τη φωτογραφία.
 • Σε sticky labels.
 • Αν τα παιδιά σας έχουν δώσει δείγμα σε χαρτί (πχ χειροτεχνία ή γραφή) τότε μπορείτε απλά να καταγράψετε τα λόγια τους πάνω στη δουλειά τους με στυλό, εντός εισαγωγικών.
 • Στις προσχολικές τάξεις μπορείς να γράψετε speech bubbles με σχόλια των παιδιών χωρίς απαραίτητα φωτογραφίες/χειροτεχνίες και να τα χρησιμοποιήσετε ως αποδεικτικά στοιχεία για την περιοχή ”Speaking”. Πολλές φορές τα παιδιά μπορεί να κάνουν ένα εξαιρετικό σχόλιο που δεν έχει σχέση με κάτι που κάνουν εκείνη τη στιγμή και το οποίο δείχνει την κατανόησή τους για τον κόσμο.

2. Στα class/ school displays

Αυτό το σημείο είναι το αγαπημένο του OFSTED, των moderators και του…διευθυντή σας! Όταν ανεβάζετε τη δουλειά των παιδιών σε displays, προσθέστε speech bubbles με τη φωνή τους και-αν είναι δυνατόν- μερικές φωτογραφίες απο τη δουλειά τους. Αυτό είναι ιδανικό σε μαθηματικές δραστηριότητες που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους με large equipment (π.χ. ζυγαριές, δραστηριότητες μέτρησης απόστασης κλπ).

3. Στα plenaries (σύνοψη μαθήματος)

Στο ”κλείσιμο” των μαθημάτων σας, δείξτε μερικά δείγματα της δουλειάς που κάνατε σήμερα. Ζητήστε απο τα παιδιά να κάνουν ένα θετικό σχόλιο για τη δουλειά των συμμαθητών τους ή για τη δική τους. Αν διδάσκετε προσχολικές τάξεις, μπορείτε να καταγράψετε τα όσα είπαν τα παιδιά και να τα κολλήσετε στα Learning Journals καθότι αποτελούν ιδανικό αποδεικτικό στοιχείο καλού level of development σε τομείς όπως Communication and Language- Personal, Social and Emotional Development.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να θυμάστε τα εξής:

 • Στις προσχολικές τάξεις, η φωνή των παιδιών δε χρειάζεται να καταγραφεί την ίδια στιγμή που έφτιαξαν μια χειροτεχνία. Μπορείτε να καθίσετε με ένα παιδί και να δείτε μαζί το Learning Journal του, και να το αφήσετε να σχολιάσει την παλαιότερη δουλειά του. Αυτό δείχνει την αντίληψή του για το χρόνο και για το ότι όσο μεγαλώνουμε αλλάζουμε.
 • Καταγράψτε τα όσα σας λένε τα παιδιά όπως ακριβώς τα λένε. Μη διορθώνετε τη γραμματική και το λεξιλόγιό τους. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί σας πει ”Mummy go home” μη γράψετε ”My mummy went home”. Είναι πολύ σημαντικό η φωνή των παιδιών να καταγραφεί όπως πραγματικά είναι καθότι έτσι θα δείξετε την πρόοδο του παιδιού στα Αγγλικά και στην ομιλία. Το να καταγράψετε τη φωνή του παιδιού χωρίς να τη ”διορθώσετε” καλύπτει και εσάς καθότι αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο προόδου.
 • Aν θέλετε να δείτε καλά παραδείγματα με τη φωνή των παιδιών σε προσχολικές τάξεις, προτείνω να δείτε τα exemplification materials του υπουργείου εδώ.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *