Η θεματική ενότητα ”People Who Help Us”: Εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες για διδασκαλία σε Reception και KS1.

Πρόκειται για μια αγαπημένη θεματική ενότητα κυρίως για τις αρχές της χρονιάς, όπου τα παιδιά χρειάζονται να φρεσκάρουν τη μνήμη τους και οι Δάσκαλοι χρειάζονται ένα απλό και εύκολο topic που να καλύπτει όλα τα επίπεδα και να μην περιλαμβάνει δύσκολες έννοιες, δραστηριότητες ή λεξιλόγιο.

Το ‘’People who Help Us’’ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις τάξεις Nursery, Reception και Year 1, ωστόσο με τις κατάλληλες προσαρμογές μπορεί να διδαχθεί εύκολα και σε Year 2/3. Είναι μια θεματική ενότητα που μπορείτε να τη βρείτε με πολλές παραλλαγές όσον αφορά το όνομα: Κάποιοι την αποκαλούν ‘’Jobs People Do’’ ή ‘’All about my community’’.

Διδάσκω αυτή την ενότητα τα τελευταία 5 χρόνια, κυρίως κατα τη διάρκεια του Autumn Term 2, δηλαδή ανάμεσα στον Οκτώβρη και τα Χριστούγεννα και είναι εξαιρετική για παιδιά που λόγω έλλειψης εμπειριών χρειάζονται στήριξη για να χτίσουν το λεξιλόγιό τους και την αντίληψή τους για τον κόσμο. Είναι επίσης μια πηγή εύκολων δραστηριοτήτων γραφής.

Ας δούμε λοιπόν την ενότητα ‘’People who Help Us’’, το εκπαιδευτικό υλικό που θα χρειαστείτε, τρόπους να το εξασφαλίσετε και δραστηριότητες γραφής, μαθηματικών, Understanding the World, PSED (ή PSHE για KS1-KS2) αλλα και καλλιτεχνικές δραστηριότητες!

Εκπαιδευτικό υλικό:

Για να διδάξετε αυτή την ενότητα δε χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία. Μπορείτε να δημιουργήσετε δραστηριότητες με πολύ λίγα resources. Ωστόσο σε γενικές γραμμές θα χρειαστείτε:

 • Sound mats, ειδικά αν είστε στην αρχή της χρονιάς και διδάσκετε Reception, Year 1 ή παιδιά Year 2-3 με πολύ χαμηλές επιδόσεις.
 • Χαρτιά και χαρτόνια απο διαφορετικά υλικά και χρώματα σε πολλά μεγέθη καθότι τα παιδιά θα τα χρειαστούν για να φτιάξουν labels και captions.
 • Φακέλους, γραμματόσημα (μπορείτε να φτιάξετε ψεύτικα), μικρά τετράδια, μολύβια,στυλό, ποικιλία γραφικής ύλης.
 • Μικρά post-it notes και σημειωματάρια ωστε να ενθαρρυνθούν τα παιδιά να γράψουν.
 • Key vocabulary κυρίως για γραφή γραμμάτων (Dear, From, Thank you), αλλα μπορείτε να φτιάξετε και word bank  με μερικές λέξεις κλειδιά όπως firefighter (δε χρησιμοποιούμε τη λέξη fireman καθότι υπονοεί οτι δεν υπάρχουν κορίτσια πυροσβέστες!) police officer, hose pipe, ladder κ.λ.π.
 • Puppets για roleplay ωστε να χρησιμοποιηθούν είτε σε δραστηριότητες γραφής για τη στήριξη παιδιών με προβλήματα ομιλίας είτε στο small world, lego κλπ.

Βιβλία για την ενότητα:

Πριν σας δείξω τα διαθέσιμα βιβλία είναι σημαντικό να ξέρετε οτι η ενότητα αυτή δε βασίζεται τόσο σε βιβλία όσο σε πραγματικές εμπειρίες. Το μεγαλύτερο focus είναι η συζήτηση και η επίσκεψη σε διαφορετικά μέρη (θα το αναλύσουμε παρακάτω). Γι’αυτό το λόγο θα βρείτε πολύ λίγα βιβλία, και αυτό είναι το δυνατό σημείο της ενότητας.

 • Τα non-fiction βιβλία της Amanda Askew για τα επαγγέλματα. Περιλαμβάνει firefighter, police officer, teacher, nurse, doctor, dentist, vet, paramedic. Ιδανικά καθ ότι έχουν μεγάλο εύρος επαγγελμάτων και παρουσιάζουν άτομα απο όλα τα φύλα και τα χρώματα. Βρείτε τα εδώ.
 • This is the Bear, Helen Craig. Η ιστορία ενός μικρού αρκούδου που ο σκύλος τον πέταξε στα σκουπίδια.
 • The Jolly Postman, Alan Ahlberg. Η ιστορία ενός ταχυδρόμου που επισκέπτεται την Goldilocks, την Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα και άλλους ήρωες γνωστών παραμυθιών για να τους δώσει ένα γράμμα! Υπάρχει και άλλη μια παραλλαγή ιδανική για τα Χριστούγεννα. Βρείτε τα εδώ και εδώ! Σημείωση: Η ιστορία αυτή είναι αρκετά μεγάλη και περιλαμβάνει πολλά μικρά γράμματα και περίπλοκο λεξιλόγιο. Αν τη διδάξετε σε παιδιά κάτω του Year 1 προτείνω να αφιερώσετε στο βιβλίο τουλάχιστον 2 εβδομάδες ωστε να εκμεταλλευτείτε όσα έχει να προσφέρει! Επιπλέον προτείνω να βεβαιωθείτε οτι τα παιδιά έχουν διαβάσει και γνωρίζουν καλά τις ιστορίες της Σταχτοπούτας, της Κοκκινοσκουφίτσας, της Goldilocks και του Jack and the Beanstalk καθότι σχεδόν όλο το νόημα της ιστορίας είναι βασισμένο σε αυτά.
 • Για τα μεγαλύτερα παιδιά ένα βιβλίο όπως το Lifeboat crew member μπορεί να τα συναρπάσει. (Δείτε το εδώ)

Σημαντικές επισκέψεις επαγγελματιών και εκδρομές:

Οι επισκέψεις και οι εκδρομές καλύπτουν τους τομείς Religious Education, PSED (Nursery-Reception) και PSHE (KS1-KS2).

 • Γνωρίζετε άτομα που να δουλεύουν σε διάφορα επαγγέλματα σχετικά με την κοινότητα; Νοσοκόμους, οδοντίατρους, γιατρούς, ταχυδρόμους, οπτικούς, αστυνομικούς, παροχείς πρώτων βοηθειών, ακόμη και ηθοποιούς, χορευτές, σχεδιαστές, μάγειρες, διακοσμητές; Μη χάσετε την ευκαιρία να τους καλέσετε στο σχολείο σας για να μιλήσουν στα παιδιά! Αυτό είναι απο τα πιο σημαντικά σημεία της ενότητας καθότι τα παιδιά θα μάθουν να κάνουν ερωτήσεις, θα μάθουν πληροφορίες για διαφορετικά επαγγέλματα, θα δουν πραγματικά εργαλεία και εξοπλισμό και θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους. Πολλοί γονείς ενδέχεται να κάνουν κάτι απο αυτά τα επαγγέλματα οπότε μην απορρίπτετε την ιδέα να ζητήσετε τη βοήθειά τους!
 • Άτομα των οποίων η δράση σχετίζεται με την κοινότητα δεν είναι μόνο οι πυροσβέστες ή οι αστυνομικοί αλλα και οι ιερείς απο τις διάφορες θρησκείες. Επισκεφτείτε τον τοπικό σας Ινδουιστικό ναό ή το Gurdwara temple (της θρησκείας Sikh), την τοπική εκκλησία ή το τζαμί και ζητήστε απο τον τοπικό Ιμάμη ή Ιερέα να έρθει να μιλήσει στα παιδιά για τη θρησκεία του ή για τη δράση του και για το πως βοηθά την κοινότητα. Εναλλακτικά μπορείτε να οργανώσετε εσείς μια εκδρομή και καθότι ο πλησιέστερος ναός οποιασδήποτε θρησκείας ενδέχεται να βρίσκεται μόλις λίγα βήματα απο εσάς, δε θα χρειαστεί να ανησυχήσετε και για το θέμα των μεταφορικών μέσων.
 • Αν έχετε πρόσβαση σε πυροσβεστικό σταθμό στην περιοχή σας προσπαθήστε να οργανώσετε μια εκδρομή ωστε τα παιδιά να δουν απο κοντά πως είναι το επάγγελμα των πυροσβεστών. Αν η πρόσβαση σε πυροσβεστικό σταθμό είναι δύσκολη μπορείτε να οργανώσετε έναν περίπατο στο πλησιέστερο ταχυδρομείο και να ενθαρρύνετε τα παιδιά να στείλουν γράμματα ή να παρατηρήσουν τη δουλειά του προσωπικού. Επίσης μπορείτε να οργανώσετε έναν τοπικό περίπατο στη γειτονιά και να δείτε τα Job Centers, το τοπικό ιατρείο, τους διάφορους θρησκευτικούς ναούς, το ταχυδρομείο, τα καταστήματα κ.α. Θα εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά και που τα θεωρούμε ασήμαντα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Job Center και ο τρόπος λειτουργίας του!

Κάθε τυπικό σχολείο στη Βρετανία έχει μάγειρες/ μαγείρισσες, καθαριστές/ καθαρίστριες, caretakers, ICT technicians και πολλές άλλες ειδικότητες. Ζητήστε τους να επισκεφτούν την τάξη σας ή επισκεφτείτε τους στο γραφείο τους. Ζητήστε τους να μιλήσουν στα παιδιά για τη δουλειά τους και να απαντήσουν τις ερωτήσεις τους.

Γραφή:

 • Δημιουργία labels. Ιδανικό για παιδιά χαμηλών επιδόσεων σε KS1-KS2, παιδιά που δε μιλάνε Αγγλικά ή παιδιά σε Nursery-Reception. Τα παιδιά μπορούν να φτιάξουν ταμπέλες για τα διαφορετικά σημεία των αστυνομικών, νοσοκομειακών ή πυροσβεστικών οχημάτων, τα διαφορετικά εξαρτήματα ενός γιατρού, κτηνίατρου, νοσοκόμου, πυροσβέστη ή αστυνομικού, ταμπέλες για τα διαφορετικά ζώα που μπορεί να φροντίσει ένας κτηνίατρος, ή τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένας μάγειρας.
 • Δημιουργία captions (Μικρών περιγραφικών προτάσεων για μια εικόνα). Ιδανικά για παιδιά που μόλις άρχισαν να γράφουν προτάσεις. Μπορείτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά να γράψουν captions για τα πάντα, απο τη ζωγραφιά τους ενώ παίζουν ελεύθερα εως μια εικόνα πυροσβέστη, οδοντίατρου ή κομμωτή!
 • Γραφή λίστας. Τα παιδιά μπορούν να γράψουν λίστες με καθήκοντα ενός απο τα επαγγέλματα που αναφέραμε (ή και άλλα), μια λίστα για ψώνια για το μάγειρα, μια λίστα για όσα πρέπει να θυμηθεί να πάρει μαζί του ένας/μια πυροσβέστης πριν φύγει απο το σταθμό ή μια λίστα με όσα πρέπει να κάνει ένας δάσκαλος μέσα στη μέρα.
 • Γραφή σχετικά με το τι επάγγελμα θέλουν να κάνουν τα παιδιά όταν μεγαλώσουν.
 • Δημιουργία posters σχετικά με τα καθήκοντα ή τα εξαρτήματα ενός συγκεκριμένου επαγγέλματος. Τα παιδιά μπορούν να κόψουν και να κολλήσουν αποκόμματα απο περιοδικά ή καταλόγους.
 • Γραφή ενός μενού για εστιατόριο ή γραφή παραγγελιών (απαραίτητο είναι να συνδυαστεί με restaurant role play).
 • Γραφή υπενθυμίσεων. Τα παιδιά μπορούν να γράψουν σε post in notes υπενθυμίσεις για το τι πρέπει να κάνουν αύριο ή να σας γράψουν μια υπενθύμιση για να μην ξεχάσετε να έχετε lego αύριο στο τραπέζι.
 • Γραφή ιστορίας για ένα άλλο παιχνίδι που χάθηκε.(This is the Bear)
 • Γραφή μιας νέας περιπέτειας του Jolly Postman.
 • Γραφή γραμμάτων (στον Ιμάμη, τον Ιερέα, το νοσοκόμο κλπ) για να τον ευχαριστήσουν που ήρθε στο σχολείο ή να του/της πουν οτι ανυπομονούν να τον/τη γνωρίσουν.
 • Predictions (Βασισμένο στο This is the Bear). Τι πιστεύουμε οτι θα συμβεί στο αρκουδάκι και γιατί;
 • Story maps: Που πήγε το αρκουδάκι στην ιστορία This is the Bear?
 • Ομοιοκαταληξία (rhyming). Μπορούμε να εντοπίσουμε τις λέξεις που έχουν ομοιοκαταληξία; (Βασισμένο σε This is the Bear, Jolly Postman) Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να βάλουν αυτές τις λέξεις σε μια πρόταση.
 • Αλλαγή των χαρακτήρων σε μια ιστορία. Π.χ. This is the tiger αντί για This is the bear. Βοηθήστε τα παιδιά να βρουν λέξεις με ομοιοκαταληξία για να φτιάξουν το δικό τους βιβλίο.

Μαθηματικά:

 • Μέτρηση αποστάσεων με μικρά οχήματα ή αυτοκίνητα.
 • Μέτρηση του μήκους ή του μεγέθους οχημάτων ή εξαρτημάτων με χάρακες ή με unifix cubes.
 • One more, one less. Τα παιδιά υπολογίζουν πόσες σκάλες ακόμη θα χρειαστούν οι πυροσβέστες με βάση του πόσοι είναι. Π.χ. Είναι αρκετές 2 σκάλες για 3 πυροσβέστες; Χρειαζόμαστε περισσότερες/ λιγότερες;  Πόσες ακόμη θα χρειαστούμε;
 • Block graph ή bar chart: Ποιο είναι το αγαπημένο επάγγελμα της τάξης; Ποιο είναι το περισσότερο ή λιγότερο δημοφιλές;
 • Sorting  αντικειμένων και εξαρτημάτων (κατα χρώμα, μέγεθος, επάγγελμα).
 • Sharing-Doubling. Π.χ. Μπορείς να βοηθήσεις τους πυροσβέστες να μοιραστούν τα κράνη; Μπορείς να υπολογίζεις το διπλάσιο αριθμό;

Εικαστικά:

 • Σχεδιασμός εξαρτημάτων (κράνος, ζώνη, σκάλα, ακουστικά κ.λ.π.)
 • Σύνθεση τραγουδιού για το αγαπημένο μας επάγγελμα (μπορείτε να αλλάξετε τα λόγια σε κάποιο γνωστό τραγούδι, π.χ. Να βασιστείτε στα λόγια του ‘’I’m a little teapot’’ για να φτιάξετε τραγούδι ‘’I’m a firefighter/dentist/ teacher’’ κ.α.
 • Χτίσιμο ενός ταχυδρομικού, αστυνομικού ή πυροσβεστικού σταθμού με lego, χαρτί, κουτιά, συσκευασίες, stickle bricks, θήκες απο αυγά και ότι άλλο τραβάει η φαντασία σας!
 • Role play: Shop, restaurant, fire station, music performance, vet, dentist, doctor κ.α.
 • Τα παιδιά αναλαμβάνουν το ρόλο του δασκάλου. Μπορείτε να τα βιντεοσκοπήσετε και να καταγράψετε τις αντιδράσεις τους στα profiles τους.

Πρόσθετες δραστηριότητες για Understanding the World και Science:

 • Δημιουργία κάδων ανακύκλωσης για την τάξη.
 • Διαχωρισμός αντικειμένων με βάση  ανακυκλώσιμα/ μη ανακυκλώσιμα.
 • Διαχωρισμός αντικειμένων με βάση το υλικό π.χ. Πλαστικό, γυαλί κ.λ.π.
 • Συζήτηση σχετικά με παιχνίδια που είχαν οι άνθρωποι παλαιότερα σε σύγκριση με τώρα (This is the Bear). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα βιβλίο σαν αυτό. Τα παιδιά μπορούν να ξεχωρίσουν παιχνίδια σε παλιά και καινούρια.

Μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε:

 • Τα εξαιρετικά videos του BBC Bitesize και των Cbeebies.
 • Τραγούδια όπως αυτό.
 • Videos όπως αυτό για τον κύκλο των απορριμμάτων και την ανακύκλωση.

Στο φάκελό μου στο Google Drive έχω όλα τα resources που χρησιμοποιώ για την ενότητα- puppets, word mats κ.α. Θέλετε πρόσβαση; Στείλτε email στο info@teachintheuk.com

Enjoy the journey!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *