Η διδασκαλία Guided Reading: Τα βασικά

Το Guided Reading αποτελεί βασικό μάθημα στα Δημοτικά σχολεία. Θα το συναντήσουμε επίσημα για πρώτη φορά στη Reception class και η διδασκαλία του συνεχίζεται έως και την Έκτη τάξη, ενώ πολλές τάξεις Nursery ξεκινούν μια ”χαλαρή” version του ωστε να συνηθίσουν τα παιδιά.

Ας δούμε μερικά βασικά facts.

1. Η διαδικασία ενός Guided Reading (GR) session

Οι μαθητές κατά τη διάρκεια του GR διαβάζουν βιβλία προσαρμοσμένα στο αναγνωστικό τους επίπεδο υπό την καθοδήγηση του δασκάλου. Στις μικρότερες τάξεις όπως Reception και Year 1 η έμφαση δίνεται στην ανάγνωση, ωστόσο στις μεγαλύτερες τάξεις έχουν GR books όπου απαντούν γραπτά σε ερωτήσεις βασισμένες στο κείμενο.

Οι μαθητές διαβάζουν το βιβλίο με το δάσκαλο σε μικρά groups. Συνήθως μια ομάδα μαθητών διαβάζει με το δάσκαλο ενώ οι υπόλοιπες έχουν δικό τους task συνήθως σχετικό με την αποκωδικοποίηση και την ανάγνωση. Ωστόσο το κάθε σχολείο μπορεί να έχει δικό του τρόπο.

Τα Guided Reading sessions δε διδάσκονται μαζί με τα Literacy lessons την ίδια στιγμή, αλλά ως διαφορετικό μάθημα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δείτε μερικά παραδείγματα.

2. Σκοπός του Guided Reading

Το GR έχει δύο στόχους:

  • Decoding (αποκωδικοποίηση) που σημαίνει την ικανότητα των μαθητών να αποκωδικοποιήσουν το κείμενο.
  • Comprehension, που σημαίνει την ικανότητά τους να συζητήσουν αυτό που διάβασαν εις βάθος.

Δίνεται μεγάλη έμφαση στο δεύτερο σκέλος καθότι πολλοί μαθητές δυσκολεύονται στην Αγγλία στην κατανόηση κειμένων.

3. Το υλικό

Παραδόξως, στα GR sessions δε χρησιμοποιούνται μόνο βιβλία, ειδικά όσον αφορά το comprehension. Χρησιμοποιούνται και εικόνες, πίνακες και φωτογραφίες και τα παιδιά συζητούν γύρω απο αυτές. Στη Reception class καθώς και σε Year 1 συνηθίζεται η χρήση βιβλίων βασισμένων σε προγράμματα phonics ή ανάγνωσης καθότι οι μαθητές ακόμη εξελίσσουν την ανάγνωσή τους. Όπως και σε όλα τα άλλα σημεία της εκπαίδευσης, υπάρχουν και εδώ ιδιωτικά προγράμματα που επιλέγονται απο τα σχολεία, με δικό τους εκπαιδευτικό υλικό. Μερικά απο τα πιο δημοφιλή είναι (κάντε κλικ πάνω τους για να δείτε τις ιστοσελίδες σε νέο παράθυρο):

4. Οι ερωτήσεις

Στα αρχικά στάδια του GR στη Reception Class έμφαση δίνεται πρώτον στην αποκωδικοποίηση (blending) και δεύτερον στην ικανότητα των μαθητών να απαντήσουν απλές ερωτήσεις όπως Who, What, Why.

Στη συνέχεια, οι μαθητές ασχολούνται με πιο περίπλοκα skills όπως:

  • Inference: Η εξαγωγή συμπερασμάτων βάσει λογικής σκέψης και με βάση αποδείξεις στο κείμενο.
  • Vocabulary. Η κατανόηση λεξιλογίου και η ικανότητα εύρεσης συνωνύμων.
  • Higher Order thinking skills. Δείτε ένα παράδειγμα εδώ.

5. Κατάρτιση/ επιμόρφωση

Το μεγαλύτερο μέρος της κατάρτισης στον τομέα GR παρέχεται απο τα σχολεία δωρεάν προς τους δασκάλους. Μπορείτε με μια αναζήτηση να βρείτε courses όπως αυτό που είναι certified.

Δείτε επίσης: To EYFS στην πράξη (tutorial)

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *