Guardian Schemes, η εναλλακτική και οικονομική μορφή ενοικίασης σπιτιού!

Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο, το ένα κομμάτι του εαυτού μου ήθελε να βαρέσει το υπόλοιπο στον τοίχο. Όχι επειδή δε μου αρέσει το θέμα αλλα επειδή αν ήξερα για το guardian scheme δέκα χρόνια νωρίτερα θα είχα γλυτώσει πολλά χρήματα και πολλούς μπελάδες. 


Όσοι και όσες ακολουθείτε το blog ολα αυτά τα χρόνια σίγουρα θα έχετε διαβάσει τα ευτράπελα που έχω ζήσει προσπαθώντας να νοικιάσω σπίτι: Η Ισπανίδα που έφερνε δέκα άντρες κάθε βράδυ, οι στρατιές απο κατσαρίδες και ποντίκια, η ξινή συγκάτοικος που ούρλιαξε όταν είδε τη φιλοξενούμενη φίλη μου απο την Ελλάδα (λες και της έφερα δεινόσαυρο), η παρανοϊκή Αυστραλέζα που δε της άρεσε όταν μιλούσα Ελληνικά στο τηλέφωνο με τη μητέρα μου, η γειτόνισσα που μου χτυπούσε το κουδούνι για είκοσι συνεχόμενα λεπτά μέχρι να έρθει η αστυνομία (oops, δε νομίζω οτι σας έχω πει ακόμα αυτή την ιστορία)…

Και όλες αυτές οι… εμπειρίες δεν είναι μόνο δικές μου αλλα θα γίνουν και δικές σας θέλετε- δε θέλετε αν πρόκειται κάποια στιγμή να συγκατοικίσετε. Τα σπίτια όσο απομακρύνεται κάποιος απο μικρότερες πόλεις και πλησιάζει το Λονδίνο είναι όλο και πιο παλιά με την υγρασία στους τοίχους, την κακή μόνωση και την εύκολη πρόσβαση απο ποντίκια και κατσαρίδες να είναι ένα συνηθισμενο φαινόμενο. Φανταστείτε λοιπόν σε όλο αυτό το χάος που λέγεται flat hunting να προστίθεται και ένα πανάκριβο ενοίκιο.

Η ενοικίαση ενός απλού single room (σεβαστού μεγέθους και όχι σαν μυρμηγκότρυπα) σε σπίτι με συγκατοίκους  κόστιζε το λιγότερο £400 το 2008 όταν ήρθα στο Λονδίνο και ενώ σαν ποσό τότε μου φαινόταν τεράστιο, τώρα θα έδινα τα πάντα για να έβρισκα το ίδιο δωμάτιο με την ίδια τιμή. Το ίδιο δωμάτιο σήμερα κοστίζει μέχρι και £800 ενώ τα δωμάτια με £500 το μήνα είναι όχι μόνο δυσεύρετα αλλα και κυνηγημένα με το ντουφέκι απο υποψήφιους ενοικιαστές.


Και η αλήθεια είναι πως ενώ υπάρχει μια εναλλακτική επιλογή οικονομικής ενοικίασης γνωστή ως Guardian Schemes, πολύ λίγοι απο εμάς την έχουν ακουστά.


Τι είναι λοιπόν τα Guardian Schemes;

Το Guardian Scheme είναι μια μορφή ενοικίασης, όπου ο ενοικιαστής νοικιάζει χώρους που για κάποιο λόγο δε χρησιμοποιούνται: Διαμερίσματα, σπίτια, ταχυδρομεία, εκκλησίες, σχολεία, pubs, αστυνομικά τμήματα… η λίστα είναι ατελείωτη! Ο ενοικιαστής δεν πληρώνει ενοίκιο αλλά ”licence to occupy”, δηλαδή πληρώνει την άδεια για να κατοικεί σε ένα διαμέρισμα ή δωμάτιο. Ουσιαστικά ο ενοικιαστής δεν θεωρείται tenant, αλλά guardian, δηλαδή προστάτης του χώρου. Έτσι, αντί να πληρώσει νοίκι σε ιδιωτική κατοικία ως tenant, ο guardian πληρώνει ένα κατα πολύ μικρότερο ενοίκιο.

Πως δημιουργήθηκαν τα Guardian Schemes;

Τα Guardian Schemes δημιουργήθηκαν για να προστατέψουν τα ακατοίκητα ακίνητα απο squatters. Και σε περίπτωση που δε γνωρίζετε τι είναι οι squatters, πρόκειται για ένα Βρετανικό trend που πήρε ”φωτιά” στη δεκαετία του ’70 οπου άτομα που δεν ήθελαν να πληρώσουν νοίκι έμπαιναν παράνομα σε κτίρια και διαμερίσματα που δεν ενοικιάζονταν  και τα κατοικούσαν.

Σκοπός τους δεν ήταν μόνο να μην πληρώσουν νοίκι- το squatting ήταν ένας τρόπος ”διαδήλωσης” ενάντια στους κατόχους πολλών άδειων ακινήτων τη στιγμή που οι εργαζόμενοι αδυνατούσαν να βρουν οικονομική στέγαση. Ωστόσο οι squatters δεν κατοικούσαν σε αυτά πάντα με ειρηνικό τρόπο και ήταν πολύ συχνές οι καταστροφές, οι φωτιές, οι ζημιές, η χρήση ναρκωτικών και η κακή υγιεινή. 

Έτσι, όταν ένας ιδιοκτήτης σπιτιού προσφέρει το σπίτι του για να το νοικιάσουν Guardians, ουσιαστικά το κάνει για να το προστατέψει απο squatters και βανδαλισμό.

Note: Ένας Guardian δεν αναλαμβάνει το ρόλο του security / φύλακα ενός κτιρίου και δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες. Κατοικεί στο χώρο όπως ένας ιδιωτικός ενοικιαστής και ζει την καθημερινότητά του κανονικά.

Πως γίνεται η ενοικίαση μέσω Guardian Scheme;


Τα Guardian Schemes παρέχονται απο γραφεία Guardians. Τα γραφεία αυτά χρεώνοντας τον ιδιοκτήτη ένα ποσό βρίσκουν κατάλληλους ”guardians” για να κατοικίσουν στο κτίριο. Ένας ενδιαφερόμενος που θέλει να νοικιάσει ως Guardian απλώς πρέπει να απευθυνθεί στα διαθέσιμα γραφεία Guardians και να εγγραφεί μαζί τους. Στη συνέχεια μπορεί να δει τα διαθέσιμα δωμάτια ή διαμερίσματα και να επιλέξει.

Νοικιάζοντας σπίτι ως Guardian θα σας ζητηθεί:

 • Ενοίκιο 1 μήνα
 • Εγγύηση 1 μήνα, η οποία θα σας επιστραφεί όταν φύγετε
 • Ένα μικρό fee που διαφέρει απο γραφείο σε γραφείο.

Note: Πολλά Guardian spaces δεν προσφέρονται επιπλωμένα.

Πόσο κοστίζει η ενοικίαση ενός σπιτιού ως Guardian;


Το ενοίκιο που πληρώνει ένας guardian είναι σημαντικά μικρότερο απο το ιδιωτικό ενοίκιο. Η ενοικίαση δωματίου σε διαμέρισμα με συγκατοίκους εντός Λονδίνου κυμαίνεται μεταξύ £270-£500 το μήνα. Αν το κτίριο βρίσκεται στη ζώνη 1 μπορεί να συναντήσετε και ακριβότερα. Μπορείτε να βρείτε τόσο ολόκληρα άδεια διαμερίσματα, όσο και δωμάτια με δικό τους μπάνιο σε πρώην care homes καθώς και… τάξεις σχολείων! Σε πολλές περιπτώσεις το μέγεθος ενός χώρου μπορεί να είναι τεράστιο.

Ποια είναι τα προαπαιτούμενα για ενοικίαση ως Guardian;

Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί που προσφέρουν Guardian Schemes  και ο καθένας έχει διαφορετικά προαπαιτούμενα. Σε γενικές γραμμές όμως βασικό προαπαιτούμενο για να εγκριθεί κάποιος ως guardian είναι να έχει τραπεζικό λογαριασμό, σταθερή δουλειά και να είναι προσωπικότητα ικανή να φροντίσει το σπίτι και να το διατηρήσει όπως το παρέλαβε. 

Σε τι διαφέρει η ενοικίαση ως guardian με την απλή ιδιωτική ενοικίαση;

Αν ενθουσιαστήκατε με τα παραπάνω, πριν βιαστείτε να ψάξετε δωμάτια ως Guardian είναι σημαντικό να ξέρετε μερικές ΠΟΛΥ σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο να νοικιάσετε ως Guardian και στο να νοικιάσετε ως ιδιωτικός tenant!

 1. Μικρό notice period. Νοικιάζοντας ως Guardian θα έχετε μόνο 28 μέρες ειδοποίησης για να φύγετε απο το σπίτι. Το γραφείο Liveinguardians παρέχει μόνο 2 εβδομάδες ειδοποίησης!
 2. Καθόλου ειδοποίηση για inspections.  Nοικιάζοντας σπίτι μέσω ιδιώτη, ο ιδιοκτήτης ή το γραφείο οφείλει να σας δώσει βάσει νόμου 24 ώρες ειδοποίηση για να εισέλθει στο σπίτι σας. Ωστόσο αν νοικιάζετε σπίτι ως guardian, ο ιδιοκτήτης ή το γραφείο έχουν το νομικό δικαίωμα να εισέλθουν στη κατοικία όποτε θέλουν χωρίς να σας ειδοποιήσουν. Έτσι θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι οτι μπορεί να σας επισκεφθούν απροειδοποίητα ανα πάσα στιγμή και δε σας προστατεύει ο νόμος!
 3. Παροχές. Το αν θα έχει κάθε Guardian rent βασικές παροχές όπως πλυντήριο, ντους, κουζίνα κ.λ.π. εξαρτάται απο το κτίριο. Αν νοικιάσετε τάξη σε σχολείο τότε ενδέχεται να μοιραστείτε το ντους με 33 άλλα δωμάτια! Όλα τα guardian homes έχουν μπάνιο, νεροχύτη και τουαλέτα, ωστόσο δεν έχουν όλα κουζίνα ή πλυντήριο. Το γραφείο δεν έχει την υποχρέωση να καλύψει τις απαιτήσεις σας απο άποψη παροχών.
 4. Φιλοξενούμενα άτομα. Νοικιάζοντας ως Guardian δε θα σας επιτρέπεται να έχετε overnight guests. Έτσι, αν είστε άτομο που φιλοξενείτε συχνά τη μαμά σας απο την Ελλάδα σκεφτείτε το διπλά!
 5. Επισκέπτες. Νοικιάζοντας ως Guardian δε θα σας επιτρέπονται οι ομαδικές συνεστιάσεις στο σπίτι, και δεν επιτρέπονται πάνω απο δύο guests τη φορά. Έτσι, ξεχάστε τα house parties και τα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια!
 6. Επισκευές. Τα γραφεία Guardian είναι γνωστά για την ανευθυνότητά τους όσον αφορά τις επισκευές στα σπίτια.
 7. Είναι σημαντικό να θυμάστε οτι νοικιάζοντας σπίτι ως Guardian δεν είστε tenant και δεν έχετε τα ίδια δικαιώματα.
 8. Και κάτι θετικό: Τα guardian homes πολλές φορές παρέχονται άδεια και έτσι μπορείτε να τα νοικιάσετε με μερικούς φίλους σας. Επιπλέον ένα άλλο πλεονέκτημα της ενοικίασης ως guardian είναι πως το κόστος του ενοικίου αυτη τη στιγμή δε συνδέεται με την τοποθεσία όσο τα ιδιωτικά σπίτια. Πολλές απο αυτές τις άδειες επιχειρήσεις και σπίτια μπορεί να βρίσκονται και στο κέντρο του Λονδίνου (ή της εκάστοτε πόλης). Έχω δει guardian homes να νοικιάζονται σε περιοχές όπως Clapham, Waterloo και Old Street. 

Σε κάθε περίπτωση, αν είστε άτομο που δεν κάνει house parties ή φιλοξενεί κόσμο, και θέλετε να πληρώσετε ένα μικρό ποσό ωστε να αποταμιεύσετε (ή απλώς να ξοδέψετε αλλού και όχι στο νοίκι), είναι μια ιδανική επιλογή.


Που μπορώ να βρω γραφεία για Guardian Schemes;

Παρακάτω σας παραθέτω όσα έχω βρει μέχρι στιγμής. Μην ξεχάσετε να  κάνετε κλικ στα ονόματα των γραφείων για να οδηγηθείτε στην ιστοσελίδα τους. Τα περισσότερα απο αυτά δε βασίζονται μόνο στο Λονδίνο αλλα και σε όλη την Αγγλία. 

 • Dot Dot Dot Property *Μια βασική σημείωση για το συγκεκριμένο γραφείο: Μια υποχρεωτική προϋπόθεση για να νοικιάσετε τα σπίτια τους είναι να κάνετε εθελοντισμό σε ένα απο τα προγράμματα που προσφέρουν. Ενδέχεται να μη σας πειράζει αλλα οφείλω να ενημερώσω.


About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *