Γραφή και ανάγνωση: Πως να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι age expected στο τέλος της Reception.

Η διδασκαλία γραφής και ανάγνωσης ήταν πάντα το αγαπημένο μου κομμάτι στη διδασκαλία. Πάντα είχα πάθος με τη γραφή και προσπαθώ να μεταδίδω τον ίδιο ενθουσιασμό στους μαθητές μου. Ωστόσο μου πήρε πολύ χρόνο να καταλάβω πότε ένας μαθητής μου είναι εκεί που πρέπει στο τέλος της χρονιάς. Το ίδιο μάλιστα θα σας πουν πολλοί Εκπαιδευτικοί.

Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο οτι υπάρχουν παράγραφοι ολόκληρες για το τι συνιστά age expected στο τέλος της Reception, αλλα πολύ λίγο οπτικό υλικό για να βοηθήσει τόσο τους Εκπαιδευτικούς όσο και τους γονείς να καταλάβουν σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ένα παιδί.

Επιπλέον, πολλά Δημοτικά σχολεία δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση τελείας, κεφαλαίου γράμματος και διαστημάτων στη Reception. Υπάρχει πολύ μεγάλη έμφαση στο να προετοιμαστούν τα παιδιά για το Year 1 σε σημείο που ξεχνούν τις αρχές του EYFS. (EYFS, για όσους δε ξέρουν, είναι το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα. Δείτε To EYFS για γονείς)

Και… guess what! Πουθενά στο curriculum δε λέει οτι για να είναι ένα παιδί age expected πρέπει να γράφει με διαστήματα. Ενδιαφέρον, έτσι δεν είναι;

Ας δούμε λοιπόν τι συνιστά το EYFS ως Early Learning Goal για το τέλος της Reception class ωστε να είναι ένα παιδί age-expected. Στη συνέχεια θα σας δώσω όσο πιο απλά παραδείγματα μπορώ.

1. Γραφή

Πριν το Year 1 τα παιδιά πρέπει, σύμφωνα με το EYFS:

  • Να γράφουν με φωνητικό τρόπο. Αυτό σημαίνει να γράφουν, χρησιμοποιώντας ήχους, όπως ακριβώς τους ακούν.
  • Η προσχολική γραφή δε χρειάζεται να έχει σωστή ορθογραφία.
  • Να χρησιμοποιούν κάποια irregular words στη γραφή τους με σωστή ορθογραφία, π.χ. I, to, the, my.
  • Δεν απαιτείται απο τα παιδιά να γράφουν μικρά γράμματα ή στη γραμμή ούτε να χρησιμοποιούν διαστήματα ή τελείες. Ένα παιδί μπορεί να γράψει προτάσεις σε whiteboard ή κάνοντας τεράστια γράμματα. Εφόσον μπορείτε να διαβάσετε καθαρά αυτό που έχει γράψει τότε είναι age expected.
  • Δε χρειάζεται να μπορεί ένα παιδί να γράψει τεράστιες λέξεις όπως beautiful, Goldilocks κ.λ.π.

Παραδείγματα:

Στις παρακάτω φωτογραφίες θα δείτε δείγματα απο μαθητές μου στα οποία εξηγώ σε τι επίπεδο είναι αυτά τα παιδιά και γιατί.

Αυτή η δουλειά βρίσκεται σε επίπεδο Early Learning Goal, δηλαδή age expected. Όπως βλέπουμε, το παιδί έχει χρησιμοποιήσει σωστά τα sounds για να γράψει τις λέξεις. Χρησιμοποιεί τα irregular words ”the/ to” ενώ μπορούμε εύκολα να διαβάσουμε τι λέει. Το γεγονός οτι έγραψε wet αντί για went δε μας ανησυχεί. Λαβάνουμε υπόψιν μας οτι εξελικτικά μπορεί στο μυαλό του να ακούει έτσι τη λέξη went! Επισης δε μας ανησυχεί που ένα γράμμα είναι ανάποδα. Είναι τυπικό αυτής της ηλικίας!
Αυτό το παιδί έχει φτάσει το επίπεδο Early Learning Goal. Όπως βλέπετε γράφει με άνεση κάποια irregular words (for, you, to, I, Dear). Δυσκολεύεται με τη λέξη helping καθότι είναι πιο μακριά, ωστόσο δε χρειάζεται να μπορεί να γράψει τόσο μεγάλες λέξεις για να είναι age expected!
Αυτό το παιδί γράφει ”I want to go to the hospital”. Μην τρομάξετε, εννοέι το small world της τάξης για να παίξει! Οι φράσεις διαβάζονται φωνητικά ενώ γράφει σωστά τις λέξεις to, go και the. Στη δεύτερη πρόταση εννοέι ”I want to go to the shops” αλλά έχει ξεχάσει τη λέξη ”go” καθότι ακόμα δεν είχε εξοικειωθεί πολύ με τα Αγγλικά!
”Tomorrow I want to see (the) match”. Αυτό το παιδί όχι μόνο γράφει με άνεση, αλλά ξεπερνά το επίπεδο age expected καθότι γράφει τη λέξη ”tomorrow” με άνεση.

”I watched Peter Rabbit with my mum”. Αυτό το παιδί χρησιμοποιεί τους ήχους με άνεση για να γράψει και είναι σε πολύ καλό δρόμο. Ωστόσο δεν είναι ακόμα age expected καθότι του λείπουν μερικά irregular words. Αν είχε γράψει τη λέξη my σωστά τότε θα ήταν σίγουρα age expected.

2. Ανάγνωση

Το EYFS ορίζει οτι για να είναι ένα παιδί σε επίπεδο age-expected μέχρι το τέλος της Reception class θα πρέπει:

  • Να διαβάζει απλές προτάσεις.
  • Να μπορεί να διαβάσει μερικά irregular words.
  • Να μπορεί να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις σχετικές με αυτό που διάβασε.

Ωστόσο στην ανάγνωση η κατάσταση γίνεται περίπλοκη. Κάθε σχολείο χρησιμοποιεί δικό του σύστημα Phonics. Απο την άλλη, οι σειρές βιβλίων Guided Reading είναι άπειρες. Επιπλέον υπάρχει και η δυσκολία αυτών των παιδιών που μπορεί να μη διαβάζουν με άνεση, ξέρουμε όμως οτι θα το κάνουν σύντομα. Τι γίνεται λοιπόν; Τα κατηγοριοποιούμε ως bellow expected;

Σε αυτό το σημείο θα σας δώσω την προσωπική μου άποψη και θα ακούσετε τον κάθε Εκπαιδευτικό να έχει τη δική του. Προσωπικά θα θεωρήσω age expected τους μαθητές μου αν διαβάζουν με άνεση μια απο τις παρακάτω σειρές και χωρίς να χρειάζονται βοήθεια να αναγνωρίσουν ήχους ή λέξεις:

  • Τα κόκκινα βιβλία Ditties της μεθόδου Read Write Inc, ή…
  • Τα ροζ (ή τα κόκκινα) βιβλία της πλατφόρμας Bug Club, ή….
  • Τα βιβλία Stage 1 ή 2 της σειράς Oxford Reading Tree.

Με ακόμα πιο απλά λόγια, ξέρετε οτι ένα παιδί είναι σε καλό επίπεδο όταν διαβάζει όλα τα παρακάτω:

  • Λέξεις με 3 ήχους (sat, cat, pen, dad κ.λ.π)
  • Απλές λέξεις με 4-5 ήχους όπως nest, stop, stamp, hand.
  • Μερικά irregular words. Ακόμη και 5-6 είναι ικανοποιητικά.
  • Διπλά γράμματα που κάνουν έναν ήχο, π.χ. dd (add), ss (mess), gg (egg) κ.λ.π.
  • Μερικά digraphs, ειδικά ee, oo, ch, th, sh, ay, oy και το τελικό y (που κάνει τον μακρύ ήχο ”ιιιι”), π.χ. happy

Θα θεωρήσω ένα παιδί age expected όταν μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:

  • Who are the main characters?
  • What happens first?
  • How does the story end?
  • Why is ____ sad?
  • How is ___ feeling and why?
  • What is your favourite part of this story?

Κλείνοντας, το άρθρο Τα High Frequency Words στην Αγγλική τάξη μπορεί να σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο ωστε να κατανοήσετε πως θα διδαχτεί το παιδί σας ανάγνωση.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *