Γλωσσικά προαπαιτούμενα

Παρά τα όσα λέγονται για την κατοχή lower, proficiency κλπ στο Ηνωμένο Βασίλειο δε χρειάζεται κανένα επίσημο χαρτί για να δουλέψετε ως Εκπαιδευτικοί. Ωστόσο το επίπεδο της γλώσσας που απαιτείται για να δουλέψετε σε παιδικό σταθμό είναι πολύ διαφορετικό από το επίπεδο που θα χρειαστείτε για να δουλέψετε.

Για να εργασθείτε σε Day Nursery αρκεί να μπορείτε να επικοινωνήσετε σε βασικό επίπεδο καθότι δε θα υπάρχει διδασκαλία απο την πλευρά σας ούτε θα είστε μόνοι σας σε τάξη. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επίσημη γραμμή για κατοχή διπλώματος Αγγλικών και έτσι η εργασία στα Nurseries είναι ιδανική αν θέλετε να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας. 

Ωστόσο στην εργασία σε κρατικά σχολεία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για να δουλέψει κάποιος ως Teaching Assistant πρέπει να έχει GCSE στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τα Αγγλικά σε βαθμό A-C καθότι αυτό ζητείται επίσημα απο τα σχολεία. 

Σε Ελληνικά δεδομένα, αν έχετε ολοκληρώσει το Λύκειο με βαθμό 16+ στα Μαθηματικά και τη Φυσική και τα στείλετε στον UK Naric με την ίδια διαδικασία που περιγράφω για την αντιστοίχιση των τίτλων σας, τότε αυτό μπορεί να σας καλύψει. Ωστόσο τα Αγγλικά που διδάσκονται στα Ελληνικά σχολεία καθώς και τα πτυχία τύπου lower / proficiency δε μετρούν ως αντίστοιχα.

Για να μπορέσουν τα προφορικά Αγγλικά σας να μετρήσουν ως αντίστοιχα ενός Αγγλικού GSCE θα πρέπει να είναι πολύ καλά. Για να διδάξετε στον κρατικό τομέα- ειδικά σε τάξεις Δημοτικού- δεν αρκεί απλή γνώση- θα πρέπει να μπορείτε να προφέρετε με Βρετανική προφορά γράμματα και φωνήματα που δεν υπάρχουν στην Αγγλική γλώσσα όπως sh, ch, qu, oo, or, ar, να γνωρίζετε τη φωνητική διαφορά του ”oo” στο moon και στο look και να μπορείτε να είστε γλωσσικό μοντέλο για τα παιδιά.

Και μπορεί να μην είναι κάτι αδύνατον, είναι ωστόσο δύσκολο και χρειάζεται πολύ προσπάθεια. Στη Δευτεροβάθμια τα πράγματα είναι πιο εύκολα απο άποψης προφοράς καθότι εφόσον γνωρίζετε το curriculum και ξέρετε να διδάξετε με βάση τα Αγγλικά δεδομένα η προφορά δεν είναι απαραίτητη λόγω των μεγαλύτερων ηλικιών των μαθητών. 

Αν θέλετε να βελτιώσετε τα Αγγλικά σας δοκιμάστε κάτι απο τα παρακάτω:

  • Δωρεάν μαθήματα Αγγλικών. Θα τα βρείτε μέσω του Δήμου σας αλλα και ψάχνοντας σε sites όπως το Gumtree. Αρκεί να γράψετε ”Free English Language Lessons London” (ή την πόλη στην οποία μένετε) στο Gumtree ή σε κάποια μηχανή αναζήτησης και θα σας εμφανιστούν όλες οι δωρεάν επιλογές. Εαν είστε ακόμη στην Ελλάδα, μια καλή επιλογή είναι η δωρεάν εκμάθηση Αγγλικών απο τη σελίδα www.alison.com
  • Μαθήματα βελτίωσης της προφοράς (Accent Softening). Θα τα βρείτε σε οργανισμούς όπως αυτός αλλα υπάρχουν πολλοί και θα τους βρείτε με μία καλή αναζήτηση. Τα σεμινάρια είναι επι πληρωμή, ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τη βελτίωση της προφοράς σας.
  • Σεμινάριο Διδακτικής Phonics Ruth Miskin. Το Σεμινάριο αυτό κοστίζει (250£ περίπου) και απευθύνεται κυρίως σε Εκπαιδευτικούς Προσχολικής και Δημοτικής Αγωγής. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την προφορά σας καθότι θα σας βοηθήσει να καταλάβετε με απλό τρόπο τη φιλοσοφία της Αγγλικής προφοράς αλλα και να μάθετε να προφέρετε με τον τρόπο που μαθαίνουν τα παιδιά στα Αγγλικά σχολεία! Πληροφορίες στο link.
  • Γλωσσική ανταλλαγή, γνωστή ως language exchange. Πρόκειται για μια δημοφιλή μέθοδο εξάσκησης γλωσσών μέσα απο τις κοινωνικές σχέσεις και τη δημιουργία νέων φίλων. Πρόκειται για δύο άτομα με δύο διαφορετικές γλώσσες τα οποία συναντιούνται για να διδάξουν ο ένας στον άλλο τη μητρική τους γλώσσα ή να τη βελτιώσουν. Τέτοια language exchange groups θα βρείτε στη σελιδα Meetups αλλα και σε αγγελίες για language exchange στο www.gumtree.com.
  • Εθελοντισμός σε σχολείο. Μια εξαιρετική επιλογή που θα σας βοηθήσει να εξασκήσετε τα Αγγλικά σας παρατηρώντας παράλληλα Δασκάλους σε Αγγλικές τάξεις, βλέποντας τρόπους διόρθωσης και αρχειοθέτησης και εμπλουτίζοντας το λεξιλόγιό σας στο αντικείμενό σας. Εαν επιλέξετε τον εθελοντισμό αποφύγετε κρατικά non-academies σχολεία καθότι έχουν ήδη ένα τεράστιο αριθμό ενδιαφερόντων για εθελοντισμό απο γονείς και φοιτητές και μπορεί να σας απορρίψουν.  
  • Προτιμήστε Ιδιωτικά Σχολεία ή κάποια αλυσίδα Academies όπως οι Ark Academies, καθότι γνωρίζω απο πρώτο χέρι οτι ”παρακαλάνε” για εθελοντές! Δεν αποκλείεται να σας προσφέρουν και κάποια θέση στο μέλλον.
  • Eργασία σε κάποια θέση με λιγότερες γλωσσικές απαιτήσεις. Στο αντικείμενό μας δεν υπάρχουν πολλές έμμισθες θέσεις που να δέχονται άτομα με πολύ χαμηλό επίπεδο Αγγλικών. Ωστόσο υπάρχουν μερικές και καθότι δεν περιλαμβάνουν διδασκαλία ή planning, παρά μόνο βοήθεια στη λειτουργία του Νηπιαγωγείου, ενδέχεται να καταφέρετε να εξασφαλίσετε μια. Τέτοιες θέσεις είναι Nursery Bank Staff μέσω γραφείων, ή ακόμη και αλυσίδες Νηπιαγωγείων που προσλαμβάνουν μόνιμους float staff.

Δείτε επίσης τα εξής χρήσιμα άρθρα:

Εθελοντισμός: Θα με βοηθήσει να μπω σε σχολείο;

Ψάχνοντας για δουλειά.