Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα

Κλειτοριδεκτομή- Η Βρετανική νομοθεσία και η ευθύνη του εκπαιδευτικού

Η κλειτοριδεκτομή είναι μια φρικτή και βίαιη διαδικασία την οποία υφίστανται πολλά κορίτσια ανα τον κόσμο. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα συναντάται ιδιαίτερα συχνά και δείχνει να μην έχει εκλείψει καθόλου. Μια τέτοια πρακτική, όχι μόνο παραβιάζει το δικαίωμα ενός μικρού παιδιού στο σώμα του, αλλά προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας- ακόμη και θάνατο.

Η Διεθνής Ημέρα Μηδενικής Ανοχής στην Κλειτοριδεκτομή (6 Φεβρουαρίου), στάθηκε λοιπόν η αφορμή γι αυτό το άρθρο. Η αλήθεια είναι πως σε όλα τα Βρετανικά σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς γίνεται υποχρεωτική εκπαίδευση στο προσωπικό σχετικά με το πως να προστατέψουν τα παιδιά, ωστόσο ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να χρησιμεύσουν για νέους συναδέλφους- αλλά και ως touch up για τους παλιούς!

Συμβαίνει η κλειτοριδεκτομή (FGM) στη Βρετανία;

Δυστυχώς, παρά τη συνεχή εκπαίδευση και τις νομοθεσίες, το FGM συμβαίνει σε πολλά παιδιά στη Βρετανία. Κατά την περίοδο μεταξύ 2016-2017, το NHS αντιμετώπισε 9179 περιπτώσεις (πηγή: Wikipedia)

Σε ποιες θρησκείες εφαρμόζεται η κλειτοριδεκτομή;

Η κοινή γνώμη (πολλές φορές επηρεασμένη απο την προκατάληψη) συχνά αποδίδει την πρακτική αυτή στο Ισλάμ. Ωστόσο, το FGM παρατηρείται με τον ίδιο τρόπο σε πολλές κοινότητες. Η κλειτοριδεκτομή εφαρμόζεται σε παρακλάδια Χριστιανικών, Μουσουλμανικών και Εβραϊκών θρησκευτικών πεποιθήσεων αλλά και σε κάποιες ανιμιστικές κοινότητες. Παρά το ότι πολλές απο αυτές τις κοινότητες θεωρούν αυτή την πρακτική απαραίτητη για να ανήκει κάποιος σε αυτή τη θρησκεία, η κλειτοριδεκτομή δε συνδέεται άμεσα με καμία επίσημη, οργανωμένη θρησκεία. (πηγή: hrw.org)

Βρετανική νομοθεσία και FGM

Η κλειτοριδεκτομή απαγορεύτηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1985 με το νόμο Prohibition of Female Circumcision Act (1985). Ακολούθησε το Female Genital Mutilation Act 2003  και το  Prohibition of Female Genital Mutilation (Scotland) Act 2005. Οι δύο αυτές νομοθεσίες, καθιστούν παράνομο το να ταξιδέψει κάποιο άτομο εκτός ΗΒ με σκοπό την κλειτοριδεκτομή, ακόμη και αν θεωρείται νόμιμη στη χώρα προέλευσης του.

Ο νόμος Safeguarding και Child Protection, καθώς και η εγκύκλιος Keeping Children Safe in Education (δείτε: Σημαντικές Νομοθεσίες) συμπεριλαμβάνει την κλειτοριδεκτομή ως child abuse και ορίζει ότι είναι ευθύνη των εκπαιδευτικών να προστατέψουν τα παιδιά απο αυτή την πρακτική.

Πως να αναγνωρίσετε αν ένα κορίτσι βρίσκεται σε κίνδυνο να υποστεί FGM

Αν μια οικογένεια σχεδιάζει να κάνει FGM σε ένα κορίτσι, συνήθως μπορεί να παρατηρηθούν τα εξής σημάδια:

  • Κάποιος συγγενής ή γνωστός ως ”cutter” επισκέπτεται απο άλλη χώρα.
  • Το παιδί μιλάει για μια σημαντική εκδήλωση που θα λάβει χώρο, κατά την οποία θα ”γίνει γυναίκα” ή θα ”προετοιμαστεί για γάμο”.
  • Η οικογένεια σχεδιάζει μακροχρόνιες, ανεξήγητες διακοπές σε κάποια απο τις χώρες που θεωρούνται ”high risk”. Μπορεί το μικρό κορίτσι να περιγράψει το προσεχές ταξίδι στο σχολείο λέγοντας ότι θα ”πάει σε άλλη χώρα να γίνει πριγκίπισσα”.
  • Ένα κορίτσι λείπει απο το σχολείο για πολύ καιρό και χωρίς λόγο.
  • Ένα κορίτσι δυσκολεύεται να παραμείνει στο σχολείο, ή αποφασίζει να το σκάσει απο το σπίτι.

Πως καταλαβαίνουμε ότι ένα κορίτσι έχει υποστεί FGM

Συνήθως, ένα κορίτσι που έχει υποστεί FGM εκδηλώνει τα εξής συμπτώματα:

  • Δυσκολία στο περπάτημα, όταν κάθεται ή όταν στέκεται.
  • Περνά υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουαλέτα.
  • Δείχνει να είναι περισσότερο ήσυχη απο το συνηθισμένο, ή εκδηλώνει άγχος και σημάδια κατάθλιψης.
  • Συμπεριφέρεται διαφορετικά μετά απο μεγάλο χρονικό διάστημα απουσίας.
  • Φοβάται να δει γιατρό ή να κάνει εξετάσεις.
  • Ζητάει βοήθεια- ακόμη και αν δε μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς την ενοχλεί.

Τι κάνουμε αν ένα κορίτσι αναφέρει ότι έχει υποστεί FGM

Αν ένα κορίτσι μας αναφέρει κάτι το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι έχει υποστεί (ή πρόκειται να υποστεί) FGM, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα ίδια βήματα που ακολουθούμε σε οποιαδήποτε άλλη αναφορά κακοποίησης, με βάση το Child Protection.

  1. Ακούμε προσεκτικά το παιδί.
  2. Γράφουμε όλα όσα μας είπε, χωρίς να προσθέτουμε δικά μας λόγια ή υποθέσεις.
  3. Επιβεβαιώνουμε στο παιδί ότι έκανε καλά που μας το είπε, ότι δε φταίει και ότι θα κάνουμε τα βήματα που πρέπει για να βοηθήσουμε.
  4. Δεν αντιμετωπίζουμε μόνοι μας το φερόμενο δράστη και δεν υποσχόμαστε στο παιδί ότι θα το κρατήσουμε μυστικό.
  5. Κάνουμε αμέσως καταγγελία στην/στον Child Protection Officer του σχολείου μας ή του Nursery. Είναι σημαντικό η καταγγελία να γίνει άμεσα, πριν πάει το παιδί στο σπίτι.

Ποιες χώρες καταγωγής φέρουν το μεγαλύτερο κίνδυνο;

Η κλειτοριδεκτομή εφαρμόζεται περισσότερο στις παρακάτω χώρες- ή σε κορίτσια με background απο αυτές τις χώρες:

  • Σομαλία
  • Κένυα
  • Αιθιοπία
  • Σουδάν
  • Αίγυπτος
  • Σιέρα Λεόνε
  • Νιγηρία
  • Ερυθραία
  • Υεμένη
  • Κουρδιστάν
  • Ινδονησία

Σημαντικά υποστηρικτικά δίκτυα:

  • Για γονείς και άτομα εκτός εκπαίδευσης: Αν ανησυχείτε πως κάποιο παιδί έχει υποστεί ή πρόκειται να υποστεί FGM, μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με το NSPCC στο 0800 028 3550 ή μέσω email στο fgmhelp@nspcc.org.uk.
  • Αν εσείς, κάποια φίλη ή συγγενής σας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο FGM, μπορείτε να επικοινωνήσετε άμεσα με την αστυνομία στο 999 ή στο 111.
  • Αν έχετε ήδη υποστεί FGM και χρειάζεστε βοήθεια (ή αν γνωρίζετε κάποια γυναίκα που να έχει υποστεί FGM), επιπλέον στήριξη παρέχεται απο το NHS εδώ αλλά και απο τους οργανισμούς FGM National Group, το Dahlia Project και το Forward UK στο τηλέφωνο +44 (0)208 960 4000 (extension 1).
  • Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέχεται δωρεάν ψυχοθεραπεία απο το NHS μέσω του GP σας, αλλά και ψυχιατρικές υπηρεσίες για όποιον το χρειάζεται. Δείτε Δωρεάν Ψυχολογική και Ψυχιατρική βοήθεια στην Αγγλία.
  • Μιας και μιλάμε για ένα θέμα που αφορά άμεσα τα κορίτσια και τις γυναίκες, να σημειώσουμε ότι στο ΗΒ μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε δωρεάν και νόμιμη έκτρωση, αντισύλληψη και τεστ Παπ. Δείτε εδώ.

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *