Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα Καθημερινή Ζωή

Εθελοντισμός: Θα με βοηθήσει να μπω σε σχολείο;

Ο εθελοντισμός και το κατα πόσο βοηθάει τους μετανάστες εκπαιδευτικούς είναι μια συχνή και περίπλοκη συζήτηση- τόσο περίπλοκη όσο και οι εμπειρίες όλων μας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για κάποιους απο εμάς ο εθελοντισμός φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμος στην εύρεση εργασίας. Για κάποιους άλλους όχι. Κάποιοι ανάμεσά μας δυσκολεύτηκαν ακόμη και να βρουν σχολείο για να κάνουν εθελοντισμό.

Στο πρόσφατο survey που έκανα για Έλληνες και άλλους μη Αγγλόφωνους μετανάστες εκπαιδευτικούς ένα μικρό ποσοστό παραδέχτηκε οτι βρήκε την πρώτη του θέση σε σχολείο μέσω του εθελοντισμού (δείτε το σχετικό άρθρο εδώ). Απο την άλλη θυμάμαι τα εκατοντάδες emails που έστειλνα σε σχολεία κάπου το 2014 θέλοντας να κάνω εθελοντισμό και απο τα οποία δε πήρα ποτέ καμία απάντηση. Ποια είναι λοιπόν η αλήθεια;

Η αλήθεια είναι οτι καμία λύση δεν είναι ‘’πανάκεια’’ για όλους όσον αφορά την εύρεση θέσης σε σχολείο. Το γεγονός οτι ο εθελοντισμός βοήθησε ένα άτομο δε σημαίνει οτι θα μας βοηθήσει όλους και το αντίστροφο. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι γιαυτό:

 1. Ο εθελοντισμός απαιτεί δέσμευση απο άποψης χρόνου και το να έχει κάποιος τη δυνατότητα να περάσει μεγάλο διάστημα χωρίς να πληρωθεί. Αυτό είναι ένα προνόμιο που πολύ λίγοι μετανάστες το έχουν καθότι δεν έχουμε όλοι οικονομική βοήθεια ή οικονομίες. Ειδικά οι νεοαφιχθέντες μετανάστες πολλές φορές ‘’καίγονται’’ να βρουν δουλειά ωστε να μη χρειαστεί να είναι άνεργοι όσο τρέχουν τα έξοδα!
 2. Στα κρατικά σχολεία πολλοί βοηθοί είναι είτε γονείς παιδιών απο το σχολείο είτε άτομα που προηγουμένως δούλευαν εκεί ως dinner supervisors. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλοί γονείς αξιοποιούν την ευκαιρία της φοίτησης του παιδιού τους και το γεγονός οτι γνωρίζονται προσωπικά με το διευθυντικό προσωπικό ωστε να κάνουν κατάρτιση ως support staff και να προσληφθούν μόνιμα απο το σχολείο.
 3. Τα κρατικά σχολεία είναι γεμάτα φοιτητές μέσω πρακτικής άσκησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα σχολεία συνεργάζονται με συγκεκριμένα κολέγια και Πανεπιστήμια εντός Ηνωμένου Βασιλείου.
 4. Το γεγονός οτι κάποιος κάνει εθελοντισμό δε σημαίνει οτι αποκτά διδακτική εμπειρία καθότι δεν επιτρέπεται να διδάξει σε επίσημο επίπεδο αφού αυτό θεωρείται παράνομη εργασία. Κάνοντας εθελοντισμό κάποιος θα πάρει εμπειρία σε πολλά θέματα και θα δει πως λειτουργεί η τάξη ενώ θα του δοθεί η ευκαιρία και να δουλέψει και με παιδιά ή να κάνει λίγο team teach. Αυτό ωστόσο δε θεωρείται teaching experience.
 5. Τα περισσότερα supply agencies ζητούν ρητά δυο employment references. Αν μαζί με τον εθελοντισμό κάποιος έχει και uk employers για συστάσεις αυτό μπορεί να βοηθήσει, ωστόσο αν κάποιος έχει μόνο 1-2 μήνες εθελοντισμού στο ενεργητικό του δε θα θεωρηθεί solid work experience.
 6. Μέσω του εθελοντισμού συνήθως δεν παρέχεται το training σε τομείς όπως Safeguarding, First Aid, Child Protection και Prevent Duty που είναι απαραίτητα και παρέχονται απο εργοδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Having that said (που λένε και οι Άγγλοι), ο εθελοντισμός έχει πολλά θετικά και ο σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να σας αποθαρρύνει αλλα να σας προειδοποιήσει για τις δυσκολίες του. Προσωπικά ήμουν και είμαι ισχυρή υποστηρίκτρια του Day Nursery ως πρώτη θέση εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο για πολλούς λόγους που θα έχετε δει και εδώ. Ωστόσο αν είστε στο στάδιο της καριέρας σας όπου έχετε και το χρόνο και τα χρήματα να κάνετε εθελοντισμό τότε σίγουρα θα σας φανεί χρήσιμος. Δε μπορεί όμως να θεωρηθεί ένα δεδομένο βήμα που θα σας οδηγήσει εγγυημένα στην εύρεση θέσης σε σχολείο και σίγουρα δε θα έχει τα πλεονεκτήματα του supply teaching.

Σε κάθε περίπτωση, δε σας αξίζει να στέλνετε δεκάδες emails και να μη σας απαντά ποτέ κανείς (και πολλά κρατικά σχολεία το συνηθίζουν αυτό!) σας αφήνω λοιπόν μερικά tips για το πως να εξασφαλίσετε εθελοντισμό πιο εύκολα.

 1. Προτιμήστε σχολεία με academy status όπως τα Ark Academies, Harris Academies κλπ. Συνήθως έχουν αυξημένη ανάγκη σε εθελοντές καθότι δουλεύουν με τα παιδιά πολύ πιο εντατικά.
 2. Ένα ιδιωτικό σχολείο δε θα πει ποτέ όχι σε επιπλέον προσωπικό. Σκεφτείτε το!
 3. Αντί να στείλετε email προτιμήστε να πάτε κατευθείαν στο σχολείο ή να τους τηλεφωνήσετε. Έτσι θα ξέρετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και δε θα σπαταλήσετε το χρόνο σας.
 4. Πλέον είμαστε τόσοι συνάδελφοι εδώ που μπορεί κάποιος/α απο εμάς να έχει ήδη θέση σε σχολείο και να μπορεί να βοηθήσει να σας δεχτεί κάποιο σχολείο για εθελοντισμό. Ρωτήστε μας!
 5. Τέλος, αν τίποτα απο τα παραπάνω δεν πηγαίνει καλά σκεφτείτε να ξεκινήσετε supply. Θα κερδίσετε χρήματα και θα χτίσετε σχέσεις με σχολεία.

Enjoy the journey!

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *