Εργασιακές Συνθήκες

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις εργασιακές συνθήκες τόσο στους παιδικούς σταθμούς όσο και στα σχολεία. Για να δείτε τους μισθούς και το κόστος ζωής δείτε Μισθοί και Ενοίκια και διαμονή.

Οι εργασιακές συνθήκες στους παιδικούς σταθμούς:

Στους παιδικούς σταθμούς οι εργασιακές συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές από τις εργασιακές συνθήκες στα σχολεία. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας παιδικός σταθμός στην Αγγλία δεν έχει την οργανωμένη διδασκαλία που έχουν οι παιδικοί σταθμοί στην Ελλάδα.

Ακόμη και για μικρότερες ηλικίες μέσα στην ημέρα ένας Nursery Nurse θα ασχοληθεί με το τάισμα των παιδιών, τη σωματική τους υγιεινή και το άλλαγμα αν τα παιδιά φοράνε πάνες. Επίσης θα ασχοληθεί με την τακτοποίηση του χώρου. Θα πρέπει να μαζέψει παιχνίδια όταν τα παιδιά τα έχουν πετάξει εδώ και εκεί.

Στους παιδικούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν υπάρχει καθαρίστρια ή καθαριστής για να τακτοποιεί τους χώρους μετά από το φαγητό ή τον ύπνο. Επομένως ένας Nursery Nurse έχει όλη την ευθύνη της τακτοποίησης και του καθαρίσματος.

Κάποιοι παιδικοί σταθμοί έχουν καθαρίστριες ή καθαριστές που έρχονται το απόγευμα προς το τέλος της ημέρας για να καθαρίσουν τις τουαλέτες και κάποιους κοινόχρηστους χώρους αλλα και να βάλουν σκούπα και να σφουγγαρίσουν. Παρόλα αυτά το καθάρισμα που προκύπτει από τη φροντίδα των παιδιών το να λαμβάνουν εξ ολοκλήρου οι Nursery Nurses.

Μια συνηθισμένη μέρα σε ένα Nursery:

  • Από τη στιγμή που τα παιδιά θα έρθουν στον παιδικό σταθμό μέχρι τις 9:00 περίπου το πρωί τρώνε πρωινό και στη συνέχεια οι Nursery Nurses πρέπει να καθαρίσουν το χώρο, να τακτοποιήσουν τα παιχνίδια των παιδιών και να κάνουν μία σειρά από δραστηριότητες.
  • Μετά από αυτό τα παιδιά τρώνε ένα ελαφρύ σνακ όπως φρούτα ή λαχανικά ενώ στη συνέχεια παίζουν ελεύθερα μέχρι τις 12:00 που είναι και το μεσημεριανό τους. Μετά το μεσημεριανό τα παιδιά κοιμούνται κυρίως σε στρώματα (ή στις κούνιες τους αν πρόκειται για μικρά βρέφη).
  • Κατά τη διάρκεια του ύπνου των παιδιών οι Nursery Nurses πηγαίνουν στο διάλειμμα τους με βάρδιες ενώ υπάρχει και η ευθύνη της αποστείρωσης όσον αφορά τα μπουκάλια, τις πιπίλες καθώς και το πλύσιμο σε σεντόνια και άλλα είδη που θα χρησιμοποιήσουν τα παιδιά. Το απόγευμα και μετά το μεσημεριανό τα παιδιά ξυπνάνε ενώ σύντομα τρώνε ένα ελαφρύ σνακ.
  • Oι Nursery Nurses αλλάζουν την πάνα τους και υπάρχουν απογευματινές δραστηριότητες και παιχνίδι στον κήπο. Κατά τις 4:00 υπάρχει το λεγόμενο tea time κατά το οποίο τα παιδιά τρώνε ένα ελαφρύ γεύμα. Oι  δραστηριότητες που οργανώνονται σε έναν αγγλικό παιδικό σταθμό περιλαμβάνουν πολύ παιχνίδι με νερό άμμο, ρύζι, δημητριακά, ζελέ, ακόμη και αφρό ξυρίσματος και αυτό συμβαίνει μέσα στην τάξη και όχι σε εξωτερικούς χώρους.

Αυτό σημαίνει ότι η δουλειά σε ένα Nursery είναι αρκετά εξαντλητική. Θα τρέχετε πολύ μέσα στη μέρα και θα είναι δύσκολο να καθίσετε ενώ πολλοί παιδικοί σταθμοί απαγορεύουν και τις καρέκλες καθότι θεωρούν ότι δεν ενθαρρύνει τον εκπαιδευτικό να κάθεται στο ίδιο επίπεδο με τα παιδιά.

Την ίδια στιγμή θα σας παρέχονται πολλές ευκαιρίες για κατάρτιση οι οποίες θα είναι δωρεάν. Δουλεύοντας σε έναν παιδικό σταθμό το βιογραφικό σας θα γεμίσει μέσα σε λίγους μήνες με κατάρτιση και σεμινάρια όσο και συστάσεις από εργοδότες που θα σας βοηθήσουν πολύ στη δουλειά σας στο μέλλον.

Η προϋπηρεσία σε έναν αγγλικό παιδικό σταθμό προσμετράται πολύ καλά και στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα καθότι κάνει πολύ καλή εντύπωση. Έτσι αν κάποτε αποφασίσετε να επιστρέψετε στην Ελλάδα το γεγονός ότι έχετε δουλέψει στην Αγγλία θα σας βοηθήσει να βρείτε δουλειά πιο εύκολα σε μία χώρα που είναι γεμάτη κρίση και οπου η ανεργία μαστίζει.

Οι εργασιακές συνθήκες στα σχολεία:

Στις τάξεις Δημοτικών σχολείων- ακόμη και στις προσχολικές- η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική.

 Αυτό συμβαίνει για τους εξής λόγους:

  • Στα δημοτικά σχολεία τα παιδιά δεν πληρώνουν δίδακτρα και αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν αντιμετωπίζονται ως πελάτες αλλά ως άτομα που πρέπει να συνεργαστούν με το σχολείο για την εξέλιξη των παιδιών.
  • Στα Δημοτικά σχολεία δεν υπάρχει ώρα του ύπνου και τα παιδιά τρώνε ένα φρούτο μέσα στη μέρα ως σνακ το οποίο δε σερβίρεται σε πιάτο.  

Μια συνηθισμένη μέρα στην τάξη:


Οι επίσημες ώρες φοίτησης των μαθητών  κυμαίνονται μεταξύ 8:30 με 9:00 το πρωί και 3:30 με 4:30 το απόγευμα αναλόγως του αν ένα σχολείο είναι Δημοτικό ή σχολείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα μαθήματα ξεκινούν περίπου στις 9.00 και κάθε subject (μάθημα) διαρκεί απο 30′ έως 60′. Συνήθως υπάρχουν 2-3 διαλείμματα μέσα στη μέρα, διάρκειας 15′-20′.

Το μεσημεριανό λαμβάνει χώρο σε ειδική αίθουσα την οποία καθαρίζουν τα άτομα που σερβίρουν το μεσημεριανό στα παιδιά. Έτσι οι Δάσκαλοι δεν έχουν ευθύνη καθαρίσματος. Επιπλέον τα παιδιά ξεκινούν φοίτηση στην ηλικία των τριών ετών και ενθαρρύνονται από πολύ νωρίς να είναι ανεξάρτητα, να μαζεύουν μόνα τους τα παιχνίδια τους, να διατηρούν το χώρο του καθαρό, να φορούν μόνα τους τα παλτό τους και ξεκινούν να ανεβάζουν και το φερμουάρ τους.

Τα παιδιά για να μπορέσουν να φοιτήσουν σε κρατικό σχολείο -εκτός αν πρόκειται για παιδί με διαγνωσμένες ειδικές ανάγκες- οφείλουν να ξέρουν να χρησιμοποιούν την τουαλέτα και απαγορεύεται η χρήση πάνας. Το μάζεμα από την πλευρά του Δασκάλου περιορίζεται στο καθάρισμα τραπεζιών εάν έχει υπάρξει δραστηριότητα σχετική με καλλιτεχνικά, μπογιές και πλαστελίνες. Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση το καθάρισμα  το αναλαμβάνει κυρίως ο βοηθός αφού ο δάσκαλος τον περισσότερο καιρό έχει την ευθύνη ολόκληρης της τάξης.

Οι αρμοδιότητες του δασκάλου:

Στα σχολεία υπάρχει ιδιαίτερη χαρτοδουλειά από πολλές πλευρές μέσα στη μέρα. Ένας  εκπαιδευτικός δε θα έχει μόνο να διορθώσει γραπτά αλλά θα έχει και την ευθύνη να ετοιμάσει το πρόγραμμα διδασκαλίας -πολλές φορές με εξαντλητικές λεπτομέρειες. Θα έχει να κάνει assessment σε κάθε μάθημα, να συμμετάσχει σε meeting μετά τη δουλειά ενώ θα έχει και εξαντλητική αξιολόγηση.

Συνήθως ένας εκπαιδευτικός θα παραμείνει στο σχολείο μετά την αποχώρηση των μαθητών έως τις 6:00 με 7:00 το βράδυ. Κάποιοι εκπαιδευτικοί καταφέρνουν να φύγουν τις 5.00 ή τις 6.00 αν δουλεύουν με γρήγορο τρόπο. Κάποιοι φεύγουν τις 4.00 ή 4.30 μετά την αποχώρηση των μαθητών παίρνοντας όμως τη δουλειά τους στο σπίτι.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι άλλοι εκπαιδευτικοί που μένουν στο σχολείο ή παίρνουν δουλειά στο σπίτι ακόμη και μέχρι τις 8.00 ή 9.00 το βράδυ. Η χαρτοδουλειά που θα έχει ένας εκπαιδευτικός εξαρτάται πολύ από το αν το σχολείο είναι εξολοκλήρου κρατικό ή αν είναι Academy, δηλαδή ιδιωτικά διαχειριζόμενο σχολείο που πριμοδοτείται από το κράτος.

Τα σχολεία που είναι εξολοκλήρου κρατικά έχουν πολύ αυστηρούς κανονισμούς για το πόσο μπορούν να απασχολήσουν τους εκπαιδευτικούς και έτσι ένας εκπαιδευτικός μπορεί να μη μείνει στο σχολείο μετά τις 5.00 ή 6.00 το απόγευμα. Ωστόσο τα  Academies είναι μία διαφορετική ιστορία. Οι εκπαιδευτικοί μπορεί να περνούν μεγάλο μέρος της ζωής τους μέσα σε αυτά.

Η αξιολόγηση των δασκάλων:

Η αξιολόγηση επηρεάζει ιδιαίτερα το μισθό ενός εκπαιδευτικού και γίνεται ετησίως. Ένας εκπαιδευτικός θα έχει επίσημες παρατηρήσεις από προϊσταμένους του στην τάξη καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.  Θα του δίνεται βαθμολόγηση σχετικά με το μάθημα του έναντι της κλίμακας Ofsted. Δείτε περισσότερα στο άρθρο Η αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών στα Αγγλικά σχολεία.