Απο την πρόσληψη εώς την… απόλυση: Ποια είναι τα εργασιακά σας δικαιώματά;

Brexit update για νέους μετανάστες: Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας γράφτηκαν πριν το Brexit και τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης στο ΗΒ. Αν δεν έχετε έρθει στο ΗΒ πριν το Brexit, θα υπάρξουν νέοι κανόνες μετανάστευσης τους οποίους θα δημοσιεύσουμε όταν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε!

Όσες εκδοχές και να σκεφτώ γράφοντας σε αυτή τη σελίδα, όσες περισσότερες πληροφορίες και να συγκεντρώσω, όσο και αν πιστεύω οτι έχω πια καλύψει όλους τους τομείς της δουλειάς μας στην Αγγλία… Πάντα θα βρεθεί κάποιος συνάδελφος να μου περιγράψει ένα εργασιακό συμβάν που δε θα έχω ξανακούσει ποτέ και που θα με αφήσει με το στόμα ανοιχτό!

Σε άλλες βασικές ενότητες αυτής της σελίδας έχουμε καλύψει αναλυτικά τους μισθούς, τις εργασιακές συνθήκες των Εκπαιδευτικών, το κόστος ζωής κ.λ.π. Αλλα αυτό που ξέχασα να λάβω υπ’οψιν μου είναι τα απρόοπτα αλλα και τις επιχειρήσεις που μπορεί να σας φερθούν άδικα.

Ας δούμε λοιπόν όλα τα δικαιώματά σας σε κάθε στάδιο της εργασίας σας. Θα καλύψουμε τα εξής στάδια:

 1. Recruitment και συνέντευξη
 2. Πρόσληψη και απασχόληση
 3. Οικειοθελής αποχώρηση
 4. Απόλυση

1. Recruitment και συνέντευξη


Κατα τη διάρκεια της συνέντευξης, ο εργοδότης:

 • Δε πρέπει να σας θέσει καμία ερώτηση σχετική με την ηλικία, το φύλο, τη σεξουαλική σας προτίμηση, τη σωματική σας κατάσταση, την οικογενειακή σας κατάσταση ή τα σχέδια σας να κάνετε παιδιά στο μέλλον. Εαν ο εργοδότης δει στο βιογραφικό οτι έχετε σπουδάσει στην Ελλάδα και οτι έχετε Ελληνικό όνομα τότε μπορεί να υποθέσει οτι είστε απο την Ελλάδα και να σας κάνει κανένα αστειο για τη θάλασσα ή τον καιρό για να σπάσει ο πάγος. Αυτό είναι συνηθισμένο.
 • Δε πρέπει να σας  μιλήσει με επικριτικό τρόπο για τις γνώσεις και τις ικανότητές σας. Αν δε του αρέσουν οι απαντήσεις σας οφείλει να τις προσπεράσει ευγενικά.
 • Οφείλει να σας αναφέρει οτιδήποτε σχετικό με τη θέση, ή να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με τη θέση, συμπεριλαμβανομένου του μισθού, των καθηκόντων και του ωραρίου.

2. Πρόσληψη και απασχόληση

Κατα τη διάρκεια της πρόσληψης:

 • Ο εργοδότης οφείλει να σας προσφέρει τη θέση γραπτώς, συνήθως μέσω email. Ακόμη και στην περίπτωση που σας προσφέρει τη θέση μόνο προφορικά, έχετε δικαίωμα να τη ζητήσετε γραπτά. 
 • Ο εργοδότης δικαιούται να σας ζητήσει δύο εργασιακές συστάσεις, και εαν δεν τις προσκομίσετε εν καιρώ, έχει το δικαίωμα να αποσύρει την προσφορά εργασίας.
 • Ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αποσύρει την προσφορά εργασίας χωρίς λόγο ή επειδή βρήκε καλύτερο υποψήφιο.
 • Ο εργοδότης οφείλει να σας παρέχει συμβόλαιο απο την αρχή της εργασίας σας το οποίο να περιγράφει αναλυτικά το μισθό, τις ώρες/ μέρες εργασίας σας.
 • Το συμβόλαιο θα περιλαμβάνει αναλυτικά το θέμα της παραίτησης και της απόλυσης. Συνήθως οι δύο πρώτες εβδομάδες της δοκιμαστικής σας περιόδου δίνουν το δικαίωμα της άμεσης απόλυσης/ παραίτησης χωρίς notice ενώ στη συνέχεια υπάρχει προκαθορισμένο notice.
 • Ο εργοδότης οφείλει να σας παρέχει το μισθό στην ώρα του όπως περιγράφεται στο συμβόλαιο, συνήθως μέσω τραπεζικής μεταφοράς ή check. Απαγορεύεται η πληρωμή cash in hand (μαύρα χρήματα) και υποχρεούται να σας δίνει κάθε μήνα το payslip που θα αναφερει το μισθο σας και τις φορολογικές κρατήσεις.
 • Ο εργοδότης οφείλει να σας κάνει το απαραίτητο induction στην επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένου του Fire Safety αλλα και το απαραίτητο training στο Safeguarding. 
 • O εργοδότης οφείλει να σας παρέχει καθημερινά lunch break όπως το ορίζει ο νόμος και να μη σας δεσμεύει εργασιακά την ώρα του φαγητού σας. Δείτε εδώ αναλυτικά.
 • Ο εργοδότης οφείλει να σέβεται τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω σας. Αν η θρησκεία σας απαιτεί να προσεύχεστε μέσα στη μέρα οφείλει να σας παρέχει το χρόνο για να το κάνετε. Επίσης οφείλει να σεβαστει τις διατροφικές σας συνήθειες όποιες και αν είναι αυτές.

Οι υποχρεώσεις σας στο χώρο εργασίας:

 • Να φτάνετε στην ώρα σας καθημερινά.
 • Να αλληλεπιδράτε με τα παιδιά με σωστό τρόπο.
 • Nα σέβεστε τους γονείς των παιδιών ανεξαρτήτως background.
 • Να κάνετε τις παρατηρήσεις σας, το Planning και όλο το paperwork που σας ορίζεται στην ώρα του.
 • Να δείχνετε ευελιξία και προθυμία ειδικά σε περιπτώσεις ανάγκης.
 • Να ακολουθείτε τους κανονισμούς της επιχείρησης σχετικα με το Safeguarding, το Fire Safety αλλα και το Health and Safety της επιχείρησης.
 • Να φέρεστε με σεβασμό στους συναδέλφους χωρίς φωνές, ρατσιστικές, θρησκοφοβικές ή ομοφοβικές νύξεις. 
 • Να δίνετε το παρόν σε οποιαδήποτε δραστηριότητα ορίζει το συμβόλαιο σας εκτός ωρών εργασίας π.χ. staff meetings ή training days.
 • Να διατηρείτε μυστικότητα, επαγγελματισμό και διακριτικότητα όσον αφορά τα θέματα της επιχείρησης. Αυτό σημαίνει να μην αποκαλύπτετε ευαίσθητα θέματα σχετικα με τα παιδιά σε τρίτους και να αποφεύγετε να εκτίθεστε σε σελίδες δικτύωσης όπως στο facebook. Πολλές επιχειρήσεις απαγορεύουν να κάνετε φίλους στο facebook τυχόν γονείς απο το Nursery ή το σχολείο.

3. Οικειοθελής αποχώρηση

Σε περίπτωση που αποχωρήσετε οικειοθελώς, θα πρέπει να ακολουθήσετε τους κανονισμούς του συμβολαιου σας όσον αφορά την παραίτηση και να δώσετε το notice που ορίζεται απο το συμβόλαιό σας.

Σε περίπτωση αποχώρησής σας ο εργοδότης οφείλει:

 • Να παρέχει συστάσεις σε οποιονδήποτε μελλοντικό εργοδότη. Παρά τα όσα κυκλοφορούν, ένας εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να αρνηθεί να δώσει συστάσεις. Δείτε αναλυτικά αυτό το άρθρο για τις συστάσεις.
 • Να βασίζεται σε εμπεριστατωμένα γεγονότα είτε δώσει θετική είτε αρνητική σύσταση. Π.χ. ο εργοδότης μπορεί να πεί οτι δεν είστε ακριβής στη δουλειά σας επειδή με βάση το Register καθυστερούσατε συστηματικά στη δουλειά, ή παραμελούσατε το Planning και τα observations. Δεν εχει όμως το δικαιωμα να πει π.χ. ”Η Χριστίνα είναι κακός άνθρωπος/ κακή Δασκάλα”.
 • Να μην προσπαθήσει να σας υποχρεώσει να μείνετε με δόλιο τρόπο, π.χ. παρακρατώντας σας χρήματα ή απειλώντας σας οτι αν φύγετε δε θα σας δώσει καλή σύσταση.
 • Να σας χορηγήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα χρειαστείτε για επόμενους εργοδότες και φορολογία, π.χ. το P45 σας, το οποίο θα χρειαστείτε για να το δώσετε στον επόμενο εργοδότη.
 • Να σας φερθεί με ευγένεια και επαγγελματισμό καθ’όλη την παραμονή σας στη δουλειά μετά το notice και να μην αλλάξει συμπεριφορά απέναντί σας.

4. Απόλυση

Όλοι ελπίζουμε οτι δε θα φτάσουμε ποτέ σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο πολλοί απο εμάς έχουμε σε κάποια φάση της ζωης μας ζήσει την απόλυση, είτε φταίγαμε είτε όχι. 

Η απόλυση μπορεί να είναι μια πολύ οδυνηρή εμπειρία, ειδικά εαν ζείτε σε μια ξένη χώρα και στηρίζεστε εξ’ολοκλήρου στο μισθό σας.

Ωστόσο το να γνωρίζετε τα στάδια της απόλυσης θα σας βοηθήσει να ξέρετε τί δικαιούστε, πού να απευθυνθείτε και το άν η απόλυσή σας ήταν δικαιολογημένη.

Σε γενικές γραμμές η διαδικάσία απόλυσης ακολουθεί τα εξής στάδια:

 1. Verbal warning: Ο εργοδότης κάνει προφορική σύσταση και σας εξηγεί τί δεν του αρέσει στη συμπεριφορά σας ωστε να το αλλάξετε. Π.χ. σας ενημερώνει οτι έχετε αφήσει τα Learning Journals των παιδιών χωρις update για πάνω απο μήνα και οτι πρέπει να τα αναβαθμίζετε εβδομαδιαία.
 2. Written warning: Ο εργοδότης σας αποστέλλει γραπτώς σύσταση προειδοποιώντας σας και θέτοντας χρονικό περιθώριο για να αλλάξετε συμπεριφορά. Π.χ. σας ενημερώνει οτι η κατάσταση στα Learning Journals δεν έχει αλλάξει και οτι έχετε ένα μήνα προθεσμία να αποδείξετε οτι τα αναβαθμίζετε εβδομαδιαίως.
 3. Απόλυση. Η απόλυση θα πρέπει να γίνει με βάση το notice που περιγράφεται στο συμβόλαιο.

Πότε μπορεί ένας εργοδότης να σας απολύσει χωρις warning;

Ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να σας απολύσει αμέσως χωρίς notice σε κάποιες έκτακτες περιπτώσεις ακραίας συμπεριφοράς, γνωστή ως gross misconduct.

 Αυτό γίνεται μονο σε έκτακτες και σοβαρές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο εργοδότης μπορεί να σας ζητήσει να φύγετε αμέσως απο το χώρο εργασίας αν:

 • Χειροδικήσετε σε παιδί ή συνάδελφο
 • Υπάρξει υποψία σωματικής, συναισθηματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών απο την πλευρά σας.
 • Θέσετε σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών.
 • Προσβάλετε συνάδελφο για τη θρησκεία, την καταγωγή ή το σεξουαλικό προσανατολισμό του/της.
 • Απουσιάζετε αδικαιολόγητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά κατα τη διάρκεια της δοκιμαστικής σας περιόδου.
 • Αργείτε επανειλημμένα και δεν έχετε συμμορφωθεί με το verbal warning.
 • Εκθέσετε την επιχείρηση στο facebook ή σε άλλες σελίδες δικτύωσης. Αυτό συμπεριλαμβάνει να κάνετε φίλους τους γονείς της επιχείρησης, να κάνετε κοινοποιήσεις σχετικές με ιδιωτικά θέματα της δουλειάς, να προσβάλλετε συνάδελφο δημόσια αλλα και να δημοσιεύσετε ακατάλληλες φωτογραφίες σας τις οποίες μπορούν να δουν γονείς ή εργοδότες. Πρώην συνάδελφος μου απολύθηκε απο Νηπιαγωγείο επειδή κοινοποίησε status στο facebook λέγοντας οτι είχε λογομαχία με τη Manager. 
 • Αρνείστε επανειλημμένα εντολές του εργοδότη με υπεροπτικό τρόπο, π.χ. αν αρνηθείτε να πλύνετε τα μπουκάλια των παιδιών επειδή ”Είστε πτυχιούχος Πανεπιστημίου” (ναι, έχει γίνει και αυτό!)

Πού να ζητήσετε βοήθεια:

Σε οποιαδήποτε περίπτωση που δεν αφορά gross misconduct, ο εργοδότης δεν δικαιούται να σας απολύσει χωρίς λόγο και ειδικά χωρίς το προβλεπόμενο notice.

Σε περίπτωση που νιώθετε οτι απολυθήκατε άδικα, μη διστάσετε να ζητήσετε εξηγήσεις απο τον εργοδότη αλλα και να προσφύγετε στη δικαιοσύνη για unfair dismissal. Πληροφορίες για το αν η απόλυση σας ήταν unfair dismissal θα δείτε  εδώ.

Εάν νιώθετε οτι έχετε απολυθεί άδικα μπορείτε να καταφύγετε σε μια απο τις λύσεις που περιγράφονται στο link όπως σε έναν employment tribunal ή στο Citizens Advice Burreau.

Κλείνοντας, σας αφήνω μερικές συμβουλές απο τη δική μου εμπειρία για να αποφύγετε μπελάδες στη δουλειά!

 • Μη θεωρήσετε οτι ο υψηλός βαθμός του πτυχίου σας σε σχέση με άλλους συναδέλφους σηματοδοτεί λιγότερη ή ευκολότερη δουλειά. Στην Αγγλία όλοι πλένουμε παιχνίδια, αλλάζουμε πάνες, καθαρίζουμε εμετούς, σκουπίζουμε την άμμο και πετάμε τα σκουπίδια είτε είμαστε Nursery Nurses είτε Teachers. Το να αρνηθείτε να εκτελέσετε κάποιο απο τα καθήκοντα σας στο όνομα του τίτλου σας μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση.
 • Αποφύγετε να προσθέτετε γονείς ως φίλους σε site όπως το facebook. Κατα τη γνώμη μου αποφύγετε να προσθέσετε και τους συναδέλφους/ αφεντικά σας. Πολλοί το κάνουν αυτό, ωστόσο να είστε προετοιμασμένοι για το οτι όλοι θα ξέρουν τι κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας!
 • Αν δημοσιεύετε φωτογραφίες στο facebook/twitter/instagram κλπ που είτε σας δείχνουν να χορεύετε πάνω σε bar, να ποζάρετε με brazilian, να λούζετε ένα φίλο σας με βοτκα είτε να καταναλώνετε αλκοολ φροντίστε να είναι ”κλειστές” και να μη μπορεί να τις δεί κάποιος άγνωστος κάνοντας αναζήτηση. Προσωπικά δεν έχω κανένα θέμα με όλα τα παραπάνω, ωστόσο αν οι δημόσιες φωτογραφίες σας θεωρηθεί οτι προσβάλλουν την εικόνα της επιχείρησης θα σας δοθεί warning!
 • Πηγαίνετε στη δουλειά στην ώρα σας και ειδοποιήστε έγκαιρα σε περίπτωση καθυστέρησης.
 • Αποφύγετε σχόλια για τη θρησκεία, τη σεξουαλική προτίμηση ή την καταγωγή των συναδέλφων και των γονιών της επιχείρησης.
 • Διατηρείτε πάντα εμπιστευτικότητα και μη διαδίδετε μυστικά της επιχείρησης στους γονείς.
 • Εαν οι γονείς σας πουν κάτι εμπιστευτικό μην το κρατήσετε μυστικό και μην υποσχεθείτε οτι δεν θα το πείτε σε κανέναν. Θα πρέπει αμέσως να το αναφέρετε στους ανωτέρω σας.
 • Εαν δείτε συναδελφο να μεταχειρίζεται παιδι με ύποπτο ή βίαιο τροπο αναφέρετέ το αμέσως στους ανωτέρω σας.
 • Μην κοινοποιείτε ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τα παιδιά.
 • Μην χρησιμοποιείτε το κινητό σας μέσα στην τάξη ακόμη και αν άλλοι συνάδελφοι κάνουν το ίδιο, και για κανέναν λόγο μη βγάλετε φωτογραφίες ή video τα παιδιά.
 • Διατηρείτε πάντα επαγγελματισμό και προσπαθήστε να διαχωρήσετε τις προσωπικές απο τις επαγγελματικές σας σχέσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.

Τέλος, σαν κάποια που έχει βιώσει και αυτή προβλήματα στη δουλειά στο παρελθόν θα ήθελα να σας υπενθυμίσω οτι καλοί και κακοί εργοδότες υπάρχουν παντού. 

Ακόμη και αν αντιμετωπισετε κακή συμπεριφορά ή/και απόλυση στη δουλειά ακόμη και αφού βάλατε τα δυνατά σας να θυμάστε οτι δεν είναι όλα τα εργασιακά περιβάλλοντα για όλους. Προχωρήστε μπροστά και αναζητήστε το περιβάλλον που θα ταιριάξει στην προσωπικότητά σας όσο περισσότερο γίνεται.

Δείτε επίσης: Bad bosses: 4 περιπτώσεις οπου ο εργοδότης σας εκμεταλλεύεται!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *