Εργασία σε Αγγλικούς παιδικούς σταθμούς- Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Brexit update για νέους μετανάστες: Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας γράφτηκαν πριν το Brexit και τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης στο ΗΒ. Αν δεν έχετε έρθει στο ΗΒ πριν το Brexit, θα υπάρξουν νέοι κανόνες μετανάστευσης τους οποίους θα δημοσιεύσουμε όταν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε!

Σε αυτό το άρθρο θα απαντήσουμε στις εξής συχνές ερωτήσεις για την εργασία σε παιδικούς σταθμούς (Day Nurseries):

 1. Τι πτυχίο χρειάζομαι για να δουλέψω σε Αγγλικούς παιδικούς σταθμούς;
 2. Είμαι παιδαγωγός ΤΕΙ/ΙΕΚ/ΕΠΑΛ και η αντιστοίχιση Naric ”Statement of Comparability for the early years sector” είναι πολύ ακριβή για εμένα. Μπορώ να δουλέψω χωρίς αυτό;
 3. Μπορώ να δουλέψω σε παιδικούς σταθμούς όντας ανειδίκευτος/η;
 4. Υπάρχει πρόβλημα για τους άντρες στο να βρουν δουλειά σε παιδικό σταθμό;
 5. Ποια άλλα χαρτιά χρειάζομαι;
 6. Πόσο θα πληρώνομαι;
 7. Πότε θα έχω διακοπές;
 8. Ποια είναι τα εργασιακά μου δικαιώματα;
 9. Μπορώ να διδάξω σε προσχολικές τάξεις σχολείων;
 10. Πως μπορώ να βρω θέσεις εργασίας;
 11. Πως μπορώ να φτιάξω το βιογραφικό μου/ να προετοιμαστώ για τη συνέντευξη;

1. Τι πτυχίο χρειάζομαι για να δουλέψω σε Αγγλικούς παιδικούς σταθμούς;

Για να δουλέψει κάποιος σε παιδικό σταθμό δε χρειάζεται να έχει πανεπιστημιακό πτυχίο στα παιδαγωγικά. Το κράτος ορίζει μια εξειδίκευση γνωστή ως Level 3 στον τομέα Childcare/ Children and Young People για όσους δουλεύουν με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς. Αυτή εξασφαλίζεται συνηθως είτε σπουδάζοντας για 1-2 χρόνια σε ένα κολέγιο, είτε δουλεύοντας ως ανειδίκευτος σε παιδικό σταθμό και κάνοντας την κατάρτιση με έξοδα του Nursery.

Ωστόσο, το Level 3 δεν είναι το μόνο που γίνεται δεκτό για δουλειά σε Nurseries. Μπορείτε να δουλέψετε και με τα εξής πτυχία:

 • Πτυχίο ΑΕΙ εκπαιδευτικού οποιασδήποτε βαθμίδας απο την Ελλάδα (Νηπιαγωγοί, Δάσκαλοι, Καθηγητές, Γυμναστές, ΦΠΨ). Ωστόσο θα πρέπει να λάβετε το QTS με τη διαδικασία που περιγράφω εδώ.
 • Πτυχίο ΤΕΙ ή ΙΕΚ προσχολικής αγωγής. Θα πρέπει, ωστόσο, να κάνετε την αντιστοίχιση Naric που περιγράφω εδώ.

2. Είμαι παιδαγωγός ΤΕΙ/ΙΕΚ/ΕΠΑΛ και η αντιστοίχιση Naric ”for the early years sector” είναι πολύ ακριβή για εμένα. Μπορώ να δουλέψω χωρίς αυτή;

Το ποσό των £300 για την αντιστοίχιση ”Statement of Comparability for the early years sector” είναι τεράστιο και είναι λογικό να είναι άπιαστο για πολλούς! Αρκετά Nurseries θα σας προσλάβουν και με ένα απλό ”Statement of Comparability” που κοστίζει περίπου £60. Απλά να περιμένετε οτι πολλά Nurseries δε θα σας δεχτούν με αυτό. Να θυμάστε δύο βασικά πράγματα:

 • Όταν κάνετε την αίτηση για απλό ”Statement of Comparability”, όταν σας ερωτηθεί ο σκοπός της αντιστοίχισης μη γράψετε ”work in Nurseries” καθότι θα σας παραπέμψουν στο ”Statement of Comparability for the early years sector”. Απλώς πείτε ”I want it for study purposes”.
 • Για να μη χάσετε χρόνο κάνοντας αιτήσεις σε Nurseries που θα σας πουν ότι δε δέχονται το απλό ”Statement of Comparability” για δουλειά, ρωτήστε συναδέλφους που ήδη δουλεύουν σε Nurseries για πιθανές θέσεις εργασίας. Έτσι θα ξέρετε ότι θα γίνετε δεκτοί. Μπορείτε να βρείτε πολλά άτομα στο γκρουπ μας στο facebook Νηπιαγωγοί στην Αγγλία.

3. Μπορώ να δουλέψω σε παιδικούς σταθμούς όντας ανειδίκευτος/η;

Ναι! Μπορείτε να βρείτε θέση ως Nursery Assistant, και να καταρτιστείτε στο Level 3 με έξοδα του παιδικού σταθμού. Το Level 3 είναι ένα πολύ χρήσιμο χαρτί καθότι σας πιστοποιεί για δουλειά όχι μόνο σε παιδικούς σταθμούς αλλά και ως βοηθοί σε σχολεία.

4. Υπάρχει πρόβλημα για τους άντρες στο να βρουν δουλειά σε παιδικό σταθμό;

Το αντίθετο! Καθότι η προσχολική αγωγή στην Αγγλία είναι female-dominated, οι παιδικοί σταθμοί αναζητούν απεγνωσμένα άντρες καθότι δημιουργεί τη δυνατότητα πολλών role models για τα παιδιά. Οι άντρες είναι ευπρόσδεκτοι στους παιδικούς σταθμούς και προωθούνται ιδιαίτερα. Άλλωστε, ο νόμος Equality Act ορίζει ότι απαγορεύεται η διάκριση με βάση το φύλο στην πρόσληψη. Επίσης, όσο πιο μεγάλο είναι το gender balance στο προσωπικό του παιδικού σταθμού, τόσο καλύτερη βαθμολογία θα πάρει απο τον OFSTED.

5. Ποια άλλα χαρτιά χρειάζομαι;

 • Βάσει νόμου για να δουλέψετε με παιδιά πρέπει να έχετε βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου. Η Αγγλική αίτηση, γνωστή ως DBS εκδίδεται απο τον εργοδότη με δικά του έξοδα. Μπορείτε να δουλέψετε ενώ περιμένετε να έρθει το DBS σας, αλλά βάσει νόμου δεν επιτρέπεται να μείνετε μόνοι με τα παιδιά ή να αλλάξετε πάνες/ να πάτε τα παιδιά στην τουαλέτα χωρίς επίβλεψη.
 • ‘Οντας απο άλλη χώρα θα χρειαστείτε και μια βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου απο τη χώρα καταγωγής σας. Αυτή θα πρέπει να τη μεταφράσετε στα Αγγλικά απο πιστοποιημένο μεταφραστή και να τη φέρετε- μαζί με τη γνησια- μαζί σας στην Αγγλία.
 • Θα χρειαστείτε Αγγλικό ΑΦΜ (NIN). Αυτό ωστόσο μπορείτε να το περιμένετε ενώ δουλεύετε. Δείτε τη διαδικασία εδώ.
 • Θα χρειαστείτε Βρετανικό τραπεζικό λογαριασμό.

6. Πόσο θα πληρώνομαι;

Στο Λονδίνο, αυτή τη στιγμή ο κατώτατος μισθός για qualified Nursery Nurse (δηλαδή για άτομο με πτυχίο τουλάχιστον Level 3) είναι περίπου £17,000 ετησίως για άτομα χωρίς εμπειρία. Ωστόσο οι περισσότεροι πληρώνονται £18,500, δηλαδή £1342 καθαρά το μήνα. Οι εκπαιδευτικοί ΑΕΙ και ΤΕΙ των οποίων το πτυχίο είναι ανώτερο του level 3, μπορούν να ζητήσουν £20,000-£22,000. Η θέση του/της Nursery Nurse δυστυχώς δε φτάνει πάνω απο £25,000 αυτή τη στιγμή εκτός και αν πρόκειται για διευθυντική θέση.

Δυστυχώς είναι δύσκολο να υπολογίσουμε το μισθό για άτομα εκτός Λονδίνου, καθότι οι περισσότερες αγγελίες εκτός Λονδίνου στο αντικείμενο δεν αναφέρουν μισθό. Ωστόσο ο κατώτατος μισθός την ώρα αυτή τη στιγμή έχει ως εξής: (πηγή https://www.moneyadviceservice.org.uk)

25 and over£8.21
21 to 24£7.70
18 to 20£6.15
Under 18£4.35
Apprentice£3.90

7. Πότε θα έχω διακοπές;

Οι παιδικοί σταθμοί δουλεύουν όλο το χρόνο και κλείνουν μόνο στα Bank Holidays. Στο περίπου, κλείνουν δύο μέρες τα Χριστούγεννα, 31/1- 1/1, May day, 2-3 μέρες το Πάσχα και μερικές άλλες αργίες. Το συμβόλαιο ενός/ μιας Nursery Nurse συνήθως παρέχει 20-25 μέρες το χρόνο πληρωμένες διακοπές τις οποίες έχετε δικαίωμα να πάρετε όποτε θέλετε. Συνήθως απο τις ημέρες που δικαιούστε αφαιρούνται τα Bank Holidays. Κάποια Nurseries επιτρέπουν και μερικές παραπάνω μέρες απλήρωτης άδειας αλλά θα πρέπει να το συζητήσετε μαζί τους.

Επίσης έχετε το νομικό δικαίωμα βάσει του Equality Act να ζητήσετε και day off για μεγάλη θρησκευτική γιορτή που έχει να κάνει με την πίστη σας, π.χ. το Ορθόδοξο Πάσχα ή το Eid. Παρόλα αυτά, συχνά θα σας δοθούν 1-2 ημέρες και σπάνια θα σας επιτραπεί να λείψετε όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα- εκτός αν πάρετε αυτές τις μέρες απο την πληρωμένη σας άδεια.

8. Ποια είναι τα εργασιακά μου δικαιώματα;

Ο εργοδότης οφείλει:

 • Να σας πληρώσει τουλάχιστον με το minimum wage και με βάση το αν είστε qualified ή unqualified. Αν έχετε πιστοποίηση στα παιδαγωγικά-με τις αντιστοιχίσεις που πρέπει- δε μπορεί να σας πληρώσει ως ανειδίκευτο/η.
 • Να σας δηλώσει επίσημα και να μην πληρώνει cash in hand.
 • Να σας δίνει payslips με την αναλυτική φορολογία σας.
 • Να σας παρέχει συμβόλαιο με πληρωμένη άδεια, και αναφέροντας όλα τα εργασιακά σας δικαιώματα, το notice period και τις υποχρεώσεις σας.
 • Να σας παρέχει lunch break. Τα περισσότερα Nurseries προσφέρουν μία ώρα. Είτε το lunch break πληρώνεται είτε όχι, ο εργοδότης δεν έχει δικαίωμα να σας ζητήσει να δουλέψετε στο lunch break σας. Επίσης είναι παράνομο να σας ζητηθεί να μη φύγετε απο το Nursery στο διάλειμμά σας.
 • Να σας πληρώνει τις υπερωρίες σας, ή να σας τις επιστρέφει με τη μορφή άδειας.
 • Να σέβεται το φύλο/ την ταυτότητα φύλου, τη θρησκεία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, το χρώμα και την εθνικότητά σας και να μην κάνει υποτιμητικά σχόλια για τίποτα απο αυτά.

*Μέρος του συμβολαίου σας είναι να συμμετέχετε κάποιες φορές σε training days τα οποία μπορεί να είναι σε μέρες ή ώρες εκτός ωραρίου. Επίσης θα σας ζητηθεί να μείνετε ως αργά για parents evenings. Αυτές οι ώρες θεωρούνται μέρος των καθηκόντων σας και δεν πληρώνονται.

9. Μπορώ να διδάξω σε προσχολικές τάξεις σχολείων;

Ναι, αν είστε εκπαιδευτικός ΑΕΙ και το πτυχίο σας αντιστοιχεί σε QTS. Δείτε τα άρθρα για το supply teaching και τις μόνιμες θέσεις σε σχολεία εδώ, εδώ και εδώ.

Οχι, αν το πτυχίο σας είναι ΤΕΙ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ ή ΑΕΙ σε τομέα εκτός εκπαίδευσης. Μπορείτε όμως να καταρτιστείτε ως εκπαιδευτικοί και να διδάξετε. Δείτε τις επιλογές σας εδώ και εδώ.

10. Πως μπορώ να βρω θέσεις σε παιδικούς σταθμούς;

Υπάρχουν οι εξής τρόποι:

Πρώτον, απο τις σελίδες αγγελιών μεγάλων αλυσίδων. Οι μεγάλες αλυσίδες προτείνονται απο εμάς καθότι έχουν περισσότερες θέσεις και ψάχνουν προσωπικό συχνότερα. Αυτές είναι (κάντε κλικ και θα σας βγάλει σε νέο παράθυρο στις σελίδες των Nurseries):

Δεύτερον, στο www.nurseryworldjobs.co.uk . Μπορείτε να βάλετε στην αναζήτηση την τοποθεσία που ψάχνετε.

Τρίτον, στο Gumtree. Και όμως, άπειρες αλυσίδες δημοσιεύουν ακόμη εκεί για θέσεις Nursery Nurse! Δείτε την κατηγορία ”Jobs”.

Τέλος, μπορείτε να φτιάξετε ένα προφίλ στο childcare.co.uk. Συχνά θα σας εντοπίσουν μικρότερα Nurseries και Childminders που ψάχνουν προσωπικό.

11. Πως μπορώ να φτιάξω το βιογραφικό μου/ να προετοιμαστώ για τη συνέντευξη;

Καλή επιτυχία σε όσους το προσπαθήσουν!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *