Εργασία και παιδαγωγικές σπουδές στην Αγγλία- Οι νομοθετικές αλλαγές που μας επηρεάζουν ως μετανάστες

Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχαν γλωσσικά προαπαιτούμενα για να μπορέσει ένας μετανάστης εκπαιδευτικός να δουλέψει σε παιδικούς σταθμούς. Αρκούσε η απλή αντιστοίχιση μέσω QTS/ Naric ώστε να μπορούμε να θεωρούμαστε fully qualified επιπέδου τουλάχιστον level 3 και μπορούσαμε να ψάξουμε δουλειά ως Nursery Nurses.

Πολλοί παιδικοί σταθμοί έχουν αρχίσει, ωστόσο, να απαιτούν απο το προσωπικό να έχει GCSEs στα Αγγλικά και τα Μαθηματικά, με βαθμό A-C. Αυτό δυσκολεύει ιδιαίτερα όσους απο εμάς καταρτιστήκαμε εκτός Αγγλίας. Και μπορεί το απολυτήριο Λυκείου αν είχαμε μέσο όρο τουλάχιστον 17 στα Μαθηματικά να καλύπτει αυτό το κομμάτι μέσω μιας αντιστοίχισης Naric, ωστόσο τα Αγγλικά δεν καλύπτονται απο το απολυτήριο Λυκείου.

Απο την άλλη, αυτό επηρεάζει και όσα άτομα θέλουν να καταρτιστούν επίσημα σε δίπλωμα Level 3 στον τομέα Childcare ώστε να δουλέψουν σε παιδικούς σταθμούς. καθότι τα προγράμματα Level 3 συχνά προτιμώνται απο άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την παραδοσιακή εκπαίδευση.

Τι γίνεται λοιπόν σε αυτή την περίπτωση και ποια είναι η παρούσα κατάσταση; Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις σημαντικές νομοθετικές αλλαγές και κάποια σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας!

Η αλλαγή του νόμου το 2014

Το 2014 υπήρξε μια σημαντική νομοθετική αλλαγή- Όλοι οι υπάλληλοι παιδικών σταθμών έπρεπε να έχουν GCSE English/ Maths με βαθμό A-C για να μπορέσουν να προσμετρηθούν ως qualified staff στις αντιστοιχίες παιδιού-ενήλικα. Με τον ίδιο τρόπο, άτομα χωρις GCSE μπορούσαν μεν να προσληφθούν-δε μπορούσαν όμως να μετρηθούν ως level 3. Ωστόσο αυτά τα μέτρα δεν ίσχυαν για τα άτομα που καταρτίστηκαν σε προγράμματα NVQ/ Level 3 πριν το 2014.

Το ίδιο συνέβη και με όσα άτομα θα επέλεγαν να δουλέψουν ως βοηθοί σε παιδικούς σταθμούς απο το 2014 και μετά και να καταρτιστούν με έξοδα του εργοδότη. Ο εργοδότης όφειλε είτε να δεχτεί μόνο άτομα με GCSE, είτε να παρέχει τις σπουδές για τα GCSE στους μαθητευόμενους υπαλλήλους.

Η αναθεώρηση του νόμου το 2017

Η νομοθεσία του 2014 έφερε τεράστια αναστάτωση στον ιδιωτικό τομέα προσχολικής αγωγής της Αγγλίας, αλλά και πολλά προβλήματα. Οι ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών αδυνατούσαν να βρουν άτομα με GCSE που να έχουν κατάρτιση level 3 ή αντίστοιχου επιπέδου. Αυτό άλλωστε είναι κάτι πολύ λογικό αν σκεφτούμε ότι η δουλειά ενός Nursery Nurse, όντας κακοπληρωμένη και εξαντλητική, δεν επιλέγεται απο άτομα με  GCSE.

Κάτοχοι GCSE θα προτιμήσουν να καταρτιστούν ως δάσκαλοι ώστε να έχουν τα προνόμια των δασκάλων, όπως καλούς μισθούς και καλύτερες διακοπές. Το 2017 λοιπόν, η νομοθεσία αναθεωρήθηκε και πλέον αντί του GCSE, όσοι καταρτίστηκαν μετά το 2014 αλλά και όσοι ξεκινούν τα προγράμματα Level 3 Childcare θα πρέπει να αποκτήσουν Key Skills level 2- ή τουλάχιστον έτσι ορίζει η νομοθεσία.

Ποιοι επηρεάζονται απο αυτή τη νομοθεσία;

Tα άτομα που έλαβαν την κατάρτισή τους πριν το 2014 δεν επηρεάζονται και μπορούν να δουλέψουν σε παιδικούς σταθμούς χωρίς GCSEs ή level 2 σε Key Skills. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απολύτως πληροφορία σχετικά με το τι γίνεται με τους εκπαιδευτικούς και βρεφονηπιοκόμους που θα έρθουν απο άλλες χώρες με πτυχία αντίστοιχα του level 3 και άνω- αν και υπονοείτα ότι για να αναγνωριστεί το πτυχίο μας ως τουλάχιστον level 3 και να μετρήσουμε ως qualified staff, θα πρέπει να έχουμε level 2 σε English and Maths εαν καταρτιστήκαμε απο το 2014 και μετά.

Επίσης, η κατοχή level 2 σε Key Skills δεν αναφέρεται ως προαπαιτούμενο για ήδη κατόχους QTS που θέλουν να διδάξουν σε σχολεία. Επομένως, αν είστε εκπαιδευτικός και έρθετε με το QTS δεν υπάρχει κάτι που να σας εμποδίζει απο το να βρείτε δουλειά με γραφεία ή σχολεία. Το επίπεδο level 3 σε Αγγλικά και Μαθηματικά είναι προαπαιτούμενο για άτομα που θέλουν να καταρτιστούν και να λάβουν QTS, ωστόσο δεν υπάρχει καμία παρόμοια νομοθεσία ή προαπαιτούμενο για μετανάστες που είναι ήδη κάτοχοι QTS.

Αν είστε ήδη εκπαιδευτικοί που σκοπεύετε να έρθετε για δουλειά, προσωπικά θα σας έλεγα να μην ανησυχήσετε αυτή τη στιγμή. Ειδικά στο Λονδίνο θα βρείτε άπειρες θέσεις χωρίς το προαπαιτούμενο των GCSEs/ Level 2. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε κάνει σωστά όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που περιγράφουμε.

Καταρτίστηκα μετά το 2014/ σκοπεύω να καταρτιστώ. Δε μπορώ να δουλέψω σε Nurseries;

Ναι, μπορείτε. Ωστόσο αυτός ο νόμος σημαίνει ότι άτομα χωρίς level 2 σε English / Maths μετρούν στα ratios ως level 2 και όχι ως level 3. Αυτό δε σας επηρεάζει ιδιαίτερα αν βρείτε δουλειά σε έναν παιδικό σταθμό που πληρώνει όλο το προσωπικό με ίσο μισθό ανεξαρτήτως του αν είναι level 2, level 3 ή level 6.

Ωστόσο, πολύ λίγοι απο τους μετανάστες που έρχονται για δουλειά με πτυχία παιδαγωγικών έχουν ισότιμα του GCSE ή level 2 σε Αγγλικά και μαθηματικά. Και όσοι τα έχουν, δεν έχουν την εμπειρία και την παιδαγωγική κατάρτιση για να φροντίσουν παιδιά. Έτσι, πολλοί παιδικοί σταθμοί παραβλέπουν τη νομοθεσία αυτή και θα προσλάβουν προσωπικό χωρίς level 2- κοιτάζοντας κυρίως το αν ο υπάλληλος έχει πτυχίο στα παιδαγωγικά. Προσωπικά γνωρίζω άπειρες αλυσίδες στις οποίες δουλεύουν κατα κύριο λόγο Έλληνες και άλλοι μετανάστες εκπαιδευτικοί χωρίς level 2 English/ Maths. Έτσι, αν θέλετε τη δική μου (ταπεινή) συμβουλή, αυτή τη στιγμή δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Αν ο νόμος αλλάξει στο μέλλον ή εφαρμοστεί πιο αυστηρά, θα ενημερωθείτε άμεσα.

Lower, Proficiency και IELTS- Μετράνε αντί των GCSE ή των Level 2;

Απο άποψης επιπέδου, το Proficiency, το C2 και το IELTS μετρούν στο ίδιο επίπεδο ή μεγαλύτερο των GCSEs ή του Level 2. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το επίπεδό τους εδώ. Ωστόσο, ”Comparable’’ δε σημαίνει ‘’αναγνωρίσιμο’’ και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφορία πουθενά που να αναφέρει το κατά πόσο οι πιστοποιήσεις του Cambridge και το IELTS μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως equivalent. Αν σκεφτούμε όμως ότι τα περισσότερα Πανεπιστήμια δέχονται τέτοια χαρτιά ως απόδειξη γλωσσομάθειας για άτομα που δεν είναι native speakers, δε βλέπω το λόγο να μη γίνονταν δεκτά απο εργοδότη. Παρόλα αυτά, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη πληροφορία.

Πως μπορώ να αποκτήσω Level 2 σε English/ Maths;

  • Αν είστε ανειδίκευτοι και σκοπεύετε να καταρτιστείτε μέσω μαθητείας σε παιδικό σταθμό στο Level 3 Childcare, τότε ο εργοδότης έχει τη νομική υποχρέωση να σας χρηματοδοτήσει και την πιστοποίηση Level 2 ή τα GCSEs. Επομένως δεν έχετε κάτι να φοβάστε- όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Ο εργοδότης δεν έχει το νομικό δικαίωμα να σας ζητήσει να πληρώσετε μόνοι σας τα GCSEs/ Level 2.
  • Αν είστε ήδη εκπαιδευτικοί που σκοπεύετε να έρθετε για δουλειά, προσωπικά θα σας έλεγα να μην ανησυχήσετε αυτή τη στιγμή. Ειδικά στο Λονδίνο θα βρείτε άπειρες θέσεις χωρίς το προαπαιτούμενο των GCSEs/ Level 2. Βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε κάνει σωστά όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες που περιγράφουμε στο άρθρο Αντιστοίχιση Ελληνικών πτυχίων. Παρόλα αυτά αν θέλετε να το κάνετε μόνοι σας, μπορείτε να δείτε ένα κολέγιο με προγράμματα όπως αυτό.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *