Πόσο εύκολο είναι να μπει ένας μετανάστης Εκπαιδευτικός σε Αγγλικό σχολείο; Οι μετανάστες Εκπαιδευτικοί δίνουν απρόβλεπτες απαντήσεις!

Μια βασική ερώτηση όταν ένας Εκπαιδευτικός ετοιμάζεται να βρει διδακτική θέση σε Αγγλικό σχολείο είναι ”πόσο καιρό θα μου πάρει;” και ”πόσο εύκολο είναι;” Ένας μετανάστης Εκπαιδευτικός ο οποίος έχει καταρτιστεί και μεγαλώσει σε μια χώρα που δεν έχει ως πρώτη γλώσσα τα Αγγλικά έχει πολλά να αντιμετωπίσει ερχόμενος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρώτα έρχεται το πρόβλημα της γλώσσας. Ενώ οι περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουμε Αγγλικά απο πολύ μικρή ηλικία έχουμε πολλά να μάθουμε και πολύ μεγάλο λεξιλόγιο να συνηθίσουμε. Μετά έρχεται η Βρετανική προφορά. Στη συνέχεια έρχεται η εξοικείωση με τα Phonics και τους ήχους που δεν υπάρχουν στην Ελληνική γλώσσα. ‘ It’s not sip, it’s SHeep! It’s not Saron, it’s SHaron! It’s not ”i”, it’s ”ee”! ‘ και πάει λέγοντας.

Και όταν καταφέρουμε να μιμηθούμε τη Βρετανική προφορά έρχεται το UK experience και η εμμονή όλων των εργοδοτών με αυτό. Όση εμπειρία και να έχεις στη ζωή σου, ακόμη και αν έρχεσαι απο άλλη χώρα με Διδακτορικό και 20 χρόνια εμπειρίας στη Βρετανία ξεκινάς απο το μηδέν.

Μετά έρχεται και η γνώση του curriculum. Ξαφνικά οι μαθητές κάνουν όλη τη δουλειά στην τάξη και εσύ έχεις συνηθίσει τα Ελληνικά σχολεία με 3 ώρες διάβασμα στο σπίτι. Μετά έρχονται οι κανονισμοί και οι νομοθεσίες. British Values. Diversity. Safeguarding. Τόσα πολλά να μάθεις!

Ο καθένας μας έχει διαφορετικά βιώματα στην Αγγλία. Εγώ έκανα 2 χρόνια supply για να βρω μόνιμη διδακτική θέση, το ίδιο και άλλες δυο συνάδελφοι. Άλλοι συνάδελφοι παλεύουν ακόμα μετά απο τρια χρόνια για μια θέση. Άλλοι βρήκαν θέση αμέσως. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Κάπου εκεί αποφάσισα να σταματήσω να κάνω υποθέσεις και να φτιάξω ένα ερωτηματολόγιο για μη Αγγλόφωνους Εκπαιδευτικούς που κατάφεραν να βρουν μόνιμη θέση σε Αγγλικό σχολείο.

Το ερωτηματολόγιο περιείχε 4 απλές ερωτήσεις:

 1. Που δούλευαν πριν βρουν μόνιμη σχολική θέση
 2. Πως βρήκαν την πρώτη τους σχολική θέση
 3. Πόσο καιρό τους πήρε να βρουν τη θέση απο τότε που άρχισαν να κάνουν αιτήσεις
 4. Κατα πόσο πιστεύουν οτι τους δυσκόλεψε η γλώσσα στην εύρεση θέσης.

Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 124 Εκπαιδευτικοί- κυρίως Έλληνες και Ισπανοί, οι οποίοι εργάζονται μόνιμα σε σχολείο είτε ως Teachers είτε ως TAs. Βασική προϋπόθεση ήταν το να έχουν καταρτιστεί εκτός Ηνωμένου Βασιλείου σε μη Αγγλόφωνη χώρα και να δουλεύουν μόνιμα σε Βρετανικό σχολείο. ‘Ατομα και απο άλλες μη Αγγλόφωνες χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία ήταν ευπρόσδεκτα να απαντήσουν, ωστόσο διαπίστωσα οτι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου σελίδες ή group Ιταλών ή Πορτογάλων Εκπαιδευτικών στο Ηνωμένο Βασίλειο για να μπορέσω να τους προσεγγίσω (next step για τη σελίδα!)

Ο λόγος που έθεσα τα παραπάνω κριτήρια είναι το οτι τα άτομα που έχουν κάνει PGCE καθώς και τα Αγγλόφωνα άτομα έχουν το βασικό προνόμιο οτι προτιμώνται έναντι των overseas trained teachers. Έτσι ήθελα να ακούσω τις εμπειρίες των ατόμων που ήρθαν εδώ χωρίς το PGCE και κατάφεραν να μονιμοποιηθούν.

Πριν σας δείξω τα αποτελέσματα θα ήθελα να τονίσω οτι αυτό το άρθρο δεν είναι μια έρευνα ακαδημαϊκού επιπέδου και δε μπορούμε να τη γενικεύσουμε σε μεγάλο βαθμό καθότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές. Ελπίζω να συνεχίσω αυτή την έρευνα σε μεγαλύτερη έκταση στη διπλωματική του Μεταπτυχιακού μου και να τη μοιραστώ μαζί σας.

Προς το παρόν απολαύστε τα αποτελέσματα!

Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου:

Προς μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα οτι στις απαντήσεις δεν υπήρχε καμία απολύτως κανονικότητα ενώ κάθε ερώτηση είχε ένα μικρό ποσοστό της κάθε απάντησης, κάτι που σημαίνει οτι δεν υπερτερεί ούτε το ”είναι εύκολο” ούτε το οτι ”είναι δύσκολο”.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες απάντησαν στις ερωτήσεις με προσοχή. Ωστόσο δεν έλειψαν και εκείνοι που παρά το οτι η απάντηση που ήθελαν να δώσουν ήταν ήδη σε μια απο τις βασικές επιλογές εκείνοι προτίμησαν να τη συμπεριλάβουν στην κατηγορία ”other”.

Έτσι κάποιες φορές χρειάστηκε να κάνω προσθέσεις ανάμεσα σε ποσοστά απαντήσεων για να βγάλω το σύνολο.Για παράδειγμα αν το 60% έχει απαντήσει οτι βρήκε δουλειά μέσω αιτήσεων απευθείας σε αγγελίες σχολείων και 8% έδωσε απάντηση ”other” λέγοντας οτι έκανε αίτηση στη σελίδα του δήμου (που αποτελεί και αυτή αγγελία σχολείου) τότε παρακάτω θα τα έχω προσθέσει μαζί δίνοντάς σας το τελικό σύνολο.

Μια απο τις απαντήσεις φάνηκε να είναι ατόμου που έχει κάνει PGCE και έτσι έπρεπε να τη θεωρήσω άκυρη.

Στην ερώτηση ”που εργαζόσασταν πριν βρείτε μόνιμη θέση σε σχολείο;”:

Απο τα 124 άτομα:

 • 7 άτομα απάντησαν οτι δούλευαν ήδη σε σχολείο ως TA πριν αναλάβουν τάξη.
 • 42 άτομα απάντησαν οτι δούλευαν ως supply με γραφεία.
 • 15 άτομα απάντησαν οτι δούλεψαν τόσο ως supply όσο και σε Day Nurseries.
 • 27 άτομα απάντησαν οτι δούλευαν σε Day Nurseries.
 • 11 άτομα απάντησαν οτι δούλευαν σε θέσεις που δεν είχαν σχέση με την Εκπαίδευση όπως στα Waitrose, σε σινεμά ή σε γραμματειακή υποστήριξη.
 • 2 άτομα έκανα εθελοντισμό σε σχολείο πριν βρουν μόνιμη θέση.
 • 4 άτομα δούλευαν ως Nanny ή Au Pair.
 • 4 άτομα ήταν φοιτητές και ήρθαν μέσω του Πανεπιστημίου.
 • 6 άτομα είπαν πως ήταν η μόνιμη θέση ήταν η πρώτη τους δουλειά στο Ηνωμένο Βασίλειο και δε δούλεψαν πουθενά αλλού.
 • Οι υπόλοιπες 6 απαντήσεις ήταν δύσκολο να κατανοηθούν καθότι δεν ήταν συγκεκριμένες- ένας συμμετέχοντας απάντησε ”πουθενά”.

Στην ερώτηση ”Πως βρήκατε την πρώτη μόνιμη θέση σας σε σχολείο;”

 • 67% των ερωτηθέντων είπε οτι έκανε απευθείας αιτήσεις σε αγγελίες σχολείων στο ίντερνετ.
 • 30.6% των ερωτηθέντων βρήκε μόνιμη θέση μέσω supply agency.
 • To υπόλοιπο μικρό ποσοστό (περίπου 13%) βρήκε τη θέση μέσω γνωστού, φίλου, συναδέλφου που δούλευε στο σχολείο (ένα άτομο απάντησε οτι τη βρήκε μέσω γνωστού στην Ισπανική πρεσβεία).

Στην ερώτηση ”Πόσο καιρό σας πήρε να βρείτε μόνιμη θέση σε σχολείο απο τότε που ξεκινήσατε την προσπάθεια;”

 • 21% των ερωτηθέντων υποστήριξε οτι βρήκε μόνιμη θέση σε Αγγλικό σχολείο αμέσως μόλις άρχισε να προσπαθεί.
 • 33.9% απάντησε οτι τους πήρε 1-6 μήνες.
 • 16.1% είπε οτι τους πήρε 1-2 χρόνια.
 • 10.5% είπε οτι τους πήρε πάνω απο 2 χρόνια.

Στην ερώτηση ”Πιστεύετε οτι σας επηρέασε το οτι δεν είστε native speaker στο να βρείτε θέση;”

 • 51.6% των ερωτηθέντων απάντησε οτι τους δυσκόλεψε το οτι δεν ήταν native speakers στο να βρουν μόνιμη δουλειά.
 • 48.4% απάντησε οτι δεν τους δυσκόλεψε η γλώσσα.

Τα συμπεράσματα!

Το συμπέρασμα που βγαίνει απο τα παραπάνω αποτελέσματα είναι πολύ απλό: Οι εμπειρίες των μη Αγγλόφωνων Εκπαιδευτικών ποικίλουν τόσο και εξαρτώνται τόσο πολύ απο διαφορετικούς παράγοντες που είναι δύσκολο να τις βάλουμε όλες σε ένα ”τσουβάλι”.

Ο αριθμός των ατόμων που δυσκολεύτηκαν να βρουν δουλειά λόγω γλώσσας είναι ελαφρώς μεγαλύτερος-αλλα σχεδόν ίσος- με αυτόν των ατόμων που δε δυσκολεύτηκαν.

Κάθε μη Αγγλόφωνος μόνιμος Εκπαιδευτικός δούλεψε σε διαφορετικές δουλειές και έτσι ελάχιστα υπερτερεί η μια της άλλης- ωστόσο απο τα 124 άτομα τα 84 δούλεψαν είτε με supply agencies, είτε σε Nurseries είτε και στα δύο. Αυτό μας λέει οτι η προηγούμενη εμπειρία σε κάποια εκπαιδευτική βαθμίδα της Αγγλίας λειτουργεί θετικά.

Μεγάλο ρόλο δείχνουν να παίζουν οι συγκυρίες και οι γνωριμίες. Ο εθελοντισμός σε σχολείο, οι γνωστοί που να εργάζονται ήδη εκεί καθώς και η πρακτική άσκηση μέσω Erasmus ή άλλων Πανεπιστημιακών προγραμμάτων δείχνει να μεσολαβεί θετικά.

Τέλος, ενώ πολλοί ερωτηθέντες δείχνουν να έχουν χρησιμοποιήσει supply agencies κάποια στιγμή στο παρελθόν, το μεγαλύτερο ποσοστό βρήκε μόνιμη θέση κάνοντας αίτηση απευθείας σε αγγελίες- να υπενθυμίσω οτι αγγελίες μόνιμων θέσεων θα βρείτε στο www.tes.com και στις σελίδες των Councils. Επίσης με την αναζήτηση (όνομα δήμου) school jobs π.χ. Tower Hamlets school jobs.

Θα θέλατε να δείτε κι άλλα τέτοια αποτελέσματα και απαντήσεις απο Έλληνες ή overseas trained Εκπαιδευτικούς; Γράψτε τις προτάσεις σας στα σχόλια!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *