Επίβλεψη φοιτητών: Το άγνωστο κομμάτι της διδασκαλίας!

Βρήκατε λοιπόν τη μόνιμη θέση σας σε σχολείο! Μπήκατε στη τάξη σας, εξοικειωθήκατε με το σχολείο, γνωρίσατε τους μαθητές σας και όλα έχουν μπει σε μια ρουτίνα. Και εκεί που λέτε οτι όλα είχαν πάρει το δρόμο τους… ΤΣΟΥΠ! Η πόρτα ανοίγει, μια Δευτέρα πρωί, και μπαίνει η προϊσταμένη με δυο φοιτητές.

‘’Good morning Miss, you’ve got two students’’ σου λέει και φεύγει, ενώ εσύ ακόμα προσπαθείς να καταλάβεις ποιες είναι αυτές οι κοπελίτσες που είναι – δεν είναι 19 χρονών και σε κοιτούν με ένα χαριτωμένο, αποσβολωμένο χαμόγελο!

Φοιτητές λοιπόν…. Λέτε εντάξει, δε πειράζει. Καλύτερα. Θα έχω ένα ζευγάρι χέρια να βοηθήσουν τους μαθητές μου στη γραφή και την ανάγνωση. Θα ανεβάζουν αυτοί τα φερμουάρ των παιδιών όταν κάνουν line up για το προαύλιο και μπορεί να μου βγάλουν και καμια φωτοτυπία. Θα μειωθεί και η χαρτοδουλειά, σωστά; Λάθος!

Που να ξέρατε, αγαπημένοι μου συνάδελφοι, οτι έχετε ένα επιπλέον βουνό χαρτούρας στο κεφάλι σας και ένα-δύο επιπλέον παιδιά στην τάξη!

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!

Τι είδους φοιτητές μπορεί να έρθουν για πρακτική στην τάξη μου;

Μέσα στη χρονιά θα σας έρθουν τρία είδη students:

 • College students, που συνήθως σπουδάζουν ένα πρόγραμμα Level 1/2/3 σε κάποιο κολέγιο, είτε στον τομέα childcare είτε στις Κοινωνικές Επιστήμες.
 • Student Teachers, δηλαδή εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι. Μπορεί να είναι προπτυχιακοί, ή να κάνουν το μεταπτυχιακό PGCE.
 • School students. Μαθητές δευτεροβάθμιας που έρχονται στο σχολείο σας για work experience.

Για πόσο μένουν οι φοιτητες στην τάξη μου;

Το πόσο θα μείνουν μαζί σας οι φοιτητές εξαρτάται απο το κολέγιο ή το Πανεπιστήμιο τους. Ωστόσο:

 • Οι φοιτητές κολεγίου μπορεί να μείνουν δυο εβδομάδες συνεχόμενα, ή να έρχονται μια φορά τη βδομάδα για πολλούς μήνες.
 • Οι μαθητές δευτεροβάθμιας συνήθως μένουν μαζί σας μόνο για 1-2 εβδομάδες.
 • Οι εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι συνήθως ξεκινούν στα μισά της σχολικής χρονιάς. Έρχονται μια φορά την εβδομάδα ως το τέλος της χρονιάς ενώ κάποια στιγμή έρχονται συνεχόμενα κάθε μέρα για ένα μπλοκ 8 εβδομάδων.

Πότε έρχονται οι φοιτητές για πρακτική;

Οι εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι όπως αναφέρθηκε, συχνά ξεκινούν το Φεβρουάριο ή Μάρτιο. Οι μαθητές σχολείων και οι φοιτητές κολεγίων μπορεί να σας… εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, όλο το χρόνο!

Ποια είναι τα καθήκοντά μου ως προς τους φοιτητές μου;

Αν έχετε μαθητές σχολείου ή φοιτητές κολεγίων, τις περισσότερες φορές ο ρόλος τους είναι καθαρά βοηθητικός. Ωστόσο έχετε την ευθύνη:

 • Να τους καθοδηγήσετε μέσα στη μέρα.
 • Να τους εξηγήσετε τα policies και το πρόγραμμα της τάξης.
 • Οι φοιτητές κολεγίων κάποιες φορές θα χρειαστεί να δεχτούν τον assessor τους για να τους παρατηρήσει ενώ κάνουν δραστηριότητα με τα παιδιά. Έχετε την υποχρέωση να τους διευκολύνετε και να δώσετε ένα χώρο και υλικά μέσα σε λογικά πλαίσια.
 • Να υπογράψετε το χαρτί παρουσιών τους και νο feedback form στο τέλος της πρακτικής τους!

Ωστόσο όταν μιλάμε για εκπαιδευόμενους δασκάλους η κατάσταση γίνεται περίπλοκη. Brace yourselves:

 • Οι φοιτητές θα σας δώσουν ένα τεράστιο handbook απο το Πανεπιστήμιό τους και περιμένουν να το διάβάσετε για να ξέρετε ακριβώς ποιο πρέπει να είναι το πρόγραμμά τους στο σχολείο.
 • Οι φοιτητές σταδιακά θα αναλάβουν το 40% της διδασκαλίας. Μπορεί να διδάξουν, να διορθώσουν, να αναλάβουν μικρά groups κ.λ.π.
 • Θα χρειαστεί να ελέγχετε εβδομαδιαία και να υπογράφετε το φάκελο με τα αρχεία των φοιτητών.
 • Θα χρειαστεί να τους παρατηρήσετε συχνά ενώ διδάσκουν και να τους δώσετε feedback συμπληρώνοντας ένα form.
 • Θα συναντηθείτε με τον tutor των φοιτητών σας για να συζητήσετε το κατα πόσο έχουν φτάσει τα targets τους.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των φοιτητών μου;

Οι φοιτητές σας οφείλουν:

 • Να εξοικειωθούν με τα policies του σχολείου και το behaviour management της τάξης.
 • Να γνωρίζουν καλά ποιο πρέπει να είναι το πρόγραμμα της πρακτικής τους, πότε πρέπει να κάνουν δραστηριότητα και πότε έρχεται ο assessor τους και να σας ενημερώσουν νωρίς.
 • Να έρχονται στην ώρα τους. Οι φοιτητές κολεγίων και οι μαθητές συνήθως έρχονται 8.30-3.30. Ωστόσο οι εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι αναμένεται να δουλέψουν όσο εσείς, να γυρίσουν απο το διάλειμμα για να ετοιμάσουν το επόμενο μάθημα και να καθίσουν μετά τη δουλειά μέχρι να τελειώσουν τις δουλειές τους. Επίσης αναμένεται να έρχονται στα staff meetings και τα CPD sessions.
 • Να σας ενημερώνουν σχετικά με το τι χρειάζονται απο εσάς, π.χ. τραπέζι για να ετοιμάσουν activity.
 • Να συνεννοούνται μαζί σας για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να κάνουν δραστηριότητα ή να διδάξουν.
 • Nα έχουν το φάκελό τους έτοιμο για inspection κάθε εβδομάδα.


Ποιες δυσκολίες μπορεί να αντιμετωπίσω με τους φοιτητές μου;

 • Επιπλέον χαρτοδουλειά. Οι εκπαιδευόμενοι δάσκαλοι θα έχουν ένα φάκελο γεμάτο αρχεία για να υπογράψετε κάθε εβδομάδα. Αναλόγως του Πανεπιστημιίου, κάποια προγράμματα έχουν πολύ απαιτητική χαρτοδουλειά για τους δασκάλους. Για παράδειγμα η συνάδελφός μου πέρυσι χρειάστηκε 3 ώρες για να υπογράψει και να συμπληρώσει ένα τεράστιο booklet απο το Πανεπιστήμιο της φοιτήτριας!
 • Έλλειψη γνώσης του αντικειμένου. Απο την εμπειρία μου, τα Πανεπιστήμια συχνά ”πετάνε” τους φοιτητές σε μια τάξη πριν καν έχουν δει το curriculum και τον τρόπο διδασκαλίας ή έχουν εξοικειωθεί με το Πανεπιστήμιο. Πολλοί φοιτητές μπορεί να είναι μόλις 18. Το Πανεπιστήμιο συχνά δε θα τους εξηγήσει το αναλυτικό πρόγραμμα, τα κρατικά expectations ή τον τρόπο που διδάσκουμε στη Reception. ´Ετσι θα έρθουν να διδάξουν την τάξη σας χωρίς να έχουν ιδέα οτι τα παιδιά της Reception δε χρησιμοποιούν κόμματα και θαυμαστικά στη γραφή.
 • Το παραπάνω σημαίνει οτι θα πάρει πολύ καιρό να μάθουν πως να δουλεύουν με τους μαθητές σας. Μπορεί να τους αφήσετε να δουλέψουν με μια ομάδα παιδιών και να διαπιστώσετε οτι τα έχουν αφήσει να μουντζουρώσουν σε όλο το τετράδιο.
 • Καρέκλα και πάλι καρέκλα! Κάποιοι φοιτητές θα ψάχνουν την παραμικρή αφορμή για να τραβήξουν καρέκλα και να κάτσουν. Μπορεί να τους ζητήσετε να κάνουν set up το maths table και να βάλουν μόνο πέντε κάρτες αριθμών και τίποτα άλλο. Μπορεί να τραβήξουν καρέκλα και να κάτσουν να σας κοιτάνε που διδάσκετε ενώ όλα τα μολύβια είναι άξυστα και η τάξη ένα χάος. Θα χρειαστεί να τους δίνετε συνεχώς δουλειές για να σηκωθούν απο την καρέκλα, μέχρι τελικά να καταλάβουν οτι είναι…απαγορευμένο σημείο!
 • ”I just can’t be bothered”… Πολλοί φοιτητές έρχονται σε εσάς χωρίς πλήρη γνώση της μεγάλης ευθύνης που έχουν και των ωραρίων που τους περιμένουν. Έτσι συχνά θα αργήσουν να γυρίσουν απο το break, θα βγάλουν κινητό να παίξουν οσο ετοιμάζετε την τάξη και θα πιάσουν κουβέντα με τους άλλους φοιτητές στο προαύλιο.

Με λίγα λόγια θα χρειαστείτε γερά νεύρα, οργανωτικότητα και ψυχραιμία! Και αρκετή… αυστηρότητα!

Enjoy the journey!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *