Επαγγελματίες Υγείας στην Αγγλία: Αναγνώριση, αποκατάσταση και προοπτικές

Πολλά επαγγέλματα υγείας δεν είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εκπαίδευση. Ωστόσο, τόσο οι πολλές ερωτήσεις που έλαβα κατα καιρούς απο Λογοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες απο Ελλάδα, όσο και το οτι τυχαίνει ευτυχώς να έχω κάποιες γνώσεις πάνω στο θέμα, οδήγησαν στη δημιουργία αυτού του άρθρου. 

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλους τους επαγγελματίες υγείας όπως Νοσοκόμους, Μαίες, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Ψυχολόγους και άλλους παρόμοιους επαγγελματίες που εξετάζουν το ενδεχόμενο της μετανάστευσης.

Καθότι τα επαγγέλματα υγείας στην Αγγλία είναι πολλά και διαφορετικά, δεν αναγνωρίζονται όλα απο τον ίδιο εθνικό οργανισμό.

Υπάρχουν οι εξής οργανισμοί αναγνώρισης:

  • Health and Care Professions Council: Αναγνωρίζει επαγγελματίες όπως Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νοσοκομειακούς Ψυχολόγους. Επειδή όμως πολλούς Αγγλικούς όρους τέτοιων επαγγελμάτων δε τους γνωρίζω στα Ελληνικα, σας παραθέτω την ακριβή λίστα με τα επαγγέλματα που υπάγονται σε αυτόν τον οργανισμό: 

Arts Therapist

Biomedical Scientist

Chiropodist/ Podiatrist

Clinical Scientist

Dietitian

Hearing Aid Dispenser

Occupational Therapist

Operating Department Practitioner

Orthopodist

Paramedic

Physiotherapist

Practitioner Psychologist

Prosthetist/ Orthotist

Radiographer

Social Worker in England

Speech and Language Therapist


Υποκατηγορία είναι το Chartered Society of Physiotherapists το οποιο αναλαμβανει την αναγνώριση Φυσιοθεραπευτών.

  • British Association of Counselling and Psychotherapy: Αφορά Ψυχολόγους όλων των ειδικοτήτων, και μια υποκατηγορία τους, γνωστούς στην Αγγλία ως Counsellors (κάτι σαν συμβουλευτικοί ψυχολόγοι). Ο οργανισμός που προσφέρει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος στους Ψυχολόγους ειναι ο BPS


Αναγνώριση των Ελλήνων Επαγγελματιών Υγείας:

Μέχρι στιγμής, οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας απο την Ελλάδα αναγνωρίζονται για εργασία στο Ηνωμένο Βασίλειο εφόσον ακολουθήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης του τίτλου τους. 

Αναλόγως στο οργανισμό αναγνώρισης στο οποίο υπάγεστε, η διαδικασία θα είναι λιγότερο ή περισσότερο χρονοβόρα. Τα περισσότερα απο αυτά τα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα αυτά που ανήκουν στο HCPC ή στο NMC προϋποθέτουν αντιστοίχιση μέσω του οργανισμού αλλα και τεστ Αγγλικών IELTS στο οποίο απαιτείται τουλάχιστον βαθμός 7 για να μπορέσετε να εγκριθείτε. 

Αν το επάγγελμά σας υπάγεται στο Nursing and Midwifery Council: 

Εάν είστε Νοσοκόμος ή Μαία/ Μαιευτής τότε θα πρέπει να αντιστοιχίσετε τον τίτλο σας όπως περιγράφεται στο link. Θα σας ζητηθεί επιπλέον ένα τεστ Αγγλικών IELTS με βαθμό τουλάχιστον 7.

Αν το επάγγελμά σας υπάγεται στο HCPC/ CSP:

Για να αναγνωριστείτε στην Αγγλία θα πρέπει να κάνετε αντιστοίχιση του τίτλου σας όπως περιγράφεται στο link. Θα σας ζητηθεί επιπλέον ένα τεστ Αγγλικών IELTS με βαθμό τουλάχιστον 7.

Αν το επάγγελμά σας υπάγεται στο BPS:

Εαν είστε Ψυχολόγος τότε η αντιστοίχιση σας θα πρέπει να γίνει όπως περιγράφεται στο link. Μέχρι στιγμής δεν έχω κάποια πληροφορία για τεστ Αγγλικών αλλα αυτό θα μπορέσετε να το ρωτήσετε στον οργανισμό μέσω email.

Ζήτηση και πιθανότητες αποκατάστασης:


Κάποια απο τα επαγγέλματα υγείας έχουν δυνατότητες απασχόλησης στο NHS, ενώ κάποια όχι. 

Για παράδειγμα οι Νοσοκόμοι, οι Μαιευτήρες, οι Νοσοκομειακοί Ψυχολόγοι αλλα και κάποιοι Εργοθεραπευτες, Λογοθεραπευτές και Φυσιοθεραπευτές μπορούν να απασχοληθούν σε θεσεις του NHS.


Απο προσωπική εμπειρία πολύ κοντινών μου προσώπων, γνωρίζω οτι μέχρι στιγμής υπάρχει τεράστια ζήτηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για Νοσοκόμους και Μαιευτήρες.


Μέτρια ζήτηση και ευκαιρίες υπάρχουν για Εργοθεραπευτές, ενώ η κατάσταση ειναι πολύ πιο κορεσμένη για Λογοθεραπευτές. 


Πολλοί αν όχι οι περισσότεροι Ψυχολόγοι τείνουν να έχουν το δικό τους γραφείο ενώ μερικοί έχουν και part time δουλειές σε κέντρα και Νοσοκομεία.

Αποδοχές:

Οι μισθοί των Επαγγελματιών Υγείας διαφέρουν αναλόγως ωρών και καθηκόντων. 


Οι μισθοί των επαγγελματιών του NHS υπάγονται στην κλίμακα NHS Payscale την οποία θα δείτε εδώ. Μπορείτε να δείτε τους μισθούς στα υπόλοιπα επαγγέλματα που δεν υπάγονται στο NHS εδώ. 

Αν είστε ανειδίκευτοι και θέλετε να καταρτιστείτε στα παραπάνω επαγγέλματα:

  • Aν θέλετε να σπουδάσετε Λογοθεραπεία ή Εργοθεραπεία, θα πρέπει είτε να ολοκληρώσετε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα 3-4 ετών που να αναγνωρίζεται απο τον HCPC και που συνήθως πριμοδοτείται απο το NHS. Εαν έχετε ήδη πτυχίο τότε μπορείτε να μεταβείτε στο δωρεαν μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, εφόσον το πτυχίο σας είναι παρεμφερές.
  • Αν σας ενδιαφέρει η Φυσικοθεραπεία, τότε μπορείτε να ολοκληρώσετε ένα πρόγραμμα κατάρτισης που θα βρείτε σε αυτή τη μηχανή αναζήτησης. Βεβαιωθείτε οτι υπάγεται και αναγνωρίζεται απο τον HCPC.
  • Εαν σας ενδιαφέρει η Ψυχολογία και έχετε ήδη παρεμφερές Πανεπιστημιακό Πτυχίο (πχ Εκπαίδευση, Κοινωνική Εργασία, κλπ) τότε θα χρειαστεί να ολοκληρώσετε ένα Psychology Conversion Course το οποίο διαρκεί 1-2 χρόνια και το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίζεται απο τον BPS όπως αυτό εδώ. Εάν δέν έχετε πτυχίο, τότε θα πρέπει να ολοκληρώσετε ένα προπτυχιακό πρόγραμμα το οποίο διαρκεί 3-4 χρόνια και θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο για membership απο τον BPS. Στη συνέχεια και για να μπορέσετε να εξασκήσετε το επάγγελμα θα πρέπει να  μεταβείτε σε ειδικότητα επιπέδου Διδακτορικού. 
  • Εναλλακτικά αντί της Ψυχολογίας μπορείτε να σπουδάσετε σε ένα προπτυχιακό αναγνωρισμένο πρόγραμμα Counselling εαν αυτο που σας ενδιαφέρει είναι η συμβουλευτική ψυχολογία.

Μπορούν οι Εκπαιδευτικοί να μεταβούν σε Επαγγέλματα Υγείας;


Ενώ κάποια επαγγέλματα όπως αυτό του Νοσοκόμου ή της Μαίας απαιτούν εξ’ολοκλήρου κατάρτιση στο αντικείμενο μέσω των απαραίτητων σπουδών,

κάποια άλλα επαγγέλματα μπορούν να γίνουν προσβάσιμα  απο Νηπιαγωγούς και λοιπούς Εκπαιδευτικούς. 

Κάποια αντικείμενα όπως αυτό του Λογοθεραπευτή παρέχουν μεταπτυχιακά προγράμματα τα οποία αναγνωρίζονται απο τον HCPC και τα οποία μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με Πανεπιστημιακό Πτυχίο. Πολλά απο αυτά τα προγράμματα χρηματοδοτούνται απο το NHS.


 Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να βρείτε τα Πανεπιστήμια που προσφέρουν τέτοια προγράμματα και να επικοινωνήσετε μαζί τους. 


Τέλος, να θυμάστε οτι όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Αγγλία τα Νοσοκομειακά επαγγέλματα απαιτούν εξαντλητικές βάρδιες, υπερωρίες νυχτερινά ωράρια και ατέλειωτη υπομονή.


About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *