Ενοίκια και Διαμονή


Στην Αγγλία σε αντίθεση με την Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και σχεδόν δεδομένη η συγκατοίκηση. Λόγω της ακρίβειας ενοίκια σπάνια οι επαγγελματίες επιλέγουν να ζουν μόνοι τους.

Αυτό άλλωστε θα ήταν δύσκολο για άτομα που ανήκουν σε μία μεσαίου μεγέθους μισθολογική κλίμακα για αυτό το λόγο είναι και πολύ συνηθισμένο για ζευγάρια να καταφεύγουν σε συγκατοίκηση σε πολύ αρχικό στάδιο της σχέσης τους.

Συγκεκριμένα στο Λονδίνο τα ενοίκια φημίζονται για τους…πονοκεφάλους που προκαλούν ενώ η ποιότητα των διαθέσιμων σπιτιών πολλές φορές δεν ταιριάζει με την ιδιαίτερα υψηλή τιμή τους. Ωστόσο όσο φεύγουμε από το Λονδίνο η κατάσταση αλλάζει τουλάχιστον από άποψη τιμής.

Τα ενοίκια είναι αρκετά χαμηλότερα ειδικά σε περιοχές όπως το Manchester,  το Liverpool, το Newcastle καθώς Και στη Σκωτία. Και ενώ συνηθίζεται πολύ περισσότερο για άτομα να νοικιάζουν σπίτι μόνοι τους εκτός Λονδίνου,  στο Λονδίνο μία τέτοια απόφαση θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη.

Oι τιμές των ενοικίων

Αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο τα ενοίκια κυμαίνονται ως εξής:

 • Το ενοίκιο για ένα δωμάτιο τύπου single -δηλαδή με μονό κρεβάτι ή μικρότερου μεγέθους- σε σπίτι με συγκάτοικους μπορεί να ξεκινά από £550- £650 το μήνα και να φτάσει ως  £900 αναλόγως της περιοχής. Ένα διπλό δωμάτιο μπορεί να κοστίζει από £600- £1000. Φυσικά οι τιμές μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, ωστόσο αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί δωμάτιο σε τιμή κάτω των £500. Συνήθως σε αυτές τις τιμές συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί και το ίντερνετ αναλόγως του είδους συμβολαίου που θα υπογράψετε.
 • Το ενοίκιο για ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο ή για ένα στούντιο ξεκινά από £800 το μήνα και μπορεί να φτάσει πολύ υψηλά επίπεδα αναλόγως της ποιότητας και της περιοχής. Τα ενοίκια σε περιοχές που έχουν εξυγιανθεί η μεταμορφωθεί σε ‘’trendy’’ μπορεί να είναι πολύ υψηλά ακόμη και αν βρίσκονται στη ζώνη 2 ή 3. Το ίδιο συμβαίνει και με το κεντρικό Λονδίνο όπου οι τιμές των ενοικίων πολλές φορές είναι απροσπέλαστες.
 • Ένα διαμέρισμα με 2 υπνοδωμάτια μπορεί να κοστίζει από £1.200 το μήνα και μπορεί να φτάσει έως και £5000 αναλόγως το πού βρίσκεται.  Ένα διαμέρισμα με 3 υπνοδωμάτια μπορεί να ξεκινά από £1.400 και πάνω. Φυσικά υπάρχουν κάποιες διαφοροποιήσεις καθότι υπάρχουν πολύ ακριβές και πολύ οικονομικές περιοχές.

Υπόλοιπη Αγγλία:

Οσο απομακρυνόμαστε από το Λονδίνο τα ενοίκια γίνονται όλο και χαμηλότερα. Τα ενοίκια μπορεί να διαφέρουν από πόλη σε πόλη στην υπόλοιπη Αγγλία. Ωστόσο για παράδειγμα στο Manchester η τιμή ενός δωματίου σε σπίτι με συγκάτοικους ξεκινά από £230 το μήνα και η ενοικίαση ενός διαμερίσματος με ένα υπνοδωμάτιο ξεκινά από £450 το μήνα.

Το ίδιο συμβαίνει και στην υπόλοιπη Αγγλία με κάποιες διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες πόλεις όπως το Brighton οι οποίες είναι ιδιαίτερα ακριβές καθότι απαρτίζονται από άτομα με πολύ υψηλά εισοδήματα. Πριν επιλέξετε μία πόλη κάντε μία πολύ καλή έρευνα σχετικά με τα ενοίκια.

Οι ζώνες του Λονδίνου:

Το Λονδίνο αποτελείται από έξι επίσημες ζώνες ξεκινώντας από τη ζώνη 1 στην οποία ανήκει όλο το κεντρικό Λονδίνο. Όσο απομακρυνόμαστε από τη ζώνη 1 τόσο χαμηλώνουν τα ενοίκια.

Η Ζώνη 2 φημίζεται επίσης για τις υψηλές της τιμές καθότι πολλές από τις περιοχές της ζώνη 2 συνδέονται πολύ καλά με το κέντρο. Οι πιο οικονομικές κατοικίες βρίσκονται στη ζώνη 3 και από τη ζώνη 4 και πάνω.

Σε γενικές γραμμές  είναι δύσκολο να κάνουμε γενικεύσεις και να πούμε ότι κάποιος που μένει στη ζώνη 5 θα συναντήσει δυσκολίες να ταξιδέψει προς το κέντρο. Κάθε περιοχή σε κάθε ζώνη μπορεί να συνδέεται με μία άλλη με πολύ διαφορετικό τρόπο.

Για παράδειγμα, η Ζώνη 5 του ανατολικού Λονδίνου συνδέεται πολύ δυσκολότερα με το κέντρο από τη ζώνη 5 του Βόρειου Λονδίνου Αυτό συμβαίνει γιατί η Ζώνη 5 του Βόρειου Λονδίνου (όπως π.χ. το  Oakwood) βρίσκεται πάνω στην Piccadilly Line. Έτσι μένοντας στο θα σας έπαιρνε μόλις 30’ να φτάσετε στο κέντρο.

Επομένως όταν ψάχνετε σπίτι στο Λονδίνο είναι σημαντικό να ελέγξετε αν η συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με τη δουλειά σας και να μην κάνετε εικασίες απλά εξαιτίας ενός αριθμού.

Επίσης κάποιες περιοχές που φαινομενικά είναι μακριά ενδέχεται να συνδέονται πολύ καλά με τη δουλειά σας μέσω λεωφορείου. Π.χ. η περιοχή Hertfordshire η οποία είναι εκτός Λονδίνου συνδέεται μέσω λεωφορείου με το βόρειο Λονδίνο και έτσι δουλεύοντας στο βόρειο Λονδίνο θα μπορούσατε να μένετε στο Hertfordshire και να πληρώνετε το μισό ενοίκιο.

Είδη κτιρίων:

Στο Λονδίνο υπάρχουν ιδιωτικές κατοικίες αλλά και τα λεγόμενά Council Estates τα οποία είναι συνήθως κτίρια φτιαγμένα από το κράτος και στα οποία στεγάζονται ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα (κάτι σαν τις δικές μας εργατικές κατοικίες).

Όπως είναι απόλυτα λογικό καθότι πολλά από αυτά τα σπίτια παρέχονται δωρεάν σε κάποιες ομάδες μπορεί σε αυτές να κατοικούν άτομα  αξιόπιστα με οικογένεια αλλα την ίδια στιγμή συνηθίζεται σε τέτοια μέρη να κατοικούν και άτομα με σοβαρές εξαρτήσεις ή από περιθωριακά περιβάλλοντα.

Θα ακούσετε συχνά να μιλούν για καλές και κακές συνοικίες στο Λονδίνο. Ωστόσο πολλές φορές τέτοιες ιδέες προέρχονται από ρατσιστικά και φυλετικά στερεότυπα και δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με την πραγματικότητα. Αυτό που επηρεάζει το αν μία συνοικία είναι καλή ή κακή είναι το κατά πόσο σε εκείνη την περιοχή μένουν οικογένειες με παιδιά, εργαζόμενοι ή άτομα που περνούν όλη τους τη μέρα στο δρόμο διακινώντας ναρκωτικά.

Επιπλέον η ασφάλειά σας δεν συνδέεται τόσο με το αν η συνοικία είναι καλή όσο με το κατά πόσο είναι ασφαλής ο δρόμος και το κτίριο σας. Για παράδειγμα στο παρελθόν το Brixton θεωρείτο μία πολύ κακόφημη περιοχή (αν και τώρα είναι πανάκριβο).

Οι δρόμοι είναι γεμάτοι καταστήματα, οικογένειες, καντίνες με φαγητό, μουσική και εμπορικά κέντρα. Το Brixton μπορεί να περιέχει Council estates που είναι πολύ επικίνδυνα, την ίδια στιγμή όμως έχει και δρόμους γεμάτους ιδιόκτητα σπίτια στα οποία μένουν οι οικογένειες.  

Επομένως μην ανησυχείτε τόσο για την περιοχή στην οποία θα μείνετε όσο για το είδος του κτιρίου, την ποιότητα των γειτόνων σας και την πρόσβαση σε καταστήματα και δρόμους με κόσμο.

Οικονομικές περιοχές στο Λονδίνο:

Για να είναι μία περιοχή οικονομική στο Λονδίνο δεν έχει σημασία το σε ποια ζώνη ανήκει. Μπορεί κάποιες περιοχές στη ζώνη 3 να είναι πανάκριβες και κάποιες περιοχές της ζώνη 2 να είναι πολύ φθηνές. Ας δούμε μερικές οικονομικές περιοχές

 • Το Νότιο Λονδίνο φημίζεται για τις χαμηλές του τιμές και μάλιστα έχει πανέμορφα πάρκα και και καλύτερη ποιότητα σπιτιών. Περιοχές όπως το Earsfield, το Wandsworth, το Streatham είναι αρκετά οικονομικές. Το ίδιο συμβαίνει και με το South East London όπως Forest Hill, Crystal Palace, Penge, Bromley, Catford. Ιδιαίτερα ακριβή περιοχή αυτή τη στιγμή είναι το Clapham λόγω του ότι συνδέεται πολύ με το κεντρικό Λονδίνο με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.
 • Οι περιοχές στη ζώνη 4 της Piccadilly Line οι οποίες μάλιστα κατακλύζονται από Έλληνες όπως το Arnos Grove/ Palmers Green. Ωστόσο το Wood Green το οποίο βρίσκεται στην ίδια ευρύτερη περιοχή αλλά στη ζώνη 3 τείνει να είναι αρκετά πιο ακριβό.
 • Κάποιες περιοχές της ζώνης 3 του βορειοδυτικού Λονδίνου όπως Wembley Central, Brent Cross, Hendon. Αυτές οι περιοχές είναι πολύ οικονομικές και μάλιστα πολλές φορές θα βρείτε και μικρά στούντιο σε πολύ καλή τιμή. Ωστόσο είναι αρκετά απομακρυσμένες από το κέντρο και δεν είναι πάντα εύκολο να ταξιδέψετε.
 • Οι περιοχές του ανατολικού Λονδίνου από τη ζώνη 3 έως και το Essex όπως  Barking, Ilford, West Ham, Upton Park. Υπάρχουν πάρα πολλές περιοχές στο Essex λίγο έξω από το Λονδίνο στις οποίες μπορείτε να βρείτε ενοίκια με μισή τιμή.

Ιδιαίτερα ακριβές περιοχές:

 • Οι περιοχές της ζώνης 2 και 3 στην Piccadilly Line.
 • Οι περιοχές του Βόρειου Λονδίνου στην Northern Line/ Jubilee Line (Camden, Hampstead, Swiss Cottage, Golders Green). Μην κάνετε καν τον κόπο να ψάξετε εκεί αλλιώς θα πρέπει να πουλήσετε μέχρι και τα ρούχα σας (αλλά και την οικογένεια σας πίσω στην Ελλάδα) για να μπορέσετε να πληρώσετε το νοίκι.
 • Όλες οι κεντρικές περιοχές στη ζώνη 1.

Είδη ενοικίου:

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ενοικίου για όλες τις τσέπες και για όλους τους τρόπους ζωής. Ας δούμε τι επιλογές έχετε:

 • Μακροπρόθεσμη ενοικίαση (long term flatshare). Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε ψάχνοντας ήδη υπάρχον δωμάτιο σε σπίτι με συγκάτοικους είτε να βρείτε μερικούς φίλους και να νοικιάσετε μαζί ένα ολόκληρο διαμέρισμα, κάτι το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Στην πρώτη περίπτωση φτάνοντας στο σπίτι μπορεί η τιμή του ενοικίου να συμπεριλαμβάνει ήδη όλους τους λογαριασμούς και το ίντερνετ. Ωστόσο αν νοικιάσετε σπίτι μόνοι σας από την αρχή θα πρέπει να ρυθμίσετε όλους τους λογαριασμούς.
 • Ενοικίαση για μικρό διάστημα (short term flatshare). Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να αναζητήσετε ένα υπάρχον δωμάτιο σε σπίτι στο οποίο ήδη κατοικούν άλλα άτομα άτομα. Η διαφορά με την προηγούμενη κατηγορία είναι ότι η προθεσμία ειδοποίησης σε αυτά τα είδη συγκατοίκησης είναι πολύ μικρότερη. Μπορείτε πολλές φορές να δώσετε ειδοποίηση μέχρι και μία έως τρεις εβδομάδες πριν αποφασίσετε να μετακομίσετε. Επίσης η προκαταβολή που θα χρειαστεί να δώσετε είναι χαμηλότερη. Αυτή μπορεί να είναι μία πολύ οικονομική λύση αν είστε νέοι στο Λονδίνο και ψάχνετε δουλειά και ακόμη δεν θέλετε να δεσμευτείτε.
 • Hostel. Πρόκειται για ένα είδος διαμονής το οποίο επέλεξαν πάρα πολλοί συνάδελφοι που ήρθαν για πρώτη φορά στο Λονδίνο. Τα hostels είναι σαν τα ξενοδοχεία με τη μόνη διαφορά ότι παρέχουν την επιλογή της συγκατοίκησης σε δωμάτιο με κουκέτες. Κάθε δωμάτιο έχει από 2 έως 16 κρεβάτια και κάποια δωμάτια είναι μικτά ενώ άλλα είναι διαχωρισμένα με βάση το φύλο. Παρά τις δυσκολίες στο να μοιράζεστε το δωμάτιο με άτομα που δεν γνωρίζετε τα hostels έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν χρειάζεται να πληρώσετε προκαταβολή ενώ μπορείτε να μείνετε για όσο χρειαστεί μέχρι να βρείτε δουλειά χωρίς να πρέπει να δεσμευτείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα hostel μπορούν να λειτουργήσουν ως μόνιμη διεύθυνση για όσο καιρό μένετε εκεί. Μη διστάσετε να δηλώσετε διεύθυνση του hostel ως μόνιμη κατοικία σας μέχρι να βρείτε μόνιμο σπίτι.
 • Roomshare. Σε αυτή την περίπτωση καταφεύγουν συνήθως άτομα με στενή φιλική σχέση ή συγγένεια. Πρόκειται για μία επιλογή στην οποία κατέφυγα και εγώ με φίλη μου στην αρχή της μετανάστευσης μου και δεν ήταν καθόλου οδυνηρή εμπειρία.Παρά το γεγονός ότι το να μοιράζεσαι το δωμάτιό σου είναι άβολο το να το μοιραστείς με έναν καλό σου φίλο το κάνει πολύ πιο εύκολο. Είναι μία καλή επιλογή για φίλους που έχουν μόλις μεταναστεύσει και δε θέλουν να πληρώσουν ολόκληρο το ενοίκιο. Η τιμή που θα πληρώσετε μοιράζοντας το ενοίκιο στα δύο για ένα δωμάτιο θα είναι πάρα πολύ χαμηλή και μαζί με το μισθό σας θα έχετε πολύ περισσότερη οικονομική άνεση για να αποταμιεύσετε για ένα δικό σας σπίτι. Ωστόσο αυτή η επιλογή δε συνηθίζεται  μόνο μεταξύ φίλων- πολύς κόσμος καταφεύγει σε αυτό σε περιόδους που θέλει να πληρώσει το μισό ενοίκιοώστε να αποταμιεύσει χρήματα.
 • Ξενοδοχείο. Η διαμονή σε ξενοδοχείο είναι η τελευταία επιλογή των μεταναστών καθότι είναι πολύ ακριβή. Παρόλα αυτά αν το αποφασίσετε υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ξενοδοχεία σε όλο το Λονδίνο με πολλές και καλές παροχές, πρωινό ή μερική και πλήρη διατροφή.

Εκτός από την ενοικίαση σπιτιού απευθείας από τον ιδιοκτήτη υπάρχει και η επιλογή του να νοικιάσετε μέσω γραφείου, δηλαδή estate agent. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τη διαδικασία. Το εκάστοτε γραφείο έχει διαφορετικές χρεώσεις και είδος συμβολαίου.

Μην ξεχάσετε να ενημερωθείτε για τις εναλλακτικές μεθόδους οικονομικού ενοικίου Guardian Schemes και Key Worker Rent. Δείτε τα αντίστοιχα άρθρα εδώ και εδώ.

Προσοχή στους απατεώνες!

Οι σελίδες εύρεσης εργασίας είναι χώροι γεμάτοι με ψεύτικες αγγελίες και απατεώνες οι οποίοι προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από ανυποψίαστα θύματα. Όταν ψάχνετε δωμάτιο έχετε υπόψιν σας τα εξής:

 • Όταν κάτι φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό μάλλον είναι ψεύτικο. Δεν υπάρχουν δωμάτια στο κέντρο του Λονδίνου με 500 λίρες το μήνα!
 • Όταν κάποιος σας ζητάει να πληρώσετε χρήματα για ένα δωμάτιο το οποίο δεν έχετε δει τότε πρόκειται για απατεώνα.
 • Σε καμία περίπτωση μη στείλετε χρήματα μέσω τράπεζας ή Western Union και μην εμπιστευτείτε υποτιθέμενους ιδιοκτήτες ή γραφεία που λένε ότι για κάποιον ανεξήγητο λόγο βρίσκονται στο εξωτερικό.
 • Πριν νοικιάσετε σπίτι βεβαιωθείτε ότι το έχετε δει και ζητήστε απόδειξη για κάτι θα πληρωμή σας.
 • Όταν κάποιος σας στέλνει e-mail με φωτογραφίες από υποτιθέμενο δωμάτιο χωρίς να σας δίνει έναν αριθμό τηλεφώνου του τότε να είστε καχύποπτοι. Μην τον εμπιστευτείτε εκτός και αν δείτε το δωμάτιο από κοντά.

Δείτε επίσης: Η συγκατοίκιση: Η εμπειρία μου και tips επιβίωσης!

Χρήσιμες σελίδες για εύρεση σπιτιού:

Airbnb Η σελίδα αυτή έχει πολλές επιλογές για ενοίκιο μικρής διάρκειας.

Spareroom Σελίδα που έχει όχι μόνο διαθέσιμα δωμάτια αλλα και την επιλογή αναζήτησης ατόμων με τα οποία μπορείτε να βρείτε σπίτι μαζί.

Rightmove Περιέχει κάποιες επιλογές δωματίων σε ήδη κατοικημένα σπίτια, ωστόσο έχει μεγαλύτερη ποικιλία σε ολόκληρες κατοικίες προς ενοικίαση.

Gumtree Περιέχει αγγελίες για ενοικίαση σπιτιών και μπορείτε να βρείτε σπίτια απευθείας απο τους ιδιοκτήρες και να γλυτώσετε τις χρεώσεις.
Openrent Αυτή η σελίδα είναι για αξιόπιστη ενοικίαση χωρίς δική σας χρέωση.