Ελληνικό VS Αγγλικό Νήπιαγωγείο- 6 βασικές διαφορές!

Έχοντας δουλέψει σε Ελληνικά Νηπιαγωγεία μόνο κατα τη διάρκεια της πρακτικής μου, δε θα μπορούσα να πω οτι τα γνωρίζω αρκετά καλά. Ωστόσο αυτό που μου έχει μείνει ιδιαίτερα ήταν το οτι- τουλάχιστον τα Νηπιαγωγεία στα οποία βρέθηκα εγώ- ακολουθούσαν το μέθοδο project. Απο την άλλη όσον αφορά τη Reception class, δηλαδή την προσχολική τάξη που αντικατοπτρίζει καλύτερα το δικό μας Νηπιακό τμήμα, θα έλεγα οτι έχω εμπειρία απο τριφήφιο αριθμό τάξεων.

Ως Supply Teacher δούλεψα ιδιαίτερα με όλους τους δήμους του Ανατολικού Λονδίνου. Τα σχολεία στο Newham, Tower Hamlets, Redbridge, Hackney, Barking κ.λ.π. με είχαν συμπαθήσει ιδιαίτερα. Ωστόσο δεν έλειψαν πολλές φορές και τα bookings στο Βόρειο Λονδίνο. Έτσι έχω διδάξει τις περισσότερες Reception classes αυτών των δήμων για τουλάχιστον μια φορά.

Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για τις διαφορές του Ελληνικού Νηπιαγωγείου με το Αγγλικό. Και υπάρχουν μερικοί σημαντικοί λόγοι:

 1. Στην Αγγλία δεν υπάρχει η έννοια του Νηπιαγωγείου ως μια διετής τάξη (Νήπιο-Προνήπιο) για παιδιά 4-6 ετών όπως στην Αγγλία.
 2. Τα παιδιά 3-4 ετών πηγαίνουν σε μια part time τάξη αντίστοιχη του προνηπίου σε Δημοτικά σχολεία ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
 3. Τα παιδιά φοιτούν στη Reception class σε ηλικία 4 ετών, και στην Πρώτη Δημοτικού στα 5. Ουσιαστικά, τα παιδιά του Αγγλικού Νηπιακού τμήματος είναι ένα χρόνο μικρότερα απο τα αντίστοιχα της Ελλάδας!

Για τους παραπάνω λόγους, θα συγκρίνω κυρίως την Αγγλική Reception class με την αντίστοιχη Νηπιακή. Πριν ξεκινήσω, οφείλω να τονίσω οτι δε μπορώ να έχω μια γενική εικόνα για το Ελληνικό Νηπιαγωγείο. Οι συγκρίσεις που θα δείτε αφορούν αποκλειστικά τα δικά μου βιώματα. Φυσικά αν κάποιος έχει άλλη εμπειρία απο το Ελληνικό Νηπιαγωγείο θα ήθελα να την ακούσω!

Πάμε λοιπόν!

1. Διαθεματικότητα

Θυμάμαι ως φοιτήτρια οτι κατα τη διάρκεια της πρακτικής μου υπήρχε μεγάλη έμφαση στις διαθεματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, όλες οι δραστηριότητες του ημερήσιου προγράμματός μας έπρεπε να είναι βασισμένες στο ίδιο θέμα. Ωστόσο στην Reception class αυτό δεν εφαρμόζεται.

Υπάρχει μια θεματική ενότητα (συνήθως κάθε term 4-6 εβδομάδων). Πολλές δραστηριότητες γραφής, καλλιτεχνικών ή role play μπορεί να είναι βασισμένες σε αυτή. Ωστόσο η διδακτική των Μαθηματικών δε βασίζεται στο topic. Είναι βασισμένη σε δικό της ετήσιο πρόγραμμα με βάση τις δεξιότητες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά. Η διδακτική των θρησκευτικών εορτών ορίζεται με βάση το Yearly Plan που θα παρέχει ο υπεύθυνος Religious Education του σχολείου.

Ακόμα και οι μόνιμες δραστηριότητες role play και small world μπορεί μεν να βασίζονται αρχικά στο topic, ωστόσο μεταβάλλονται διαρκώς αναλόγως του ενδιαφέροντος των παιδιών. Πολλά Reception τμήματα μπορεί να μη διαμορφώσουν καθόλου τις δραστηριότητές τους με βάση το topic. Μπορεί απλώς να κάνουν ένα μικρό topic-based focus activity κάθε μέρα.

Μικρές ημερήσιες γιορτές όπως η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή η γιορτή της μητέρας δε διδάσκονται ως ημερήσιο πρόγραμμα. Τα παιδιά απλώς θα κάνουν κάποια μικρή δραστηριότητα μέσα στη μέρα όπως κάρτες ή χειροτεχνίες.

2. Η χρήση του κουκλοθέατρου

Θυμάμαι ως φοιτήτρια οτι το κουκλοθέατρο ήταν βασικό σημείο της ημέρας των παιδιών. Θα το χρησιμοποιούσαμε ως πρώτη δραστηριότητα για να κάνουμε την εισαγωγή ενός θέματος στην τάξη. Θα το χρησιμοποιούσαμε για να πούμε ιστορίες ή να κάνουμε δραμματοποίηση. Ωστόσο στα 10 χρόνια που ζω και δουλεύω στην Αγγλία δεν έχω δει ποτέ μου οργανωμένο κουκλοθέατρο σε τάξη!

Θυμάμαι μάλιστα κάποτε, που έφτιαξα ένα μόνη μου, τον τρόπο με τον οποίο με κοίταξαν οι συνάδελφοι. ”Κουκλοθέατρο για να κάνεις εισαγωγή στην ενότητα; Δεν το είχαμε σκεφτεί ποτέ”, μου είπαν. Μπορεί να δείτε ωστόσο κουκλοθέατρο σε μερικές τάξεις ή σε παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο είναι κυρίως για χρήση των παιδιών στο ελεύθερο παιχνίδι τους, και σπάνια θα δείτε Νηπιαγωγό να παίζει ομαδικό κουκλοθέατρο στα παιδιά.

3. Η προσέγγιση ως προς τη γραφή και την ανάγνωση

Θυμάμαι οτι στο Ελληνικό Νηπιαγωγείο δεν υπήρχε επίσημη διδασκαλία γραφής και ανάγνωσης. Και ενώ πολλά ιδιωτικά Νηπιαγωγεία μπορεί να δίδασκαν γραφή, το Πανεπιστήμιο μας είχε δώσει ρητή γραμμή για το οτι ρόλος του Νηπιαγωγείου δεν είναι να διδάξει γραφή. Έτσι έμφαση δινόταν στην επαφή με τα βιβλία, τη λειτουργικότητα του γραπτού λόγου και την έμφαση στην επικοινωνία.

Ωστόσο στην Αγγλική Reception class, τα παιδιά αναμένεται ως το τέλος του χρόνου να γράφουν και να διαβάζουν. Δείτε το σχετικό άρθρο.  Σε μια Reception class υπάρχει επίσημη διδασκαλία Phonics, δηλαδή διδακτική γραμμάτων. Δείτε αυτό το άρθρο.

4. Εναλλακτικοί τρόποι γραφής

Θυμάμαι οτι στην πρακτική μου είχαμε κάνει πολλές δραστηριότες γραφής με εναλλακτικό τρόπο, όπως το πολυτροπικό κείμενο. Στην Αγγλία συνηθίζονται ιδιαίτερα τα story maps ως δραστηριότητα προετοιμασίας πριν τα παιδιά γράψουν μια ιστορία.

Ωστόσο λίγο θα δείτε τέτοιες δραστηριότητες στη Reception class κατά τη διάρκεια της οργανωμένης διδασκαλίας καθότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη γραφή. Λόγω των υψηλών expectations για το τέλος της χρονιάς, δε χάνεται η παραμικρή ευκαιρία για γραφή και σωστό συλλαβισμό λέξεων.

5. Η οργανωμένη διδασκαλία

Μπορεί στην Αγγλία να διδάσκεται γραφή και ανάγνωση, ωστόσο το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα ορίζει οτι βασικός στόχος είναι το ελεύθερο παιχνίδι. Έτσι, εκτός των ομαδικών δραστηριοτήτων διασκαλίας Phonics και Literacy στην πλειονότητά της η ημέρα σε μια Reception class αποτελείται απο ελεύθερο παιχνίδι. Δείτε το σχετικό άρθρο.

Στην Ελλάδα, αντιθέτως, η περισσότερη μέρα ήταν οργανωμένη, καθοδηγούμενη απο τον ενήλικα και βασισμένη στη διδασκαλία ολόκληρης της τάξης παρά το οτι δε συμπεριλάμβανε τη διδασκαλία γραφής.

6. Τα ωράρια των δασκάλων

Θυμάμαι και χαμογελάω τις ερωτήσεις που έχω δεχτεί κανα δυο φορές απο συναδέλφους που ήταν ακόμα στην Ελλάδα: ”Αφού η Reception class λειτουργεί ως τις 3.30- 4.00 τότε λογικά θα έχετε δύο δασκάλους, ε; Έναν για το πρωί και έναν για την απογευματινή βάρδια”.

Χαμογέλασα γιατι διαπίστωσα πόσο διαφορετική είναι η πραγματικότητά μας στον κρατικό τομέα. Στην κρατική Reception class τα παιδιά έρχονται περίπου στις 9.00 και φεύγουν μεταξύ 3.30-4.00. Υπάρχει ένας δάσκαλος και η βάρδια του είναι πλήρης. Συνήθως αναμένεται να είμαστε στο σχολείο απο μεταξύ 8.00-8.30 ενώ δε μπορούμε να φύγουμε πριν τις 3.30-4.00. Ούτως η άλλως, ακόμη και να θέλαμε, η χαρτοδουλειά είναι τόση που συνήθως δουλεύουμε δύο επιπλέον ώρες μετά το σχολείο.

Φυσικά δεν υπονοώ οτι οι συνάδελφοι των κρατικών Νηπιαγωγείων στην Ελλάδα δε μένουν αργά στη δουλειά ή δεν έχουν χαρτοδουλειά. Απλώς περιγράφω την επίσημη γραμμή όσον αφορά τις βάρδιες.

Κλείνοντας, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τον τρόπο που δουλεύουμε στην Αγγλία μην ξεχάσετε να δείτε τη στήλη ”Η Αγγλική Εκπαίδευση”.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

4 Comments

 1. Avatar
  Χρύσα

  Αναφορικά με το 5, αν δείτε το ωρολόγιο πρόγραμμα των ελληνικών νηπιαγωγείων θα καταλάβετε ότι υπάρχει εναλλαγή μεταξύ οργανωμένων δραστηριοτήτων και ελεύθερου παιχνιδιού. Προβλέπονται επίσης και διαλείμματα, στα οποία τα παιδιά παίζουν ελεύθερα στην αυλή ή στην αίθουσα του νηπιαγωγείου.

  https://edu.klimaka.gr/sxoleia/nipiagogio/1495-wrologio-programma-nhpiagwgeio

  Reply
 2. Lacris
  Lacris

  Καλημέρα. Ευχαριστώ πολύ για το ορολόγιο πρόγραμμα, πραγματικά πολύ χρήσιμο. Ωστόσο σε μια Αγγλική Reception class η μάθηση δε βασίζεται καθόλου στην οργανωμένη διδασκαλία. Επίσημα, όλες οι παρατηρήσεις που θα πάρουμε απο τα παιδιά θα είναι βασισμένες στο ελεύθερο παιχνίδι, που θα απασχολήσει τις περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα. Το EYFS δεν ορίζει καθόλου διδασκαλία.παρά το οτι θα διδάξουμε γραφή και ανάγνωση. Το υπόλοιπο παιχνίδι μπορεί να είναι topic based είτε όχι. Επίσης το Αγγλικό σύστημα είναι πολύ αποκεντρωτικό δεν έχουμε ορολόγιο πρόγραμμα απο το κράτος. Το κάθε σχολείο ορίζει πως θα χειριστεί την ημέρα του. Σίγουρα πολύ ενδιαφέρον το οτι τα Νηπιαγωγέία στην Ελλάδα έχουν ξεκινήσει να συμπεριλαμβάνουν ελεύθερο παιχνίδι

  Reply
 3. Avatar
  Αγγελη Ντορα

  Συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σου. Ενδιαφέρομαι να δουλέψω στην Αγγλία και ιδιαίτερα στη Βόρεια Αγγλία (Durham, Newcastle). Είμαι φιλόλογος ειδικής αγωγής. Έχω δουλέψει 12 χρόνια σε σχολεία ειδικής αγωγής και 2 χρόνια σε ιδιωτικά.Όλη η εμπειρία μου είναιν στην ειδική αγωγή.Θα ήθελα να σε ρωτήσω τις μεταφράσεις για το QTS πρέπει να ειναι απο το υπουργείο Εξωτερικών ή από δικηγόρο? Επίσης έχω Proficiency απο το 2005 πρέπει να δωσω IELTS?Επίσης από που να πρωτοξεκινήσω?Έχω πελαγώσει. Ευχαριστώ.

  Reply
  1. Lacris
   Lacris

   Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Απο το σχολιο σου καταλαβαινω οτι δεν εχεις διαβασει τις βασικες στηλες της σελιδας. Εκει καλυπτονται ολες σου οι αποριες. Ξεκινα λοιπον με τη στηλη ”πριν φτασετε στην Αγγλια”, κανε ολα τα βηματα και μετα δες τις υπολοιπες βασικες στηλες με τα αρθρα τους.

   Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *