Εξασφάλιση συστάσεων

Στην Αγγλία και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο οι προσλήψεις προσωπικού γίνονται με βάση τους κανονισμούς του Safe Recruitment. Ένα βασικό προαπαιτούμενο για να μπορέσετε να δουλέψετε είναι να προσκομίσετε δυο συστάσεις στον εργοδότη σας. Έτσι πριν έρθετε στην Αγγλία είναι σημαντικό να βρείτε δυο συστάσεις στην Ελλάδα από προηγούμενους εργοδότες. Χωρίς αυτές ο εργοδότης νομικά δε μπορεί να σας προσφέρει τη θέση, επομένως είναι ένα βήμα που δεν πρέπει να παραλείψετε. Οι συστατικές επιστολές, παρά το ότι είναι καλοδεχούμενες, δε γίνονται δεκτές ως επίσημες συστάσεις καθότι θα πρέπει αυτά τα δυο άτομα να είναι προσβάσιμα μέσω τηλεφώνου και email. Οι εργοδότες νιώθουν άβολα όταν χρειάζεται να ψάξουν συστάσεις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο διατίθενται να το κάνουν αρκεί να προσκομίσετε email και τηλέφωνο και τα δυο αυτά άτομα να μπορούν να απαντήσουν έγκαιρα. 

Αν δεν έχετε προϋπηρεσία στα Παιδαγωγικά τότε μπορείτε να δώσετε τα στοιχεία εργοδοτών σε επαγγέλματα άσχετα με τη διδασκαλία. Ωστόσο αν δεν έχετε δουλέψει καθόλου και είναι δύσκολο να βρείτε συστάσεις τότε δοκιμάστε κάτι από τα παρακάτω:

  • Επικοινωνήστε με τους εκπαιδευτικούς που σας δέχτηκαν κατά την πρακτική σας και ζητήστε από δυο (που να γνωρίζουν Αγγλικά) να σας δώσουν συστάσεις όταν χρειαστεί.
  • Αν κάποτε κρατήσατε το παιδί κάποιου συγγενή, έστω και κοντινού, μπορεί να σας παρέχει συστάσεις εάν και εφόσον δεν πρόκειται για τον πατέρα και τη μητέρα σας. 
  • Ζητήστε από δυο καθηγητές σας ή δυο επιτηρητές της πρακτικής σας αν μπορούν να είναι διαθέσιμοι για συστάσεις. 
  • Αν τίποτα από τα παραπάνω δεν πάει καλά, κάντε 1-2 μέρες εθελοντισμό στο πλησιέστερο σχολείο ή Νηπιαγωγείο και ζητήστε να σας δώσουν συστάσεις. 

Όταν έχετε προϋπηρεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορείτε πλέον να παρέχετε δυο συστάσεις που να μην είναι στην Ελλάδα. Ευτυχώς το πρόβλημα των συστάσεων απο την Ελλάδα δεν κρατάει πολύ.