Εκπαιδευτικοί ΑΕΙ

Από το Brexit και μετά, η νομοθεσία σχετικά με τους μετανάστες εκπαιδευτικούς έχει αλλάξει πολύ- και μάλιστα αμέτρητες φορές.

Για να μπορέσω λοιπόν να σας βοηθήσω με τον καλύτερο τρόπο, χωρίς όμως να… ζαλιστείτε, οργάνωσα όσα πρέπει να ξέρετε σε κατηγορίες.

Οι παρακάτω κατηγορίες έχουν φτιαχτεί για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Επομένως θα σας πρότεινα να διαβάσετε τις κατηγορίες με τη σειρά, χωρίς να μεταπηδήσετε στο τέλος, καθότι κινδυνεύετε να χάσετε σημαντικές πληροφορίες.

 • Τι είναι το QTS;
 • Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για το QTS;
 • Που μπορώ να δουλέψω με το QTS;
 • Εναλλακτικές λύσεις για εκπαιδευτικούς χωρίς προϋπηρεσία.
 • Πως να κάνετε την αίτηση για το QTS

Τι είναι το QTS;

Για να μπορεί ένας εκπαιδευτικός να διδάξει στην Αγγλία, θα πρέπει να έχει Qualified Teacher Status (QTS). Το QTS είναι μια άδεια διδασκαλίας η οποία πιστοποιεί ότι είστε qualified teacher και ότι έχετε δικαίωμα να διδάξετε στην Αγγλία.

Οι εκπαιδευτικοί που σπουδάζουν εντός Αγγλίας, λαμβάνουν το QTS μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Οι εκπαιδευτικοί από άλλες χώρες που θέλουν να διδάξουν στην Αγγλία, αποκτούν το QTS με μια διαδικασία αντιστοίχισης.

Το QTS είναι ένα πτυχίο ανοιχτού τύπου. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στην Αγγλία δε χρειάζεται απαραίτητα να διδάξετε μόνο την ηλικιακή ομάδα στην οποία ειδικευτήκατε κατά τη διάρκεια των σπουδών σας.

Για παράδειγμα, αν είστε Νηπιαγωγός κάτοχος QTS με καλή γνώση Γαλλικών, τότε μπορείτε να δουλέψετε ως καθηγητές Γαλλικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με τον ίδιο τρόπο, αν είστε Φιλόλογοι και σας ενδιαφέρει η προσχολική αγωγή, μπορείτε να διδάξετε προσχολικές τάξεις.

Που μπορώ να δουλέψω με το QTS;

Η κατοχή QTS σας επιτρέπει να κάνετε αιτήσεις για δουλειά σε οποιοδήποτε κομμάτι της εκπαίδευσης σας ενδιαφέρει, και στο οποίο νιώθετε ότι έχετε τις ικανότητες.

Ωστόσο, το QTS σας δίνει και ένα άλλο τεράστιο πλεονέκτημα- αυτό των Nurseries. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιορίζεστε μόνο σε σχολεία, αλλά βάσει νόμου θεωρείστε ”qualified” για να δουλέψετε σε παιδικούς σταθμούς με βρέφη και μικρά νήπια.

Μπορείτε επίσης να διδάξετε σε further education colleges (ιδιωτικά κολλέγια, τα αντίστοιχα Ελληνικά ΙΕΚ).

Ποιος μπορεί να κάνει αίτηση για το QTS;

Για να μπορέσετε να κάνετε αίτηση για τη λήψη του QTS, θα πρέπει να καλύπτετε τις παρακάτω προϋποθέσεις.
 1. Να έχετε πτυχίο ΑΕΙ που να σας δίνει το δικαίωμα διδασκαλίας στο δημόσιο τομέα της Ελλάδας, και με ηλικιακές ομάδες που να υπάγονται στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Αυτό συμπεριλαμβάνει:
  • Πτυχιούχους ΑΕΙ Προσχολικής Αγωγής
  • ΑΕΙ Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • ΑΕΙ Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων
  • Παιδαγωγοί ΑΕΙ Ειδικής Αγωγής
  • Οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα παρέχει επάρκεια για διδασκαλία στην Ελλάδα, όπως π.χ. κάποια τμήματα Φιλοσοφίας, Μουσικής, Καλών Τεχνών κλπ.
 2. Να έχετε διδακτική προϋπηρεσία τουλάχιστον 1 χρόνο, την οποία να αποκτήσατε μετά τη λήψη του πτυχίου σας.

Εναλλακτικές λύσεις για εκπαιδευτικούς χωρίς προϋπηρεσία

Αν ολοκληρώσατε τις σπουδές σας και δεν έχετε καμία προϋπηρεσία στο αντικείμενό σας, δε μπορείτε ακόμη να κάνετε αίτηση για τη λήψη του QTS.

Ωστόσο, μετά το Brexit, η Αγγλική κυβέρνηση, δημιούργησε το λεγόμενο ‘‘4 yeal rule”. Με βάση αυτό το νόμο, οι εκπαιδευτικοί από άλλες χώρες μπορούν να διδάξουν στην Αγγλία χωρίς να έχουν QTS για 4 χρόνια.

Μπορείτε επομένως να αναζητήσετε θέσεις εργασίας σε σχολεία που να προσφέρουν visa sponsorship. Βεβαιωθείτε ότι οι θέσεις για τις οποίες κάνετε αίτηση υπάγονται στα προαπαιτούμενα για έκδοση skilled worker visa. Θα πρέπει, δηλαδή, να είναι διδακτικές, full time, και να μην είναι βοηθητικές.

Δυστυχώς, δε μπορείτε να δουλέψετε σε παιδικούς σταθμούς (Nurseries) χωρίς το QTS.

Εφόσον (με το καλό) βρείτε θέση εργασίας σε σχολείο, θα μπορέσετε να κάνετε αίτηση για τη λήψη του QTS όταν θα έχετε κλείσει τουλάχιστον 1 χρόνο προϋπηρεσίας.

Στην περίπτωση σας, αν και δεν το ζητούν τα σχολεία, θα σας πρότεινα να μεταφράσετε το πτυχίο σας στα Αγγλικά. Με αυτό τον τρόπο, ο εργοδότης θα μπορεί να καταλάβει σε τι ειδικεύεστε και εμπιστευτεί ότι είστε όντως qualified.

Πως να κάνετε την αίτηση για το QTS

Η αίτηση για το QTS γίνεται μέσω αυτού του link. Αρχικά θα κατευθυνθείτε σε ένα ερωτηματολόγιο, ώστε να εξακριβωθεί αν έχετε τις σωστές σπουδές και προϋπηρεσία για να κάνετε την αίτηση. Στη συνέχεια, και εφόσον εγκριθείτε, θα μεταβείτε στην κυρίως αίτηση.

Ενώ παλαιότερα μπορούσα να σας αναφέρω αναλυτικά όλα τα χαρτιά που θα χρειαζόσασταν για την αίτηση, δυστυχώς πλέον έχει αλλάξει τόσο η διαδικασία, που είναι δύσκολο να σας δώσω μια εξακριβωμένη απάντηση.

Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, θα χρειαστείτε:

 • Πτυχίο
 • Βεβαίωση σπουδών
 • Αναλυτική βαθμολογία
 • Βεβαίωση από το υπουργείο/ ΑΤΕΕΝ που να επιβεβαιώνει ότι έχετε διδακτική επάρκεια στον κρατικό τομέα και ότι δε σας έχει επιβληθεί απαγόρευση της διδασκαλίας ή κυρώσεις.
 • Απόδειξη της προϋπηρεσίας σας, μέσω επίσημου εγγράφου- όπως απόδειξη μισθοδοσίας ή γράμμα με επίσημη σφραγίδα σχολείου από τον εργοδότη σας.

Κλείνοντας…

 • Η εύρεση εργασίας με visa sponsorship είναι πολύ δύσκολη υπόθεση για εμάς τους μη- Αγγλόφωνους εκπαιδευτικούς, καθότι δεν έχουμε το πλεονέκτημα των Αγγλικών όπως οι Αυστραλοί, Καναδοί, Αμερικάνοι (κλπ) συνάδελφοι μας. Ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτη!
 • Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψιν μας οτι οι πραγματικές επιπτώσεις του Brexit άρχισαν μόλις πριν ένα χρόνο. Επομένως οι συνθήκες δεν έχουν ωριμάσει στο κομμάτι της visa, ειδικά οσον αφορά τα σχολεία. Αν δείτε οτι δεν τα καταφέρνετε, δώστε λίγο περισσότερο χρόνο και ξαναπροσπαθήστε. Η σοβαρή έλλειψη σε εκπαιδευτικούς έχει ήδη αρχίσει σε κάποιες ειδικότητες, και είναι θέμα χρόνου να γίνει εθνικό πρόβλημα.
 • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ισοσταθμήσετε το κομμάτι των Αγγλικών με training, ειδικά αν αυτό προέρχεται από Βρετανικούς φορείς. Δείτε τη στήλη ”Επιμόρφωση” για online προγράμματα κατάρτισης βασισμένα στο Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα. Τα περισσότερα είναι δωρεάν!