Εκπαιδευτικό Σύστημα

Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τα εξής:

  1. Η κρατική δωρεάν εκπαίδευση στην Αγγλία
  2. Η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος
  3. Προσχολικές τάξεις σχολείων VS παιδικοί σταθμοί- Οι διαφορές στη δομή του προσωπικού
  4. Οι αντιστοιχίες των διάφορων πτυχίων και απολυτηρίων
  5. Το αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα- βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε
  6. Που εμπίπτουν οι εκπαιδευτικοί απο την Ελλάδα;

1. Η κρατική δωρεάν εκπαίδευση

Στην Αγγλία, η δωρεάν κρατική εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 3 ετών και είναι part time (15 ώρες την εβδομάδα) για παιδιά 3-4 ετών.Η υποχρεωτική επίσημη εκπαίδευση ξεκινά στην ηλικία των 5 ετών οπού τα παιδιά φοιτούν στην Πρώτη Δημοτικού. Τα παιδιά θα πρέπει να είναι ήδη 5 ετών πριν το Σεπτέμβρη που ξεκινά η σχολική χρονιά για να φοιτήσουν στην Πρώτη τάξη.  Η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά στα 5 έτη και τελειώνει στα 16.


 Στα σχολεία υπάρχει η Προ-Δημοτική τάξη Reception Class για παιδιά 4-5 ετών. Η τάξη αυτή είναι κάτι σαν το δικό μας Νηπιακό τμήμα, μετά από το οποίο τα παιδιά φοιτούν κατευθείαν στην Πρώτη Δημοτικού. Αν ένα παιδί κλείσει τα 4 ή δεν έχει κλείσει ακόμη τα 5 πριν το Σεπτέμβρη τότε θα ξεκινήσει να φοιτά στη Reception Class. Όλα τα Δημοτικά σχολεία της Αγγλίας περιλαμβάνουν τις τάξεις από  Reception έως και Year 6 (Έκτη τάξη). Παρόλα αυτά, πολλά σχολεία περιλαμβάνουν και την τάξη Nursery Class, στην οποία φοιτούν τα παιδιά πριν τη Reception (κάτι σαν το δικό μας προνήπιο) εάν έχουν κλείσει τα 3 πριν το Σεπτέμβρη. Η τάξη αυτή είναι συνήθως part time, 15 ώρες τη βδομάδα. Συνήθως το σχολείο παρέχει δύο τμήματα, ένα πρωινό (9-12) και ένα απογευματινό (12-3) και τα παιδιά φοιτούν στο τμήμα που θα επιλέξει το σχολείο κατόπιν συνεννόησης με τους γονείς. Κάποια παιδιά στη Nursery Class ενδέχεται να φοιτούν full time- αυτό όμως παρέχεται από περιορισμένους δήμους σε οικογένειες με σοβαρά προβλήματα.

2. Η δομή του εκπαιδευτικού συστήματος

Απο την ηλικία των 3 μηνών (με μερικές διαφοροποιήσεις) έως την ηλικία των 5 ετών τα παιδιά μπορούν να φοιτήσουν σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Στα 4 έτη τα παιδιά φοιτούν στην προδημοτική τάξη Reception class ενώ η υποχρεωτική εκπαίδευση ξεκινά όταν ένα παιδί κλείσει τα 5.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση σταματά στα 16 με την ολοκλήρωση των GCSES. Στα 16 ένας μαθητής μπορεί να επιλέξει αν θα συνεχίσει ως τα 18 για να ολοκληρώσει τα A Levels που απαιτούνται για να πάει στο Πανεπιστήμιο, ή αν θα επιλέξει ένα μαθητειακό πρόγραμμα κατάρτισης σε Κολέγιο. Υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση ως τα 18, δηλαδή ως την ολοκλήρωση των A Levels. Θέλοντας να σας δώσω μια πιο ξεκάθαρη εικόνα, έφτιαξα τον παρακάτω πίνακα.

*Ένας μαθητής μπορεί να επιλέξει να φοιτήσει σε Κολέγιο απο τα 16 και μετά και να παρακολουθήσει μαθητειακά προγράμματα κατάρτισης μέσω δουλειάς.

**Οι ηλικίες που αναγράφονται αναφέρονται σε μαθητές που έχουν κλείσει το αναφερόμενο έτος πριν το Σεπτέμβρη. Για παράδειγμα, ένας μαθητής που έχει κλείσει τα 11 πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θα φοιτήσει στο Year 7.

***Όσον αφορά την έναρξη της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ένα παιδί πρέπει να ξεκινήσει το σχολείο απο τον πρώτο Απρίλη αμέσως μόλις κλείσει τα 5. Ωστόσο υπάρχει μια πρόσφατη νομοθετική αλλαγή για παιδιά γεννημένα το καλοκαίρι-δείτε εδώ.

3. Προσχολικές τάξεις σχολείων VS παιδικοί σταθμοί


Πριν  από τη σχολική ηλικία δεν υπάρχει κρατική παροχή εκπαίδευσης για παιδιά 0-3 ετών. Γιαυτό το λόγο υπάρχουν τα λεγόμενα  Day Nurseries τα οποία καλύπτουν ηλικίες 0-5 ετών. Πρόκειται για ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς που ανήκουν εξολοκλήρου σε ιδιώτες. Ο ηλικιακός διαχωρισμός των τάξεων σε κάθε Nursery ενδέχεται να διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη φιλοσοφία του κάθε παιδικού σταθμού. Παρόλα αυτά, σε ολα τα Nurseries ακολουθείται το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα της Αγγλίας γνωστό και ως Early Years Foundation Stage. Κάποια Nurseries ακολουθούν τη μέθοδο Μοντεσόρι σε παιδιά άνω των 2 ετών.

Θα ακούσετε συχνά για μερικά κρατικά Nurseries συνήθως με τον όρο Nursery schools. Ωστόσο τα Nursery schools είναι ουσιαστικά κέντρα που περιλαμβάνουν μόνο παιδιά 3-4 και  απευθύνονται σε παιδιά που φοιτούν στη Nursery class κρατικών σχολείων. Υπάρχουν πολύ λίγα ανεξάρτητα κρατικά Nursery schools και συνήθως ανήκουν σε κάποιο Δημοτικό σχολείο το οποίο τυχαίνει να βρίσκεται στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Κάποιες φορές τα Δημοτικά σχολεία περιλαμβάνουν, εκτός από Nursery class και ένα κέντρο για παιδιά 2-3 ετών. Αυτά τα κέντρα, γνωστά ως Children’s Centres, υπάγονται στα σχολεία άλλα η φοίτηση είναι επί πληρωμή. Δίνουν ωστόσο την ευκαιρία στα παιδιά να έχουν άμεση πρόσβαση στις επόμενες τάξεις του σχολείου χωρίς καινούριες έγγραφες και χαρτοδουλειά. Μερικά ιδιωτικά Nursery schools αναλαμβάνουν παιδιά 2-5 ετών.


 Τον όρο Nursery θα τον συναντήσετε κυρίως στην Αγγλία, καθότι δεν είναι διαδεδομένος σε χώρες όπως η Αμερική ή η Αυστραλία. Αντιστρόφως, ο όρος Kindergarten δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στην Αγγλία. Ο όρος ”Nursery” δημιουργήθηκε για πρώτη φορά για να χαρακτηρίσει τα πρώτα κέντρα φύλαξης παιδιών στην Αγγλία, τα οποία αρχικά βρίσκονταν εντός Νοσοκομείων.

Το προσωπικό στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς

  • Στην κάθε τάξη στα Δημοτικά σχολεία της Αγγλίας, συμπεριλαμβανομένων και των προσχολικών τάξεων Nursery και Reception class, εργάζονται κάτοχοι Q.T.S.  (το τι είναι το Q.T.S. και πως μπορείτε να το αποκτήσετε το εξηγούμε λεπτομερώς στο αντίστοιχο άρθρο για την αντιστοίχιση των πτυχίων σας). Ωστόσο στα ιδιωτικά Nurseries εργάζονται άτομα με διπλώματα τύπου ΙΕΚ τα οποία αποκτούν συνήθως μέσω μαθητείας.
  • Στα ιδιωτικά Nurseries υπάρχει ένας μικρός διαχωρισμός των πιστοποιημένων υπαλλήλων (Nursery Nurses)  από τους ανειδίκευτους ή μαθητευόμενους βοηθούς (Nursery Assistants). Ωστόσο τα καθήκοντα τους είναι ακριβώς τα ίδια όπως και ο ρόλος τους. Η βασική διαφορά τους βρίσκεται στο αν επιτρέπεται να μείνουν μόνοι με τα παιδιά αλλά και στις αντιστοιχίες παιδιού-ενήλικα.
  • Τα περισσότερα παιδιά, φεύγουν από το ιδιωτικό Nursery λίγο αφότου κλείσουν τα 4 για να φοιτήσουν στην τάξη Reception κάποιου Δημοτικού σχολείου.

4. Οι αντιστοιχίες των διάφορων πτυχίων και απολυτηρίων

Η κλίμακα RQF

Η κλίμακα  RQF ορίζει το ακαδημαϊκό επίπεδο κάθε απολυτηρίου και πτυχίου. Περιλαμβάνει 8 επίπεδα (σε κάποιες πηγές αναφέρονται 9) τα οποία έχουν ως εξής:

5. Το αποκεντρωμένο εκπαιδευτικό σύστημα- βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

  • Στην Αγγλία το σύστημα εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα αποκεντρωμένο. Πολύ λίγα κομμάτια της λειτουργίας του ορίζονται απο το κράτος. Κάθε επάγγελμα ελέγχεται απο διαφορετικό body και κάθε accreditation body μπορεί να θέτει τα δικά του επίπεδα.
  •  Υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί οργανισμοί που αναγνωρίζουν διαφορετικά πτυχία και αναλαμβάνουν το accreditation. Έτσι θα ακούσετε πολλές και διαφορετικές ονομασίες και αναγνωρίσεις.
  • Το γεγονός ότι κάποια πτυχία ή διπλώματα έχουν την ίδια αξία στην κλίμακα RQF δε σημαίνει ότι είναι ισότιμα για σπουδές ή εργασία. Για παράδειγμα, ένα άτομο με A Levels και ένα άτομο με μαθητειακό παιδαγωγικό δίπλωμα NVQ3 μπορεί να είναι στο ίδιο επίπεδο (3), ωστόσο δεν έχουν και οι δύο δικαίωμα να δουλέψουν ως πιστοποιημένοι παιδαγωγοί σε παιδικούς σταθμούς. Η κλίμακα RQF ορίζει μόνο το επίπεδο σπουδών, και όχι την επαγγελματική αναγνώριση. Με τον ίδιο τρόπο, το ότι έχετε πτυχίο level 2 σε κάποιο τομέα δε σημαίνει ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα GCSEs, παρά το ότι και τα δύο ανήκουν στο ίδιο επίπεδο.
  • Το ίδιο ισχύει και με τα accreditations. Το ότι ένα δίπλωμα έχει τον τίτλο Level 3 childcare δε σημαίνει ότι έχει το accreditation για δουλειά σε παιδικούς σταθμούς. Αυτό που μετράει για εργασία είναι το αν ένα δίπλωμα αναγνωρίζεται απο το φορέα που πρέπει.
  • Το ότι ένα πτυχίο εμπίπτει ακαδημαϊκά στο επίπεδο 6 της κλίμακας RQF δε σημαίνει ότι εμπίπτει στο ίδιο επίπεδο αναγνώρισης απο το accreditation body του. Για παράδειγμα, ένα πτυχίο ΤΕΙ Νηπιαγωγών μπορεί να είναι ακαδημαϊκά στο επίπεδο 6 της RQF, ωστόσο απο άποψη εργασίας σε Nurseries εμπίπτει στο NVQ Level 3 ή 4 (κάποιες φορές 5 αναλόγως της σχολής).

6. Που εμπίπτουν οι εκπαιδευτικοί απο την Ελλάδα;

Έχουμε αναλύσει διεξοδικά το επίπεδο των βρεφονηπιοκόμων και εκπαιδευτικών απο Ελληνικά ιδρύματα, ωστόσο πολύ συνοπτικά θα το αναφέρουμε και εδώ:

  • Οι Νηπιαγωγοί ΑΕΙ, Δάσκαλοι και Καθηγητές αναγνωρίζονται τόσο ως δάσκαλοι (level 6) με δικαίωμα διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες, όσο και με το δικαίωμα να δουλέψουν ως qualified nursery nurses σε παιδικούς σταθμούς.
  • Οι Νηπιαγωγοί ΤΕΙ όπως αναφέρθηκε, αναγνωρίζονται ως NVQ Level 3 ή 4 (κάποιες φορές 5 αναλόγως της σχολής) στον τομέα Childcare. Μπορούν να δουλέψουν ως qualified Nursery Nurses σε παιδικούς σταθμούς αλλά και ως βοηθοί σε σχολεία.
  • Οι Βρεφονηπιοκόμοι ΙΕΚ εμπίπτουν συνήθως στο επίπεδο 3-4 και μπορούν να δουλέψουν ως qualified Nursery Nurses σε παιδικούς σταθμούς αλλά και ως βοηθοί σε σχολεία.
  • Οι απόφοιτοι ΤΕΕ/ΕΠΑΛ βοηθών βρεφονηπιοκόμων εμπίπτουν στο επίπεδο 2, που σημαίνει ότι θεωρούνται μαθητευόμενοι/ες Nursery Nurses. Μπορούν να δουλέψουν ως βοηθοί σε παιδικούς σταθμούς και να κάνουν το level 3 με έξοδα του εργοδότη. Κατόπιν λήψης του level 3 μπορού να δουλέψουν και ως βοηθοί σε σχολεία.
  • Η αναγνώριση των διάφορων σχολών απο ΤΕΙ, ΙΕΚ και ΕΠΑΛ της Ελλάδας διαφέρει στην Αγγλία. Κάποιοι απόφοιτοι ΙΕΚ / EΠΑΛ αναγνωρίζονται ως level 3 και κάποιοι ως level 2, ενώ άλλοι ως level 4. Το ακριβές επίπεδό σας θα σας το πει ο Naric όταν κάνετε την αίτηση που θα βρείτε στη στήλη Αντιστοίχιση Ελληνικών πτυχίων.

Κλείνοντας, σας παραθέτουμε μερικά πολύ σημαντικά επιπλέον άρθρα σχετικά με την Αγγλική εκπαίδευση