Έκδοση VISA

Aπό το 2020, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ανήκει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει ότι η ελεύθερη μετακίνηση για μετανάστες από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Αγγλία δεν ισχύει πλέον.

Η ελεύθερη μετακίνηση προς το Ηνωμένο Βασίλειο για πολίτες από χώρες Ε.Ε. ισχύει πλέον μόνο για διακοπές, και μέχρι 6 μήνες. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στην Αγγλία ως επισκέπτες, είναι παράνομο να αναζητήσετε εργασία ή να πάτε σε συνεντεύξεις, καθότι κινδυνεύετε να αντιμετωπίσετε σοβαρά νομικά προβλήματα.

Επομένως η εύρεση εργασίας για εμάς τους εκπαιδευτικούς μπορεί να γίνει μόνο μέσω της έκδοσης Visa.

Ποια είδη Visa υπάρχουν για έναν εργαζόμενο;

Υπάρχουν πολλά είδη Visa, και απευθύνονται σε διάφορες ειδικότητες επαγγελματιών. Στο παρόν άρθρο δεν θα τις αναφέρω όλες, καθότι θα βασιστώ  στα είδη Visa που αφορούν τους εκπαιδευτικούς- ή όσους ενδιαφέρονται να δουλέψουν σε κάποιο τομέα της Αγγλικής εκπαίδευσης.

Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε για όλα τα είδη Visa που υπάρχουν διαθέσιμα, μπορείτε να τα βρείτε σ ‘αυτό το άρθρο. Θα σας πρότεινα να το εξετάσετε αν έχετε καταρτισθεί και σε άλλους τομείς εκτός εκπαίδευσης, καθότι μπορεί να βρείτε κάποιο άλλο είδος Visa που να σας ταιριάζει καλύτερα.

Η βασική Visa που αφορά εμάς τους μετανάστες εκπαιδευτικούς είναι η Skilled Worker Visa, προηγουμένως γνωστή ως Tier 2 Visa.

Τι είναι η Skilled Worker Visa;

H Skilled Worker Visa παρέχεται σε ένα μετανάστη όταν έρχεται να εργαστεί σε μια θέση που υπάγεται στο ”Elligible Occupations List”.

Το Elligible Occupations List είναι μια λίστα με είδη επαγγελμάτων για τα οποία επιτρέπεται ένας εργοδότης να λειτουργήσει ως σπόνσορας και να φέρει προσωπικό από το εξωτερικό. Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα εδώ.

Όλα τα είδη εκπαιδευτικών, και από όλες τις βαθμίδες, συμπεριλαμβάνονται σ ‘αυτή τη λίστα. Επίσης συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι σε Nurseries (παιδικούς σταθμούς), εφόσον το πτυχίο τους αναγνωρίζεται ως τουλάχιστον Level 3.

Η Skilled Worker Visa σας επιτρέπει να δουλέψετε αποκλειστικά και μόνο στη θέση για την οποία έχετε προσληφθεί. Επομένως, αν παραιτηθείτε ή σας απολύσουν, δε μπορείτε να μείνετε στην Αγγλία και να ψάξετε άλλη θέση. Επιπλέον δεν επιτρέπεται να κάνετε δεύτερη δουλειά.

Εφόσον κλείσετε 5 χρόνια εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο με Skilled Worker Visa, σας δίνεται μόνιμη άδεια παραμονής.

Συνοψίζοντας…

Για να μπορέσετε να λάβετε Skilled Worker Visa, θα πρέπει να ισχύουν όλα τα παρακάτω:

  • Θα πρέπει το επάγγελμα για το οποίο κάνετε αίτηση, να υπάγεται στα Elligible Occupations.
  • Θα πρέπει ο μισθός που παρέχεται να είναι τουλάχιστον £26,200 μεικτά το χρόνο.
  • Θα πρέπει ο εργοδότης να είναι εγγεγραμμένος στο Register of Licenced Sponsors (δηλαδή να έχει εγγραφεί επίσημα ως σπόνσορας), ή να διατίθεται να εγγραφεί ώστε να σας προσλάβει.

Τι πρέπει να κάνω για να βρω θέση που να παρέχει Skilled Worker Visa;

Βασικό κομμάτι της έκδοσης Visa, είναι να βρείτε θέσεις εργασίας που να παρέχουν sponsorship, και να στείλετε αιτήσεις. Εφόσον σας προσφερθεί κάποια θέση, ο εργοδότης θα ξεκινήσει τις διαδικασίες και θα σας ενημερώσει.

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι:
  • Έχετε μελετήσει προσεκτικά τη στήλη Αντιστοίχιση Ελληνικών Πτυχίων, και γνωρίζετε τις θέσεις στις οποίες μπορείτε να κάνετε αίτηση.
  • Έχετε διαθέσει χρόνο να κάνετε σεμινάρια κατάρτισης από Βρετανικούς φορείς όπως το OpenLearn, το Alison και το Educare. Αν μπορείτε να διαθέσετε χρήματα, πολύ σημαντικά είναι τα σεμινάρια του NDNA, όπως αυτό.
  • Έχετε φτιάξει ένα πολύ δυνατό βιογραφικό και cover letter. Μην παραλείψετε κανένα από τα δυο όταν κάνετε αίτηση.
  • Θα βρείτε tips, σημαντικές πληροφορίες και το τι δεν πρέπει να βάλετε στο βιογραφικό σας στο άρθρο Δημιουργία Βιογραφικού και Cover Letter.