Ειδικοί Παιδαγωγοί

Αν είστε Ειδικοί Παιδαγωγοί απόφοιτοι ΑΕΙ, αναγνωρίζεστε στην Αγγλία όπως όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί. Μπορείτε να διδάξετε τόσο στην ειδική εκπαίδευση, όσο και σε μη ειδικά σχολεία. Όπως έχει αναφερθεί σε άλλες ενότητες, το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Αγγλία είναι πιο ανοιχτό. Έτσι, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δουλέψουν σε όποια βαθμίδα θέλουν, ανεξάρτητα απο το περιεχόμενο των σπουδών τους.

Αυτο σημαίνει οτι εφόσον λάβετε το QTS (Qualified Teacher Status), μπορείτε να αναζητήσετε δουλειά ως εκπαιδευτικοί ή βοηθοί σε ειδικά και μη ειδικά σχολεία, αλλα και ως προσωπικό σε παιδικούς σταθμούς.

Στο κομμάτι της ειδικής αγωγής, υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση για εκπαιδευτικούς που να θέλουν να διδάξουν παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επιπλέον, θα μπορούσατε να ζητήσετε εργασία σε Pupil Referral Units (PRU), δηλαδή σχολεία για παιδιά με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς.

Η διαδικασία λήψης QTS:

Η διαδικασία λήψης του QTS για εσάς, είναι η ίδια με τη διαδικασία που χρειάζεται να ακολουθήσουν όλοι οι εκπαιδευτικοί ΑΕΙ. Αρχικά, θα χρειαστεί να ετοιμάσετε τα παρακάτω έγγραφα:

  • Το γνήσιο πτυχίο σας, τη βεβαίωση σπουδών και την αναλυτική βαθμολογία- όλα μεταφρασμένα απο πιστοποιημένο μεταφραστή.
  • Βεβαίωση υπαγωγής στην οδηγία 2005/36/ΕΚ απο το ΑΤΕΕΝ. Αν σας τη χορηγήσουν στα Ελληνικά, τότε θα χρειαστεί να τη μεταφράσετε. Για την αίτηση, δείτε την παράγραφο 6 του link.
  • Βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου απο την Ελλάδα- γνήσιο, συν πιστοποιημένη μετάφραση.
  • Αν έχετε προϋπηρεσία στην Ελλάδα, τότε θα χρειαστείτε βεβαίωση απο την πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που να αναφέρει οτι δεν έχετε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, και οτι δεν σας έχει απαγορευτεί να ασκείτε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα.
  • Αν δεν έχετε προϋπηρεσία, τότε αναφέρετε στην (παρακάτω) αίτηση για το QTS ότι δεν έχετε δουλέψει καθόλου στην Ελληνική εκπαίδευση.

Εφόσον έχετε συλλέξει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, κάνετε την αίτηση για το QTS εδώ: https://teacherservices.education.gov.uk/MutualRecognition/

Εφόσον ολοκληρώσετε τη διαδικασία αντιστοίχισης των τίτλων σας, τα επόμενα βήματα είναι τα εξής:

  • Να φτιάξετε το βιογραφικό σας σωστά, και να ετοιμάσετε ένα σωστά δομημένο cover letter (δείτε την αντίστοιχη στήλη).
  • Να εξασφαλίσετε δύο συστάσεις όπως περιγράφω εδώ.
  • Να αναζητήσετε θέσεις εργασίας ώστε να εξασφαλίσετε σπόνσορα, ώστε να μπορέσετε να έρθετε στην Αγγλία και να ξεκινήσετε την καριέρα σας.