Κατηγορίες
Επιπλέον Άρθρα Επιπλέον Άρθρα Για Γονείς

Έφηβοι και Αγγλική Εκπαίδευση. Τι επιλογές υπάρχουν;

Στην Αγγλία η επίσημη ηλικία κατα την οποία μπορεί ένας έφηβος να αφήσει το σχολείο είναι τα 16. Θα πρέπει ένας μαθητής να έχει κλείσει τα 16 τον Ιούνιο πριν σταματήσει το σχολείο. Ένας μετανάστης έφηβος πριν τα 16 θα φοιτήσει κανονικά σε Secondary school, στην τάξη που αντιστοιχεί στην ηλικία του. Αυτό θα συμβεί ανεξάρτητα απο το αν αυτός ο έφηβος μιλά Αγγλικά και θα του δοθεί επιπλέον στήριξη. Στο τέλος του Secondary school οι έφηβοι ολοκληρώνουν τις εξετάσεις GCSE σε μερικά βασικά μαθήματα (English, Maths, Science και άλλα μαθήματα) και οι βαθμοί που θα έχουν στα GCSE θα καθορίσουν τις μετέπειτα σπουδές τους.

Τι γίνεται όμως μετά τα GCSEs; Και κυρίως: Τι γίνεται με τους εφήβους που έρχονται στην Αγγλία στα 16 και δεν ξέρουν πως να κινηθούν;

Το ιδιαίτερα αποκεντρωμένο σύστημα εκπαίδευσης της Αγγλίας σημαίνει μια πληθώρα επιλογών σπουδών και κατάρτισης για τους εφήβους. Μια πληθώρα επιλογών, όμως, που δυστυχώς προκαλεί συχνά άγχος σε μετανάστες γονείς που δε γνωρίζουν το σύστημα και τις επιλογές τους.

Ενώ στην Ελλάδα η είσοδος στα Πανεπιστήμια γίνεται με το απλό σύστημα ”Πανελλήνιες- Πανεπιστήμιο/ ΤΕΙ”, στην Αγγλία υπάρχουν τόσα εναλλακτικά pathways που είναι ακόμη και σε εμένα δύσκολο να τα γνωρίζω όλα ή να τα μετρήσω! Ελπίζω όμως να καλύψω τα βασικά.

Σε γενικές γραμμές, ένας έφηβος έχει τις εξής επιλογές καριέρας και κατάρτισης:

 1. Πανεπιστημιακές σπουδές
 2. Μαθητεία μέσω ενός προγράμματος NVQ
 3. Σπουδές σε κολέγιο

Κάθε Πανεπιστήμιο έχει διαφορετικά προαπαιτούμενα. Μερικά παραδείγματα:

 • Τα λιγότερο απαιτητικά Πανεπιστήμια ζητούν GCSEs σε διάφορα μαθήματα, με συγκεκριμένο βαθμό (συνήθως A-C) και συνήθως κάποια A Levels.
 • Πολλά Πανεπιστήμια δέχονται και υποψήφιους που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα Access to Higher Education. Θα εξηγήσω αργότερα τι είναι.
 • Πολλά Πανεπιστήμια δέχονται mature students που δεν έχουν απαραίτητα κάνει τα κατάλληλα GCSEs εφόσον έχουν κάποια σημαντική εμπειρία στο αντικείμενο.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:

 • Τις επιλογές φοίτησης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με σκοπό τις Πανεπιστημιακές σπουδές.
 • Τα προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης μη Πανεπιστημιακού τύπου.
 • Τη χρηματοδότηση που δικαιούται ένας έφηβος.
 • Άλλες σημαντικές πληροφορίες που πρέπει να ξέρετε.

GCSEs, A Levels και Access courses: Ας δούμε τι είναι το καθένα!

GCSEs:

Τα GCSEs συνήθως ολοκληρώνονται σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πριν τα 16 χρόνια. Τα βασικά μαθήματα είναι English, Maths και Science, ωστόσο τα προγράμματα A Levels που ακολουθούν για εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο ενδέχεται να ζητούν GCSEs σε πολύ συγκεκριμένα μαθήματα και με πολύ συγκεκριμένο βαθμό. Επομένως όταν το παιδί σας επιλέγει σε τι μαθήματα να κάνει GCSEs είναι σημαντικό να ξέρει αν σκοπεύει να κάνει A Levels, και σε τι ειδικότητα ωστε να δει τα προαπαιτούμενα.

Ωστόσο το A Levels δεν είναι μονόδρομος για Πανεπιστημιακές σπουδές. Υπάρχουν εναλλακτικές που θα δούμε παρακάτω.

Ένας έφηβος που φτάνοντας στην Αγγλία δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τα GCSEs, συνήθως θα χρειαστεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα ESOL (English to speakers of other languages) ωστε να αποκτήσει το FCE (Cambridge First Certificate in English), δηλαδή το γνωστό μας Lower του Cambridge. Εφόσον ένας έφηβος κατέχει το FCE, στη συνέχεια μπορεί να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα IGCSE, το οποίο είναι αντίστοιχο και ισάξιο του GCSE. Δείτε εδώ. Πολλά προγράμματα ESOL παρέχονται δωρεάν ή με έπκτωση αναλόγως του αν εργάζεστε και το πόσο καιρό ζείτε στην Αγγλία. Δείτε εδώ.

A Levels:

Τα A Levels είναι επιπλέον σπουδές μετά την ολοκλήρωση των GCSEs. Ολοκληρώνονται κυρίως σε κολέγια γνωστά ως 6th Form, με σκοπό κυρίως τις μετέπειτα Πανεπιστημιακές σπουδές. Ενδέχεται να βρείτε και A Levels σε μερικά κολέγια απο απόσταση. Κάθε Πανεπιστήμιο έχει διαφορετικά προαπαιτούμενα για κάθε πρόγραμμά του. Για παράδειγμα οι σπουδές Ψυχολογίας μπορεί να απαιτούν GSCEs σε English, Maths και Science με βαθμό A-C και A Levels σε τρία μαθήματα με βαθμό A. Πριν επιλέξει ένας έφηβος τα A Levels του είναι σημαντικό να κοιτάξει τα Πανεπιστήμια και τα προγράμματα που επιθυμεί ωστε να κάνει τις σωστές επιλογές. Δείτε περισσότερα εδώ.

Access to Higher Education programs:

Τα προγράμματα γνωστά ως Access Programs γίνονται δεκτά απο πολλά Πανεπιστήμια, αντί για τα παραδοσιακά A Levels. Προτιμώνται απο άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει το σχολείο και θέλουν να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο. Διαρκούν 1-2 χρόνια και παρέχονται απο κολέγια. Βασικό προαπαιτούμενο των περισσότερων είναι ο υποψήφιος να έχει επίπεδο Level 2 σε Αγγλικά και Μαθηματικά. Τα παραδοσιακά GCSEs English και Maths είναι αντίστοιχα του Level 2.

Οι υποψήφιοι που δεν έχουν ολοκήρώσει GCSEs συχνά θα περάσουν απο τεστ σε Communication και Maths, και εφόσον βαθμολογηθούν ως Level 2 θα γίνουν δεκτοί σε πρόγραμμα Access. Αν δεν κατορθώσουν το Level 2 τότε ενδέχεται το κολέγιο να τους προτείνει ένα χαμηλότερο πρόγραμμα. Μπορείτε να κάνετε προγράμματα Key Skills Level 2 σε πολλά κολέγια.

Αξίζει να σημειωθεί οτι ενώ το Access to HE diploma γίνεται δεκτό απο τα περισσότερα Πανεπιστήμια, πολλά προγράμματα (όπως πολλά του UCL) δεν το δέχονται. Τα προγράμματα Access to HE είναι διαφοροποιημένα αναλόγως των σπουδών που θέλει να κάνει κάποιος στο μέλλον, π.χ. Access to HE Health Sciences, Psychology κ.λ.π. Μπορείτε να βρείτε τα διαθέσιμα Access to HE προγράμματα εδώ.

Προγράμματα μαθητείας

Εκτός απο τις παραδοσιακές σπουδές στην Αγγλία, πολύ δημοφιλή είναι τα προγράμματα μαθητείας που δίνουν τη δυνατότητα κατάρτισης μέσω της δουλειάς. Είναι γνωστά συχνά με τον τίτλο NVQ (National Vocational Qualification) και έχουν επίσημη αναγνώριση. Το θετικό τους είναι οτι ο υποψήφιος δουλεύει (και συχνά πληρώνεται) ενώ μαθαίνει, και όταν λάβει το δίπλωμά του θα έχει ήδη χτίσει μια σεβαστή προϋπηρεσία.

Τα επαγγέλματα που προσφέρουν κατάρτιση NVQ είναι πολλά, αλλα θα αριθμήσω μερικά:

 • Κατάρτιση ως Nursery Nurse (υπάλληλος παιδικού σταθμού). Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη ειδικότητα δείτε αυτό το παλαιότερο άρθρο μου. Αν θέλετε να σας προτείνω μερικά Nurseries στο Λονδίνο τα οποία παρέχουν κατάρτιση στείλτε μου email: info@teachintheuk.com
 • Κομμωτική, αισθητική και μανικιούρ.
 • Κατάρτιση ως Teaching Assistant.
 • Κατάρτιση σε επαγγέλματα όπως υδραυλικός και ηλεκτρολόγος.

Τα προγράμματα NVQ παρέχονται (και συχνά πληρώνονται) απο τον εργοδότη σε συνεργασία με κάποιο κολέγιο. Μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα προγράμματα εδώ. Τα περισσότερα προγράμματα NVQ μπορεί να ζητήσουν απο τον υποψήφιο να κάνει τεστ σε Key Skills Level 1.

Σπουδές σε κολέγιο (μη Πανεπιστημιακές)

Εκτός απο τις Πανεπιστημιακές σπουδές πλήρους φοίτησης και τα προγράμματα NVQ, υπάρχουν πολλά διπλώματα μη Πανεπιστημιακού επιπέδου που προσφέρουν επαγγελματική αποκατάσταση και αναγνώριση. Τέτοια επαγγέλματα είναι τα εξής:

 • Social Work
 • Counselling (συμβουλευτικός Ψυχολόγος). Δείτε περισσότερα για την κατάρτιση ως Ψυχολόγος σε αυτό το άρθρο μου!
 • Early Childhood Education (προσφέρει αποκατάσταση σε παιδικούς σταθμούς).

Πριν επιλέξετε ένα τέτοιο πρόγραμμα συζητήστε με το κολέγιό σας σχετικά με την αναγνώρισή τους. Βεβαιωθείτε οτι είναι accredited. Για να σπουδάσει ένας υποψήφιος σε τέτοιο πρόγραμμα συνήθως απαιτείται είτε GCSE English and Maths, είτε πιστοποιήσεις Key Skills Level 2 σε English/ Maths.

Η διαθέσιμη χρηματοδότηση για εφήβους στην Αγγλία:

Όλοι οι έφηβοι 16-17 ετών δικαιούνται μια θέση σε 6th Form ή σχολείο ωστε να ολοκληρώσουν τα GCSEs ή A Levels τους (δείτε εδώ).

Υπάρχουν οι εξής επιλογές χρηματοδότησης- κάποιες είναι μόνο για άτομα 16-19 ετών και κάποιες για μεγαλύτερα άτομα:

 • Τα προγράμματα Key Skills level 1/2 είναι συνήθως δωρεάν για άτομα απο 16 και άνω. Δείτε εδώ.
 • Advanced Learner Loans. Δάνεια που παρέχονται σε άτομα που θέλουν να ολοκληρώσουν κατάρτιση όπως A Levels ή προγράμματα Access ωστε να μπουν στο Πανεπιστήμιο. Αν ο υποψήφιος καταφέρει να μπει στο Πανεπιστήμιο και να το ολοκληρώσει, το δάνειο αυτό διαγράφεται. Δείτε εδώ.
 • Learner support: Χρηματοδότηση για άτομα με οικονομική δυσκολία, ηλικίας 20 ετών και άνω. Μπορείτε να τη λάβετε ενώ παίρνετε κάποια άλλη χρηματοδότηση αυτού του τύπου, π.χ. Advanced Learner Loan. Δείτε εδώ.
 • 16-19 Bursary Fund. Κατάλληλο για άτομα 16-19 ετών που θέλουν να ολοκληρώσουν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους σε κάποιο κολέγιο 6th form (π.χ. A Levels, GCSEs). Δείτε εδώ.
 • Care to learn: Χρηματοδότηση για νεαρούς γονείς ωστε να εξασφαλίσουν φύλαξη των παιδιών τους όταν σπουδάζουν. Δείτε εδώ.
 • Residential Support Scheme. Χρηματοδότηση στέγασης σε εστία για άτομα 16-19 ετών. Δείτε εδώ.
 • Για Πανεπιστημιακές σπουδές, υπάρχουν τα φοιτητικά δάνεια. Δείτε αυτό το άρθρο μου.

Κλείνοντας…

 • Η κατοχή μαθητειακών διπλωμάτων ή άλλων διπλωμάτων NVQ/ Level 2/3/4 δε μπορεί να λειτουργήσει ως GCSE/ A Levels για εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο. Αν ο ενδιαφερόμενος εκτός απο κάτοχος του NVQ είναι πεπειραμένος στον τομέα γύρω απο τον οποίο θέλει να σπουδάσει, τότε ενδέχεται το Πανεπιστήμιο να τον δεχτεί κατ’εξαίρεση ως mature student.
 • Για να θεωρηθεί κάποιος mature student πρέπει να είναι τουλάχιστον 21.
 • Το Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (Open University UK) είναι πλήρως αναγνωρισμένο και παρέχει Πανεπιστημιακές σπουδές απο απόσταση. Δε ζητά επίσημα διπλώματα GCSEs/ A Levels ως προαπαιτούμενα, και είναι ανοιχτό προς όλους. Οι φοιτητές στο Βρετανικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δικαιούνται φοιτητικό δάνειο για τα δίδακτρά τους.
 • Best of luck!

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *