Δωρεάν ψυχολογική και ψυχιατρική βοήθεια στην Αγγλία

Τα ψυχικά νοσήματα είναι πολύ συχνά γύρω μας παρά το στίγμα που τα περιβάλλει. Η κατάθλιψη, για παράδειγμα, ήταν βασικός παράγοντας disability το 2013 με βάση τις στατιστικές του mentalhealth.org. Εκτιμάται ότι πάνω απο 350.000.000 άνθρωποι στον πλανήτη υποφέρουν απο κάποιο ψυχικό νόσημα. Αν σκεφτούμε και οτι λόγω του στίγματος που περιβάλλει τις ψυχικές ασθένειες πολλά άτομα δε ζητούν βοήθεια ή δε λαμβάνουν επίσημη διάγνωση, ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Ευτυχώς όμως, ο κόσμος προχωράει. Έτσι, δε μπορούμε να χάσουμε την ελπίδα ότι κάποια μέρα θα μπορούμε να μιλάμε για τις ψυχικές ασθένειες και να ζητάμε ιατρική βοήθεια με την ίδια άνεση που ζητάμε βοήθεια για τις σωματικές ασθένειες.

Στην Αγγλία μπορεί το σύστημα ψυχικής υγείας να θέλει βελτίωση, υπάρχουν όμως βασικές δωρεάν παροχές στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση. Ας τις δούμε αναλυτικά.

Ποιες δωρεάν παροχές ψυχικής υγείας υπάρχουν στην Αγγλία;

Στην Αγγλία παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική ψυχοθεραπεία την οποία μπορείτε να εξασφαλίσετε μέσω του GP σας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να εξασφαλίσετε και ψυχιατρική βοήθεια. Μπορείτε να έχετε δωρεάν συνεδρίες για οτιδήποτε απο τα παρακάτω:

 • Άγχος, φοβίες και κρίση πανικού.
 • Κατάθλιψη ή συμπτώματα κατάθλιψης.
 • Αυτοκτονική διάθεση ή self harm.
 • Διαταρραχές όπως διπολική διαταρραχή ή σχιζοφρένεια.
 • Αλλαγή στα συναισθήματά σας λόγω οικογενειακών θεμάτων ή πένθους.

Ποια μέθοδος χρησιμοποιείται;

Τα περισσότερα κέντρα προσφέρουν talking therapies βασισμένα σε evidence-based practice σε συνδυασμό με cognitive-behavioural τεχνικές. Τα κέντρα talking therapies προσφέρουν μια σειρά απο επιλογές:

 • 1-1 συνεδρίες.
 • Ομαδική ψυχοθεραπεία.
 • Self help- μια μέθοδος όπου δουλεύετε μόνοι στο σπίτι με εποπτεία.

Απο ποιους εφαρμόζονται οι θεραπείες;

Οι θεραπείες σε αυτά τα κέντρα μπορεί να εφαρμοστούν είτε απο counsellors (ένα είδος συμβουλευτικής) είτε απο practitioners που έχουν καταρτιστεί στη μέθοδο.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Συνήθως ορίζεται ένας προκαθορισμένος αριθμός θεραπειών. Μπορεί να διαρκέσει απο 5 συνεδρίες έως 14 ή και παραπάνω. Οι counsellors θα ορίσουν το χρονικό περιθώριο με βάση το maximum που μπορούν να προσφέρουν.

Σε περιπτώσεις διαγνωσμένες απο ψυχίατρο, θα υπάρχουν μερικές τακτικές συνεδρίες για να βεβαιωθούν ότι τα φάρμακά σας δε σας προκαλούν παρενέργειες και οτι νιώθετε καλά.

Παρέχεται φαρμακευτική αγωγή;

Αν γίνει referral σε κλινικό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ή αν πρόκειται για έντονες περιπτώσεις κατάθλιψης ή άγχους, κάποιες φορές χορηγούνται αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο για φαρμακευτική αγωγή άλλων παθήσεων όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταρραχή κ.λ.π. απαιτείται ψυχιατρική διάγνωση.

Πως μπορώ να εξασφαλίσω συνεδρίες;

Κάθε δήμος συνεργάζεται με ένα ξεχωριστό οργανισμό που παρέχει talking therapies. Μερικοί δήμοι απαιτούν referral απο τον GP, ενώ άλλοι όχι και θα χρειαστεί απλά να πάτε στο ίδιο το κέντρο και να κάνετε self-referral. Πρώτο και βασικό βήμα είναι να απευθυνθείτε στον GP σας και να είστε ειλικρινείς για τα συμπτώματά σας. Αν ο GP θεωρήσει οτι τα συμπτώματά σας ξεπερνούν το φάσμα της ψυχοθεραπείας και χρήζουν ψυχιατρικής παρακολούθησης, θα σας κάνουν referral σε έναν ψυχίατρο για επίσημη διάγνωση. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Και κάτι ακόμα….

Οι ψυχικές ασθένειες ανήκουν στο είδος παθήσεων που αναγνωρίζονται επίσημα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως disability. Αυτό σημαίνει ότι:

 • Δεν έχει δικαίωμα κανένας εργοδότης να σας απορρίψει λόγω ψυχιατρικής διάγνωσης. Επίσης ο εργοδότης οφείλει να κάνει ο,τι περνάει απο το χέρι του ώστε να μπορέσετε να δουλέψετε παρά την ψυχική σας ασθένεια. (Equality Act, 2010)
 • Αν η κατάστασή σας είναι τέτοια που σας εμποδίζει να δουλέψετε, έχετε δικαίωμα να ζητήσετε disability allowance (δείτε εδώ).
 • Αν έχετε διαγνωστεί επίσημα απο ψυχίατρο στην Ελλάδα, προσκομίστε τη διάγνωση στον GP (κατά προτίμηση με πιστοποιημένη μετάφραση). Αυτό θα επισπεύσει τις διαδικασίες ή θα διευκολύνει το να σταλείτε για referral όσο πιο γρήγορα γίνεται.

*Αν έχετε αυτοκτονικές σκέψεις και χρειάζεστε άμεση βοήθεια επικοινωνήστε με τους Samaritans στο 116123.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *