Δουλεύοντας ως Nanny ή Au pair- Όσα πρέπει να ξέρετε!

Brexit update για νέους μετανάστες: Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας γράφτηκαν πριν το Brexit και τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης στο ΗΒ. Αν δεν έχετε έρθει στο ΗΒ πριν το Brexit, θα υπάρξουν νέοι κανόνες μετανάστευσης τους οποίους θα δημοσιεύσουμε όταν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε!

Η εργασία ως Nanny, δηλαδή ως ιδιωτική/ος παιδαγωγός σε οικογένεια, προσφέρει πολλά προνόμια και -αν πέσετε σε σωστή οικογένεια- καλές αποδοχές και προοπτικές. Πολλοί εκπαιδευτικοί κάνουν το επάγγελμα των Nannies δια βίου και συχνά θα πουν ότι δε θα το άλλαζαν για εργασία σε κανένα επίσημο setting.

Παρόλα αυτά, όπως όλα τα επαγγέλματα έτσι και το επάγγελμα αυτό έχει τους κινδύνους του. Και καθότι πρόκειται για επάγγελμα που συχνά μπερδεύεται με αυτό του/της Au Pair υπάρχει τεράστια σύγχυση όσον αφορά το μισθό, τα καθήκοντα και τα δικαιώματα του εργαζόμενου. Επίσης πολλές οικογένειες θα πατήσουν πάνω στην ιδιωτική φύση του επαγγέλματος για να μην προσφέρουν όσα πρέπει. Έτσι, αν σκοπεύετε να δουλέψετε ως Nannies θα πρέπει να είστε καλά ενημερωμένοι.

Σε αυτό το άρθρο θα καλύψουμε τα εξής:

 1. Nanny VS Au Pair- Διαφορές, καθήκοντα, αποδοχές και νομοθεσία.
 2. Το OFSTED registration και γιατί είναι απαραίτητο
 3. Άλλες σημαντικές διαδικασίες πριν ξεκινήσετε δουλειά
 4. Συχνοί κίνδυνοι και τι να προσέξετε
 5. Χρήσιμες σελίδες για εύρεση εργασίας ως Nanny
 6. Άνδρες Nannies- Υπάρχει διάκριση στο επάγγελμα;

1. Nanny VS Au Pair- Διαφορές, καθήκοντα, αποδοχές και νομοθεσία

Δεν είναι λίγες οι οικογένεις που μπερδεύουν αυτές τις δύο θέσεις, και συχνά θα δείτε να δημοσιεύουν θέσεις Nanny με τη φράση ”Au Pair”. Ωστόσο τα δύο δεν έχουν καμία σχέση ούτε μισθολογικά ούτε απο άποψη καθηκόντων. Οι βασικές διαφορές είναι οι εξής:

 • Η θέση Nanny, είτε είναι live in είτε είναι live out, αναφέρεται σε καταρτισμένους/ επαγγελματίες παιδαγωγούς που αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών έναντι επίσημου μισθού και με συγκεκριμένα καθήκοντα. Ωστόσο, οι Au Pairs είναι (συνήθως νεαρά) άτομα απο άλλη χώρα που φιλοξενούνται απο μια οικογένεια με σκοπό να γνωρίσουν τη χώρα. Οι Au Pairs πληρώνονται ”pocket money” (δηλαδή ένα χαρτζηλίκι) για baby sitting. Οι Au Pairs δεν αναμένεται να έχουν παιδαγωγική κατάρτιση.
 • Υπάρχουν συγκεκριμένες visas για Au Pairs που ορίζονται απο κάθε κράτος και των οποίων τις διαδικασίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Ωστόσο δεν εγκρίνουν όλες οι χώρες τις visa για πρόσληψη Nannies απο το εξωτερικό. Είναι σημαντικό να ελέγξετε με την εκάστοτε πρεσβεία και τη χώρα διαμονής σας.
 • Τα ωράρια και οι μισθοί των Nannies ορίζονται ανάμεσα στην οικογένεια και την/τον Nanny. Η οικογένεια οφείλει να πληρώσει τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό για κάθε ώρα υπηρεσίας σας. Αν η θέση είναι live-in, η οικογένεια μπορεί να σας αφαιρέσει το ποσό του ενοικίου απο το μισθό. Μπορείτε να δείτε τους μισθούς στην Αγγλία εδώ.
 • Σε αντίθεση με τις/τους Nannies, οι ώρες που επιτρέπεται να δουλέψουν οι Au Pairs καθώς και ο κατώτατος μισθός τους ορίζεται επίσημα απο τις νομοθεσίες της εκάστοτε χώρας και υπάρχουν αυστηροί περιορισμοί. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε χώρα θέτει ηλικιακά όρια στους/στις Au Pairs. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ώρες και τους μισθούς των Au Pairs ανα χώρα εδώ.
 • Η πρόσληψη Au Pair έχει τη φύση του ”cultural exchange” και έτσι ο/η Au Pair πρέπει να έχει διαφορετική εθνικότητα τουλάχιστον απο έναν απο τους δύο γονείς της οικογένειας. Επομένως, όταν οικογένειες Ελλήνων ζητούν ”Ελληνίδα Au Pair” ουσιαστικά ζητούν κάτι παράνομο που δεν υπάρχει. Η οικογένεια αναμένεται ότι θα κάνει δραστηριότητες με τον/την Au Pair με σκοπό το cultural exchange. Ωστόσο η θέση Nanny δεν περιλαμβάνει κάτι τέτοιο.
 • Ο/η Au Pair θεωρείται ως μέλος της οικογένειας, ενώ η/ο Nanny θεωρείται υπάλληλος.
 • Η οικογένεια, αναλόγως της χώρας αναμένεται να παρέχει τη δυνατότητα στην/στον Au Pair να μάθει τη γλώσσα. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει στην περίπτωση των Nannies.
 • Τα καθήκοντα των Au Pairs περιορίζονται αποκλειστικά στη φύλαξη των παιδιών και την τακτοποίηση που σχετίζεται με αυτά και δεν αναμένονται άλλα καθήκοντα όπως μαγείρεμα, καθάρισμα κλπ. Αντιθέτως τα καθήκοντα των Nannies αφορούν την κάθε οικογένεια και το τι θα ζητήσει.

Με βάση τα παραπάνω, αν δουλέψετε σε Ελληνική οικογένεια και έχετε μεγαλώσει στην Ελλάδα δε μπορείτε να θεωρηθείτε Au Pair. Επίσης δε μπορείτε να θεωρηθείτε Au Pair αν αναλαμβάνετε καθήκοντα εκτός του περιστασιακού baby sitting και με βάση το αρχείο που συνάψαμε παραπάνω για τους μισθούς.

2. Το OFSTED registration και γιατί είναι απαραίτητο

Η εργασία ως Nanny αναμένεται να δηλωθεί και αυτή επίσημα απο την οικογένεια που σας προσλαμβάνει και να γίνεται πληρωμή της αναμενόμενης φορολογίας. Οι οικογένειες που επιλέγουν Nannies αντί για φοίτηση σε παιδικό σταθμό λαμβάνουν funding απο το κράτος. Ωστόσο για να μπορέσουν να το λάβουν, θα πρέπει οι Nannies να είναι OFSTED registered. Δείτε προσεκτικά το άρθρο Το OFSTED registration και πότε το χρειάζεστε- Για Nannies και γονείς.

3. Άλλες σημαντικές διαδικασίες πριν ξεκινήσετε δουλειά

Στην Αγγλία απαγορεύεται η εργασία με παιδιά αν δεν έχετε βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου. Θα χρειαστείτε:

 • Βεβαίωση απο την Ελλάδα για όσο καιρό μείνατε εκεί. Δείτε εδώ.
 • Έκδοση DBS απο την Αγγλία. Δείτε εδώ.
 • Επίσης, για να μπορέσει να σας δηλώσει η οικογένεια, θα χρειαστείτε ΝΙΝ (το ΑΦΜ της Αγγλίας). Δείτε τη διαδικασία εδώ.

4. Συχνοί κίνδυνοι και τι να προσέξετε

 • Λόγω της συχνά ανεπίσημης φύσης του επαγγέλματος, θα υπάρξουν και γονείς που θα προσπαθήσουν να πληρώσουν πολύ λιγότερα χρήματα απο τον κατώτατο μισθό και που θα προσπαθήσουν να μην προσφέρουν συμβόλαιο. Όση ανάγκη και αν έχετε απο τα χρήματα, κάτι τέτοιο μπορεί να σας εκθέσει σοβαρά και να σας αφήσει στο δρόμο (δεν υπερβάλλουμε, έχει συμβεί συχνά σε συναδέλφους). Επομένως μη δεχτείτε καμία θέση Nanny που να μην παρέχει επίσημες, νόμιμες αποδοχές.
 • Το συμβόλαιό σας πρέπει να αναφέρει ξεκάθαρα το μισθό σας, τα καθήκοντά σας και τα ωράριά σας. Επίσης πρέπει να αναφέρει την ειδοποίηση που θα σας δοθεί αν σας απολύσουν ή αν αποφασίσετε να φύγετε καθώς και τις διακοπές σας. Επίσης, τα tax contribution σας θα πρέπει να καταγράφονται στο HMRC.
 • Η οικογένεια δεν έχει δικαίωμα να σας κρατήσει στο σπίτι, να σας κάνει να δουλέυετε εκτός των ωρών που έχετε συμφωνήσει ή να σας εμποδίζει απο το να έχετε πρόσβαση σε GP ή στους φόρους σας.
 • Αν έχετε γνωρίσει την οικογένεια μέσω internet ενώ είστε στην Ελλάδα πρέπει να προσέχετε πολύ. Συνήθως δε θα σας πρότεινα να βρείτε δουλειά με τέτοιο τρόπο- αλλά αν πρέπει να το κάνετε τότε βεβαιωθείτε ότι έχετε λάβει το συμβόλαιό πριν ταξιδέψετε. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι συμφωνίες ανάμεσα σε εσάς και την οικογένεια είναι καταγεγραμμένες μέσω email. Ελέγξτε τα στοιχεία της οικογένειας και το που εργάζονται και δώστε τα στοιχεία στην οικογένειά σας πριν φύγετε. Ζητήστε εισιτήριο με ανοιχτή επιστροφή και ζητήστε απο την αρχή να σας αναφερθεί ο μισθός, οι διακοπές και τα καθήκοντά σας.

5. Χρήσιμες σελίδες για εύρεση εργασίας ως Nanny

Μπορείτε να βρείτε θέσεις Nanny στις εξής σελίδες:

 • www.childcare.co.uk Αυτή η σελίδα σας επιτρέπει να φτιάξετε προφίλ και επιτρέπει σε οικογένειες και ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών να σας εντοπίσουν.
 • Αξιόπιστα γραφεία όπως www.tinies.com, www.nannyjob.co.uk, Greek Nannies και www.nannuka.com
 • Σε αγγελίες του www.gumtree.com. Μπορείτε επίσης να ανεβάσετε τη δική σας αγγελία.

6. Άνδρες Nannies- Υπάρχει διάκριση στο επάγγελμα;

Βάσει του νόμου Equality Act (2010) απαγορεύεται η διάκριση στον εργασιακό χώρο με βάση μια σειρά απο προστατευμένα χαρακτηριστικά. Αυτά είναι:

 • Το φύλο ή η ταυτότητα φύλου.
 • Ο σεξουαλικός προσανατολισμός.
 • Η θρησκεία.
 • Η ύπαρξη σωματικής αναπηρίας ή ψυχικής ασθένειας.
 • Το χρώμα ή η εθνικότητα.
 • Η ηλικία.

Δείτε εδώ αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τις ίσες ευκαιρίες στην Αγγλία.

Με βάση το Equality Act, η εκάστοτε οικογένεια δε μπορεί νομικά να θέσει όριο φύλου, χρώματος, θρησκείας ή να κάνει διάκριση στη βάση ενός απο τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Μια οικογένεια μπορεί να σας πει ”Προτιμήσαμε πιο έμπειρο υπάλληλο για τη θέση”. Ωστόσο δε μπορεί να σας πει ”Δε μπορούμε να σε προσλάβουμε γιατί είσαι άντρας/ gay/ trans/ Μουσουλμάνος/ μαύρος/ Ασιάτης/ χρησιμοποιείς αναπηρικό καροτσάκι” κλπ. Φυσικά δε μπορεί κανείς να ελέγξει τις εκ των έσω αποφάσεις μιας οικογένειας ή ενός εργοδότη. Ωστόσο το Equality Act ορίζει το είδος της συμπεριφοράς και του σεβασμού που πρέπει να λάβετε και τις ίσες ευκαιρίες που δικαιούστε στην εργασία.

Αυτή τη στιγμή το επάγγελμα κατακλύζεται απο γυναίκες. Ωστόσο αν έχετε τα σωστά skills και την εμπειρία πολλές οικογένειες θα χαρούν να σας προσλάβουν. Επίσης, οι άνδρες παιδαγωγοί έχουν τεράστια ζήτηση σε παιδικούς σταθμούς. Δείτε Εργασία σε Αγγλικούς παιδικούς σταθμούς- Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις!

Μπορείτε να δείτε τις άλλες εργασιακές σας επιλογές (Teaching Assistant, διδασκαλία κ.α.) στο άρθρο Ψάχνοντας για δουλειά.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *