Δοκιμαστικό μάθημα Phonics- Tips, lesson plans και υλικό

Προσωπικά μισώ όταν μου ζητούν να κάνω δοκιμαστικό μάθημα Phonics. Πρόκειται για ένα subject που έχει πολύ αυτοματισμένο τρόπο διδασκαλίας και κάπως μονότονο.. Η διδασκαλία Phonics, λόγω της δομής της, δεν προσφέρει τη δυνατότητα στο δάσκαλο να δείξει ικανότητες τις οποίες μπορεί να δείξει σε ένα Literacy/ Numeracy lesson όπως μεταδοτικότητα, καλά resources ή καλό planning. Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα σχολεία που σε τάξεις Nursery, Reception και Year 1 θα σας ζητήσουν να διδάξετε Phonics στο δοκιμαστικό μάθημα.

Πολλά σχολεία πιστεύουν ότι με το να σας ζητήσουν να παρουσιάσετε Phonics διευκολύνουν την κατάσταση για εσάς. Ωστόσο αν δεν έχετε εμπειρία στα Phonics, η διαδικασία της προετοιμασίας για το trial lesson μπορεί να είναι ιδιαίτερα αγχωτική.

Οι μέθοδοι Phonics- Ποια θα χρειαστεί να διδάξω;

Συνήθως τα σχολεία που θα σας ζητήσουν να παρουσιάσετε μάθημα Phonics θα εφαρμόζουν τη μέθοδο Letters and Sounds, καθότι είναι η κρατική μέθοδος για την οποία μπορείτε να βρείτε δωρεάν lesson plans και υλικό στην κεντρική ιστοσελίδα της μεθόδου. Η μέθοδος Ruth Miskin είναι ιδιωτική και έτσι όποιος θέλει το εκπαιδευτικό υλικό και τα lesson plans πρέπει να τα αγοράσει. Αν ένα σχολείο σας ζητούσε να κάνετε μάθημα Read Write Inc (Ruth Miskin) τότε θα το έβρισκα λίγο περίεργο καθότι ο οργανισμός Ruth Miskin απαγορεύει τη διδασκαλία της μεθόδου απο άτομα που δεν έχουν λάβει την επίσημη κατάρτιση (για λόγους copyright). Ένα σχολείο που εφαρμόζει τη μέθοδο Ruth Miskin οφείλει να σας στείλει στο επίσημο training πριν διδάξετε Phonics.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα δώσουμε έμφαση στο δοκιμαστικό μάθημα της μεθόδου Letters and Sounds.

Τα διαφορετικά Phases

Η μέθοδος Letters&Sounds περιλαμβάνει τα εξής Phases:

 • Phase 1- Βασίζεται κυρίως σε περιβαλλοντικούς ήχους (ζώων, μηχανών, σπιτιού, δρόμου κλπ)
 • Phase 2- Η διδασκαλία απλών ήχων (m,a,s,t κλπ)
 • Phase 3- Διδασκαλία digraphs και κάποιων trigraphs (sh, th, ee, igh, oo κλπ)
 • Phase 4- Λέξεις με 4 ήχους και trigraphs
 • Phase 5- Διδασκαλία περίπλοκων digraphs (wh) και split digraphs (a-e στη λέξη bake) κλπ.

Μάθημα Phase 1

Αυτό το Phase διδάσκεται στη Nursery class με κάποια σχολεία να το συνεχίζουν για λίγο στη Reception. Αν σας ζητηθεί να παρουσιάσετε Phase 1 τότε έμφαση πρέπει να δώσετε σε παιχνίδια με βάση περιβαλλοντικούς ήχους. Ένα μάθημα Phase 1 διαρκεί το πολύ 15′ εκτός αν σας ζητήσουν να το κρατήσετε παραπάνω. Η προτεινόμενη δομή είναι:

 • Introduction (2-3 λεπτά). Τι θα μάθουμε σήμερα; Πως θα το μάθουμε;
 • Main teaching (10 λεπτά). Η δραστηριότητα πρέπει να είναι παιγνιώδης και ευχάριστη.
 • Plenary (2-3 λεπτά).

Παράδειγμα δραστηριότητας Phase 1:

 • Introduction: Τα παιδιά κάθονται στον κύκλο. Τους λέμε ότι σήμερα θα πάμε για ένα listening walk να ακούσουμε ήχους απο το περιβάλλον. Δείχνουμε στα παιδιά μερικά props για παραδείγματα (π.χ. αυτοκινητάκι- τι ήχο κάνει; Γάτα, σκυλάκι κλπ)
 • Main teaching: Τα παιδιά φοράνε τεράστια αυτιά απο ζωάκια (που έχουμε φτιάξει απο πριν). Περπατάμε στον κήπο χωρίς να μιλάμε προσπαθώντας να ακούσουμε όσους περισσότερους ήχους μπορούμε. Επιστρέφουμε στην τάξη και τα παιδιά μοιράζονται στον κύκλο τους ήχους που άκουσαν.
 • Plenary. Τα παιδιά μοιράζονται τι έμαθαν σήμερα και τι τους άρεσε απο το μάθημα.

Η κεντρική σελίδα της μεθόδου (εδώ) είναι γεμάτη απο ιδέες. Take a look!Είναι πολύ σημαντικό να έχετε μαζί σας διασκεδαστικό υλικό. Κουκλάκια, εικόνες, props και οτιδήποτε άλλο θα διατηρήσει το ενδιαφέρον των παιδιών.

Άλλες ιδέες για Phase 1:

 • Μουσικά όργανα. Τα παιδιά μιμούνται ήχους μουσικών οργάνων.
 • Silly soup. Τα παιδιά επιλέγουν απο μια σειρά αντικειμένων αυτά που αρχίζουν με το ίδιο γράμμα και τα βάζουν σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
 • ”Bag of sounds”. Τα παιδιά περνούν ένα σάκο γύρω-γύρω στον κύκλο τραγουδώντας ένα τραγούδι και όταν τελειώσει το τραγούδι ένα παιδί επιλέγει ένα αντικείμενο απο το σάκο και λέει με ποιον ήχο ξεκινά, π.χ. a-a-apple.

Μάθημα Phase 2 και άνω

Το Phase 2 (και τα μεγαλύτερα Phases) διδάσκονται απο Reception class και άνω. Συνήθως τα phases 4-5 διδάσκονται μόνο σε Year 1. Αν διδάξετε Phase 2+ θα χρειαστεί να ακολουθήσετε πιο συγκεκριμένη δομή. Ένα μάθημα Phonics Phase 2+ διαρκεί 20-45 λεπτά αναλόγως του σχολείου.

Προτείνω να ακολουθήσετε πιστά τη δομή ενός μαθήματος όπως περιγράφεται στη σελίδα της μεθόδου. Θα βρείτε lesson plans εδώ, εδώ και εδώ.

Καθότι το κάθε σχολείο εφαρμόζει τα μαθήματα απο Phase 2 διαφορετικά και δεν έχουν την αυστηρή δομή της μεθόδου RWI, είναι δύσκολο να περιγράψουμε μια δομή, ωστόσο μπορείτε να πάρετε μια ιδέα απο τα παρακάτω βίντεο.

Προσοχή στη χρήση του Interactive Whiteboard!

Πολλά σχολεία θα σας ενημερώσουν -απο ευγένεια και για να σας διευκολύνουν- ότι διαθέτουν Interactive Whiteboard. Και συχνά, όντας μόνιμοι δάσκαλοι και όντας κουρασμένοι πολλές φορές θα βάλουμε ένα παιχνίδι στο interactive whiteboard για να παίξουν τα παιδιά. Ωστόσο δε θα σας πρότεινα να βασίσετε το μάθημά σας σε κάτι τέτοιο. Δείτε το λογικά- αν ένας δάσκαλος ερχόταν στην τάξη σας για μάθημα και καθόταν για 20’ ενώ τα παιδιά έπαιζαν ένα παιχνίδι στον πίνακα, θα το θεωρούσατε ένα καλό μάθημα; Προφανώς και όχι, καθότι αυτό δε δείχνει την ικανότητα του δασκάλου να διδάξει και να ετοιμάσει καλά resources. Αν ο διαδραστικός πίνακας σας χρησιμεύσει για να παρουσιάσετε το μάθημά σας (π.χ. να δείξετε οπτικό υλικό για το μάθημά σας) τότε ασφαλώς και μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε. Ωστόσο δε θα σας πρότεινα να βασιστείτε σε κάποιο έτοιμο διαδραστικό παιχνίδι.

Differentiate!

Όσο μικρά/ μεγάλα και να είναι τα παιδιά θα χρειαστεί να ετοιμάσετε lesson plan με ξεκάθαρο differentiation και success criteria. Πως θα προσφέρετε challenge για παιδιά higher ability; Πως θα στηρίξετε EAL learners; Ποιες λέξεις ενδέχεται να χρειάζονται εξήγηση; Τι resources θα χρησιμοποιηθούν; Δείτε περισσότερα εδώ.

Τέλος βεβαιωθείτε ότι είστε καλά ενημερωμένοι για το επίπεδο των μαθητών σας.

Best of luck!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι πτυχιούχος προσχολικής αγωγής του πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα MA Comparative Education του UCL. Τα πρώτα 5 χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στις ηλικίες 0-5 ενώ απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στον κρατικό τομέα στην τάξη Reception. Απο το Σεπτέμβρη του 2020 φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του πανεπιστημίου του Lancaster ενώ ασχολείται εκτενώς με τον ακτιβισμό σε θέματα κοινωνικής ανισότητας και δικαιωμάτων LGBTQ+.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *