Disputes στο χώρο εργασίας: Tips για Εκπαιδευτικούς και Support Staff

Brexit update για νέους μετανάστες: Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας γράφτηκαν πριν το Brexit και τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης στο ΗΒ. Αν δεν έχετε έρθει στο ΗΒ πριν το Brexit, θα υπάρξουν νέοι κανόνες μετανάστευσης τους οποίους θα δημοσιεύσουμε όταν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε!

Δουλεύεις σε σχολείο ή άλλο εργασιακό περιβάλλον και νομίζεις οτι κάτι δεν πάει καλά;

Κάποιος από το επαγγελματικό σου περιβάλλον νομίζεις “is picking on you”;

Νιώθεις ότι γίνονται διακρίσεις μεταξύ των συναδέλφων ή ανωτέρων (discrimination);

Νιώθεις ότι ο τρόπος κάποιου είναι άσχημος απέναντι σου; Any more types of bullying;

Time to sort everything out!

Bήμα 1o: Γράψου σε Union.

Σε όποια περίπτωση ξοδεύεις ελάχιστα και η βοήθεια που μπορούν να σου προσφέρουν είναι τεράστια. Έχεις ή δεν έχεις ανοιχτό μέτωπο στη δουλειά είναι απαραίτητο να είσαι γραμμένος σε Union. (Note: Το Union δεν αναλαμβάνει περιπτώσεις που ξεκίνησαν πριν την εγγραφή.)

Υπάρχουν πολλά Unions που μπορείτε να βρείτε. Το δικό μου Union για teachers λέγεται National Union for Teachers (NUT). Κοστίζει μόνο 5 λίρες το μήνα και είναι δωρεάν για NQTs. Highly- recommended by me! Αν δεν το κάνετε εσείς, μπορεί να βρουν δικαιολογίες και να σας… σουτάρουν πρώτοι in no time!

Βήμα 2ο: Καταγραφή γεγονότων και δεδομένων με ημερομηνία και ώρα

Προτιμήστε γραπτό λόγο επικοινωνίας απο τον προφορικό με το triggered person όπως e-mails etc. για τους προφανείς λόγους. Επίσης, αν κάποιες φορές ήταν προφορική η επικοινωνία καταγράψτε τους παρόντες στο συμβάν. Με το να καταγράφετε τα γεγονότα, εκτός του ότι μαζεύετε αποδείξεις για να υποστηρίξετε τις θέσεις σας, σιγουρεύεστε ότι δεν γίνεστε και παράλογοι και ότι όντως μαζεύτηκαν αρκετά (και enough is enough).

Βήμα 3ο: Η προσέγγιση του ατόμου

Όταν σιγουρευτείτε ότι όντως κάτι δεν πάει καλά, θέλετε σίγουρα να το πάρετε στο επόμενο επίπεδο για να λυθεί το πρόβλημα και να κοιμηθείτε επιτέλους ήσυχοι. Προσπαθήστε με έναν καλό τρόπο να εκφράσετε τα παράπονα σας στο άτομο που σας δημιουργεί τα προβλήματα. Αν έχετε ήδη προσπαθήσει αρκετά ή σας φαίνεται δύσκολο να αναμετρηθείτε με το άτομο κατά μέτωπον απλά περάστε στο επόμενο βήμα. Πολύ συχνά αυτό το βήμα είναι πολύ δύσκολο και δεν ακολουθείται.

Βήμα 4ο: Grievance/ Complaint Policy of the company

Επικοινωνήστε με τον διευθυντή του σχολείου για να σας συμβουλεψει για το Grievance policy του σχολείου. Επίσης, αυτές οι πληροφορίες υπάρχουν στο website του σχολείου. Αν το ατομο που έχετε το dispute είναι ο διευθυντής σας, συμβουλευθείτε κάποιον άλλον ανώτερο, π.χ. governor ή κάποιον παλιό. Για παράδειγμα στο δικό μου σχολείο πρέπει να κατατεθεί η γραπτή μορφή του παραπόνου στο διευθυντή σε περίοδο 6 μηνών από το συμβάν/τα συμβάντα. Τότε υπάρχει meeting μεταξύ του εργαζομένου και του διευθυντή με σκοπό τυχόν ερωτήσεις που έχει ο διευθυντής προς τα θέματα.

Ο εργαζόμενος που κάνει το complaint, σε εκείνο το σημείο πρέπει να τονίσει ότι είναι εγγεγραμμένος σε Union και ότι προτίθεται να φτάσει την κατάσταση στα άκρα. Βασική ερώτηση του διευθυντή: “What is the outcome of this?” δηλαδή ”τι θέλεις να βγει από αυτό”. Οι περισσότεροι δηλώνουν apology, supportive behaviour etc. Εγώ είχα ζητήσει written apology αλλά όπως θα καταλάβετε άνθρωποι του management δεν το έχουν τόσο απλό να κάνουν κάτι τέτοιο. “A meaningful apology with the vision these incidents not to take place again”-should be fine.

Στη συνέχεια, άμεση επικοινωνία με το union για να σας έχει υπόψιν ωστε να σας στείλουν representative αν χρειαστεί. NUT is so busy, (prepare yourselves for long waiting on phonelines) οπότε καλύτερα να ξέρετε τον εκπρόσωπο της περιοχής σας. Σας δίνουν το επαγγελματικό τους τηλέφωνο και έχετε άμεση επαγγελματική υποστήριξη which is awesome! Όταν έχεις δίκιο δεν μπορείς να το χάσεις λόγω άγνοιας ή ικανοποιητικής χρήσης των Αγγλικών. Όταν έχεις δίκιο,έχεις δίκιο. ΤΕΛΟΣ!

Note: Με την κίνηση σας αυτή σιγουρευτείτε οτι τονίζετε ότι θέλετε να παραμείνετε στην εταιρεία/σχολείο (γιατί θα μπορούσατε να είχατε ανοίξει την πόρτα και να είχατε εξαφανιστεί ήδη) αλλά από την άλλη can’t take any more sh** 🙂

Βήμα 5ο: Mediation meeting

Εδώ σε θέλω κάβουρα! Ήρθε η στιγμή να έρθετε σε επαφή με τον bully σας και να τα πείτε έξω από τα δόντια. Η πιο εύκολη λύση το φευγιό. Η πιο αποτελεσματική είναι η επιχειρηματολογία με γεγονότα και αποδείξεις. Ξέρουν ότι έχετε δίκιο αλλά δε θα σας το πει ποτέ κανείς. Αυτά τα meetings είναι εθελοντικά και αν ακουστούν κατηγορίες ή τα πράγματα ξεφύγουν του επαγγελματικού επιπέδου μπορείτε να ζητήσετε να διακοπούν.

Εμένα μου ζητήθηκε, λόγω πίεσης χρόνου του διευθυντή, να συνεχίσουμε μόνοι μας- εγώ και o bully…. “Αμ δε!” είπα. Ζήτησα minute taker τον οποίον δε μπορούσαν να παρέχουν, οπότε ”I am sorry I can’t do this”! Με αυτή την ενέργεια μου νομίζω οτι κατάλαβαν ότι δεν αστειεύομαι και θα το έφτανα μέχρι εκεί που δεν πάει. Εννοείται ότι φοβούνται τα Unions και θέλουν να λύσουν το πρόβλημα μεταξύ μας. Το σημαντικό είναι η διατήρηση ψυχραιμίας. Ξεχάστε της Ελληνικές καταβολές, δε βοηθούν ούτε λίγο, αντιθέτως- ως θύμα κακής συμπεριφοράς πρέπει να είστε λιγομίλητοι, φανερά στεναχωρημένοι (όπως ξανα τόνισα) με εμφανείς τις προθέσεις να το λύσετε.

Θα ακουστούν ψέμματα στα οποία μπορείτε απλα να πείτε “No comment”.

Είναι πολύ σημαντικό να μη λέτε πολλά και να ξέρετε καλά το άτομο απέναντι σας όπως και το παρελθόν του. Παράδειγμα: “Δεν έχει κάνει ποτε κανένας παράπονο για εμένα στο παρελθόν!” ειπε ο bully *lie detector* That is not true! Φυσικά και δεν αποκαλύπτουμε πηγές και ονόματα αλλά ότι γνωρίζεις είναι αρκετό για να καταλάβουν ότι την πάτησαν!

Την ελάχιστη νοημοσύνη να έχουν όλοι πρέπει απλά να σας δώσουν αυτό που ζητήσατε και να πάτε όλοι παρακάτω με τους δουλειές σας γιατί το επόμενο στάδιο είναι τα ίδια meetings με Union Representative. Σε αυτή την περίπτωση, δε θα μπορούν ούτε να σας κουνηθούν ούτε να μην είναι άψογοι προς τον τρόπο τους.

Ένα τρίτο άτομο με εξουσία μπαίνει στο παιχνίδι και πρέπει να του αποδείξουν ότι όλα αυτά είναι… ”misunderstanding”- Oh they love that word! OR ”someones else’s fault who of course is not prepsent to defend themselves”- part of the misunderstanding ha! OR both (ακόμα καλύτερα!)

Επιμένετε/μένετε σε αυτό που έχετε ζητήσει από την αρχή και απλά το παίρνετε. Mην ξεκινήσετε τύπου ”θέλω και ένα οικοπεδάκι στα καμμένα βούρλα τελικά”. χαχαχα!

Anyway, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα και να μη φτάσουν στο επόμενο στάδιο οπότε λογικά θα έχετε πάρει αυτό που ζητήσατε πριν το επόμενο στάδιο. H απειλή ότι θα το πάτε στο επόμενο στάδιο τους τρομάζει και πρέπει να το τελειώσουν εδώ.

Βήμα 6ο: Επίσημο complaint με Union Representative

Συνεχίζονται οι συζητήσεις και φεύγουν από το επίπεδο του σχολείου. Υπάρχει πιθανότητα του OFSTED και πολλών άλλων επισκέψεων μετά από αυτό το meeting οπότε θα ήταν χαζό να φτάσoυν εκεί από τη μεριά τους. Βέβαια αν το dispute είναι με τον διευθυντή είναι πιθανόν . Δεν έχω φτάσει σε αυτό το επίπεδο αλλά φαντάζομαι ότι εκεί μπορούν να υπάρξουν και απολύσεις και δεν εννοώ του θύματος αλλά του θύτη. Είναι πολύ σύνηθες τα θύματα να φοβούνται μην απολυθούν αλλά το αντίθετο. Οι θύτες φοβούνται.

Bully fighters To the Rescue!

Τι συνιστά αντί-επαγγελματική συμπεριφορά στο χώρο εργασίας; Μερικά παραδείγματα:

 1. Bullying.
 2. Αρνητικά και επικριτικά σχόλια σχετικά με τη θρησκεία (ή την απουσία θρησκείας), το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία ή τη σωματική αναπηρία κάποιου.
 3. Σεξουαλική παρενόχληση
 4. Αγενή σχόλια, και σχόλια μπροστά σε άλλους
 5. Προσβλητική γλώσσα
 6. Συστηματική καθυστέρηση σε meetings και δραστηριότητες χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
 7. Απειλές
 8. Passive aggression- για παράδειγμα άρνηση του να εκπληρώσει κάποιος κάποιο task της αρμοδιότητάς του
 9. Απαιτήσεις για ειδική μεταχείριση.
 10. Μη συνεργάσιμη συμπεριφορά
 11. Το να αρνείται κάποιος να συζητήσει πολιτισμένα για το ζήτημα που τον απασχολεί.
 12. Υπερβολική κριτική.

Κλείνοντας, έχω ξεχωρίσει το άρθρο 20 Common signs of a bad boss

…και δύο αγαπημένα quotes:

”Be sure you taste your words before you spit them out!”

It’s ok to dislike someone, or even dislike someone for no reason. But it’s not ok to disrespect, degrade, or humiliate that person

Enjoy reading,

Ηρώ Φουρναρίδου

About The Author

Iro

Η Ηρώ είναι Νηπιαγωγός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2011. Διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό Δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception απο το 2018. Τα πρώτα χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε παιδικούς σταθμούς, σε ιδιωτικό σχολείο ως βοηθός και στη συνέχεια ως supply teacher. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής (ΑΕΙ) Αθήνας.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *