Διδάσκοντας τη μέθοδο Maths Make Sense- Η εμπειρία μου!

Brexit update για νέους μετανάστες: Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας γράφτηκαν πριν το Brexit και τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης στο ΗΒ. Αν δεν έχετε έρθει στο ΗΒ πριν το Brexit, θα υπάρξουν νέοι κανόνες μετανάστευσης τους οποίους θα δημοσιεύσουμε όταν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε!

Η Αγγλία λατρεύει τα ιδιωτικά προγράμματα διδασκαλίας. Κάθε Αγγλικό σχολείο- είτε κρατικό είτε Academy- έχει αγοράσει κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα κάποια στιγμή. Κάποιες απο αυτές τις μεθόδους είδαμε συνοπτικά στο άρθρο Τα Μαθηματικά στην Αγγλική εκπαίδευση.

Το σχολείο μου εφαρμόζει τη μέθοδο Maths Make Sense και οι προϊσταμένοι μου τη λατρεύουν.

Ωστόσο, όπως πολλά άλλα σχολεία, έτσι κι εμείς δεν εφαρμόζουμε αποκλειστικά αυτή τη μέθοδο. Διδάσκουμε Maths Make Sense (MMS)  κυρίως στις τάξεις Reception, Year 1 και Year 2 ενώ στην τάξη Year 1 διδάσκουμε και White Rose Maths καθώς και επιλεγμένα σημεία απο Shanghai Maths.

Διδάσκω τη μέθοδο Maths Make Sense στη Reception class απο τότε που ξεκίνησα να δουλεύω στο σχολείο μου, δηλαδή για 3 συνεχόμενα χρόνια- βαδίζοντας τώρα προς τον 4ο χρόνο. Έτσι είχα την ευκαιρία να μάθω τη μέθοδο εις βάθος και να δω τόσο τα δυνατά σημεία όσο και αυτά που είναι…. a complete disaster!

Πριν ξεκινήσω να περιγράφω την εμπειρία μου, θα ήθελα να τονίσω πως το άρθρο αυτό δεν αποτελεί επίσημο tutorial ή training της μεθόδου, αλλά review με βάση την εμπειρία μου.

Λίγα λόγια για τη μέθοδο

Η μέθοδος MMS δημιουργήθηκε απο τον Richard Dunne και αποτελεί πρόγραμμα διδακτικής Μαθηματικών που καλύπτει ηλικίες απο Reception έως και Key Stage 2. Πλέον δεν υπάρχει επίσημο website και το προηγούμενο site http://www.richarddunnemaths.com δείχνει να είναι ανενεργό. Έτσι, είναι δύσκολο να βρούμε πότε ακριβώς δημιουργήθηκε η μέθοδος  αν και υπάρχουν συζητήσεις στο internet απο το 2011. Με βάση πληροφορίες συναδέλφων η μέθοδος σταμάτησε να κυκλοφορεί επίσημα, που σημαίνει ότι δεν παρέχεται επίσημη κατάρτιση πλέον- ωστόσο, αυτό σας το λέω με μια επιφύλαξη και θα ήθελα να μάθω αν κάποιος/α συνάδελφος έχει διαφορετικές πληροφορίες. Παρόλα αυτά, το εκπαιδευτικό υλικό της μεθόδου μπορεί να αγοραστεί ακόμη απο μερικά sites.

Η φιλοσοφία της μεθόδου, τα tables και τα ποτηράκια

Η μέθοδος είναι αρκετά πρακτική και βασισμένη σε χάρτινα ποτηράκια τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκμάθηση πρόσθεσης, αφαίρεσης, πολλαπλασιασμού, διαίρεσης κ.α. Κάθε μαθηματική πράξη περιλαμβάνει διαφορετικά actions που βοηθούν τους μαθητές να θυμηθούν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε στάδιο. Για παράδειγμα, στην πρόσθεση το action είναι ‘’Get ready to get some more’’.

 Όλες οι μαθηματικές πράξεις γίνονται πάνω σε ένα μπλε πλαίσιο χωρισμένο σε δύο σημεία: Resources table και Maths table. Οι μαθητές μεταφέρουν ποτηράκια απο το ένα table στο άλλο, αναλόγως της μαθηματικής πράξης. Πριν εκτελέσουν τις μαθηματικές πράξεις στο πλαίσιο αυτό, οι μαθητές παρακολουθούν το δάσκαλο ο οποίος χρησιμοποιεί μεγάλα ποτήρια και τα μεταφέρει απο ένα τραπέζι ( Resources table) σε ένα άλλο (Maths table).

Μερικά απο τα- κατεστραμένα πλέον- resources μας!

Παραγγέλνοντας τα υλικά της μεθόδου, ο εκπαιδευτικός λαμβάνει:

  • Ένα μεγάλο κουτί με όλο το υλικό για τους μαθητές. Αυτό συμπεριλαμβάνει κάρτες με αριθμούς, τα μπλε πλαίσια, τα ποτηράκια και άλλα resources- τα οποία είναι για μεγαλύτερες τάξεις και δε μπορώ να πω με σιγουριά σε τι χρησιμεύουν.
  • Ένα ντοσιέ με lesson plans για ολόκληρη τη σχολική χρονιά. Τα lesson plans της Reception class είναι χωρισμένα σε 5 δραστηριότητες οι οποίες γίνονται κάθε μέρα σε μορφή ‘’Carousel’’, δηλαδή μια ομάδα μαθητών κάνει απο μια δραστηριότητα τη μέρα.
  • Φύλλα εργασιών βασισμένα στις δραστηριότητες των lesson plans.

Τα θετικά της μεθόδου

Διδάσκοντας αυτή τη μέθοδο για τόσα χρόνια, έχω βρει αρκετά θετικά σημεία. Μερικά απο αυτά:

1. Προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους κατανόησης των πράξεων όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση.

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να προσθέσουν και να αφαιρέσουν χρησιμοποιώντας mental calculations ή υλικό. Τα actions και οι φράσεις που χρησιμοποιούνται στη μέθοδο απομνημονεύονται ιδιαίτερα γρήγορα απο τα παιδιά. Έτσι, όταν όλες οι άλλες μέθοδοι έχουν εξαντληθει, τα παιδιά χαμηλότερων επιδόσεων θα τελειώσουν τη Reception class τουλάχιστον με την ικανότητα να προσθέσουν και να αφαιρέσουν έως το 5 χρησιμοποιώντας τα actions της μεθόδου.

2. Παρέχει όλο το εκπαιδευτικό υλικό χωρίς να ‘’βομβαρδίζει’’ με resources.

Το υλικό χωράει σε ένα μεγάλο κουτί το οποίο αποθηκεύεται εύκολα σε οποιοδήποτε ράφι μιας τάξης. Έτσι, δε χρειάζεται να περνάτε ώρες για να τακτοποιείτε εκπαιδευτικό υλικό. Συχνά οι μαθητές τακτοποιούν μόνοι τους το υλικό στο κουτί εάν και εφόσον το τοποθετήσετε στο επίπεδό τους.

3. Τα lesson plans είναι περιεκτικά, σύντομα και ευανάγνωστα.

Δε ξέρω πόσοι απο εσάς είχατε την τύχη (ή την ατυχία) να διδάξετε τη μέθοδο Mathematics Mastery με τα ημερήσια lesson plans που φτάνουν μέχρι και τις 10 σελίδες και που για να εμπεδώσεις το τι πρέπει να διδάξεις χρειάζεσαι 3 ώρες ανάγνωσης. Ωστόσο είναι τραυματική εμπειρία και κάποια άλλη στιγμή θα σας μιλήσω γι’αυτήν. Στην περίπτωση της μεθόδου MMS ωστόσο, τα lesson plans είναι απλά, πανεύκολα και μπορείτε να τα διδάξετε χωρίς πολλή ανάγνωση.

4. Ενθαρρύνει το team work

Μεγάλο μέρος των μαθηματικών πράξεων εκτελείται σε ζευγάρια. Αυτό δίνει την ευκαιρία σε παιδιά χαμηλότερων επιδόσεων να βοηθηθούν απο μαθητές με υψηλότερες επιδόσεις ή με περισσότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ανταλλάξουν συχνά ρόλους και να γίνουν teacher και student.

Τα αρνητικά της μεθόδου

Καλύψαμε τα θετικά. Τώρα ας δούμε τα αρνητικά που έχω εντοπίσει στη μέθοδο μέσα απο την εμπειρία μου εφαρμόζοντάς τη στη Reception class.

1. Δε συμπεριλαμβάνεται όλη την ύλη του EYFS

Η μέθοδος αφήνει απέξω πολλά βασικά σημεία που το EYFS ορίζει ότι πρέπει να καλυφθούν. Και αν τα αναφέρει, θα το κάνει για πολύ λίγο. Για παράδειγμα υπάρχει ελάχιστη έμφαση σε 3D shapes, μήκος, βάρος, μέγεθος κλπ. Επίσης υπάρχουν ελάχιστες δραστηριότητες βασισμένες στα νομίσματα, το διπλασιασμό και το ”one more- one less” παρά το ότι αποτελούν βασικά descriptors για να φτάσει ένα παιδί εκεί που ορίζει το κράτος.

2. Η σειρά των lesson plans είναι ακανόνιστη

Κάτι που μας έχει ”τρελλάνει” στο σχολείο μου είναι η σειρά των μαθημάτων της μεθόδου. Συχνά δεν έχει καμία απολύτως λογική καθότι αυτό που ορίζει ότι πρέπει να διδάξεις απαιτεί προηγούμενες γνώσεις, οι οποίες όμως καλύπτονται 5 μαθήματα μετά. Για παράδειγμα, το πρόγραμμα στη Reception ξεκινά πολύ νωρίς τη διδασκαλία πρόσθεσης, πριν καν διδάξουμε τους αριθμούς ως το 10. Και αναρωτιέται κανείς με ποιον τρόπο ένα παιδί που δεν αναγνωρίζει τους αριθμούς θα μπορέσει να εκτελέσει πράξεις που τους περιλαμβάνουν. Μπορεί δηλαδή να σου ζητηθεί να διδάξεις πρόσθεση ως το 5, και μετά απο τρία μαθήματα να σου ζητηθεί να διδάξεις τους αριθμούς 2,3 και 5.

Η διδασκαλία πρόσθεσης και αφαίρεσης επαναλαμβάνεται για εβδομάδες και εβδομάδες και απο ένα σημείο και μετά σταματάμε να ακολουθούμε το πρόγραμμα. Και έρχεται η στιγμή που διαπιστώνεις πως οι μαθητές σου έχουν μάθει να κάνουν πρόσθεση και αφαίρεση αλλά δεν καλύψατε τα doubles, halves και number bonds ενώ έχει ήδη φτάσει ο Απρίλης.

3. Δεν είναι εφαρμόσιμη σε πιο formal τάξεις

Το πρόγραμμα για τις προσχολικές τάξεις έχει σχεδιαστεί καθαρά για μια Reception class που ακολουθεί free-flow σύστημα και διαθέτει role-play area. Ωστόσο σε αυτή την τάξη θα πρέπει να υπάρξει ο χρόνος να γίνει η διαρρύθμιση του χώρου με τις 5 δραστηριότητες όταν έρθει η ώρα για τα Μαθηματικά. Πλέον όλο και περισσότερες Reception classes υιοθετούν formal στυλ διδασκαλίας για μεγάλο μέρος της ημέρας και εκεί χρειάζονται σημαντικά adaptations για να διδάξετε τη μέθοδο.

Επιπλέον, το main task- το οποίο χρειάζεται να καταγραφεί στα Maths books των μαθητών και να διορθωθεί- δεν είναι πάντα κατάλληλο. Η σειρά παρέχει work books αλλά τα σχολεία προτιμούν τα παραδοσιακά τετράδια Μαθηματικών. Έτσι συχνά αναγκαζόμαστε να αλλάξουμε τη δραστηριότητα με κάποια άλλη που να μπορεί να καταγραφεί καλύτερα στα τετράδια.

4. Απαιτεί αριθμό ενηλίκων που είναι αδύνατον να υπάρξουν σε μια Reception class

Κάθε ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνει 5 δραστηριότητες. Συχνά, 3 ή 4 απο αυτές απαιτούν adult input. Και όσες δεν αναφέρουν την υποστήριξη απο ενήλικα, συχνά είναι τόσο δύσκολες που απαιτούν επίβλεψη. Για παράδειγμα, το role play μπορεί να είναι καταπληκτικό για τα Μαθηματικά. Το να προτείνεις στα παιδιά να παίξουν ταχυδρομείο, να τυλίξουν δέματα και να καταγράψουν τιμές είναι εξαιρετικό. Ωστόσο, για να το κάνει αυτό μια ομάδα απο τετράχρονα είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια απο ενήλικα- διαφορετικά τα παιδιά καταλήγουν να παίζουν πόλεμο με κουτιά, να πετάνε νομίσματα και να ζωγραφίζουν πάνω σε γραμματόσημα.

5. Πολλά activities διαρκούν λίγο ή είναι μονότονα

Κάποια απο τα activities που αναφέρονται στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνουν φύλλα εργασιών και απαιτούν τη βοήθεια ενήλικα. Ωστόσο πολλά διαρκούν μόλις 2’ και συχνά είναι βαρετά και υπερβολικά εύκολα για την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνονται.

Κλείνοντας…

Έχοντας διδάξει τη μέθοδο για τόσα χρόνια, θα έλεγα ότι έχει κάποια θετικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόοδο των μαθητών. Μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά για μαθητές που δε μιλούν Αγγλικά αλλά και μαθητές που δυσκολεύονται στους υπολογισμούς. Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου αν χρησιμοποιηθεί μόνη της χρειάζεται σημαντικές αλλαγές. Αν επιλέξετε να την εφαρμόσετε βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει καλά τα Development Matters του EYFS και ότι η διδασκαλία σας έχει συμπεριλάβει όλα τα descriptors της ηλικιακής ομάδας.

Μπορείτε να αγοράσετε το υλικό στο Amazon- για παράδειγμα εδώ. Ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι εύκολο να βρείτε το υλικό σε άλλες σελίδες.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *