Η διδασκαλία χρημάτων στα Αγγλικά σχολεία

Η ικανότητα των μαθητών να αναγνωρίζουν διαφορετικά νομίσματα και να κάνουν υπολογισμούς είναι μια απο τις βασικές δεξιότητες που χτίζονται κατά τη διάρκεια των σχολικών τους χρόνων. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε με σιγουριά πως ο υπολογισμός χρημάτων είναι μια απο τις πιο σημαντικές δεξιότητες που τα παιδιά παίρνουν μαζί τους στην ενήλικη ζωή τους και που αποτελεί καθημερινό κομμάτι της ζωής μας.

Πότε όμως ξεκινά η διδασκαλία στην Αγγλία;

Προσχολική Αγωγή

Στην προσχολική αγωγή, τα χρήματα αναφέρονται ως δεξιότητα για πρώτη φορά στο EYFS (δηλαδή το προσχολικό αναλυτικό πρόγραμμα της Αγγλίας για το οποίο μπορείτε να μάθετε εδώ) στην ηλικιακή ομάδα 40-60 months, δηλαδή στην προδημοτική τάξη Reception class. Το αναλυτικό πρόγραμμα αναφέρει πως τα παιδιά αναμένεται να χρησιμοποιούν καθημερινή γλώσσα για να μιλήσουν για τα χρήματα. Παρά το ότι το EYFS αναφέρεται με πολύ γενικό τρόπο στα χρήματα, συνήθως στη Reception class καλύπτουμε τα εξής στάδια:

  1. Τα παιδιά ξεκινούν να αναγνωρίζουν νομίσματα 1p και να τα αντιστοιχούν σε απλές τιμές όπως 2p, 5p, 10p κλπ.
  2. Τα παιδιά ξεκινούν να προσθέτουν χρησιμοποιώντας νομίσματα 1p, π.χ. 2p+5p= κλπ.
  3. Τα παιδιά ξεκινούν να αναγνωρίζουν τα νομίσματα 2p, 5p, 10p και 20p.
  4. Τα παιδιά μαθαίνουν οτι κάθε νόμισμα απο τα παραπάνω εμπεριέχει νομίσματα 1p, π.χ. αναμένεται να μπορούν να κατανοήσουν ότι σε ένα νόμισμα 5p υπάρχουν 5 pennies.

Στο τέλος της Reception class τα περισσότερα παιδιά δυσκολεύονται να εφαρμόσουν counting-on skills και να συγκρίνουν ποσότητες χρημάτων με μεικτά νομίσματα. Ωστόσο το PUMA test που γίνεται στα παιδιά στη Reception class έχει τέτοιες βασικές ερωτήσεις, παρά το οτι δε συμπεριλαμβάνονται ως βασικές στο αναλυτικό πρόγραμμα. (Δείτε: Οι σχολικές εξετάσεις στην Αγγλία).

Key Stage 1

Με τον όρο Key Stage 1 εννούμε την Πρώτη και τη Δευτέρα τάξη του Δημοτικού. Η Πρώτη και η Δευτέρα τάξη στο Δημοτικό είναι τάξεις consolidation όσον αφορά την πρόσθεση και την αφαίρεση με νομίσματα. Στην Πρώτη τάξη τα παιδιά μαθαίνουν όλα τα είδη νομισμάτων και την αξία τους. Στη Δευτέρα τάξη τα παιδιά μαθαίνουν τα σύμβολα για pounds και pennies (£/ p) και ξεκινούν να λύνουν απλά προβλήματα όπως το να δίνουν ρέστα.

Key Stage 2

Με τον όρο Key Stage 2 εννοούμε τις υπόλοιπες τάξεις απο Τρίτη έως Έκτη. Προς την Τρίτη-Τετάρτη τάξη τα παιδιά ξεκινούν σταδιακά να στρογγυλοποιούν ποσά ενώ δίνεται και έμφαση σε μαθηματικά προβλήματα που συμπεριλαμβάνουν χρήματα με μεγαλύτερα ποσά (π.χ. τριψήφιους αριθμούς). Επίσης, στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού δίνεται έμφαση στο place value, δηλαδή τη σημασία κάθε αριθμού σε ένα ποσό.

Αν είστε νέοι στην Αγγλία ή στη διδασκαλία

Είτε ξεκινάτε supply είτε προσπαθείτε για μόνιμες θέσεις, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα κρατικά expectations και το τι διδάσκεται και πότε. Μην ξεχάσετε να δείτε τα κρατικά αρχεία για τα programmes of study για τις τάξεις που ενδιαφέρεστε, όπως αυτό. Αν σκοπεύετε να ασχοληθείτε με την προσχολική αγωγή, βεβαιωθείτε οτι έχετε διαβάσει τι ορίζει το EYFS για κάθε τομέα (δείτε το εδώ). Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για τη διδασκαλία των Μαθηματικών, διαβάστε Τα Μαθηματικά στην Αγγλική Εκπαίδευση.

Τέλος, μοιράζομαι μαζί σας ένα απλό παιχνίδι που έχω φτιάξει για τους μαθητές μου στο ActiveInspire για να τους βοηθήσω στην κατανόηση των coins. Δείτε το εδώ.

Best of luck!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *