Διδακτορικά δάνεια

Στην Αγγλία δε συνηθιζόταν να δίνονται φοιτητικά δάνεια σε μετανάστες για Μεταπτυχιακές ή Διδακτορικές σπουδές. Οι ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να βρουν τρόπο να χρηματοδοτήσουν τις σπουδές τους μετά το πρώτο πτυχίο αναγκάζονταν να καταφύγουν σε δάνεια τραπεζών ή στα τότε δημοφιλή career loans.

Ωστόσο απο το 2016 έχει αλλάξει η κατεύθυνση. Μαζί με την έλευση των Μεταπτυχιακών δανείων άνοιξαν και οι παροχές Διδακτορικών δανείων. Έτσι τα άτομα που δεν έχουν τα χρήματα ή τον τρόπο να εξασφαλίσουν ένα πληρωμένο διδακτορικό μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν τις σπουδές τους μέσω δανείου.

Τι είναι τα Διδακτορικά δάνεια;

Τα Doctoral Loans είναι δάνεια για άτομα που θέλουν να κάνουν ένα διδακτορικό πρόγραμμα σπουδών εντός Αγγλίας. Τα δάνεια αυτά μπορούν να δοθούν σε άτομα που θέλουν να κάνουν ένα διδακτορικό πρόγραμμα όπως PhD ή Professional Doctorate.

Θα πληρώνομαι κατα τη διάρκεια του Διδακτορικού μου;

Σε γενικές γραμμές όχι. Τα Διδακτορικά προγράμματα συνήθως δεν πληρώνονται απο τα Πανεπιστήμια εκτός αν κερδίσει κάποιος ένα funded πρόγραμμα ή μια απο τις διαθέσιμες υποτροφίες. Ωστόσο για να γίνει αυτό πρέπει να βρείτε τις διαθέσιμες υποτροφίες ή τα funded places και να κάνετε αίτηση γι αυτά στο εκάστοτε Πανεπιστήμιο.

Τα funded places δίνονται στη βάση academic excellence. Το αν θα σας δοθεί ένα funded place θα κριθεί απο το αν έχετε ανταγωνιστικούς βαθμούς και ένα καλό research proposal στις προηγούμενες σπουδές σας.

Αυτή τη στιγμή στην Αγγλία πολλά πληρωμένα διδακτορικά δίνονται σε Βρετανούς πολίτες. Κάποια άλλα δίνονται και σε Ευρωπαίους αλλά καλύπτουν μόνο το κόστος των διδάκτρων και όχι το κόστος διαβίωσης. Στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται πλήρως υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός οπότε …get ready to fight!

Ποιοι δικαιούνται Διδακτορικά δάνεια;

Για να δικαιούστε δάνειο πρέπει:

 • Το Διδακτορικό σας να είναι ένα πλήρες πρόγραμμα και όχι top-up.
 • Να έχει ξεκινήσει απο την 1η Απριλίου 2018 και μετά.
 • Να έχει διάρκεια 3-8 χρόνια.
 • Να παρέχεται απο Βρετανικό, αναγνωρισμένο Πανεπιστήμιο.
 • Να είστε κάτω απο 60 ετών.
 • Να ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο κατα τη διάρκεια του προγράμματος και στην Αγγλία την πρώτη μέρα έναρξης του προγράμματος.
 • Να έχετε ζήσει στο ΗΒ για τα τελευταία 3 χρόνια ή να έχετε ζήσει για τα τελευταία 3 χρόνια σε χώρα της Ε.Ε.
 • Να έχετε υπάρξει κάτοικος του ΗΒ με σκοπό την εργασία τα προηγούμενα χρόνια και να μην έχετε έρθει μόνο για σπουδές.
 • Μπορείτε να πάρετε δάνειο για προγράμματα που είναι integrated και περιλαμβάνουν Μεταπτυχιακό και Διδακτοτικό μαζί.
 • Μπορείτε να πάρετε Διδακτορικό δάνειο ενώ αποπληρώνετε ήδη προηγούμενο φοιτητικό δάνειο, π.χ. Μεταπτυχιακό δάνειο.

ΔΕΝ δικαιούστε Διδακτορικό δάνειο αν:

 • Λαμβάνετε ήδη κάποιο άλλο είδος funding για το Διδακτορικό σας όπως π.χ. υποτροφία ή πληρωμένο διδακτορικό.
 • Λαμβάνετε άλλα bursaries όπως Social Work Bursary.
 • Το πρόγραμμά σας χρηματοδοτείται απο το NHS (δείτε το αντίστοιχο άρθρο)
 • Λαμβάνετε ήδη δάνειο απο το κράτος για κάποιο άλλο πρόγραμμα.
 • Έχετε ξαναπάρει Διδακτορικό δάνειο στο παρελθόν.
 • Έχετε ήδη κάνει προηγούμενες Διδακτορικές σπουδές.
 • Είστε πίσω στην αποπληρωμή προηγούμενου κρατικού δανείου. π.χ. αν παρά το οτι έχετε δουλειά δεν έχετε πληρώσει προηγούμενες δόσεις απο φοιτητικό δάνειο όπως έπρεπε.
 • Το Διδακτορικό σας ανήκει στην κατηγορία ”doctorate by publication”.

Πόσα χρήματα μπορώ να δανειστώ;

Μπορείτε να δανειστείτε έως και £25000 για να καλύψετε τόσο τα δίδακτρα όσο και τα έξοδα διαβίωσής σας κατα τη διάρκεια των σπουδών σας. Το επιτόκιο που ορίζεται ξεκινά να προσμετράται απο την πρώτη δόση που θα λάβετε.

Πως αποπληρώνεται το Διδακτορικό δάνειο;

Θα ξεκινήσετε να αποπληρώνετε το δάνειό σας τον πρώτο Απρίλη μετά την ολοκλήρωση των σπουδών σας, εαν και εφόσον κερδίζετε τουλάχιστον £21000 ετησίως. Θα πληρώνετε το 6% του μισθού σας κάθε μήνα.

Αν έχετε προηγουμένως λάβει Μεταπτυχιακό δάνειο (δείτε αυτό το άρθρο) τότε θα πληρώσετε ένα combined ποσό 6% του μηνιαίου μισθού σας που θα καλύπτει την αποπληρωμή και των δύο.

Πως μπορώ να κάνω αίτηση για Διδακτορικό δάνειο;

Θα χρειαστεί να φτιάξετε λογαριασμό σε αυτή τη σελίδα. Στη συνέχεια θα μπορέσετε να κάνετε την αίτηση και να προσκομίσετε όσα σας ζητηθούν. Μπορείτε να δείτε το άρθρο στα Αγγλικά για τα διδακτορικά δάνεια στο Gov.uk εδώ.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

3 Comments

 1. Avatar
  Kyriaki

  Είναι γνωστό ποιών βρετανικών πανεπιστημίων τα διδακτορικά αναγνωρίζονται στην Ελλάδα;

  Reply
  1. Lacris
   Lacris

   Ολα τα διδακτορικα αναγνωριζονται παντου εφοσον ειναι επισημα PhD. Βεβαια η Ελλαδα ειναι περιεργη στις αναγνωρισεις οποτε ψαξε το λιγο περισσοτερο.

   Reply
  2. Lacris
   Lacris

   Ολα τα διδακτορικα αναγνωριζονται παντου εφοσον ειναι επισημα PhD. Βεβαια η Ελλαδα ειναι περιεργη στις αναγνωρισεις οποτε ψαξε το λιγο…

   Reply

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *