Διαβάζουν στο σπίτι οι Άγγλοι μαθητές;

Το θέμα του διαβάσματος στο σπίτι έχει απασχολήσει ιδιαίτερα την κοινή γνώμη. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου ο αριθμός των ωρών που ξοδεύει ένας μαθητής στο σπίτι είναι απο τους υψηλότερους, συχνά αναφέρεται το παράδειγμα του εξωτερικού. Θυμάμαι μάλιστα πολύ πριν γίνω εκπαιδευτικός τις συζητήσεις για το ότι σε χώρες όπως η Αγγλία και η Αμερική οι μαθητές δεν έχουν καθόλου δουλειά στο σπίτι. Μετά απο 10 χρόνια στην Αγγλική εκπαίδευση, απο τα οποία 5 χρόνια είναι πλέον στο Αγγλικό δημόσιο, μπορώ να πω με σιγουριά το κατά πόσο ισχύει ένας τέτοιος ισχυρισμός.

Πριν όμως δούμε όσα ισχύουν, θα ήθελα να επισημάνω ότι το άρθρο αυτό αφορά την εμπειρία μου, η οποία είναι σε τάξεις Δημοτικού. Και παρά το ότι έχω περάσει απο αρκετά Δημοτικά σχολεία για να έχω μια γενικότερη ιδέα, δεν έχω διδάξει στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Αγγλίας. Έτσι, δε μπορώ να σχολιάσω το κατά πόσο οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας στην Αγγλία διαβάζουν στο σπίτι.

”Οι Άγγλοι μαθητές δεν έχουν διάβασμα στο σπίτι”. Μύθος ή αλήθεια;

Στην περίπτωση των Δημοτικών τάξεων, ο συγκεκριμένος ισχυρισμός είναι αλήθεια. Υπάρχουν μερικοί βασικοί λόγοι για τους οποίους ως εκπαιδευτικοί δε μπορούμε να δώσουμε τεράστιο φόρτο διαβάσματος στο σπίτι.

Κάποιοι λόγοι είναι κοινωνικοί. Για παράδειγμα:

 • Ένα σημαντικό ποσοστό γονέων δουλεύει πολλές ώρες την ημέρα και έτσι συχνά δεν έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει τα παιδιά στο σπίτι.
 • Πολλά παιδιά βρίσκονται υπο τη φροντίδα ανάδοχων οικογενειών, ή μπορεί να βρίσκονται σε διαταρραγμένα οικογενειακά περιβάλλοντα όπου δε μπορούν να διαβάσουν.
 • Ένα σημαντικό ποσοστό παιδιών ζει σε κρατικά σπίτια όπου δεν υπάρχει χώρος για διάβασμα και συχνά δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές ανάγκες χωρίς κρατική βοήθεια.
 • Πολλοί γονείς δε μιλούν Αγγλικά – όπως και τα ίδια τα παιδιά- και έτσι δεν έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τα παιδιά.

Κάποιοι λόγοι αφορούν τη νομοθεσία στην Αγγλία. Οι λόγοι αυτοί καθώς και οι κοινωνικοί λόγοι που αναφέρθηκαν παραπάνω είναι αλληλένδετοι. Για παράδειγμα:

 • Βάσει του Equality Act 2010, κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση και οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρέχουν ίδιες ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα παιδιά ανεξαρτήτως του background τους.
 • Βάσει του United Nations Convention on the Rights of the Child (1999), η εκπαίδευση είναι βασικό παιδικό δικαίωμα.
 • Τα παιδιά απο φτωχότερα κοινωνικά στρώματα ανήκουν στην κατηγορία Pupil Premium και ελέγχονται με ειδικό τρόπο απο τον OFSTED. Η πρόοδος που θα κάνουν οι μαθητές Pupil Premium θα επηρεάσει ιδιαίτερα την αξιολόγηση ενός σχολείου αλλά και ενός εκπαιδευτικού.
 • Τα σχολεία λαμβάνουν ειδική χρηματοδότηση Pupil Premium για τους μαθητές απο ευάλωτα κοινωνικά περιβάλλοντα. Έτσι, οφείλουν και να αποδείξουν που ξόδεψαν τα χρήματα ώστε να βοηθήσουν αυτά τα παιδια.

Με λίγα λόγια, η Αγγλική φιλοσοφία για την εκπαίδευση ορίζει ότι η μάθηση ενός παιδιού δεν είναι ευθύνη του παιδιού αλλά του ενήλικα που το διδάσκει. Όταν λοιπόν ένα παιδί δυσκολεύεται στη συγκέντρωση, η δικαιολογία ”δε διαβάζει”, ”είναι τεμπέλης” ή ”έχει μαθησιακή δυσκολία” δε γίνεται δεκτή. Η αντιμετώπιση ενός τέτοιου μαθητή θα είναι ”Τι έχουμε θέσει σε εφαρμογή για να εξαλείψουμε αυτό το πρόβλημα”;

Πως γίνεται το μάθημα σε μια Αγγλική τάξη;

Θα αναρωτιέστε βέβαια πως γίνεται και οι μαθητές δεν έχουν διάβασμα στο σπίτι. Αν και δεν έχω διδάξει στην Ελλάδα, θα προσπαθήσω να συγκρίνω το Αγγλικό μάθημα με αυτό που θυμάμαι απο τα σχολικά μου χρόνια στην Ελλάδα.

 • Το Ελληνικό μάθημα βασίζεται στην ”παράδοση” με μορφή ”διάλεξης”, ενώ το βασικό task είναι για το σπίτι. Ωστόσο στην Αγγλική τάξη η παράδοση, το task και η σύνοψη συμβαίνουν όλα μαζί μέσα σε αυτά τα 45′- 60′ ενός μαθήματος.
 • Στην Ελλάδα υπάρχουν σχολικά εγχειρίδια απο τα οποία διδάσκονται οι μαθητές. Ωστόσο στην Αγγλία τα μαθήματα δε βασίζονται σε σχολικά εγχειρίδια. Κάποια ιδιωτικά προγράμματα διδασκαλίας ενδέχεται να έχουν δικά τους workbooks. Παρόλα αυτά, στην πλειονότητά τους, τα μαθήματα δε γίνονται μέσα απο βιβλία. Το planning γίνεται απο το δάσκαλο, ο οποίος επιλέγει το υλικό που θα χρειαστεί.
 • Ένα τυπικό μάθημα στην Αγγλία ξεκινά με την παράδοση (περίπου δέκα λεπτών) συνήθως στο χαλί ή στα θρανία. Οι μαθητές στη συνέχεια δουλεύουν στα βιβλία τους για περίπου 20-40 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτή, οι μαθητές υψηλότερων επιδόσεων δουλεύουν μόνοι τους ενώ ο δάσκαλος και ο/η βοηθός δουλεύουν με ομάδες lower ability.

Παράδειγμα ενός Αγγλικού μαθήματος Literacy (”Γλώσσα”) σε Πρώτη τάξη Δημοτικού:

Υποθέτουμε ότι το Learning Objective (μαθησιακός στόχος) της ημέρας είναι η χρήση επιθέτων.

 • Η βασική παράδοση διαρκεί 10-15 λεπτά. Ο δάσκαλος παρουσιάζει το μαθησιακό στόχο, εξηγεί τι είναι τα επίθετα και δείχνει εικόνες με διαφορετικά επίθετα στα παιδιά. Οι μαθητές κάνουν πρόβα τη χρήση επιθέτων. Ο δάσκαλος γράφει μερικά παραδείγματα προτάσεων με επίθετα στον πίνακα.
 • Οι μαθητές πηγαίνουν στα θρανία τους για τα επόμενα 30 λεπτά και θα κάνουν το task στα τετράδιά τους.
 • Κατά τη διάρκεια του task, οι μαθητές higher ability θα δουλέψουν μόνοι τους και αναμένεται να γράψουν 5 προτάσεις με επίθετα. Λόγω του υψηλού τους επιπέδου, αναμένεται να κάνουν σωστή χρήση σημείων στίξης, ενώ έχει προετοιμαστεί και ένα challenge για όσους τελειώσουν γρήγορα το task. Για παράδειγμα ”γράψε μια ιστορία με επίθετα”.
 • Οι μαθητές lower ability θα δουλέψουν με το δάσκαλο. Τους έχουν δοθεί 3 εικόνες που αντιπροσωπεύουν επίθετα για να τις ταιριάξουν με ένα σπίτι. Όταν κάνουν το οπτικό task, στη συνέχεια κάνουν πρόβα την πρότασή τους με το δάσκαλο ο οποίος τους βοηθάει να τη γράψουν στο τετράδιο.
 • Οι μαθητές middle ability έχουν 3 προτάσεις να γράψουν με έμφαση στη χρήση σημείων στίξης. Δουλεύουν με το/τη βοηθό.
 • Η μαθήτρια που μόλις ήρθε απο άλλη χώρα και δε μιλάει Αγγλικά, θα ασχοληθεί με ένα παζλ σχετικό με επίθετα και λεξιλόγιο.
 • Ένας μαθητής έχει μη λεκτικό αυτισμό. Αυτός ο μαθητής δε γράφει. Θα του δοθούν δύο αρκουδάκια μεγέθους ”big”/ ”small” και με τη βοήθεια του ατόμου που του κάνει παράλληλη στήριξη θα τα βάλει στα σωστά δοχεία. Στη συνέχεια θα κάνει την κίνηση για γραφή των ήχων b και s με τη βοήθεια του learning support assistant.
 • Μετά την ολοκλήρωση του task, θα υπάρξει μια μικρή σύνοψη στο χαλί για περίπου 15 λεπτά.

Τι είδος homework λαμβάνουν οι Άγγλοι μαθητές;

Το homework συνήθως θα σταλεί σπίτι τις Παρασκευές ώστε οι μαθητές να δουλέψουν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Επίσης θα σταλεί σε διακοπές. Το homework πρέπει:

 • Να έχει επαναληπτικό χαρακτήρα με βάση τα όσα δουλεύτηκαν στην τάξη εκείνη την εβδομάδα. Δε μπορεί να σταλεί τίποτα σπίτι το οποίο να μην έχουν δουλέψει οι μαθητές στην τάξη.
 • Να είναι προσβάσιμο με βάση το επίπεδο του παιδιού.
 • Να μπορεί να εκτελεστεί απο το ίδιο το παιδί χωρίς βοήθεια ενήλικα.
 • Δεν υποθέτουμε ποτέ ότι τα παιδιά θα λάβουν βοήθεια στο σπίτι.
 • Το homework δεν πρέπει να απαιτεί υλικό το οποίο ενδέχεται να μην έχουν οι γονείς. Δεν υποθέτουμε ότι οι γονείς θα έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν resources.
 • Ένας μαθητής δε τιμωρείται ούτε λαμβάνει αρνητική προσοχή αν δεν κάνει το homework. Πολλά σχολεία επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα sticker chart ώστε όσοι κάνουν το homework να λαμβάνουν κάποια θετική αναγνώριση.
 • Αν ο δάσκαλος θελήσει να βοηθήσει συγκεκριμένους μαθητές, ενδέχεται να οργανώσει homework club μετά το σχολείο ή να ζητήσει απο τους προϊστάμενους να οργανώσουν μερικά ενισχυτικά μαθήματα.

Κλείνοντας, επιστρέφω στην αρχική ερώτηση- ισχύει η άποψη ότι οι μαθητές στην Αγγλία δεν παίρνουν δουλειά στο σπίτι; Και η απάντηση είναι ”ναι”. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολεία στην Αγγλία κλείνουν μεταξύ 3.30-4.30 το απόγευμα και οι μαθητές τρώνε το γεύμα τους στο σχολείο.

Δείτε επίσης: Η έννοια του differentiation στην Αγγλική εκπαίδευση

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *