DBS- Τελικά το πληρώνει ο εργοδότης;

Βάσει νόμου, κανένας δε μπορεί να δουλέψει με παιδιά ή ευάλωτους ενήλικες στην Αγγλία χωρίς να έχει βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου. Αυτή η βεβαίωση προηγουμένως ήταν γνωστή ως CRB, ενώ τα τελευταία χρόνια αποκαλείται DBS. Και ενώ υπάρχουν πολλά είδη DBS, τα άτομα που δουλεύουν με παιδιά χρειάζονται το ”enhanced” DBS που είναι πιο λεπτομερές. Το DBS ωστόσο καλύπτει έναν υποψήφιο μόνο για το χρονικό διάστημα που ζει ή έζησε στην Αγγλία. Άτομα που δε γεννήθηκαν στην Αγγλία οφείλουν να προσκομίσουν και μία βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου απο τη χώρα καταγωγής τους (overseas police check), και αν αυτή δεν είναι στα Αγγλικά οφείλουν να προσκομίσουν και μια πιστοποιημένη μετάφραση. Η αίτηση για το DBS κοστίζει αυτή τη στιγμή περίπου £50.

Πληρώνεται το DBS απο τον εργοδότη;

Το αν πληρώνεται το DBS απο τον εργοδότη διαφέρει απο επάγγελμα σε επάγγελμα. Συνοπτικά:

  • Στον τομέα των παιδικών σταθμών, οι περισσότερες γνωστές αλυσίδες καθώς και πολλά μικρά συνοικιακά Nurseries το πληρώνουν εκείνα για τον υπάλληλο. Μπορείτε να ξεκινήσετε να δουλεύετε χωρίς αυτό, ωστόσο θα υπάρξουν μερικοί περιορισμοί. Για παράδειγμα, μέχρι να φτάσει στα χέρια του εργοδότη το DBS σας δεν θα επιτρέπεται να μείνετε μόνοι με τα παιδιά ή να αλλάξετε τα παιδιά. Ο εργοδότης έχει το νομικό δικαίωμα να σας απολύσει αμέσως και χωρίς notice αν το DBS σας δεν έρθει ”καθαρό”.
  • Αν σκοπεύετε να γραφτείτε με supply agency για να δουλέψετε σε σχολεία, τότε το DBS θα χρειαστεί να το πληρώσετε εσείς και δε μπορείτε να ξεκινήσετε δουλειά μέχρι να φτάσει.
  • Αν προσληφθείτε σε μόνιμες θέσεις σχολείων τότε πολλά σχολεία το πληρώνουν εκείνα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα το πληρώσετε εσείς.

Τι ορίζει ο νόμος σχετικά με την πληρωμή του DBS;

Ο νόμος δεν υποχρεώνει τον εργοδότη να σας πληρώσει το DBS και αυτό εξαρτάται απο τον ίδιο. Για ένα supply agency είναι λογικό να σας χρεώνει το DBS. Άλλωστε το ότι έχετε γραφτεί μαζί τους δεν τους εγγυάται ότι θα έχετε δουλειά και ότι θα αποφέρετε χρήματα.

Ωστόσο, όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, θα ήθελα να σας πω τα εξής- με βάση την προσωπική μου εκτίμηση.

  • Οι παιδικοί σταθμοί βγάζουν πάρα πολλά χρήματα κάθε χρόνο. Και αυτό γίνεται στην ”πλάτη” των Nursery Nurses που πληρώνονται πραγματικά πολύ λίγο. Ο μέσος μισθός μας δουλεύοντας σε παιδικούς σταθμούς είναι χαμηλότερος ακόμη και απο πολλά ανειδίκευτα επαγγέλματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι υπάλληλοι των Mc Donalds συχνά βγάζουν περισσότερα απο εμάς.
  • Μπορεί εγώ να είμαι η πρώτη που σας λέω συνεχώς ότι το πτυχίο και οι σπουδές δε σημαίνουν τίποτα χωρίς UK experience, και ότι είναι σημαντικό να ”ρίξουμε τα μούτρα μας” και να κάνουμε θυσίες στο ξεκίνημά μας εδώ. Ωστόσο, άτομα με πτυχία ΙΕΚ (level 3-4 στην Αγγλία) πληρώνονται ως Assistants μόνο και μόνο για να πάρουν την εμπειρία, ενώ πολλοί/ες Nursery Nurses που πληρώνονται ως level 3 έχουν QTS και Πανεπιστημιακά πτυχία. Με άλλα λόγια, όλοι δεχόμαστε να πληρωθούμε πολύ λιγότερο απο αυτό που θα μπορούσαμε να ζητήσουμε. Επομένως, μετά απο όλα αυτά το να ζητάς απο έναν υπάλληλο να πληρώσει το δικό του DBS είναι απλώς κακό practice.
  • Ένας ιδιοκτήτης Nursery στο Λονδίνο χρεώνει τους γονείς έως και £1400 το μήνα (κάποιες φορές και παραπάνω) για πλήρη φοίτηση. Και αυτά τα χρήματα δε θα μπορούσε να τα χρεώσει χωρίς να έχει καταρτισμένο προσωπικό. Και αυτό το προσωπικό συχνά θα αναλάβει αριθμούς παιδιών που είναι παράνομοι με βάση τα ratios και θα εξαντλείται για να διατηρήσει τις ισορροπίες στο Nursery. Συχνά θα εκτελεί και χρέη καθαριστών. Επομένως, το να μη δέχεται ο εργοδότης να σας πληρώσει τις £44 είναι απλή τσιγκουνιά.

The bottom line!

  • Ο εργοδότης δεν υποχρεούται να σας πληρώσει το DBS.
  • Having that said, οι αλυσίδες και τα μικρά Nurseries που σέβονται τον εαυτό τους θα σας το πληρώσουν.
  • Οι περισσότεροι μετανάστες απο την Ελλάδα, εαν και εφόσον έχουν τα κατάλληλα πτυχία και έχουν κάνει τις σωστές διαδικασίες, βρίσκουν δουλειά πολύ γρήγορα σε παιδικούς σταθμούς. Μάλιστα, καθότι πλέον σχεδόν κάθε παιδικός σταθμός (ειδικά στο Λονδίνο) έχει και απο μερικούς Έλληνες, συχνά θα υπάρξει κάποιος Έλληνας συνάδελφος που θα χαρεί να σας προτείνει στην επιχείρησή του.
  • Η μετανάστευση απο μόνη της είναι πολύ αγχωτική και τα χρήματα δε μας περισσεύουν. Οι £50 του DBS, όταν είσαι άνεργος, μπορούν να σου εξασφαλίσουν το φαγητό μιας εβδομάδας. Επομένως αν ο εργοδότης είναι τόσο τσιγγούνης, δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψεις τα χρήματά σου. Ρωτήστε και αναζητήστε τα Nurseries που θα σας το πληρώσουν. Φυσικά, αν εξαντλήσετε τα περιθώρια και δε βρίσκετε τον κατάλληλο εργοδότη θα χρειαστεί να δουλέψετε όπου βρείτε, ωστόσο πρώτα ψάξτε το καλύτερο για εσάς.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *