Εκπαιδευτικοί ΑΕΙ

Οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων απο την Ελλάδα, αναγνωρίζονται στην Αγγλία ως εκπαιδευτικοί και μπορούν να διδάξουν σε κρατικά και δημόσια σχολεία, εφόσον αντιστοιχίσουν τους τίτλους σπουδών τους.

Αυτό ισχύει για όλες τις παρακάτω ειδικότητες:

  • Νηπιαγωγοί ΑΕΙ
  • Δάσκαλοι Δημοτικής Εκπαίδευσης
  • Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των ειδικοτήτων, εφόσον έχουν το δικαίωμα να διδάξουν στην Ελλάδα.

Καθότι το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Αγγλία είναι πολύ πιο ανοιχτού τύπου σε σχέση με την Ελλάδα, ένας εκπαιδευτικός δε χρειάζεται να διδάξει αποκλειστικά στην ηλικιακή ομάδα στην οποία ειδικεύεται. Για παράδειγμα, αν έχετε σπουδάσει Νηπιαγωγός στην Ελλάδα, αυτό δε σημαίνει οτι στην Αγγλία δε μπορείτε να δουλέψετε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με τον ίδιο τρόπο, αν είστε Φιλόλογος και σας ενδιαφέρει η προσχολική αγωγή, μπορείτε να δουλέψετε σε προσχολικές τάξεις, ή παιδικούς σταθμούς, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πως να αντιστοιχίσετε τους τίτλους σπουδών σας:

Για μπορέσετε να δουλέψετε ως εκπαιδευτικοί στην Αγγλία, θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση για το Qualified Teacher Status (QTS). Το QTS είναι ανοιχτού τύπου και δε σας περιορίζει ηλικιακά- επομένως έχοντάς το στην κατοχή σας, μπορείτε να δουλέψετε σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Το πρώτο βασικό στάδιο, είναι να εξασφαλίσετε τα παρακάτω έγγραφα:

  • Το γνήσιο πτυχίο σας, τη βεβαίωση σπουδών και την αναλυτική βαθμολογία- όλα μεταφρασμένα απο πιστοποιημένο μεταφραστή.
  • Βεβαίωση υπαγωγής στην οδηγία 2005/36/ΕΚ απο το ΑΤΕΕΝ. Αν σας τη χορηγήσουν στα Ελληνικά, τότε θα χρειαστεί να τη μεταφράσετε. Για την αίτηση, δείτε την παράγραφο 6 του link.
  • Βεβαίωση καθαρού ποινικού μητρώου απο την Ελλάδα- γνήσιο, συν πιστοποιημένη μετάφραση.
  • Αν έχετε προϋπηρεσία στην Ελλάδα, τότε θα χρειαστείτε βεβαίωση απο την πρωτοβάθμια ή τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, που να αναφέρει οτι δεν έχετε κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα, και οτι δεν σας έχει απαγορευτεί να ασκείτε το επάγγελμα του εκπαιδευτικού στην Ελλάδα.
  • Αν δεν έχετε προϋπηρεσία, τότε αναφέρετε στην (παρακάτω) αίτηση για το QTS ότι δεν έχετε δουλέψει καθόλου στην Ελληνική εκπαίδευση.
  • Εφόσον έχετε συλλέξει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, κάνετε την αίτηση για το QTS εδώ: https://teacherservices.education.gov.uk/MutualRecognition/

Εφόσον ολοκληρώσετε τη διαδικασία αντιστοίχισης, το δεύτερο στάδιο είναι να δημιουργήσετε ένα καλό βιογραφικό και να εξασφαλίσετε συστάσεις, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να βρείτε δουλειά μέσω σπόνσορα.

Δείτε τις υπόλοιπες στήλες για να βεβαιωθείτε ότι έχετε ακολουθήσει όλα τα απαραίτητα βήματα. Αν θελήσετε παραπάνω βοήθεια βρείτε μας στο facebook.