Chinese New Year: Σημασία, προέλευση και δραστηριότητες για την τάξη!

Gong hei fat choy!  
新年快乐

…που στα Κινέζικα θα πει ”Καλή χρονιά”!

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη των υπόλοιπων χωρών (εκτός αν μου διαφεύγει κάποια άλλη Πρωτοχρονιά κάποιας άλλης χώρας) δε γιορτάζεται την 1η του Γενάρη.

Είναι μια κινητή εορτή που αφορά το νέο φεγγάρι της νέας ημέρας του νέου έτους με βάση το Κινέζικο ημερολόγιο. Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά μπορεί να λάβει χώρο μεταξύ 21 Γενάρη και 20 Φλεβάρη. Φέτος, το 2019, έλαβε χώρο στις 5 Φλεβάρη.

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά αναφέρεται και ως Spring Festival στην Κίνα ενώ έχει επηρεάσει την Πρωτοχρονιά πολλών χωρών όπως η Κορέα, το Θιβέτ και το Βιετνάμ. Χώρες με σημαντικό αριθμό Κινέζων κατοίκων γιορτάζουν την Κινέζικη Πρωτοχρονιά όπως η Ινδονησία, η Σιγκαπούρη και άλλες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί μια απο τις πιο γνωστές γιορτές μέσα στη χρονιά και στα σχολεία διδάσκεται ως μέρος του R.E. curriculum αλλα και ως μέρος των British Values για τη διαπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα.

Πρόκειται για μια όμορφη, πολύχρωμη, χαρούμενη και λαμπερή γιορτή βασισμένη σε πολλούς μύθους. Σκοπός της είναι η τίμηση των πρωγόνων αλλα και θεοτήτων.

Κάθε μέρος της Κίνας γιορτάζει αυτή τη γιορτή με διαφορεικό τρόπο και υπάρχουν πολλές παραλλαγές του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται ως θεσμός. Είναι η γιορτή του χρόνου οπου οι Κινέζοι θα διώξουν την κακή αύρα απο το σπίτι τους για να έρθει τύχη.

Ο μύθος:

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά βασίζεται σε έναν μύθο απο τον οποίο ξεκίνησε η γιορτή. Σε αυτό το μύθο, ένα μυθικό τέρας με το όνομα Nian σκότωνε και καταβρόχθιζε χωρικούς και παιδιά. Ενώ οι χωρικοί αποφάσισαν τρομοκρατημένοι να εγκαταλείψουν το χωριό, ένας χωρικός αποφάσισε να αντιμετωπίσει το τέρας βάζοντας παντού κόκκινο χαρτί και καίγοντας κροτίδες.

Οι χωρικοί διαπίστωσαν μετά απο αυτό οτι το τέρας εξαφανίστηκε και οτι φοβόταν το κόκκινο χρώμα. Έτσι, κάθε χρόνο οι Κινέζοι κατα τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς βρίσκουν την ευκαιρία να καθαρίσουν σε βάθος και να ανανεώσουν το σπίτι τους, να συναντηθούν με τους συγγενείς τους, να στολίσουν το σπίτι με φανάρια και να ανταλλάξουν χρήματα σε κόκκινους φακέλους ωστε να διώξουν τα κακά πνεύματα και την κακοτυχία.

Ο δεύτερος μύθος, τα ζώα και τα Κινέζικα ζώδια!

Κάθε Κινέζικη Πρωτοχρονιά είναι και η χρονιά ενός ξεχωριστού ζώου. Η Κινέζικη αστρολογία επίσης περιλαμβάνει τα ίδια ζώα και πολλοί απο εμάς μπορεί να τα γνωρίζουμε.

Υπάρχει ένας ενδιαφέρον μύθος πίσω απο αυτά:

Κάποτε ζούσε ένας αυτοκράτορας που ήθελε να μάθει πόσο χρονών ήταν (!) και ήθελε να βρει έναν τρόπο να μετρήσει το χρόνο. Έτσι κάλεσε όλα τα ζώα και τους ζήτησε να κάνουν αγώνα ταχύτητας διασχίζοντας κολυμπώντας το ποτάμι και με βάση τη σειρά που θα έβγαιναν απο το νερό η κάθε χρονιά θα ονομαζόταν με βάση αυτά.

Πρώτος βγήκε ο αρουραίος, μετά ο βούβαλος. Μετά ακολούθησαν τα υπόλοιπα ζώα. Κάθε ζώο είχε δικά του χαρακτηριστικά: Εξυπνάδα, καλοσύνη, δύναμη, ταχύτητα.

Έτσι κάθε Κινέζικη Πρωτοχρονιά σημάνει την αρχή της χρονιάς ενός ξεχωριστού ζώου/ ζωδίου.

Δείτε το παρακάτω video (η δείξτε το στους μαθητές σας!)Δραστηριότητες για τους μαθητές σας:

Αναλόγως της ηλικίας των μαθητών σας υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε.

Για βρέφη και μικρά νήπια:

 • Αντικατάσταση των ζώων απο το τραγούδι Down In the Jungle με τα ζώα απο το μύθο των Κινέζικων ζωδίων.
 • Αντικατάσταση του τραγουδιού ”Hop Little Bunnies” με τα ζώα απο τον Κινέζικο μύθο. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν διαφορετικά actions όπως να πετάξουν φωτιές σα δράκοι κλπ.
 • Messy play με noodles.
 • Δημιουργία ελεύθερων artwork με ξερά noodles ή με κόκκινο χρώμα.
 • Μαγειρική παραδοσιακού Κινέζικου φαγητού: Δημιουργία Κινέζικων dumplings, spring rolls, ριζοκεφτέδων, noodles ή παραδοσιακών γλυκών όπως Nian Gao.

Για Reception class, KS1 και KS2:

 • Δημιουργία dragon twirler με χάρτινα πιάτα. Μπορείτε να φτιάξετε και άλλες παραλλαγές ζώων όπως φίδι. Δείτε αυτή τη σελίδα.
 • Κινέζικα φαναράκια. Αναλόγως των υλικών που έχετε μπορείτε να τα φτιάξετε με πολλούς τρόπους. Ο πιο δημοφιλής στα σχολεία είναι αυτός.
 • Δημιουργία ψεύτικων κροτίδων.
 • Δημιουργία ψεύτικων fortune cookies με ζύμη αλατιού. Τα παιδιά μπορούν να γράψουν μηνύματα για ένα φίλο τους και να τα κρύψουν μέσα.
 • Δημιουργία Κινέζικης ρόδας με ζώδια όπως αυτή. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και εδώ χάρτινο πιάτο.
 • Δραματοποίηση του μύθου για τη δημιουργία της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς.
 • Δραματοποίηση του μύθου για τα Κινέζικα ζώδια.
 • Σύγκριση της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς με τη δυτική Πρωτοχρονιά. Σε τι μοιάζουν, σε τι διαφέρουν, ποια είναι η ιστορία τους;
 • Εύρεση ομοιοτήτων ανάμεσα στην Κινέζικη Πρωτοχρονιά και σε θρησκευτικές γιορτές άλλων λαών: Ποια άλλη θρησκευτική γιορτή έχει το κόκκινο χρώμα ως βάση; Ποια άλλη γιορτή είναι το ίδιο εύθυμη; Ποιοι άλλοι λαοί φτιάχνουν φαναράκια κατα τις θρησκευτικές τους γιορτές; Ποιοι άλλοι λαοί έχουν γιορτές που βασίζονται σε μυθολογία;
 • Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να συγκρίνουν γιορτές γραπτά ή να φτιάξουν σε ομάδες posters σχετικά με τα βασικά χαρακτηριστικά της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς και μιας ακόμη θρησκευτικής γιορτής.

Και τέλος, μερικά βιβλία:

Η Κινέζικη Πρωτοχρονιά αρέσει πάντα στα παιδιά. Ποιος άλλωστε δεν αγαπά τα χρώματα, τα φώτα και το νόστιμο φαγητό; Το πιο σημαντικό είναι να διασκεδάσετε με τους μαθητές σας και να εκφράσετε όλη σας τη δημιουργικότητα.

Enjoy!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι πτυχιούχος προσχολικής αγωγής του πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στο πρόγραμμα MA Comparative Education του UCL. Τα πρώτα 5 χρόνια εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, στις ηλικίες 0-5 ενώ απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στον κρατικό τομέα στην τάξη Reception. Απο το Σεπτέμβρη του 2020 φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του πανεπιστημίου του Lancaster ενώ ασχολείται εκτενώς με τον ακτιβισμό σε θέματα κοινωνικής ανισότητας και δικαιωμάτων LGBTQ+.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *