Childminder: Τί πρέπει να ξέρετε για να ανοίξετε τη δική σας επιχείρηση

Η πρώτη μου επαφή με τον όρο Childminder ήταν όταν έφτασα στην Αγγλία. Λογικό ήταν, άλλωστε.Ο όρος αυτός και τα καθήκοντά του δε συναντώνται ποτέ στην Ελλάδα. Ίσως να υπάρχουν νταντάδες που φροντίζουν 2-3 παιδιά ταυτόχρονα στο σπίτι του ενός και αυτό είναι όλο.

Στην Αγγλία και ειδικά στο Λονδίνο, τα Childminder υπάρχουν παντού και συχνά αποτελούν εργασιακή ευκαιρία για πολλές μετανάστριες/ μετανάστες συναδέλφους. 


H επιλογή του να γίνει κάποιος Childminder είναι πολύ συχνή και προτιμάται ιδιαίτερα απο νέες μητέρες που έχουν ανάγκη ευελιξίας ωστε να φροντίζουν το μωρό τους ή γενικά απο μητέρες που δε θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο Nursery ωστε να περνούν χρόνο μαζί τους.

Επίσης είναι μια επιλογή απο καταρτισμένους εκπαιδευτικούς που έχουν κουραστεί απο το θόρυβο των πολύπληθων Nurseries και θέλουν περισσότερο έλεγχο στο εισόδημα τους αλλα και περισσότερη αυτονομία. 

Η σημασία του όρου Childminder: 


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επίσημος προσδιορισμός του ορου είναι ένα άτομο που δουλεύει με -περισσότερα απο ένα- παιδιά στο δικό του σπίτι για πάνω απο 2 ώρες τη μέρα έναντι χρημάτων. 

Συνήθως τα Childminders στεγάζονται σε ευρύχωρο σπίτι και είναι συνηθισμένο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να έχει διόροφο σπίτι και να χρησιμοποιεί μόνο τον έναν όροφο για την επιχείρησή του.


Ένας Childminder φροντίζει παιδιά ηλικιών 0+ και δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός καθότι ο ρόλος αφορά αποκλειστικά τη φροντίδα των παιδιών. 

Ενας Childminder οφείλει να έχει το σπίτι του ειδικά διαμορφωμένο για τα παιδιά με ειδικά έπιπλα για το φαγητό τους και πληθώρα διασκεδαστικών δραστηριοτήτων για να απασχοληθούν. 


Μέσα στη μέρα, ένας Childminder:

 • Υποδέχεται τα παιδιά και τους προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και ελαφριά σνακ. 
 • Τους παρέχει ομαδικές δραστηριότητες όπως ιστορίες και τραγούδια.
 • Παρέχει στα παιδιά ένα διασκεδαστικό περιβάλλον οπου τα παιδιά ζωγραφίζουν, διαβάζουν ιστορίες, παίζουν με παιχνίδια της επιλογής τους. 
 • Πηγαίνει τα παιδιά καθημερινά στο πάρκο ή σε εκπαιδευτικές εκδρομές. 
 • Φροντίζει για την ασφάλεια των παιδιών όλες τις ώρες.

Όλοι οι Childminders οφείλουν να ακολουθούν μέχρι ένα σημείο το EYFS ή το εκάστοτε αναλυτικό πρόγραμμα της Ουαλλίας ή της Σκωτίας αν είναι εκτός Αγγλίας. Οι Childminder που έχω επισκεφθεί διατηρούν Learning Journeys των παιδιών και κάνουν Observations, planning και assessments με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοδήποτε Nursery.

Το προσωπικό σε ένα Childminder:

Σε ένα Childminder αρχικός leader της επιχείρησης είναι ο Childminder, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και δημιουργός της επιχείρησης. Βάσει νόμου ο Childminder πρέπει να έχει μια σειρά απο προαπαιτούμενα και εξειδίκευση που θα σας περιγράψω παρακάτω.

Επιπλέον αναλόγως των αναγκών, ο Childminder μπορεί να προσλάβει έναν ή περισσότερους βοηθούς. Αυτό θα εξαρτηθεί απο το πόσους χρειάζεται. 

Η θέση βοηθού Childminder έχει προτιμηθεί ιδιαίτερα άπειρες φορές απο Ελληνίδες Νηπιαγωγούς και ειδικά απο αυτές με κατάρτιση ΙΕΚ και ΤΕΙ. Καθότι τα πτυχία αυτά δίνουν έμφαση σε βρεφικές ηλικίες- κάτι που δε μαθαίνουμε ιδιαίτερα στα ΑΕΙ- η γνώση και η εμπειρία τους εκτιμάται πολύ απο ιδιοκτήτες Childminder.

Η αντιστοιχία παιδιού-ενήλικα σε ένα Childminder:

Στην Αγγλία, ένας Childminder μπορεί να προσέχει το πολύ 6 παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών. Ένα εως τρία απο αυτά τα παιδιά  μπορούν να είναι μικρά σε ηλικία 0-5 ετών. Αν ένα παιδί 0-5 ετών  πηγαίνει σε Childminder μετά το σχολείο ή κατα τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, τότε μπορεί να συμμετέχει με άλλα 3 παιδιά αυτής της ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των παιδιών δεν  πρέπει να ξεπερνά τα 6.

Αν ένας Childminder έχει βοηθό, τότε ο βοηθός πρέπει να ακολουθεί και να υπάγεται στα κρατικά ratios του Statutory Framework που αναγράφονται εδώ.

Τα παιδιά επιτρέπεται να αφεθούν μόνα με το βοηθό για 2 ώρες το πολύ μέσα στη μέρα και κατόπιν γραπτής άδειας απο τους γονείς. Επίσης ο νόμος ορίζει οτι επιτρέπεται ο βοηθός να επιβλέπει μόνος του τα παιδιά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνονται τα κρατικά ratios. 

Στη Σκωτία και την Ουαλλία η νομοθεσία για τα ratios  και γενικά για την κατάρτιση ενός  Childminder είναι διαφορετική. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες γιαυτές τις περιοχές. 

Νομικές προϋποθέσεις  για μια επιχείρηση Childminder:

Ο ιδιοκτήτης Childminder οφείλει να έχει Public Liability Insurance αλλα και Class 1 Business Insurance για να μπορεί να οδηγήσει με τα παιδιά στο αυτοκίνητό του. 

Επίσης ένας Childminder θα πρέπει:

 • Να ολοκληρώσει ένα Introductory Course αλλα και ένα Childminder Training Course ή ένα πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα Childcare.
 • Άτομα απο την Ελλάδα με Q.T.S. ή μεταφρασμένο και αναγνωρισμένο πτυχίο τουλάχιστον Level 3 ενδέχεται να αναγνωρίζονται ήδη- στη θέση σας θα επικοινωνούσα και με τον αντίστοιχο οργανισμό εδώ για σιγουριά. 
 • Nα ακολουθεί πιστά το EYFS εντός Αγγλίας, ή το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ουαλλίας ή της Σκωτίας. 
 • Να έχει Pediatric First Aid αναγνωρισμένο απο τον OFSTED. 
 • Να έχει κατάρτιση Fire Safety, Food Hygiene και Child Protection απο αναγνωρισμένο φορέα. 
 • Να είναι OFSTED registered με τη διαδικασία που θα δείτε εδώ.
 • Να ακολουθεί πιστά το Equality Act, δηλαδή τη νομοθεσία για τις ίσες ευκαιρίες τόσο για τους γονείς όσο και για το προσωπικό που προσλαμβάνει.
 • Να ολοκληρώσει ένα Introductory Course αλλα και ένα Childminder Training Course ή ένα πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα Childcare. Άτομα απο την Ελλάδα με Q.T.S. ή μεταφρασμένο και αναγνωρισμένο πτυχίο τουλάχιστον Level 3 ενδέχεται να αναγνωρίζονται ήδη- στη θέση σας θα επικοινωνούσα και με τον αντίστοιχο οργανισμό εδώ για σιγουριά. 
 • Nα ακολουθεί πιστά το EYFS εντός Αγγλίας, ή το αντίστοιχο πρόγραμμα της Ουαλλίας ή της Σκωτίας. 
 • Να έχει Pediatric First Aid αναγνωρισμένο απο τον OFSTED. 
 • Να έχει κατάρτιση Fire Safety, Food Hygiene και Child Protection απο αναγνωρισμένο φορέα. 
 • Να είναι OFSTED registered με τη διαδικασία που θα δείτε εδώ.
 • Να ακολουθεί πιστά το Equality Act, δηλαδή τη νομοθεσία για τις ίσες ευκαιρίες τόσο για τους γονείς όσο και για το προσωπικό που προσλαμβάνει.

Συχνά οι ιδιοκτήτες Childminder ζητούν απο τους βοηθούς τους να ολοκληρώσουν και αυτές/οί registration ως Childminders μέσω του OFSTED. Η διαδικάσία είναι παρόμοια με αυτή του Childminder και αν χρειαστεί, θα σας την εξηγήσει ο εργοδότης σας. 

Πλεονεκτήματα του να γίνετε Childminder:

To να επιλέξετε να γίνετε οι ίδιοι Childminder θα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Κάποια απο αυτά είναι:

 • Περισσότερη αυτονομία στο αναλυτικό πρόγραμμα. Εαν και εφόσον ακολυθείτε τους κανονισμούς του EYFS μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο Montessori ή την Ελληνική μέθοδο Project με βάση τις εκπαιδευτικές σας προτιμήσεις. 
 • Aυτονομία γύρω απο την καθημερινότητα της δουλειάς σας. Μπορείτε να επιλέξετε το αν και πότε θα βγείτε έξω με τα παιδιά, τις ώρες που παίζουν αλλα και να εγκαθιδρύσετε τους δικούς σας κανονισμούς.
 • Περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας, ή ευελιξία αν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε οικογένεια σύντομα. Αυτό θα σημάνει και αποταμίευση των εξόδων που θα είχατε αν στέλνατε τα παιδιά σας στα πανάκριβα Nurseries.
 • Περισσότερο έλεγχο σχετικά με το ποιός έρχεται σε επαφή με τα παιδιά. Μπορείτε να θέσετε τα δικά σας standards σχετικά με την επιλογή των βοηθών σας. 

Κλείνοντας είναι σημαντικό να θυμάστε οτι καμία δουλειά δεν είναι εύκολη. 

Έτσι και η δουλειά του Childminder απαιτεί πρώτα απο όλα κατάλληλο χώρο για τον οποίο να συμφωνεί ο landlord σας οτι θέλει να στεγάσετε Childminder. Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση καθότι οι γείτονες συχνά παραπονιούνται για το θόρυβο που έρχεται απο τα παιδιά. 

Επίσης το να γίνετε Childminder απαιτεί ένα ποσό εξόδων για προμήθευση ειδικών επίπλων για σίτηση των παιδιών, πάνες, γάλα, βιβλία, παιχνίδια, κατάλληλη και ασφαλή διαρρύθμηση του χώρου. 

Επιπλέον η φορολογία σας θα εμπίπτει πλέον σε αυτή ενός self employed ατόμου εαν βγάζετε περισσότερα απο  £7,475 ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορολογία σας ως Childminder, θα επικοινωνούσα απευθείας με το HMRC.

Εαν σας ενδιαφέρει αυτή η προοπτική καριέρας, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να δουλέψετε για ένα διάστημα ως βοηθός σε κάποιο Childminder. 

Έτσι θα δείτε απο κοντά τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες, τις οικονομικές ανάγκες για ένα τέτοιο βήμα αλλα και το κατα πόσο θα μπορούσατε να ανταπεξέλθετε.

Δείτε επίσης: Το OFSTED registration και πότε το χρειάζεστε
About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Λονδίνο απο το 2008. Είναι απόφοιτος του τμήματος ΑΕΙ Προσχολικής Αγωγής Πατρών (ΤΕΕΑΠΗ), και τελειόφοιτος του μεταπτυχιακού προγράμματος Συγκριτικής Εκπαίδευσης του UCL. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα της Αγγλίας στην προδημοτική τάξη Reception ενώ τα πρώτα 5 χρόνια στην Αγγλία δούλεψε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς του Λονδίνου με παιδιά ηλικίας 0-5 ετών.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *