Φύλαξη παιδιών στο σπίτι σας (Childminder)- Η νομοθεσία και οι απαραίτητες διαδικασίες

Καθότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανονισμοί σχετικά με τη φύλαξη παιδιών στο σπίτι του παιδαγωγού, είναι λογικό ο όρος childminder να διαφεύγει σε πολλούς. H επιλογή του να γίνει κάποιος Childminder είναι πολύ συχνή και προτιμάται ιδιαίτερα απο νέες μητέρες που έχουν ανάγκη ευελιξίας ωστε να φροντίζουν το μωρό τους ή γενικά απο μητέρες που δε θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε κάποιο Nursery ωστε να περνούν χρόνο μαζί τους. Επίσης είναι μια επιλογή απο καταρτισμένους εκπαιδευτικούς που έχουν κουραστεί απο το θόρυβο των πολυπληθων Nurseries και θέλουν περισσότερο έλεγχο στο εισόδημα τους αλλα και περισσότερη αυτονομία. 

Η σημασία του όρου Childminder


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όποιος φροντίζει παιδιά στο δικό του σπίτι για πάνω απο 2 ώρες τη μέρα έναντι χρημάτων θεωρείται childminder. Σε αντίθεση με την εργασία ως nanny, όπου η φύλαξη γίνεται στο σπίτι των παιδιών, ο childminder υποδέχεται τα παιδιά στο δικό του χώρο.

Υπάρχει μια βασική διαφορά ανάμεσα στις δύο δουλειές: Οι nannies προσλαμβάνονται απο την οικογένεια η οποία κανονίζει τους όρους, τα καθήκοντα και το μισθό τους και θεωρούνται υπάλληλοι. Οι childminders θεωρούνται self employed.

Ο χώρος και οι εγκαταστάσεις

Συνήθως τα Childminders στεγάζονται σε ευρύχωρο σπίτι και είναι συνηθισμένο ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να έχει διώροφο σπίτι και να χρησιμοποιεί μόνο τον έναν όροφο για την επιχείρησή του. Για πολλούς, το να δουλέψουν ως childminder είναι η αρχή του να ανοίξουν δικό τους παιδικό σταθμό. Άλλα άτομα περιορίζονται σε 2-3 παιδιά και προτιμούν ένα μικρότερο χώρο. Σε κάθε περίπτωση ο χώρος πρέπει να καλύπτει πολλές προδιαγραφές.


Ένας Childminder φροντίζει παιδιά ηλικιών 0-8 και οφείλει να έχει το σπίτι του ειδικά διαμορφωμένο για τα παιδιά με ειδικά έπιπλα για το φαγητό τους και πληθώρα διασκεδαστικών δραστηριοτήτων για να απασχοληθούν. 


Μέσα στη μέρα, ένας Childminder:

 • Υποδέχεται τα παιδιά και τους προσφέρει πρωινό, μεσημεριανό και ελαφριά σνακ. 
 • Τους παρέχει ομαδικές δραστηριότητες όπως ιστορίες και τραγούδια.
 • Παρέχει στα παιδιά ένα διασκεδαστικό περιβάλλον οπου τα παιδιά ζωγραφίζουν, διαβάζουν ιστορίες, παίζουν με παιχνίδια της επιλογής τους. 
 • Πηγαίνει τα παιδιά καθημερινά στο πάρκο ή σε εκπαιδευτικές εκδρομές. 
 • Φροντίζει για την ασφάλεια των παιδιών όλες τις ώρες.

Δραστηριότητες και αναλυτικό πρόγραμμα

Όλοι οι Childminders οφείλουν να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα EYFS της Αγγλίας (δείτε το συνοπτικά εδώ) ή το εκάστοτε αναλυτικό πρόγραμμα της Ουαλίας ή της Σκωτίας. Οι Childminders που έχω επισκεφθεί διατηρούν Learning Journeys των παιδιών και κάνουν Observations, planning και assessments με τον ίδιο τρόπο όπως οποιοδήποτε Nursery. Η εφαρμογή του EYFS στην Αγγλία είναι υποχρεωτική για όλους όσους φροντίζουν παιδιά κάτω των 5 ετών και αυτό συμπεριλαμβάνει childminders, nurseries, playgroups κ.α.

Το προσωπικό σε ένα Childminder

Σε ένα Childminder αρχικός leader της επιχείρησης είναι ο Childminder, δηλαδή ο ιδιοκτήτης του σπιτιού και δημιουργός της επιχείρησης. Αναλόγως των αναγκών, ο Childminder μπορεί να προσλάβει έναν ή περισσότερους βοηθούς. Αυτό θα εξαρτηθεί απο το πόσους χρειάζεται. 

Η αντιστοιχία παιδιού-ενήλικα σε ένα Childminder

Στην Αγγλία, ένας Childminder μπορεί να προσέχει το πολύ 6 παιδιά ηλικίας κάτω των 8 ετών. Ένα εως τρία απο αυτά τα παιδιά  μπορούν να είναι μικρά σε ηλικία 0-5 ετών. Αν ένα παιδί 0-5 ετών  πηγαίνει σε Childminder μετά το σχολείο ή κατα τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, τότε μπορεί να συμμετέχει με άλλα 3 παιδιά αυτής της ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των παιδιών δεν  πρέπει να ξεπερνά τα 6.

Αν ένας Childminder έχει βοηθό, τότε ο βοηθός πρέπει να ακολουθεί τα κρατικά ratios του Statutory Framework που αναγράφονται εδώ.

Τα παιδιά επιτρέπεται να αφεθούν μόνα με το βοηθό για 2 ώρες το πολύ μέσα στη μέρα και κατόπιν γραπτής άδειας απο τους γονείς. Επίσης ο νόμος ορίζει οτι επιτρέπεται ο βοηθός να επιβλέπει μόνος του τα παιδιά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνονται τα κρατικά ratios. 

Στη Σκωτία και την Ουαλία η νομοθεσία για τα ratios  και γενικά για την κατάρτιση ενός  Childminder είναι διαφορετική. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες γι αυτές τις περιοχές. 

Νομικές προϋποθέσεις  για να γίνετε Childminder

Για να μπορέσετε να γίνετε Childminder θα πρέπει να καλύπτετε όλα τα παρακάτω προαπαιτούμενα.

 1. Σε περίπτωση που θέλετε να οδηγήσετε με τα παιδιά, ως ιδιοκτήτες οφείλετε να έχετε Public Liability Insurance αλλα και Class 1 Business Insurance.
 2. Θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει ένα Introductory Course αλλα και ένα Childminder Training Course ή ένα πρόγραμμα κατάρτισης στον τομέα Childcare. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι αναγνωρισμένο απο τον OFSTED.
 3. Άτομα απο την Ελλάδα με Q.T.S. ή μεταφρασμένο και αναγνωρισμένο πτυχίο τουλάχιστον Level 3 ενδέχεται να αναγνωρίζονται ήδη- στη θέση σας θα επικοινωνούσα και με τον αντίστοιχο οργανισμό εδώ για σιγουριά. 
 4. Nα γνωρίζετε καλά και να μπορείτε να εφαρμόσετε το EYFS (εντός Αγγλίας).
 5. Να έχετε πιστοποίηση Pediatric First Aid αναγνωρισμένη απο τον OFSTED. 
 6. Να έχετε παρακολουθήσει κατάρτιση Fire Safety και Food Hygiene απο αναγνωρισμένο φορέα όπως το NSPCC.
 7. Να έχετε παρακολουθήσει κατάρτιση σε Child Protection τόσο εσείς όσο και τα άτομα που θα προσλάβετε. Θα πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τις νομοθεσίες σχετικά με το Children’s Act και θέματα Safeguarding.
 8. Να κάνετε αίτηση για OFSTED registration με τη διαδικασία που θα δείτε εδώ. Μόνο εφόσον σας εγκρίνει ο OFSTED θα μπορέσετε να προχωρήσετε στη φροντίδα παιδιών στο χώρο σας.
 9. Να ακολουθείτε πιστά το Equality Act (2010) τόσο για τους γονείς και τα παιδιά όσο και για το προσωπικό που προσλαμβάνετε.
 10. Συχνά οι ιδιοκτήτες Childminder ζητούν απο τους βοηθούς τους να ολοκληρώσουν και αυτές/οί registration ως Childminders μέσω του OFSTED. Η διαδικάσία είναι παρόμοια με αυτή του Childminder και αν χρειαστεί, θα σας την εξηγήσει ο εργοδότης σας. 

Οι επιθεωρήσεις του OFSTED

Έχοντας ξεκινήσει να λειτουργείτε δικό σας Childminder, θα λαμβάνετε επισκέψεις για επιθεώρηση και αξιολόγηση απο τον OFSTED όπως ακριβώς γίνεται με τα Nurseries και τα σχολεία. Θα βαθμολογείστε ως 1-Outstanding, 2-Good, 3-Requires Improvement ή 4-Inadequate. Για να μπορέσετε να συνεχίσετε τη λειτουργία σας, θα πρέπει να βαθμολογείστε με βαθμό 1 ή 2. Αν λάβετε 3 ή 4 θα σας δοθεί χρονικό περιθώριο βελτίωσης μέχρι την επόμενη επιθεώρηση. Ωστόσο αν συνεχίσετε να λαμβάνετε 3 ή 4 θα σας αφαιρεθεί η άδεια.

Πλεονεκτήματα του να γίνετε Childminder

To να επιλέξετε να γίνετε οι ίδιοι Childminders θα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Κάποια απο αυτά είναι:

 • Περισσότερη αυτονομία στο αναλυτικό πρόγραμμα. Εαν και εφόσον ακολουθείτε τους κανονισμούς του EYFS μπορείτε να εφαρμόσετε τη μέθοδο Montessori ή την Ελληνική μέθοδο Project με βάση τις εκπαιδευτικές σας προτιμήσεις. 
 • Aυτονομία γύρω απο την καθημερινότητα της δουλειάς σας. Μπορείτε να επιλέξετε το αν και πότε θα βγείτε έξω με τα παιδιά, τις ώρες που παίζουν αλλα και να εφαρμόσετε τους δικούς σας κανονισμούς.
 • Περισσότερο χρόνο με τα παιδιά σας, ή ευελιξία αν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε οικογένεια σύντομα. Αυτό θα σημάνει και αποταμίευση των εξόδων που θα είχατε αν στέλνατε τα παιδιά σας στα πανάκριβα Nurseries.
 • Περισσότερο έλεγχο σχετικά με το ποιός έρχεται σε επαφή με τα παιδιά. Μπορείτε να θέσετε τα δικά σας standards σχετικά με την επιλογή των βοηθών σας. 

Κλείνοντας…

 • Είναι σημαντικό να θυμάστε οτι καμία δουλειά δεν είναι εύκολη. Έτσι και η δουλειά του Childminder απαιτεί πρώτα απο όλα κατάλληλο χώρο, ο οποίος είναι δύσκολο να βρεθεί. Οι γείτονες συχνά παραπονιούνται για το θόρυβο των παιδιών και πολλοί landlords αρνούνται να νοικιάσουν το χώρο όταν πρόκειται να στεγάσει παιδιά. Επομένως να έχετε υπομονή.  
 • Το να γίνετε Childminder απαιτεί ένα ποσό εξόδων για αγορά ειδικών επίπλων για σίτιση των παιδιών, πάνες, γάλα, βιβλία, παιχνίδια, κατάλληλη και ασφαλή διαρρύθμιση του χώρου κλπ.
 • Η φορολογία σας θα εμπίπτει πλέον σε αυτή ενός self employed ατόμου εαν βγάζετε περισσότερα απο  £7,475 ετησίως. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορολογία σας ως Childminder, θα επικοινωνούσα απευθείας με το HMRC.
 • Αν σας ενδιαφέρει αυτή η προοπτική καριέρας, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω είναι να δουλέψετε για ένα διάστημα ως βοηθός σε κάποιο Childminder. Έτσι θα δείτε απο κοντά τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες, τις οικονομικές ανάγκες για ένα τέτοιο βήμα αλλα και το κατα πόσο θα μπορούσατε να ανταπεξέλθετε.

Δείτε επίσης: Το OFSTED registration και πότε το χρειάζεστε
About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *