Brexit update- Τι θα γίνει σε περίπτωση ”No deal”!

Brexit update για νέους μετανάστες: Οι πληροφορίες αυτής της σελίδας γράφτηκαν πριν το Brexit και τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης στο ΗΒ. Αν δεν έχετε έρθει στο ΗΒ πριν το Brexit, θα υπάρξουν νέοι κανόνες μετανάστευσης τους οποίους θα δημοσιεύσουμε όταν έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες από την κυβέρνηση. Ευχαριστούμε!

Πριν αρχίσω να σας εξηγώ τις πιθανότητες για το Brexit, θα ήθελα να σας πω το εξής… Αν η παρούσα κατάσταση είχε τίτλο, τότε αυτός θα ήταν τρεις λέξεις: Το απόλυτο χάος! Θα μπορούσε να λέγεται και ”όσα ξέρεις ξέρω”. Ή θα μπορούσε να λέγεται και ”Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Όπως και να το ονομάσουμε, εγώ θα προσπαθήσω να σας τα πω όλα όσο πιο εύκολα και απλά γίνεται.

Τι γίνεται με το Brexit αυτή τη στιγμή;

Δε θα καθίσω να σας πω λεπτομέρειες, καθότι θα ζαλιστείτε όπως έχω ζαλιστεί κι εγώ απο τότε που άρχισε το referendum. Θα σας πω όμως συνοπτικά τα εξής:

  • Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει deal. Το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να συμφωνήσει όσα πρότεινε η Ε.Ε, και η Ε.Ε αρνήθηκε να δεχτεί όσα πρότεινε το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Εκτός και αν υπάρξουν ξαφνικές και απότομες αλλαγές καθώς και τελευταίας στιγμής συμφωνίες, αυτή τη στιγμή τα πράγματα κλίνουν προς No deal Brexit.

Εφόσον λοιπόν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει deal, ας δούμε πως μας επηρεάζει το No deal Brexit. Αν μέχρι τότε αλλάξει κάτι, θα ενημερωθείτε άμεσα.

Νο deal Brexit και ελεύθερη μετακίνηση

Αυτή τη στιγμή, εκτός αν προκύψουν άλλες διαπραγματεύσεις, η επίσημη ημερομηνία κατα την οποία σταματάει η ελεύθερη μετακίνηση με σκοπό την εργασία είναι η 31 Οκτωβρίου 2019. Αυτό σημαίνει πως μετά τις 31/10/19 κανένας πολίτης της Ε.Ε. δε θα μπορεί να μεταναστεύσει στην Αγγλία με τον τρόπο που το έκανε πριν με σκοπό την εργασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα καθιερώσει ένα σύστημα μετανάστευσης ίδιο με αυτό που έχει σε εφαρμογή για μετανάστες εκτός Ε.Ε- το οποίο είναι καθαρά ”skills based” και με ”points system”. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η μετανάστευση θα γίνει αρκετά δυσκολότερη. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί πως θα λειτουργεί το σύστημα αυτό.

Μετανάστες της Ε.Ε. που ήδη διαμένουν ή σκοπεύουν να έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αν είστε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο ή σκοπεύετε να έρθετε πριν τις 31/10/19, τότε μπορείτε να παραμείνετε μετά το Brexit, αλλά θα χρειαστεί να κάνετε αίτηση για settled ή pre-settled status (αναλόγως του πόσο καιρό ζείτε στο Ηνωμένο Βασίλειο) οπωσδήποτε έως τις 21 Ιουνίου 2021. Αν δεν κάνετε την αίτηση μέχρι τότε δε θα έχετε το δικαίωμα να μείνετε μετά απο αυτή την ημερομηνία. Δείτε τη διαδικασία αίτησης εδώ.

*Λόγω της αβέβαιης κατάστασης, κάποιες απο αυτές τις ημερομηνίες ενδέχεται να αλλάξουν στο μέλλον.

(Πηγή: Immigration from 31/10 if there’s no deal, Gov UK)

Brexit και φοιτητές Ε.Ε.

Όπως και σε όλους τους άλλους τομείς, έτσι και στην ανώτατη εκπαίδευση το Brexit έχει προκαλέσει χάος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι εξής πληροφορίες:

  • Όλοι οι φοιτητές απο χώρες της Ε.Ε. που ξεκινούν προγράμματα σπουδών κατά τα έτη 2019/20 και 2020/21 θα εξακολουθήσουν να δικαιούνται φοιτητικά δάνεια εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις (δείτε τη στήλη Φοιτητές αυτής της σελίδας για τα προαπαιτούμενα). Αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά προγράμματα.
  • Όλοι οι φοιτητές απο χώρες της Ε.Ε. που ξεκινούν προγράμματα σπουδών κατά τα έτη 2019/20 και 2020/21 θα εξακολουθήσουν να εμπίπτουν στα ”home fees” όσον αφορά τα δίδακτρα, δηλαδή θα πληρώνουν τα δίδακτρα που αναφέρονται ως home/ EU.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει καμία πληροφορία για το αν οι φοιτητές απο την Ε.Ε. που θα ξεκινήσουν προγράμματα μετά το 2021 θα δικαιούνται δάνεια. Επίσης δεν υπάρχουν πληροφορίες για το αν θα πληρώνουν τα ”overseas” δίδακτρα, τα οποία είναι κατα πολύ υψηλότερα.

(πηγή: https://www.bath.ac.uk/guides/advice-for-eu-students-regarding-brexit/)

Συνοψίζοντας…

  • Αν θέλετε να μεταναστεύσετε στην Αγγλία, καλό θα ήταν να το κάνετε πριν τις 31/10/19. Μετά ενδέχεται να δυσκολέψει πολύ η κατάσταση.
  • Αν είστε ήδη στην Αγγλία, κάντε την αίτηση για settled και pre settled status το συντομότερο.
  • Με τη λήξη της ελεύθερης μετακίνησης, δε θα αργήσουν να σταματήσουν να γίνονται δεκτές οι ταυτότητες για όσους έρχονται απο την Ε.Ε. Προτείνω για τη δική σας ασφάλεια να βγάλετε διαβατήριο το συντομότερο (αν δεν έχετε ήδη).

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *