Κατηγορίες
Επιπλέον Άρθρα Επιπλέον Άρθρα Για Γονείς Καθημερινή Ζωή

Ατυχήματα και αρρώστιες στο Nursery: Τι ορίζει ο νόμος;

Υπάρχουν πολλοί και αυστηροί νόμοι όσον αφορά την προστασία των παιδιών στην Αγγλία, και τα περισσότερα Nurseries τους ακολουθούν κατά γράμμα. Ωστόσο πάντα υπάρχουν δυσάρεστες εξαιρέσεις. Είναι συνηθισμένο για ένα παιδί προσχολικής ηλικίας που πηγαίνει σε παιδικό σταθμό να χτυπήσει καμιά φορά, ειδικά αν βρίσκεται σε ηλικία όπου ακόμα βελτιώνει τα fine motor και gross motor skills του.

Τι πρέπει όμως να κάνει ο παιδικός σταθμός; Ας τα δούμε αναλυτικά.

Ποιες είναι οι υποχρεώσεις των παιδικών σταθμών όσον αφορά την ασφάλεια των παιδιών;

Οι παιδικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση:

 • Nα προστατεύουν τα παιδιά απο την κακοποίηση βάσει του Child Protection Act.
 • Να βεβαιώνονται οτι τα παιδιά είναι ασφαλή.
 • Να παρέχουν πρώτες βοήθειες στα παιδιά όταν χρειάζεται.
 • Την ίδια στιγμή, έχουν την ευθύνη να προστατέψουν τον ίδιο τους τον εαυτό και την επιχείρηση απο αβάσιμες κατηγορίες.

Πως εξασφαλίζει ένα Nursery την ασφάλεια των παιδιών;

Το προσωπικό του Nursery προστατεύει τα παιδιά με τους εξής τρόπους:

 • Παρέχοντας resources κατάλληλα για την ηλικία των παιδιών.
 • Ακολουθώντας τα Health and Safety regulations της επιχείρησης όταν μεταφέρουν ή τοποθετούν αντικείμενα.
 • Διατηρώντας αυστηρή επίβλεψη των παιδιών όταν χειρίζονται επικίνδυνα resources, π.χ. ψαλίδια ή μαχαίρια.
 • Διατηρώντας τα ratios και διατηρώντας μικρό αριθμό παιδιών ανα δραστηριότητα που μπορεί να είναι επικύνδυνη, π.χ. cooking ή cutting.

Τι γίνεται όμως με τα ατυχήματα; Καθότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, ας ρίξουμε μια ματιά σε όλες.

Αν ένα παιδί χτυπήσει απο μόνο του (εκτός κεφαλιού):

Αν ένα παιδί χτυπήσει ενώ παίζει (π.χ. αν πέσει ενώ τρέχει ή γραντζουνιστεί με lego) τότε η επιχείρηση οφείλει να συμπληρώσει ένα accident form. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δύο ή τρεις μάρτυρες συμπεριλαμβανομένου του ατόμου που συμπληρώνει και υπογράφει τη φόρμα. Οι υπάλληλοι οφείλουν να ενημερώσουν το γονέα αμέσως όταν έρθει να πάρει το παιδί και ο γονέας υπογράφει τη φόρμα η οποία φυλάσσεται σε αρχείο σε περίπτωση που χρειαστεί στο μέλλον.

Αυτό δεν προστατεύει μόνο τον υπάλληλο απο κατηγορίες κακοποίησης- προστατεύει και το γονέα σε περίπτωση που υπάρξει καταγγελία ότι ο γονέας προκάλεσε το τραύμα.

Αν ένα παιδί χτυπήσει εξαιτίας ενός άλλου παιδιού:

Δεν είναι σπάνιο σε ένα Nursery να συμβούν που και που ατυχήματα ανάμεσα σε παιδιά. Για παράδειγμα δύο παιδιά μπορεί να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο ενώ τρέχουν στον κήπο ή ένα παιδί να χτυπήσει ένα άλλο. Επίσης στις βρεφικές αίθουσες συχνά μπορεί ένα βρέφος να δαγκώσει ένα άλλο.Αν αυτό συμβεί, τότε το Nursery οφείλει να συμπληρώσει incident form με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται με ένα accident form: Υπογραφές απο δύο witnesses και στη συνέχεια ενημέρωση του γονέα και υπογραφή.

*Μερικά Nurseries έχουν μόνο ένα είδος φόρμας τόσο για accidents όσο και για incidents και χρησιμοποιούν το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις.

Αν ένα παιδί χτυπήσει στο κεφάλι:

Αν ένα παιδί γραντζουνιστεί στο πρόσωπο, συνήθως το προσωπικό θα συμπληρώσει accident ή incident form (αναλόγως του αν το παιδί το προκάλεσε μόνο του ή αν έγινε απο άλλο παιδί). Αν η γραντζουνιά είναι βαθιά ενδέχεται να γίνει και τηλεφώνημα στο γονέα.

Καθότι όμως τα τραύματα στο υπόλοιπο κεφάλι είναι επικύνδυνα, αν ένα παιδί χτυπήσει στο υπόλοιπο κεφάλι  ακολουθείται μια πιο προσεκτική και σοβαρή διαδικασία: Κατόπιν των πρώτων βοηθειών που θα χορηγηθούν στο παιδί, το προσωπικό θα ενημερώσει τηλεφωνικά το γονέα σχετικά με το συμβάν. Μετά τη συμπλήρωση του accident/ incident form  το προσωπικό θα χρησιμοποιήσει ένα monitoring form όπου θα καταγράφει το πως είναι το παιδί κάθε 15-30 λεπτά. Αυτό χρησιμεύει για να βεβαιωθεί το προσωπικό οτι το παιδί είναι καλά και δε χρειάζεται επιπλέον ιατρική παρακολούθηση.

Αν ένα παιδί έρθει με χτυπήματα απο το σπίτι:

Είναι πολύ συχνό για ένα παιδί να χτυπήσει στο σπίτι, ειδικά αν έχει αδέρφια με τα οποία παίζει και τρέχει. Επίσης τα παιδιά που έχουν μωρά αδερφάκια συχνά υφίστανται γραντζουνιές απο αυτά ενώ παίζουν. Ωστόσο το προσωπικό θα θελήσει να καλυφθεί νομικά ώστε να μην κατηγορηθεί για τυχόν σημάδια που έχει το παιδί σας. Έτσι θα σας ζητήσουν να τους εξηγήσετε τι συνέβη. Πολλά Nurseries μπορεί να σας δώσουν να συμπληρώσετε και να υπογράψετε μια ξεχωριστή φόρμα στην οποία να επιβεβαιώνετε οτι το χτύπημα προκλήθηκε στο σπίτι.

Το προσωπικό θα ακολουθήσει investigation για θέματα ασφάλειας του παιδιού στο σπίτι μόνο αν το παιδί εμφανίσει σημάδια σε ασυνήθιστα σημεία για την ηλικία του και τον τρόπο που παίζει. Το προσωπικό στα Nurseries έχει παρακολουθήσει υποχρεωτική κατάρτιση Safeguarding/ Child Protection και ξέρει πως να ξεχωρίσει τα διαφορετικά σημάδια.

Ποιες πρώτες βοήθειες παρέχονται στα παιδιά;

Το προσωπικό στα Nurseries είναι καταρτισμένο επίσημα σε Paediatric First Aid. Συνήθως στα παιδιά θα χορηγηθούν ice packs για χτυπήματα (εκτός του κεφαλιού) αλλά και κομπρέσες για τον πυρετό. Στα Nurseries δε συνηθίζεται η χρήση plasters ή γάζας. Η χορήγηση φαρμάκων γίνεται μόνο με συνταγή γιατρού απο ένα senior μέλος του προσωπικού. Γίνεται χορήγηση αντιπυρετικού με συγκατάθεση του γονέα.

Τι γίνεται σε περίπτωση που ένα παιδί αρρωστήσει ενώ βρίσκεται στο Nursery;

Το προσωπικό θα σας τηλεφωνήσει και θα σας ζητήσει να πάρετε το παιδί σας αμέσως αν:

 • Ανεβάσει πυρετό πάνω απο δέκατα.
 • Εμφανίσει συμπτώματα ανεμοβλογιάς.
 • Κάνει εμετό ή έχει διάρροια. Σε αυτή την περίπτωση θα σας ζητηθεί να φέρετε το παιδί ξανά μόνο εφόσον είναι εντελώς καλά για τουλάχιστον 12-24 ώρες (αναλόγως του Nursery).
 • Εμφανίσει συμπτώματα conjuctivitis (επιπεφυκίτιδα). Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να φέρετε ξανά το παιδί σας όταν έχετε προμηθευτεί και ξεκινήσει να χορηγείτε τις κατάληλες σταγόνες.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης -που ελπίζουμε οτι δε θα χρειαστεί ποτέ- (π.χ. συμπτώματα μηνιγγίτιδας) το παιδί θα σταλεί απευθείας σε Νοσοκομείο με άτομα απο το προσωπικό.

Αν νιώθετε οτι το Nursery σας δεν ακολουθεί τους κανονισμούς:

 • Μιλήστε με τον/ την Manager και ζητήστε τα forms και τις εξηγήσεις που δικαιούστε.
 • Απευθυνθείτε στον OFSTED όπου μπορείτε να κάνετε ανώνυμη καταγγελία. Δύο καταγγελίες απο γονείς οδηγούν σε έκτακτο OFSTED inspection.

Δείτε επίσης: Όταν το παιδί σας ξεκινάει Nursery ή Reception class

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *