Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα Καθημερινή Ζωή Προτεινόμενα

Απο το Nursery στα σχολεία- 5 συμβουλές για τη μετάβασή σας!

Οι εργοδότες των παιδικών σταθμών, δείχνουν να αγνοούν παντελώς το τι συμβαίνει μέσα σε ένα σχολείο. Με τον ίδιο τρόπο, οι προϊστάμενοι σχολείων, δείχνουν να μην έχουν ιδέα για το τι γίνεται μέσα σε ένα Day Nursery.

Η δουλειά σε Nurseries είναι η πρώτη επιλογή πολλών συναδέλφων- όχι απαραίτητα Νηπιαγωγών. Και μπορούμε να καταλάβουμε το γιατί: Σταθερός μηνιαίος μισθός (χωρίς το άγχος των απλήρωτων σχολικών διακοπών που έχουν οι ΤΑs), καλό training, εμπλουτισμός γνώσεων, συστάσεις, βελτίωση των Αγγλικών μας…

Όταν ξεκίνησα να προσπαθώ για θέσεις σε κρατικά σχολεία, είχα ήδη δουλέψει σε ιδιωτικά Nurseries για 5 χρόνια. Και τώρα, που πλέον διδάσκω για 5 χρόνια στο δημόσιο, θυμάμαι εκείνη την περίοδο κάτι σαν roller coaster. Ήταν μια ασταμάτητη προσπάθεια να αποδείξω την αξία μου σε γραφεία και εργοδότες, ενώ οι Αγγλόφωνοι PGCE trained υποψήφιοι έπαιρναν τη μια θέση μετά την άλλη.

Σε αυτό λοιπόν το άρθρο ευελπιστώ να δώσω μερικά tips σε όσους έχουν αποφασίσει να αποχαιρετίσουν σιγά σιγά το Nursery για μια θέση στο δημόσιο!

1. Προσέξτε την ηλικία στην οποία στοχεύετε!

Δεν έχει σημασία αν το πτυχίο σας είναι Φιλόλογου, Μαθηματικού, Δημοτικής Εκπαίδευσης ή Νηπιαγωγού. Εφόσον η εμπειρία σας στην Αγγλία- καθώς και η κατάρτιση που έχετε λάβει- βασίζεται στο EYFS, έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να μεταβείτε σε μια προσχολική τάξη απο το να σας προτιμήσουν σε ένα ηλικιακό φάσμα με πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Επομένως, η συμβουλή μου είναι να κοιτάξετε πρώτα για μικρότερες ηλικίες. Με τον καιρό, και χτίζοντας την εμπειρία σας, θα μπορέσετε να δοκιμάσετε όποια ηλικιακή ομάδα θέλετε!

Δεν έβρισκα κανένα λόγο να αφήσω τα σίγουρα λεφτά μου στο Nursery για να δουλεύω- όταν υπήρχε διαθεσιμότητα- για £50 τη μέρα. Άλλο να κερδίζεις £140 τη μέρα απο το daily supply, και άλλο £50. Με το πρώτο μπορείς να ζήσεις και να αντέξεις τις δύσκολες περιόδους μέχρι να έρθει η μόνιμη θέση, με το δεύτερο όμως είναι αδύνατον.

2. Λάβετε υπόψιν σας το χάσμα ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Έχοντας δουλέψει τόσο σε Nurseries όσο και στον κρατικό τομέα, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα ανάμεσα στα δύο. Οι εργοδότες των παιδικών σταθμών – εκτός αν πρόκειται για πρώην teachers-δείχνουν να αγνοούν παντελώς το τι συμβαίνει μέσα σε ένα σχολείο. Με τον ίδιο τρόπο, οι προϊστάμενοι σχολείων- ακόμη και εκείνοι με ειδίκευση στην προσχολική αγωγή- δείχνουν να μην έχουν ιδέα για το τι γίνεται μέσα σε ένα Day Nursery. Επομένως θα χρειαστεί να έχετε υπομονή και επιμονή για να τους πείσετε ότι γνωρίζετε όσα χρειάζεται.

Η δουλειά που γίνεται μέσα σε μια κρατική Nursery class είναι πολύ λιγότερη απο αυτή που κάνετε στο Nursery. Τα παιδιά φοιτούν part time, δεν υπάρχουν sleep times και lunch times, δεν έχετε να αποστειρώνετε πιπίλες και μπουκάλια, τα παιδιά είναι toilet trained, και καθένα απο τα δύο τμήματα που θα έχετε θα μείνει μαζί σας το πολύ για δύομισι ώρες.

3.Μην αφεθείτε εξ ολοκλήρου στα supply agencies- και λάβετε υπόψιν σας τα limitations τους

Τα supply agencies ήταν η αρχή για εμένα ώστε να ”ξετρίψω” σε μια τάξη και να μπω σιγά σιγά σε σχολεία. Επομένως, η συμβολή τους για την καριέρα μας είναι πολύ σημαντική και συχνά απαραίτητη. Ωστόσο είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι έχουν και τα agencies τα δικά τους όρια.

  • Τα supply agencies πρέπει να προωθήσουν προσωπικό στα σχολεία- και το προσωπικό αυτό να προσληφθεί- ώστε να πληρωθούν. Επίσης, πληρώνονται πολλά χρήματα απο τα σχολεία όταν τους βρίσκουν μόνιμο προσωπικό. Έτσι, αν δουν οτι δεν είστε high demand λόγω έλλειψης εμπειρίας, θα σπεύσουν να προωθήσουν αντί για εσάς τους πιο έμπειρους συναδέλφους.
  • Με τον ίδιο τρόπο, αν τα agencies δουν ότι δεν έχετε τη διδακτική εμπειρία για να προσληφθείτε άμεσα, θα προσπαθήσουν συχνά να σας σπρώξουν σε θέσεις ΤΑ. Και ενώ η εμπειρία ως ΤΑ είναι πολύ σημαντική και έχει βοηθήσει πολλούς συναδέλφους, δεν είναι τόσο απαραίτητη αν έχετε ήδη δουλέψει ως Nursery Nurse.
  • Απο την άλλη, τα κρατικά σχολεία ενδιαφέρονται κυρίως για το πως να αποταμιεύσουν χρήματα σε όλους τους τομείς του σχολείου. Έτσι, ενώ θα χρησιμοποιήσουν γραφεία για έκτακτες περιπτώσεις κάλυψης, θα προτιμήσουν να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό χωρίς τη διαμεσολάβηση γραφείου- ώστε να μην πληρώσουν τα fees.

Στραφείτε λοιπόν στα agencies αν τα χρειαστείτε, αλλά δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αιτήσεις για μόνιμες θέσεις απευθείας απο τα σχολεία. Μια αναλυτική λίστα με τις σελίδες οπου δημοσιεύονται μόνιμες θέσεις σε κάθε δήμο θα βρείτε εδώ.

4. Πολλοί θα προσπαθήσουν να αμφισβητήσουν τις γνώσεις σας- Μην τους ακούσετε!

Θυμάμαι όταν πρωτοέκανα το βήμα απο τους παιδικούς σταθμούς στα σχολεία. Kάποια γραφεία επέμεναν ότι δεν μπορούσα να διδάξω και ότι θα με έστελναν μόνο ως ΤΑ. Ωστόσο, δεν έβρισκα κανένα λόγο να αφήσω τα σίγουρα λεφτά μου στο Nursery για να δουλεύω- όταν υπήρχε διαθεσιμότητα- για £50 τη μέρα. Άλλο να κερδίζεις £140 τη μέρα απο το daily supply, και άλλο £50. Με το πρώτο μπορείς να ζήσεις και να αντέξεις τις δύσκολες περιόδους μέχρι να έρθει η μόνιμη θέση, με το δεύτερο όμως είναι αδύνατον.

Θυμάμαι επίσης να πηγαίνω σε γραφεία για κρατικές θέσεις Nursery Teacher και να τους κάνει τεράστια εντύπωση το ότι ήξερα το EYFS, Safeguarding, Observations και Planning. Ήταν σα να μην είχαν ιδέα τι πραγματευόταν η δουλειά μου στο Nursery. Έτσι συχνά έχανα θέσεις στη βάση του ότι δεν ήμουν ”experienced yet”.

Σαν άτομο που έχει κάνει και τα δύο (Nurseries και κρατική διδασκαλία) για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορώ να σας πω με σιγουριά ότι η δουλειά που κάνατε ως Nursery Nurse δεν είναι λιγότερη απο τη δουλειά που γίνεται στις προσχολικές τάξεις σχολείων.

Μάλιστα, η δουλειά που γίνεται μέσα σε μια κρατική Nursery class είναι πολύ λιγότερη απο αυτή που κάνετε στο Nursery. Τα παιδιά φοιτούν part time, δεν υπάρχουν sleep times και lunch times, δεν έχετε να αποστειρώνετε πιπίλες και μπουκάλια, τα παιδιά είναι toilet trained, και καθένα απο τα δύο τμήματα που θα έχετε θα μείνει μαζί σας το πολύ για δύομισι ώρες. Τα observations και το planning είναι πολύ λιγότερα απο αυτά ενός απαιτητικού Nursery και -guess what!- ως δάσκαλος/α θα σας δοθεί PPA time εκτός τάξης για να κάνετε τη χαρτοδουλειά σας.

Θυμάμαι εκείνη την περίοδο κάτι σαν roller coaster. Ήταν μια ασταμάτητη προσπάθεια να αποδείξω την αξία μου σε γραφεία και εργοδότες, ενώ οι Αγγλόφωνοι PGCE trained υποψήφιοι έπαιρναν τη μια θέση μετά την άλλη.

5. Διαλέξτε το είδος μετάβασης που σας βολεύει

Μπορεί πολλοί συνάδελφοι να αφήνουν εξ ολοκλήρου τη δουλειά τους στο Nursery και να ξεκινούν supply σαν τρόπο μετάβασης στον κρατικό τομέα. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα δυνατόν. Πολλοί απο εσάς μπορεί να έχετε υποχρεώσεις που δε σας επιτρέπουν να ρισκάρετε τα οικονομικά σας. Ή μπορεί απλώς να μη θέλετε το στρες του να μη ξέρετε πότε και αν θα δουλέψετε.

Το καλό με τα Nurseries είναι ότι πολλά παρέχουν 10ωρα shifts για λιγότερες ημέρες την εβδομάδα. Επίσης πολλοί εργοδότες, αν τους το ζητήσετε, θα δεχτούν να μειώσουν τις ώρες σας. Έτσι, αντί να παρατήσετε εντελώς τη δουλειά σας, μπορείτε απλά να δουλέψετε λιγότερο και να ξεκινήσετε με 1-2 μέρες τη βδομάδα daily supply μέσω γραφείου. Αυτό θα σας δώσει την εμπειρία ώστε σιγά σιγά να βρείτε μόνιμη θέση σε σχολείο.

Πριν κλείσουμε…

Enjoy the journey!

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *