Μπορώ να δουλέψω στην Αγγλική εκπαίδευση; Οδηγός για ανειδίκευτα άτομα και πτυχιούχους εκτός εκπαίδευσης

Πολλά άτομα που δεν έχουν επίσημη κατάρτιση στην εκπαίδευση ενδιαφέρονται συχνά για τις πιθανότητες εργασίας σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Κάποια άτομα ενδέχεται να έχουν πτυχία σε τομείς που δεν σχετίζονται με την εκπαίδευση όπως Κοινωνική Εργασία, Ψυχολογία ή Γεωλογία. Άλλα άτομα τελείωσαν τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση χωρίς να συνεχίσουν σε επιπλέον σπουδές.

Σε μια αγορά εργασίας όπως αυτή της Αγγλίας, ευτυχώς υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για άτομα απο όλα τα backgrounds. Έτσι, μια απο αυτές θα διευκολύνει και εσάς!

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δεν είστε εκπαιδευτικοί και θέλετε να δουλέψετε στην Αγγλική εκπαίδευση. Τι επιλογές υπάρχουν; Ας τις δούμε αναλυτικά!

1. Κατάρτιση ως Nursery Nurse

Αυτή η επιλογή σας επιτρέπει να δουλέψετε σε παιδικούς σταθμούς. Ωστόσο πριν προχωρήσω θα ήθελα να αναφέρω το εξής: Μπορεί βάσει νόμου για να δουλέψετε με παιδιά ως qualified Nursery Nurse να πρέπει να έχετε δίπλωμα τουλάχιστον επιπέδου Level 3 ή QTS, ωστόσο κάποια Nurseries προσλαμβάνουν και άτομα με Πανεπιστημιακά πτυχία άλλων ειδικοτήτων. Επομένως αν έχετε πτυχίο ΑΕΙ και ενδιαφέρεστε να δοκιμάσετε, αρκεί να μεταφράσετε το πτυχίο σας και να το στείλετε στον UK Naric ώστε να αποδείξετε την αξία του. Ωστόσο πλέον δεν είναι πολλά τα Nurseries που θα σας προσλάβουν ως qualified χωρίς πτυχίο εκπαιδευτικού, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν!

Εκτός απο την παραπάνω επιλογή, η δεύτερη επιλογή σας είναι να βρείτε δουλειά σε παιδικό σταθμό ως Nursery Assistant και να κάνετε κατάρτιση στα προγράμματα Level 3 με έξοδα του εργοδότη. Τα περισσότερα Nurseries λαμβάνουν ειδικό funding για πρόσληψη ανειδίκευτων και εκπαιδευόμενων Nursery Nurses και έτσι υπάρχουν άπειρες τέτοιες θέσεις! Η κατάρτιση διαρκεί το πολύ 1.5 χρόνο και έτσι σύντομα θα έχετε ένα χαρτί που σας αναγνωρίζει τόσο για δουλειά σε παιδικούς σταθμούς όσο και ως βοηθητικό προσωπικό σε σχολεία.

Θέσεις Nursery Assistant θα βρείτε στο Nurseryworld. Επίσης θα βρείτε αρκετές αλυσίδες και αξιόπιστα γραφεία ευρέσεως εργασίας εδώ.

2. Κατάρτιση ως Teaching Assistant

Πολλά σχολεία προσλαμβάνουν ανειδίκευτους βοηθούς και χρηματοδοτούν το πρόγραμμα Teaching Assistant level 3, το οποίο σας επιτρέπει να δουλέψετε ως βοηθοί σε σχολεία. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο μειονεκτήματα: Πρώτον, το δίπλωμα Teaching Assistant συχνά δεν καλύπτει προσχολική αγωγή και έτσι δε σας επιτρέπει να δουλέψετε σε παιδικούς σταθμούς. Δεύτερον, ο μισθός σας θα είναι ιδιαίτερα χαμηλός τόσο πριν όσο και μετά την κατάρτισή σας (θα έχετε όμως εξαιρετικές διακοπές). Πριν αποφασίσετε κάτι τέτοιο βεβαιωθείτε ότι ξέρετε καλά πως είναι το επάγγελμα (δείτε αυτό και αυτό το άρθρο για να μαθετε περισσότερα σχετικά με τις αποδοχές και τα καθήκοντα).

Ωστόσο δεν προσλαμβάνουν όλα τα σχολεία καταρτισμένους Teaching Assistants. Πολλοί βοηθοί σε σχολεία ξεκινούν απο θέσεις Lunch Supervisors.

3. Κατάρτιση ως δάσκαλοι

Αν έχετε ήδη Πανεπιστημιακό πτυχίο, μια εναλλακτική επιλογή της κατάρτισης ως Nursery Nurse είναι να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα PGCE και να λάβετε το QTS. Το QTS σας επιτρέπει να διδάξετε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες ενώ σας δίνει και το δικαίωμα να δουλέψετε σε παιδικούς σταθμούς. Επιπλέον, ο μισθός ενός δασκάλου σε σχολείο είναι πολύ μεγαλύτερος απο αυτόν ενός Nursery Nurse και σας δίνει περισσότερες προοπτικές (δείτε Μισθοί). Δείτε περισσότερα για το PGCE εδώ.

Αν δεν έχετε Πανεπιστημιακό πτυχίο, αρχικά θα πρέπει να το αποκτήσετε ένα ώστε να μπορέσετε να μεταβείτε σε σπουδές PGCE. Δείτε πληροφορίες για τις σπουδές και τα δάνεια στην Αγγλία εδώ.

4. Κατάρτιση ως Montessori teacher

Πολλά άτομα επιλέγουν να καταρτιστούν ως Μοντεσοριανοί εκπαιδευτικοί. Ωστόσο υπάρχει το μειονέκτημα ότι το δίπλωμα Μοντεσόρι αναγνωρίζεται για εργασία αποκλειστικά σε Μοντεσοριανούς παιδικούς σταθμούς. Το θετικό είναι πως το δίπλωμα Μοντεσόρι είναι διεθνής τίτλος. Περισσότερες πληροφορίες για το που μπορείτε να καταρτιστείτε θα βρείτε στο άρθρο Η μέθοδος Μοντεσόρι στην Αγγλία.

Κλείνοντας, θα ήθελα να επισημάνω το εξής: Τον τελευταίο καιρό οι νόμοι έχουν αρχίσει να γίνονται πιο αυστηροί σχετικά με την κατοχή GCSE σε Αγγλικά και Μαθηματικά. Αυτό προς το παρόν δε θα επηρεάσει την εργασία σας σε παιδικούς σταθμούς, ωστόσο προτείνω να τα αποκτήσετε όταν μπορέσετε καθότι θα τα χρειαστείτε στο μέλλον. Είναι απαραίτητα αν αποφασίσετε να διδάξετε. Δείτε περισσότερα εδώ.

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *