Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα Καθημερινή Ζωή

A teacher’s diary, Vol 3- Κλείνοντας το Autumn Term!

Μια πρόσφατη φώτο που έβγαλα στη στολισμένη και αστραφτερή Oxford Street!

Φτάσαμε αισίως στο Δεκέμβρη. Κάπου εκεί είναι η στιγμή της σχολικής χρονιάς που διαπιστώνεις πόσο γρήγορα περνάει ο καιρός. Θυμάσαι την πρώτη μέρα που άνοιξες την πόρτα και μπήκαν οι μαθητές, τα κλάμματα του πρώτου αποχωρισμού απο τους γονείς και τον πρώτο καιρό μέχρι να μάθεις όλα τα ονόματα σα να ήταν χθές.

Και ξαφνικά, βρίσκεσαι μπροστά τους να κάνεις πρόβα το ”Snowflake, snowflake” για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, δυο εβδομάδες πριν κλείσετε για τα Χριστούγεννα. Και μετά μπαίνουμε επίσημα στο Spring Term!

Η εξάντληση του term!

Όσοι διδάσκουν σε Αγγλικά σχολεία γνωρίζουν ότι το δεύτερο Autumn term είναι απο τα πιο κουραστικά: Τα parents evenings, τα πρώτα progress reports, η παράδοση των πρώτων data, το International Evening… Για να μην αναφέρω Anti-Bullying week, Harvest Festival, Diwali, την προετοιμασία για τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή, το Christmas Jumper Day, τα tests… Και πάει λέγοντας.

Αφήνω εδώ και το Χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι μας, για όσους συναδέλφους θέλουν να το βάλουν στο Χριστουγεννιάτικο… ρεπερτόριό τους!

Το θρησκευτικό topic μας

H χρονιά μας ξεκίνησε με τη διδασκαλία του Ινδουιστικού Diwali αλλά και τα γενέθλια του Guru Nanak- του πιο σημαντικού Guru της θρησκείας Sikh.

Αυτή την περίοδο διδάσκουμε Christianity. Επισκεφτήκαμε την τοπική Εκκλησία όπου ο ιερέας είπε στα παιδιά -με εξαιρετικά child friendly τρόπο και σεβασμό στις διαφορετικές θρησκείες των παιδιών και των γονέων που μας συνόδευσαν- το Christmas story χρησιμοποιώντας κουκλάκια.

Συνήθως τέτοια εποχή δεχόμαστε και επίσκεψη απο τον οργανισμό Faith in Schools. Ο συγκεκριμένος οργανισμός επισκέπτεται σχολεία και λέει ιστορίες στα παιδιά βασισμένες στο Χριστιανισμό- ακολουθώντας πάντα την απαραίτητη θρησκευτική ουδέτερότητα.

Το ολοκληρωμένο (επιτέλους!) Literacy display της τάξης μας. Τα παιδιά έφτιαξαν πυροσβέστες, γιατρούς, αστυνομικούς και νοσηλευτές με διαφορετικά υλικά.

Η ενότητά μας

Σε αυτό το term διδάσκουμε την ενότητα People Who Help Us- ένα άρθρο για την οποία είχα γράψει πέρυσι και μπορείτε να το βρείτε εδώ μαζί με το εκπαιδευτικό υλικό και ιδέες για δραστηριότητες. Είναι ιδανική μετά το introductory topic ”Family and Friends” με το οποίο ξεκινάμε τη χρονιά μας. Βοηθάει ιδιαίτερα το λεξιλόγιο των παιδιών (τα περισσότερα απο τα οποία μιλάνε πολλές και διαφορετικές γλώσσες στο σπίτι).

Στη διάρκεια του topic επισκεπτόμαστε τον τοπικό πυροσβεστικό σταθμό, δεχόμαστε επισκέψεις απο εθελοντές της αστυνομίας και μαθαίνουμε για τα διάφορα επαγγέλματα των ανθρώπων που μας βοηθούν στην κοινότητά μας.

Μια πιο κοντινή φώτο. Το νοσοκομείο και τον πυροσβεστικό σταθμό τα έφτιαξα απο κουτιά δημητριακών. Τα καπέλα των doctors/ nurses είναι καπάκια απο πλαστικά μπουκάλια!

Το ταχυδρομείο μας!

Μια μέρα, πριν περίπου τρεις εβδομάδες, εντελώς ξαφνικά είδα τον επιστάτη έτοιμο να πετάξει κάτι τετάστια χαρτόκουτα. ”Που τα πας αυτά; Αφησέ τα εδώ” του είπα ενω περνούσε απο την τάξη μου. Και οδήγησαν σε αυτό το letterbox.

Το letterbox με τη σειρά του οδήγησε στη δημιουργία ενός καπέλου ταχυδρόμου.

Δίπλα στο letterbox πρόσθεσα και δυο κουτάκια- ένα για φακέλους και ένα για γραμματόσημα. Έλα όμως που οι συνάδελφοι στις διπλανές τάξεις (που δε το έχουν καθόλου με τα crafts) ζήλεψαν, και επειδή τους έχω αδυναμία, έφτιαξα και σε εκείνες.

To letterbox που έφτιαξα για τη συνάδελφο, απο δύο κουτιά δημητριακών.

Η μάθηση που έχει προκύψει μέσα απο κάτι τόσο απλό, είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Σε κάνει να θυμάσαι ότι τελικά, όσο και αν διδάσκεις phonics, handwriting και finger spaces, το μόνο που θα κάνει τα παιδιά να γράψουν είναι το πραγματικό κίνητρο για επικοινωνία.

Τι διδάξαμε μέσω του letterbox:

  • Μιλήσαμε για το ”ταξίδι” που κάνει ένα γράμμα και τη δουλειά του ταχυδρόμου (την οποία αποκαλούμε post person ή mail carrier, ώστε να είναι gender neutral).
  • Διδάξαμε το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούμε όταν γράφουμε ένα γράμμα (και κυρίως τις λέξεις Dear και From).
  • Δώσαμε έμφαση στο τι είναι σημαντικό να περιέχει ένα γράμμα- το όνομα του αποστολέα στο τέλος του γράμματος και τη λέξη ”to” και το όνομα του παραλήπτη στο φάκελο.
  • Όταν αποφάσισα να κατασκευάσω και καπέλο ταχυδρόμου για τις συναδέλφους των διπλανών Reception classes, χρησιμοποίησα την ευκαιρία για να κάνω ένα circle time σχετικά με την αποστολή δεμάτων. Μιλήσαμε για το πως μπορούμε να στείλουμε τα καπέλα και καταλήξαμε οτι δε χωράνε σε φάκελο και πρέπει να τα βάλουμε σε κουτί. Μιλήσαμε ακόμη και για το ότι ο παραλήπτης συχνά πρέπει να υπογράψει και εκτυπώσαμε μια φόρμα. Η μαθήτρια που επέλεξα να αναλάβει το ρόλο του post person εκείνη τη μέρα, παρέδωσε το δέμα και θυμήθηκε να ζητήσει απο τις συναδέλφους να υπογράψουν στην ειδική φόρμα.

Letterbox και behaviour management!

Κάθε απόγευμα, κάνουμε circle time όπου παίρνουμε τα γράμματα απο το letterbox και ένα παιδί αναλαμβάνει να φορέσει το καπέλο του ταχυδρόμου και να τα παραδώσει. Όποια γράμματα δεν έχουν όνομα δε μπορούν να παραδοθούν- κάτι που δείχνει στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να μην παραλείψουν το όνομα.

Η επιλογή του ταχυδρόμου γίνεται με βάση το ποιο απο τα παιδιά φρόντισε καλύτερα τα resources μέσα στη μέρα, θυμήθηκε να τακτοποιήσει μετά το παιχνίδι, έβαλε όλα τα καπάκια στους μαρκαδόρους, έβαλε τα δυνατά του το πρωί όταν είχαμε Maths και Literacy και απασχολήθηκε στις γωνιές χωρίς να τρέχει μέσα στην τάξη. Αυτό βελτίωσε σημαντικά τη συμπεριφορά όλων των μαθητών!

Ο τεράστιος ενθουσιασμός των παιδιών τα οδήγησε στο να μάθουν απέξω πως να γράφουν τη λέξη ”to” (μια απο τις βασικές λέξεις που πρέπει να ξέρουν για να φτάσουν Early Learning Goal στο τέλος της χρονιάς). Επίσης τα παιδιά θέλησαν να μάθουν πως να γράφουν το όνομά τους αλλά και αυτό των φίλων τους.

Τι άλλο σκοπεύουμε να διδάξουμε μέσω του letterbox;

  • Στις επόμενες εβδομάδες, θα γράψουμε γράμματα και Χριστουγεννιάτικες κάρτες στους φίλους μας. Θα γράψουμε ”thank you” letter στους πυροσβέστες που μας δέχτηκαν στο σταθμό τους και στον ιερέα της εκκλησίας που μας υποδέχτηκε. Όποιο απο τα παιδάκια πιστεύει στον Άγιο Βασίλη μπορεί να του γράψει γράμμα.
  • Θα φτιάξουμε ένα ειδικό role play δίπλα στο letterbox, όπου τα παιδιά θα μπορούν να παίξουν ”ταχυδρομείο”. Θα αναλάβουν τη δουλειά του ταμεία που πουλάει γραμματόσημα και φακέλους, ζυγίζει δέματα και πληρώνεται με νομίσματα 1p (Maths covered!)
  • Θα ζητήσω απο τα παιδιά να μου ταχυδρομήσουν λίστες με τα φαγητά που θέλουν για το Χριστουγεννιάτικο party μας ώστε να τις ανακοινώσω στους γονείς.

Έτοιμοι για τα Χριστούγεννα!

Τέτοια εποχή φτιάχνουμε μπάλες απο χαρτί και τις πασπαλίζουμε με γκλίτερ για να στολίσουμε το δέντρο μας. Μερικοί προτίμησαν να στολίσουν έτοιμα decorations (τα οποία αγόρασα απο pound shop). Τα παιδιά ανυπομονούν για το καθιερωμένο class party που οργανώνουμε κάθε Χριστούγεννα.

Μερικά απο τα στολίδια μας- έτοιμα να ανέβουν στο δέντρο!

Και το έτοιμο δέντρο μας:

Κλείνοντας… Λίγο ακόμα γιορτινό Λονδίνο!

Χαρούμενες γιορτές σε όλους! Τα λέμε το νέο έτος.

Enjoy the journey!

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *