Έξι δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με μεγάλα τραπουλόχαρτα!

Δεν είχα χρησιμοποιήσει ποτέ τραπουλόχαρτα στη διδασκαλία μου, μέχρι που τα έφερε και τα χρησιμοποίησε κάποια στιγμή στο παρελθόν μια φοιτήτριά μου όταν επιθεωρούσα δραστηριότητά της. Έμεινα άφωνη με την ιδέα της αλλά στάθηκα και τυχερή, καθότι τελειώνοντας την πρακτική της μου τα άφησε ως δώρο.

Τα συγκεκριμένα τραπουλόχαρτα είναι μεγέθους Α4 και τα παιδιά τα λατρεύουν. Είναι ο,τι πρέπει για το μέγεθος μικρών μαθητών ενώ υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείτε να κάνετε μ’αυτά! Οι παρακάτω δραστηριότητες αποτελούν βασικό κομμάτι της διδασκαλίας μου στα μαθηματικά κάθε μέρα. Μπορείτε να βρείτε τα συγκεκριμένα τραπουλόχαρτα στο amazon (link).

Ωστόσο αν δυσκολεύεστε να τα προμηθευτείτε, no worries-μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά μικρά τραπουλόχαρτα και να κάνετε τις παρακάτω δραστηριότητες ως focus activity σε τραπέζι. Παρόλα αυτά τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με το συνδυασμό μάθησης και κίνησης, και αυτό είναι που κάνει αυτές τις μεγάλες κάρτες να ξεχωρίζουν: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μουσική και χορευτικές κινήσεις ενώ είναι ιδανικές για outdoor play!

1. Number bonds

Τα number bonds (δηλαδή τα ζευγάρια αριθμών που φτιάχνουν ένα συγκεκριμένο αριθμό) διδάσκονται στη Reception class και συνεχίζονται στις τάξεις Year 1/ Year 2. Στη Reception class και ως τη Δευτέρα αναμένεται οι μαθητές να ξέρουν απ’έξω όλα τα ζευγάρια αριθμών που φτιάχνουν 10.

Δώστε μια κάρτα στον κάθε μαθητή. Bάλτε μουσική και ζητήστε απο τα παιδιά να χορέψουν με την κάρτα τους στο χαλί. Όταν σταματήσει η μουσική πρέπει να βρουν το ζευγάρι τους όσο πιο γρήγορα γίνεται. Δείτε το σχετικό μου άρθρο για τα number bonds εδώ.

2. Addition/ Subtraction

Υπάρχουν άπειροι τρόποι να εξασκηθούν οι μαθητές σας στην πρόσθεση και την αφαίρεση με αυτές τις κάρτες. Εγώ χρησιμοποιώ δύο:

  1. Δώστε σε ένα ζευγάρι παιδιών απο μια κάρτα. Ζητήστε τους να διαλέξουν απο τις υπόλοιπες κάρτες στο χαλί το αποτέλεσμα της πρόσθεσης ή της αφαίρεσης των αριθμών τους.
  2. Δείξτε έναν αριθμό στον πίνακα. Δώστε στους μαθητές μια κάρτα και ζητήστε τους να βρουν την άλλη κάρτα που φτιάχνει αυτό τον αριθμό. (Θα ενισχύσει counting on/ counting back skills).

3. Διπλασιασμός

Ως το τέλος της Reception αναμένεται τα παιδιά να ξέρουν το διπλάσιο των αριθμών ως το 5. Ο διπλασιασμός συνεχίζεται σε όλο το Δημοτικό. Δώστε στα παιδιά μια κάρτα και ζητήστε τους να βρουν τον αριθμό που είναι το διπλάσιό του (π.χ. αν έχουν το 5 πρέπει να βρουν το 10).

4. Διαίρεση

Πριν το Year 1 η διαίρεση αποκαλείται sharing και τα παιδιά ενθαρρύνονται να μοιράσουν αντικείμενα σε 2,3 ή 4 άτομα ή ομάδες. Επίσης οι μαθητές μαθαίνουν το μισό των ζυγών αριθμών ώς το 10. Ωστόσο μετά τη Reception τα παιδιά ξεκινούν επίσημα να διαιρούν.

  • Στη Reception class οι μαθητές μπορούν να βρουν το μισό της κάρτας τους, αρχικά χρησιμοποιώντας αντικείμενα. Μπορούν επίσης να μοιράσουν τον αριθμό σε ίσα μέρη (π.χ. να μοιράσουν 9 μήλα σε 3 άτομα).
  • Σε μεγαλύτερες τάξεις, χωρίστε τους μαθητές σε ζευγάρια και δώστε τους απο μια κάρτα στον καθένα. Ζητήστε τους να βρουν την κάρτα που είναι το αποτέλεσμα της διαίρεσης των δύο αριθμών τους.

5. Πολλαπλασιασμός

Μια δραστηριότητα παρόμοια με την προηγούμενη. Οι μαθητές, χωρισμένοι σε ζευγάρια, κρατούν απο μία κάρτα. Στη συνέχεια βρίσκουν το γινόμενο των αριθμών τους. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις κάρτες για να διδάξετε την προπαίδεια.

6. Συγκρίνοντας αριθμούς

Η διαφορά ανάμεσα σε αριθμούς είναι ένα δύσκολο concept και τα παιδιά αργούν πολύ να το καταλάβουν. Ιδανικά- βάσει του curriculum- θα θέλαμε οι μαθητές μας να μπορούν έως την Πρώτη Δημοτικού να συγκρίνουν δύο απλούς αριθμούς, να εξηγήσουν τη διαφορά τους (π.χ. η διαφορά ανάμεσα στο 9 και στο 12 είναι 3) και να εξηγήσουν ποιος αριθμός είναι μεγαλύτερος/ μικρότερος με αποδείξεις. Αυτή είναι η βάση ώστε τα παιδιά να κάνουν μετρήσεις στο μέλλον. Χρησιμοποιήστε τις κάρτες αυτές κάθε φορά που συγκρίνετε αριθμούς και φυσικά μην ξεχάσετε να χρησιμοποιήσετε χειροπιαστά αντικείμενα για μέτρημα (concrete objects).

Enjoy the journey!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *