5 tips για καλό marking- Για supply teachers και μόνιμους εκπαιδευτικούς

Στο άρθρο Η διαδικασία της διόρθωσης σε μια Αγγλική τάξη αναλύσαμε διεξοδικά το πόσο σημαντική είναι η διόρθωση και τις βασικές διαφορές απο σχολείο σε σχολείο όσον αφορά τα marking policies. Η διόρθωση δεν είναι κάτι απλό στην Αγγλία- ο τρόπος που διορθώνετε θα αξιολογείται συνεχώς και θα βαθμολογηθείτε με βάση το κατα πόσο το marking σας ενισχύει την πρόοδο των μαθητών.

Τι κάνει ένα είδος διόρθωσης να θεωρείται Outstanding;

Όλοι θέλουμε να κριθούμε ”outstanding” ως εκπαιδευτικοί καθότι αυτό μπορεί- αν είμαστε supply teachers- να μας φέρει τη μόνιμη πρόσληψη. Και αν είμαστε ήδη μόνιμοι, αυτό μπορεί να φέρει καλύτερες επιδόσεις στους μαθητές μας και συνεπώς καλύτερη αξιολόγηση. Η διόρθωση στα τετράδια των μαθητών θεωρείται outstanding όταν:

 • Δίνει ξεκάθαρη εικόνα στους μαθητές για το τι κάνουν καλά.
 • Δίνει ξεκάθαρο επόμενο βήμα για βελτίωση.
 • Οι μαθητές απαντούν στο marking τους και αυτό φαίνεται στα τετράδια.
 • Οι μαθητές δείχνουν να λαμβάνουν υπόψιν τους τα tips μας στα επόμενα tasks.
 • Είναι ”differentiated”. Δίνει στους μαθητές υψηλότερων επιδόσεων challenges ώστε να μη βαρεθούν και κατάλληλα tips για μαθητές χαμηλότερων επιδόσεων.

Πως μπορείτε να κάνετε το marking σας Outstanding; Μερικά tips!

1. Βεβαιωθείτε ότι οι μαθητές απαντούν αμέσως στο marking

Προτιμήστε να κοιτάξετε τα τετράδια των μαθητών ενώ δουλεύουν και όχι στο τέλος της ημέρας (όσο και εαν έχετε χρόνο φυσικά). Ενώ οι μαθητές δουλεύουν στα τετράδια, αφιερώστε λίγο χρόνο να πάτε πάνω απο το κάθε τετράδιο και να τους δώσετε στιγμαίο feedback (βεβαιωθείτε ότι φαίνεται με το στυλό!) και να τους ενθαρρύνετε να απαντήσουν αμέσως. Ωστόσο βεβαιωθείτε ότι έχουν πρώτα εκτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι του task. Μη δώσετε feedback όταν οι μαθητές έχουν γράψει όλα και όλα 4 γράμματα!

2. Δώστε κατάλληλα challenges για higher ability μαθητές

Όλοι έχουμε συναντήσει αυτούς τους μαθητές που με μια διδασκαλία μαθαίνουν κάτι αμέσως. Αρκεί να τους δείξεις μια φορά πως να κάνουν διαίρεση και το έχουν κατανοήσει. Αρκεί να του δείξεις μια λέξη μια φορά και ξέρουν να τη γράψουν σωστά. Η δουλειά τους συνήθως είναι σχεδόν τέλεια και συχνά μας είναι δύσκολο να βρούμε next steps για να τους δώσουμε. Είναι λοιπόν σημαντικό να δώσουμε σε αυτά τα παιδιά challenges ώστε να μη βαρεθούν αλλά και ώστε να επεκτείνουν τις γνώσεις τους.

 • Σαν next step, δώστε τους higher order thinking questions. Είναι ιδανικά για literacy, science, RE, μαθηματικά και όλα γνωστικά αντικείμενα. Δείτε μερικά παραδείγματα στο άρθρο Οι μαθητές Gifted and Talented.
 • Στα μαθηματικά, μπορείτε να βρείτε εξαιρετικά challenges για όλες τις τάξεις στο NRich. Οι μαθητές μου υψηλότερων επιδόσεων συνήθως δουλεύουν με NRich προβλήματα όταν τελειώσουν το βασικό tasks τους. Μπορείτε να τα εκτυπώσετε και να τα κολλήσετε στο τετράδιο δίπλα στο βασικό task, ή να δώσετε τα προβλήματα στους μαθητές με πρακτικό τρόπο και αντικείμενα- βεβαιωθείτε ωστόσο ότι έχετε βγάλει φωτογραφία και την έχετε βάλει στο τετράδιο ως απόδειξη!

3. Δώστε κατάλληλα next steps για μαθητές lower ability

Μπορεί οι υπόλοιποι μαθητές να γράφουν ήδη λέξεις, ωστόσο ο μαθητής που μόλις ήρθε απο τη Ρουμανία και δεν έχει ξαναπάει σχολείο δε ξέρει ακόμα να γράφει. Βεβαιωθείτε ότι τόσο το task όσο και η διόρθωση δείχνει awareness για το επίπεδο του μαθητή. Εκεί που ένας άλλος μαθητής θα έχει ως next step το να χρησιμοποιήσει διαστήματα, αυτός ο μαθητής ίσως να πρέπει απλά να μάθει να γράφει το ”a” ή να σας πει μια πρόταση σχετικά με την ιστορία που διαβάσατε.

4. Βεβαιωθείτε ότι το θετικό feedback είναι προσαρμοσμένο στο επίπεδο των μαθητών

Αν οι μαθητές ξέρουν ήδη να γράφουν, το να τους γράψετε στο feedback ”Well done, you can use your sounds” δε θα τους δείξει κάτι που κάνουν καλά. Φυσικά, ένα παιδί που έχει μόλις ξεκινήσει να μαθαίνει ήχους θα λάβει το ”μπράβο” όταν ξεκινήσει να χρησιμοποιεί γράμματα μόνο του. Όταν ωστόσο ένα παιδί γράφει πλήρεις προτάσεις, τότε το focus όταν δίνετε θετικό feedback πρέπει να είναι σε κάτι που κάνει και που δε μπορούσε να κάνει πριν- ή σε κάτι που έχει ξεκινήσει να κάνει με τη βοήθειά σας.

Παραδείγματα:

 • Wow, you have used finger spaces for first time!
 • Well done _____, you are beginning to use full stops with adult support.
 • Well done, today you used many of your sounds independently!
 • Super, you have spelled ___ correctly today!
 • Well done, your number 5 formation is better today, keep it up!

5. Δείξτε ότι σας ενδιαφέρει το καλό ”presentation”

Στην Αγγλία το σύστημα είναι φανατικό με την εμφάνιση των τετραδίων. Οι μαθητές μαθαίνουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού καλλιγραφία (συχνά στην προσχολική αγωγή), ενώ μεγάλο κομμάτι της αξιολόγησής σας βασίζεται και στο ”presentation” των τετραδίων. Ο OFSTED προτιμά να βλέπει τετράδια που να δείχνουν καθαρά, με καλά γράμματα και όπου οι μαθητές έχουν γράψει εκεί που πρέπει και δεν έχουν γράμματα ή μουντζούρες σε λάθος σημεία. Δείξτε μέσα απο τη διόρθωσή σας ότι εκτιμάτε το καλό presentation και γράψτε θετικά σχόλια στους μαθητές που φροντίζουν τα τετράδιά τους.

Κλείνοντας…. Η συμβουλή μου είναι να διορθώνετε πάντα τα τετράδιά σας τη μέρα που πρέπει. Ποτέ κανείς δε θέλησε να διορθώσει τετράδια μιας εβδομάδας Παρασκευή βράδυ!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *