Τέσσερα προγράμματα κατάρτισης Εκπαιδευτικών με διεθνή αναγνώριση!

Όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της καθημερινότητάς μας και του τρόπου λειτουργίας των τοπικών κοινωνιών επηρεάζονται διαρκώς από τη λέξη ‘’global’’. Έτσι και η αγορά εργασίας μεταβάλλεται σταδιακά ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Η ασταθής οικονομία πολλών χωρών, η μετανάστευση και η αβεβαιότητα που κατακλύζουν γενιές όπως τη δική μας συχνά μας αναγκάζουν να σκεφτόμαστε σε πιο διεθνές επίπεδο.

Πολλοί από εμάς,όταν επιλέγουμε προγράμματα κατάρτισης ή σπουδές σκεφτόμαστε όχι μόνο την προσωπική μας εξέλιξη αλλα και το κατα πόσο οι σπουδές αυτές θα αναγνωρίζονταν σε άλλες χώρες και θα μας προσέφεραν επαγγελματική αποκατάσταση. Η κατοχή ενός διπλώματος που αναγνωρίζεται παντού μας δίνει τη σιγουριά πως ο,τι και να συμβεί θα είμαστε (απο άποψη εργασίας) καλυμμένοι.

Ας δούμε λοιπόν μερικά προγράμματα κατάρτισης για Εκπαιδευτικούς- Πανεπιστημιακά και μη- που προσφέρουν αναγνώριση και δυνατότητα εργασίας σε διεθνές επίπεδο.


No 1: Montessori Diploma

Το Montessori Diploma σας αναγνωρίζει ως Μοντεσοριανό Παιδαγωγό με τη δυνατότητα να δουλέψετε σε όλο τον κόσμο. Είναι ιδανική επιλογή για άτομα που ήθελαν πάντα να δουλέψουν στην προσχολική αγωγή αλλα δεν έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες σπουδές.

Πλεονεκτήματα: Διεθνής αναγνώριση και αποκατάσταση σε όλα τα Μοντεσοριανά Νηπιαγωγεία του κόσμου. Δυνατότητα να ανοίξετε δικό σας Μοντεσοριανό Νηπιαγωγείο. Μικρή διάρκεια κατάρτισης (περίπου 1 χρόνο ή λίγο περισσότερο). Στη Βρετανία υπάρχει η δυνατότητα να καταρτιστείτε ενώ δουλεύετε σε Μοντεσοριανό Νηπιαγωγείο και να το χρηματοδοτήσει ο εργοδότης σας. (Για κατάρτιση δείτε περισσότερα σε αυτό το άρθρο)

Μειονεκτήματα: Το κόστος του προγράμματος φτάνει τριψήφιο αριθμό. Δεν παρέχονται επιλογές on-line κατάρτισης. Πολλά προγράμματα έχουν ως προαπαιτούμενο το να εργάζεστε ήδη σε Μοντεσοριανό Νηπιαγωγείο. Το δίπλωμα Μοντεσόρι δεν αναγνωρίζεται για διδασκαλία σε μη Μοντεσοριανά Νηπιαγωγεία. Το δίπλωμα δεν είναι Πανεπιστημιακού επιπέδου.


No 2: Teaching English to Speakers of Other Languages (TESOL)

Το πιο συχνό προαπαιτούμενο για να μπορέσει ένας Εκπαιδευτικός να διδάξει Αγγλικά σε άλλες χώρες (είτε σε κολέγια είτε σε Αγγλόφωνα σχολεία) είναι η κατοχή διπλώματος TESOL. Αυτό είναι ακόμη πιο απαραίτητο αν ο υποψήφιος δεν κατάγεται απο Αγγλόφωνη χώρα.

Τα προγράμματα που παρέχουν τέτοια κατάρτιση είναι δύο:

  • Trinity TESOL Diploma (Η Προπτυχιακά/ Μεταπτυχιακά προγράμματα Αγγλόφωνων Πανεπιστημίων πάνω στον τομέα TESOL). Τέτοια προγράμματα θα βρείτε στα περισσότερα Βρετανικά Πανεπιστήμια αλλα και σε πολλά κολέγια.
  • CELTA Certificate(αυτή είναι η ιστοσελίδα)

Πλεονεκτήματα: Αναγνώριση σε όλα τα Αγγλόφωνα σχολεία και κολέγια ανα τον κόσμο. Δυνατότητα διδασκαλίας σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Μειονεκτήματα: Το κόστος του προγράμματος (κάποιες φορές φτάνει τριψήφιο αριθμό). Επίσης τα προγράμματα TESOL συχνά έχουν συγκεκριμένα προαπαιτούμενα όπως εμπειρία στη διδασκαλία Αγγλικών, προηγούμενη κατοχή Πανεπιστημιακού τίτλου ή προϋπηρεσία σε Αγγλόφωνη χώρα (κάθε πρόγραμμα έχει δικά του requirements). Τα πτυχία αυτά δεν έχουν αναγνώριση για διδασκαλία σε τοπικό επίπεδο (π.χ. σε Ελληνικά Νηπιαγωγεία ή σχολεία)

No 3: International Baccalaureate Educator Certificate

Τα περισσότερα International Schools που θα βρείτε σε όλο τον κόσμο εφαρμόζουν το αναλυτικό πρόγραμμα International Baccalaureate (IB). (Δείτε αυτό το άρθρο αν θέλετε να ενημερωθείτε για τα International Schools). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλες τις ηλικίες απο την προσχολική αγωγή εως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Όλα τα διπλώματα και οι βεβαιώσεις απο σχολεία IB είναι διεθνούς εμβέλειας και αναγνωρίζονται για σπουδές σε όλα τα Πανεπιστήμια.

Οι Εκπαιδευτικοί που θέλουν να διδάξουν σε International Schools (εκτός απο άπταιστα Αγγλικά και εμπειρία στη διδασκαλία σε Αγγλόφωνη τάξη) συνήθως έχουν πτυχίο αναγνωρισμένο ως άδεια διδασκαλίας. Ωστόσο το IB Educator Certificate αποτελεί επίσημη κατάρτιση στο πρόγραμμα IB και προσφέρει περισσότερες προοπτικές στα άτομα που θέλουν να διδάξουν σε International Schools. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα.

Πλεονεκτήματα: Δυνατότητα on-line κατάρτισης, απόκτηση διπλώματος σε μικρό χρονικό διάστημα, προοπτικές απασχόλησης σε International Schools σε όλο τον κόσμο.

Μειονεκτήματα: Το κόστος του προγράμματος, το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζεται σε τοπικό επίπεδο για απασχόληση σε μη διεθνή σχολεία.

No 4: International Teacher Certificate

Ένα δίπλωμα παρόμοιας εμβέλειας με το IB Educator Certificate που αναφέρθηκε παραπάνω. Η διαφορά του είναι οτι έχει Βρετανική προέλευση και έτσι απευθύνεται περισσότερο στα Βρετανικά International Schools, τα οποία δε χρησιμοποιοούν το πρόγραμμα ΙΒ αλλά μια International βερσιόν του UK National Curriculum. Και καθότι πρόκειται για Βρετανικό οργανισμό δε θα έλειπε απο το πρόγραμμα σπουδών το Child Protection (βασικό κομμάτι training στη Βρετανική Εκπαίδευση)

Παρέχεται απο τον οργανισμό ECIS (Educational Collaborative for International Schools). Δείτε περισσότερα εδώ.

Πλεονεκτήματα: Δυνατότητα αποκατάστασης σε όλα τα διεθνή σχολεία στον κόσμο, ειδικά αυτά υπο τον έλεγχο του οργανισμού αλλα και του Βρετανικού κράτους.

Μειονεκτήματα: Το κόστος του προγράμματος, το γεγονός οτι συχνά η κατάρτιση παρέχεται σε τοπικό επίπεδο και θα χρειαστεί να πάτε στην πόλη/ χώρα που γίνεται το training. Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να παρέχουν περισσότερα on-line προγράμματα.

Best of luck!

Δείτε επίσης:

Πόσο εύκολο είναι να μπει ένας μετανάστης Εκπαιδευτικός σε Αγγλικό σχολείο;

Η συνέντευξη σε Αγγλικά σχολεία

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *