Τα 4 πιο γνωστά scams στην Αγγλία!

Με την εξέλιξη της τεχνολογίας και του internet, είναι πλέον πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε απατεώνες και hoaxes. Ωστόσο ακόμη και σήμερα πολλά ανυποψίαστα άτομα πέφτουν θύματα scam. Προσωπικά ήμουν ένα απο αυτά τα άτομα το 2008 (θα σας μιλήσω άλλη στιγμή γιαυτό). Πολλά απο τα θύματα είναι συχνά υπερήλικα άτομα που δεν κατέχουν την τεχνολογία ή νεαρά άτομα που δεν έχουν ακόμα χτίσει life experiences. Σε άλλες περιπτώσεις τις οποίες έχω δει μπροστά μου, τα θύματα μπορεί να πάσχον απο σοβαρής μορφής αγχώδη διαταραχή ή άλλες ψυχικές ασθένειες και να πέσουν στην παγίδα απο φόβο.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα scams!

1. Rent scams

Τα rent scams ήταν πιο δημοφιλή στο παρελθόν σε σελίδες όπως το Gumtree. Οι απατεώνες εντοπίζουν άτομα που ψάχνουν σπίτι, και βάζουν στόχο κυρίως άτομα που δε γνωρίζουν την αγορά της χώρας διαμονής. Στη συνέχεια επικοινωνούν με το άτομο αυτό στέλνοντάς του ψεύτικες φωτογραφίες. Συχνά μπορεί να στείλουν και ένα ψεύτικο διαβατήριό τους για να πείσουν το θύμα οτι είναι αληθινοί. Χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία οτι δε βρίσκονται στη χώρα για να κάνουν viewings και να δείξουν το σπίτι, πείθουν το θύμα να νοικιάσει το σπίτι χωρίς να το έχει δει πληρώνοντας χρήματα μέσω Western Union.

Πως να τα αποφύγετε:

  • Αν ψάχνετε σπίτι, αποφύγετε emails απο άτομα που δε δίνουν τηλέφωνο και τα οποία συνοδεύονται απο ”get back to me and I’ll send you photos”.
  • Μην δίνετε χρήματα για κάτι που δεν έχετε δει (εκτός αν πρόκειται για Airbnb).
  • Μην κάνετε πληρωμές μέσω Western Union.

2. ”Έχω τον κωδικό σου”

Έχω λάβει αυτό το email 100 φορές τους τελευταίους δύο μήνες. Δεν πρόκειται παρά ένα email απο υποτιθέμενο χάκερ, ο οποίος ισχυρίζεται πως έχει κλέψει τον κωδικό σου, έχει μπει σε όλα σου τα αρχεία και σε έχει καταγράψει στην κάμερα να βλέπεις πορνογραφία. Σε απειλεί πως αν δε του στείλεις χρήματα στο bitcoin θα στείλει τα βίντεό σου σε όλες σου τις επαφές.

Το ευαίσθητο σημείο της υπόθεσης είναι πως αυτοί οι χάκερ έχουν συχνά μπει σε ένα database απο passwords που έχουν παραβιαστεί στο παρελθόν και τα email addresses στα οποία ανήκαν. Έτσι ενδέχεται ο χάκερ να σας πει τον κωδικό σας, τον οποίο όντως έχετε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Αυτό μπορεί να πείσει πολλά άτομα οτι πραγματικά η απειλή είναι αληθινή. Δεν πρόκειται όμως παρά ένα scam και δεν έχετε παρά να το αγνοήσετε!

3. HMRC scam

Αυτό το email έρχεται υποτιθέμενα απο τη Βρετανική εφορία (HMRC) και μάλιστα χρησιμοποιεί logos που είναι ιδιαίτερα πειστικά. Αν εξετάσετε όμως προσεκτικά τον αποστολέα θα διαπιστώσετε πως η διεύθυνση δεν ανήκει στο HMRC! Το email περιγράφει ότι έχετε tax refund και σας ζητά να συμπληρώσετε μια φόρμα με τα στοιχεία σας για να σας στείλουν τα χρήματα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά τα στοιχεία για να σας κλέψουν χρήματα.

Πως να τα αποφύγετε:

  • Αν το HMRC θέλει να σας στείλει επιστροφή φόρου, δε θα το κάνει ποτέ μέσω email. Με τον ίδιο τρόπο, δε θα σας πάρει τηλέφωνο. Θα σας στείλει γράμμα στο σπίτι σας με πληροφορίες για το πως να κάνετε την αίτηση για επιστροφή φόρου online μέσω της επίσημης σελίδας τους. Εναλλακτικά, αν δεν κάνετε την αίτηση online, σε ένα διάστημα απο το πρώτο γράμμα θα σας σταλεί ένα cheque για να λάβετε τα χρήματα μέσω της τράπεζάς σας.
  • Μη συμπληρώσετε καμία φόρμα online και μη μπείτε σε συζήτηση με τον αποστολέα. Αγνοήστε το email και αν έχετε αμφιβολίες καλέστε το HMRC.

4. Το τηλεφώνημα απο την τράπεζα

Σε αυτή την περίπτωση, θα λάβετε μια κλήση, υποτίθεται απο την τράπεζά σας, με τη δικαιολογία ότι σας έχουν κλαπεί τα στοιχεία και τα χρήματα (ή οτιδήποτε άλλο βρουν να ισχυριστούν οτι κλάπηκε). Στη συνέχεια θα σας ζητήσουν να δώσετε τα στοιχεία σας μέσω τηλεφώνου, δήθεν για να λύσουν το πρόβλημα.

Αν αρνηθείτε ενδέχεται και να σας απειλήσουν. Στη γιαγιά ενός φίλου μου είχαν πει πως έρχονται να τη συλλάβουν. Σε αυτή την περίπτωση, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να κλείσετε το τηλέφωνο. Μη δώσετε κανένα προσωπικό στοιχείο σας, και αν έχετε αμφιβολίες καλέστε την τράπεζά σας.

Enjoy the journey!

About The Author

Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως εκπαιδευτικός απο το 2008. Είναι πτυχιούχος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών, με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Comparative Education του UCL.Τα πρώτα 5 χρόνια στο Λονδίνο εργάστηκε σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με έμφαση στις ηλικίες 0-3. Απο το 2015 διδάσκει μόνιμα στο Αγγλικό δημόσιο στην προδημοτική τάξη Reception.

Related posts

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *