Η σχολική χρονιά

Η σχολική χρονιά ξεκινά το Σεπτέμβρη και διαρκεί ως το τέλος Ιουλίου για τα Δημοτικά σχολεία (συμπεριλαμβανομένων των προσχολικών τάξεων που υπάγονται σε αυτά) και τη Δευτεροβάθμια.Τα σχολεία λειτουργούν για τους μαθητές μεταξύ 8.50-3.30 με μικρές διαφοροποιήσεις.

Υπάρχουν οι εξής διακοπές:

  • Half terms: Πρόκειται για μια εβδομάδα διακοπών κάθε 6-8 εβδομάδες. Συνήθως τα half terms είναι μια εβδομάδα τον Οκτώβρη/ Νοέμβρη, μια εβδομάδα γύρω στο Φεβρουάριο και μια εβδομάδα το Μάιο με Ιούνιο.
  • Christmas break: Συνήθως μεταξύ 21/12-5/1 αναλόγως του πότε πέφτει η τελευταία Παρασκευή πριν τις 24/12 και η πρώτη Δευτέρα μετά την Πρωτοχρονιά.
  • Easter Break: Δυο εβδομάδες τον Απρίλη.
  • Summer break: Συνήθως 5-6 εβδομάδες, περίπου μεταξύ 19/7 και αρχές Σεπτέμβρη.
  • Bank holidays: Ημερήσιες εθνικές αργίες που κάποιες πέφτουν μέσα στις προηγούμενες διακοπές που αναφέραμε και κάποιες όχι. Δείτε όλα τα bank holidays εδώ.

Τα Nurseries καθώς και οι παρεμφερείς υποκατηγορίες τους όπως Creches και Childminders λειτουργούν όλο το χρόνο. Συνήθως ανοίγουν μεταξύ 7.00 το πρωί και 7.00 το βράδυ με διαφοροποιήσεις και οι εργαζόμενοι δουλεύουν συνήθως βάρδιες 8-9 ωρών συμπεριλαμβανομένου του lunch break τους (φυσικά υπάρχουν διαφοροποιήσεις). Συνήθως τα Nurseries κλείνουν 4-5 μέρες τα Χριστούγεννα καθώς και τη Μεγάλη Παρασκευή, τη Δευτέρα του Πάσχα και όλα τα Bank Holidays.

Ένα παιδί απαγορεύεται να πάει σε διακοπές εκτός των επίσημων σχολικών διακοπών (δείτε: Η σχολική Χρονιά για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις σχολικές διακοπές). Όταν ένα παιδί σημειώσει απουσίες κατά τη διάρκεια της διδακτικής περιόδου και εφόσον έχει κλείσει τα 5 το σχολείο έχει το δικαίωμα να μηνύσει τους γονείς και να τους παραπέμψει σε δίκη. Αν αποδειχθεί οτι οι γονείς δεν έχουν σοβαρό λόγο για τον οποίο απουσιάζει το παιδί απο το σχολείο τότε χάνουν τη δίκη και αναγκάζονται να πληρώσουν πρόστιμο.