Κατηγορίες
Διδασκαλία στο ΗΒ Επιπλέον Άρθρα

Η μέθοδος Phonics Little Wandle

Κάποια απο τα resources της μεθόδου. Απο αριστερά: Grapheme mat, μεγάλες κάρτες, μικρές κάρτες Phase 2 και Phase 3, και κάρτες με λέξεις.

Αν και η εμπειρία μου στη διδασκαλία Phonics μετράει σχεδόν μια δεκαετία, η ενασχόλησή μου με τη μέθοδο Little Wandle ξεκίνησε σχετικά πρόσφατα. Πιο συγκεκριμένα, ξεκίνησα να χρησιμοποιώ τη μέθοδο τον Ιανουάριο του 2022, όταν άλλαξα σχολείο.

Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν ήμουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη. Όταν έχεις συνηθίσει να διδάσκεις Read, Write Inc για 6 χρόνια συνεχόμενα, το να ξεκινάς ξαφνικά, στα μισά της χρονιάς να χρησιμοποιείς νέο εκπαιδευτικό υλικό (και νέες ορολογίες) είναι μεγάλη αλλαγή.

Ωστόσο, έχοντας πλέον περάσει το πρώτο στάδιο της προσαρμογής, είμαι πολύ ευχαριστημένη που είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τη μέθοδο- και να μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες μου εντυπώσεις!

Η αλλαγή στη νομοθεσία:

Μέχρι πρόσφατα, η μέθοδος που θα χρησιμοποιούσαν τα σχολεία για να διδάξουν γραφή και ανάγνωση, ήταν αποκλειστικά δική τους υπόθεση. Κάποια σχολεία αγόραζαν επίσημα προγράμματα, με πολύ συγκεκριμένη και αυστηρή δομή και κάποια χρησιμοποιούσαν συνδυαστικά πολλές μεθόδους.

Τον Απρίλιο του 2021 λοιπόν, κυκλοφόρησε επίσημη γραμμή απο την κυβέρνηση, οτι απο τον Ιανουάριο του 2022 όλα τα σχολεία θα έπρεπε να επιλέξουν ένα πρόγραμμα Phonics που να έχει λάβει έγκριση ως ”Systematic Synthetic Phonics programme”. Με λίγα λόγια, το πρόγραμμα που θα επέλεγαν τα σχολεία θα έπρεπε να περιλαμβάνει, εκτός απο τη διδασκαλία γραμμάτων, σταδιακά δομημένη διδασκαλία ανάγνωσης λέξεων και προτάσεων.

Αυτή η αλλαγή σήμαινε οτι τα σχολεία που μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν τη δωρεάν μέθοδο Letters And Sounds, πλέον ήταν υποχρεωμένα να σταματήσουν, και να επιλέξουν ένα απο τα εγκεκριμένα προγράμματα της κυβέρνησης.

Η δημιουργία της μεθόδου Little Wandle:

Η μέθοδος Little Wandle αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση της μεθόδου Letters And Sounds. Συχνά θα την ακούσετε ως ”Little Wandle Letters And Sounds revised”. Όταν υπήρξε η επίσημη γραμμή για τα εγκεκριμένα προγράμματα, τα περισσότερα σχολεία που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν τη μέθοδο Letters And Sounds, προτίμησαν να μεταβούν στη μέθοδο Little Wandle λόγω της ομοιότητάς των δύο μεθόδων.

Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο πολλά σχολεία επέλεξαν να υιοθετήσουν το Little Wandle απο το 2022, είναι οτι παρέχει χρηματοδότηση για την αγορά υλικού και την κατάρτιση του προσωπικού- κάτι που το καθιστά πολύ πιο οικονομικό απο άλλες μεθόδους.

Ας δούμε μερικά βασικά χαρακτηριστικά της μεθόδου:

1. Less is more!

Η νέα μέθοδος Little Wandle απαγορεύει τη χρήση κινήσεων, παραμυθιών ή ειδικών τραγουδιών (όπως για παράδειγμα αυτό της μεθόδου Jolly Phonics) ως μέσο απομνημόνευσης ενός γράμματος.

Η απομνημόνευση γίνεται μόνο μέσα απο εικόνες που έχουν το σχήμα του γράμματος (mnemonics)- όπως ακριβώς ορίζει και η μέθοδος Read, Write Inc.

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο αποφεύγονται τα τραγούδια και τα actions, είναι για να μην επιβαρύνεται η λειτουργική μνήμη των παιδιών.

Για τον ίδιο λόγο, τα μαθήματα Phonics της μεθόδου Little Wandle είναι πολύ πιο σύντομα απο μεθόδους όπως η Read, Write Inc. Τα μαθήματα διαρκούν μόνο 10-15 λεπτά καθημερινά. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος τα παιδιά κάνουν μια σύντομη επανάληψη των προηγούμενων γραμμάτων, διδάσκονται ένα νέο γράμμα, και όσο προχωρούν, σταδιακά διαβάζουν προτάσεις.

Grapheme mats μικρού μεγέθους, τα οποία χρησιμοποιούνται απο τα παιδιά στα θρανία τους.

2. No frills

Για τους ίδιους λόγους που αναφέρθηκαν παραπάνω, η μέθοδος Little Wandle δεν περιλαμβάνει συμβολική γλώσσα ή κουκλάκια.

Για παράδειγμα, στη μέθοδο Read, Write Inc, η φωνολογική ενημερότητα των μαθητών διδάσκεται μέσα απο ένα βατραχάκι (τον Fred) που δε μιλάει με ολόκληρες λέξεις αλλά με τους ήχους τους (το λεγόμενο Fred Talk). Η διδασκαλία γραφής γίνεται με το μέτρημα των γραμμάτων στα δάχτυλα, γνωστά και ως Fred fingers, ενώ οι δίφθογκοι αποκαλούνται ”special friends”.

Στη μέθοδο Little Wandle, ωστόσο, χρησιμοποιούνται οι πραγματικές ορολογίες. Η γραφή διδάσκεται με τη χρήση ”segmenting fingers”, η φωνολογική ενημερότητα διδάσκεται με ”sound talk”, ενώ χρησιμοποιούνται οι ορολογίες digraph και trigraph για ήχους όπως igh, ai κλπ.

Το grapheme chart της τάξης μου, το οποίο παρέχει η μέθοδος.

3. Bye-bye Phase 1!

Η προηγούμενη μέθοδος Letters And Sounds περιλάμβανε τρία στάδια (Phases). Το Phase 1 διδασκόταν στο Nursery και βασιζόταν σε περιβαλλοντικούς ήχους, ήχους ζώων κλπ, ενώ η διδασκαλία γραμμάτων ξεκινούσε στο Phase 2. Ωστόσο στη μέθοδο Little Wandle, το Phase 1 δεν υπάρχει. Τα παιδιά ξεκινούν απευθείας στο Phase 2, και δεν υπάρχει η σύνδεση ανάμεσα σε περιβλλοντικούς ήχους και τη διδασκαλία γραμμάτων.

Τα ”friezes” της τάξης μου, τα οποία παρέχει η μέθοδος.

4. Δε διαχωρίζονται οι μαθητές σε επίπεδα.

Σε μεθόδους όπως Read, Write Inc, οι μαθητές αρχικά διδάσκονται Phonics όλοι μαζί στην τάξη τους. Ωστόσο, όταν ξεκινούν τα πρώτα τεστ, οι μαθητές χωρίζονται πλέον σε διαφορετικά επίπεδα με βάση τις γνώσεις τους, και διδάσκονται διαφορετική ύλη. Για παράδειγμα, οι ομάδες higher ability διδάσκονται digraphs και trigraphs (όπως ai, igh, ee) και διαβάζουν βιβλία, ενώ οι ομάδες lower ability επαναλαμβάνουν προηγούμενη ύλη μέχρι να την εμπεδώσουν.

Ωστόσο, στη μέθοδο Little Wandle δεν υπάρχουν ability groups. Οι μαθητές διδάσκονται ως whole-class την ίδια ύλη. Για τους μαθητές που δυσκολεύονται, γίνονται καθημερινά σύντομα catch-up sessions απο τους Teaching Assistants.

Μερικά βιβλία απο τη σειρά Collins, την οποία χρησιμοποιούμε για το Guided Reading.

5. Ξεκάθαρος διαχωρισμός ανάμεσα σε Phonics και Guided Reading

Πολλές μέθοδοι Phonics περιλαμβάνουν την ανάγνωση βιβλίων ως μέρος των ίδιων των μαθημάτων phonics. Για παράδειγμα, στη μέθοδο Read Write Inc, οι μαθητές higher ability διαβάζουν τα βιβλία Ditties κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ωστόσο η μέθοδος Little Wandle δε συμπεριλαμβάνει την ανάγνωση βιβλίων στα μαθήματα Phonics. Ένα τυπικό μάθημα Phonics της μεθόδου Little Wandle περιορίζεται αποκλειστικά στη διδασκαλία γραμμάτων, ενώ σταδιακά οι μαθητές διαβάζουν λέξεις και 1-2 προτάσεις για εξάσκηση.

Η ανάγνωση βιβλίων στη μέθοδο Little Wandle γίνεται μέσα απο ξεχωριστά μαθήματα Guided Reading, τα οποία συμβαίνουν σε διαφορετική ώρα της ημέρας, τρεις φορές την εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια του Guided Reading, τα παιδιά διαβάζουν διαχωρισμένα σε ability groups, υπο την καθοδήγηση ενός ενήλικα.

Στα Guided Reading sessions χρησιμοποιούνται τα βιβλία της σειράς Collins Big Cat. Η σειρά Collins παρέχει επίσης online πλατφόρμα, όπου οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε βιβλία που αντιστοιχούν στο φωνολογικό τους επίπεδο και να τα διαβάσουν online.

Η άποψή μου για τη μέθοδο:

Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε ότι μέχρι πριν 3 μήνες ήμουν φανατική της μεθόδου Read Write Inc. Ενώ στην αρχή ήμουν προκατειλημμένη ως προς τη μέθοδο Little Wandle, τελικά κατέξηξα να την προτιμήσω για τους εξής λόγους:

 • Η μέθοδος Little Wandle θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια απλοποιημένη βερσιόν της μεθόδου Read, Write Inc. H μέθοδος Little Wandle έχει κρατήσει τα θετικά του RWI- όπως την άμεση σύνδεση εικόνας- γράμματος, τα οργανωμένα grapheme mats και charts και τον οργανωμένο τρόπο διδασκαλίας γραφής. Την ίδια στιγμή, δε χρησιμοποιούνται τα κομμάτια του RWI που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τη μνήμη των παιδιών.
 • Λόγω της απλότητας στο εκπαιδευτικό της υλικό, η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και όταν δεν έχετε όλα τα επίσημα resources της.
 • Εφόσον ένα σχολείο αγοράσει τη μέθοδο, θα μπορείτε να φτιάξετε λογαριασμό δωρεαν και να βρίσκετε όλα τα lesson plans έτοιμα στο website, καθώς και πολλά απο τα resources για εκτύπωση.
 • Το οτι η μεθοδος συμπεριλαμβάνει οργανωμένα Guided Reading sessions σημαίνει οτι δε θα χρειαστεί να κάνετε επιπλέον planning για Guided Reading- επομένως, λιγότερη δουλειά για εσάς.
 • Τα βιβλία της μεθόδου είναι δομημένα ώστε τα παιδιά να μπορούν να τα διαβάσουν, με βάση το επίπεδό τους- και τέλος:
 • Τα μαθήματα είναι σύντομα, απλά, ξεκάθαρα και ιδανικά για ένα σχολείο με έλλειψη χρόνου.

Πηγές:

 • https://www.littlewandlelettersandsounds.org.uk/about-us/
 • https://www.gov.uk/government/publications/phonics-screening-check-2019-materials
 • https://www.gov.uk/government/publications/choosing-a-phonics-teaching-programme/list-of-phonics-teaching-programmes#january-2022-update-to-the-phonics-validation-process
 • https://www.gov.uk/government/publications/phonics-teaching-materials-core-criteria-and-self-assessment/validation-of-systematic-synthetic-phonics-programmes-supporting-documentation
 • https://wandleenglishhub.org.uk/what-we-offer-2/funding-available

Από τον/την Lacris

Η Χριστίνα Παναγοπούλου είναι εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο απο το 2008. Απο το 2015 διδάσκει στον κρατικό τομέα στην προσχολική τάξη Reception. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Προσχολικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στη Συγκριτική Παιδαγωγική (MA Comparative Education) του UCL, ενώ αυτή τη στιγμή φοιτά στο διδακτορικό πρόγραμμα PhD Education and Social Justice του Lancaster University. Πριν προσληφθεί στα κρατικά σχολεία, για 5 χρόνια δούλεψε σε ιδιωτικά Day Nurseries του Λονδίνου, με παιδιά ηλικίας 0-5. Παράλληλα ασχολείται με το φεμινισμό και τις κοινωνικές ανισότητες ειδικά μέσα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *