Επιδόματα:
Στην Αγγλία υπάρχουν πολλές μορφές οικονομικής βοήθειας. Τα πιο γνωστά επιδόματα είναι τα εξής:
Job Seeker’s allowance: Αυτό είναι το πιο σημαντικό επίδομα για τους μετανάστες καθότι όλοι μπορεί κάποια στιγμή να το χρησιμοποιήσουμε. Προκειται για το γνωστο “Επίδομα ανεργίας” που χορηγείται στην Αγγλία. Το δικαιούστε αν:
- Έχετε δουλέψει στην Αγγλία για τουλάχιστον τρεις μήνες.
- Σε περίπτωση που είστε στην Αγγλία για λιγότερο χρονικό διάστημα τότε πρέπει να έχετε πληρώσει φόρο Class 1 ή Class 2 μέσω της εργασίας σας σε άλλη χώρα της Ε.Ε.
Η αίτηση και η χορηγεία του επιδόματος γίνεται μέσω του κοντινότερου σας Job Center. Το ποσό που θα σας δοθεί είναι πολύ συγκεκριμένο: Περίπου £70-£95 την εβδομάδα και ορίζεται εξετάζοντας πολλές συνθήκες όπως το αν φύγατε οικειοθελώς απο μια θέση ή λόγω απόλυσης. Για να μάθετε περισσότερα και να κάνετε αίτηση δείτε αυτό το link.
Όταν πάτε στο Job Center για την αίτηση, εαν και εφόσον εγκριθείτε θα σας οριστεί ένας supervisor. Θα πρέπει να επισκέπτεστε το Job Center εβδομαδιαία για να συζητάτε με τον supervisor την πρόοδό σας σχετικά με την αναζήτηση εργασίας. Ο supervisor θα ελέγχει εβδομαδιαία πόσες αιτήσεις κάνατε, θα διορθώνει το βιογραφικό σας και θα σας συμβουλεύει για επόμενα βήματα ενώ έχει το δικαίωμα να σας αφαιρέσει το επίδομα αν θεωρήσει οτι δεν προσπαθείτε αρκετά να βρείτε δουλειά. Απο τη στιγμή που θα ξεκινήσετε να λαμβάνετε το επίδομα θα σας δοθούν περίπου 10 εβδομάδες για να βρείτε δουλειά στο αντικείμενο της προτίμησής σας. Αν δε το καταφέρετε τότε ο supervisor μπορεί να σας στείλει σε επιδοτούμενες δουλειές που να μην έχουν σχέση με το αντικείμενό σας. Αν αρνηθείτε έχουν δικαίωμα να σας αφαιρέσουν το επίδομα. Δείτε εδώ για πληροφορίες.
Housing benefits: Εκτός από το επίδομα ανεργίας, το Αγγλικο κρατος χορηγει το λεγομενο housing benefit. Πρόκειται για οικονομική βοήθεια η οποία αποσκοπεί στην αποπληρωμή του ενοικίου σας. Αν κάποιος είναι άνεργος και λαμβάνει επίδομα ανεργίας τότε το κράτος χορηγεί εως £85 την εβδομάδα (αναλόγως του ενοικίου που πληρώνει στο σπίτι) για το ενοίκιό του. Στις περισσότερες περιπτώσεις που σας έχει εγκριθεί το επίδομα ανεργίας, εγκρίνεται αυτόματα και η αιτησή σας για housing benefit. Δείτε εδώ για πληροφορίες.
Carers and disability benefits: Στην πρώτη περίπτωση το επίδομα αυτό χορηγείται σε άτομα που φροντίζουν συγγενή κατ οίκον και έχουν την ευθύνη της φροντίδας του 24 ώρες, αν π.χ. υπάρχει γονέας με Αλτσχάιμερ. Στη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για επίδομα αναπηρίας. Το δικαιούνται άτομα με σωματική αναπηρία αλλα και άτομα με ψυχικές ασθένειες εφόσον αυτές επηρεάζουν την ικανότητα ενός ατόμου να δουλέψει. Δείτε εδώ για πληροφορίες.
Child Benefit: Κάθε γονέας δικαιούται επίδομα εβδομαδιαία ανα παιδί, ωστόσο στην περίπτωση των μη Βρετανών γονέων δε δικαιούνται όλοι επίδομα. Δείτε εδώ για πληροφορίες.
Death benefits: Επιδόματα που λαμβάνουν άτομα που έχουν χάσει κάποιο σύζυγο. Δείτε εδώ για πληροφορίες.
Συντάξεις:
Στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεξαρτήτως εργασίας υπάρχει μια ελάχιστη σύνταξη. Υπάρχει ένα παλιό είδος σύνταξης γνωστό ως Basic State Pension το οποίο δικαιούνται άντρες που γεννήθηκαν πριν τον Απρίλη του 1951 και γυναίκες που γεννήθηκαν πριν τον Απρίλη του 1953 εαν και εφόσον έχουν πληρώσει NIN contribution για 30 χρόνια. Η βασική αυτή σύνταξη είναι £125.95 την εβδομάδα. Αν κάποιος που έχει γεννηθεί τις παραπάνω ημερομηνίες έχει δουλέψει για λιγότερα απο 30 χρόνια μπορεί να πάρει ένα μικρότερο ποσό. Επιπλέον μπορεί να επιλέξει να παρέχει voluntary pension contributions για να αυξήσει το ποσό. To New State Pension το δικαιούνται άντρες που γεννήθηκαν τον Απρίλη του 1951 ή μετά και γυναίκες που γεννήθηκαν τον Απρίλη του 1953 ή μετά εαν και εφόσον βρίσκονται σε επίσημη ηλικία σύνταξης την οποία μπορούν να υπολογίσουν σε αυτό το calculator. Για να πάρει κάποιος New State Pension θα πρέπει να έχει δουλέψει δέκα ‘’qualifying years’’. Η λήψη σύνταξης δε σημαίνει οτι πρέπει να σταματήσετε να δουλεύετε. Πολλοί συνταξιούχοι εξακολουθούν να δουλεύουν επίσημα και μετά τη συνταξιοδότησή τους. Δείτε αυτή τη σελίδα για περισσότερες πληροφορίες.