Επιδόματα για γονείς

Στην Αγγλία η κατάσταση όσον αφορά τη χορήγηση επιδομάτων σε μετανάστες γονείς ήταν πολύ πιο εύκολη στο παρελθόν, ωστόσο την τελευταία δεκαετία τα προαπαιτούμενα έχουν σκληρύνει. Για να δικαιούται ένας μετανάστης γονέας ή κηδεμόνας τα παρακάτω επιδόματα που θα αναφέρουμε πρέπει να καλύπτει τις εξής προδιαγραφες

 • Άνεργοι γονείς δε δικαιούνται καθόλου επιδόματα εκτός αν έχουν δουλέψει και πληρώσει φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο για πέντε χρόνια είτε πρόκειται για οικογένειες με δυο κηδεμόνες είτε για μονογονεϊκές οικογένειες.
 • Γονείς και κηδεμόνες ένας εκ των οποίων δουλεύει τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα δικαιουνται επιδόματα. Οι μονογονεϊκές οικογένειες δικαιούνται επιδόματα μόνο αν ο γονέας δουλεύει τουλάχιστον 16 ώρες την εβδομάδα.

Ας δούμε τα είδη επιδομάτων που μπορεί να δικαιούται ένας γονέας. Υπάρχουν και άλλα είδη επιδομάτων που μπορεί να δικαιούστε ως εργαζόμενος τα οποία μπορείτε να δείτε στην ενότητα Επιδόματα και Συντάξεις.

 • Child benefits. Το επίδομα αυτό χορηγείται ανα παιδί μόνο για ένα γονέα. Για να πάρετε αυτό το επίδομα πρέπει το παιδί να ζει μαζί σας. Αν η οικογένειά σας απαρτίζεται απο δύο γονείς τότε μόνο ο ένας μπορεί να ζητήσει επίδομα για κάθε παιδί.

 • Housing benefits. Στεγαστικό επίδομα για γονείς που δυσκολεύονται να πληρώσουν το ενοίκιο. Μπορείτε να ζητήσετε επίδομα στέγασης είτε νοικιάζετε ολόκληρο σπίτι είναι δωμάτιο με συγκατοίκους. Δείτε και εδώ.

 • Disability benefits. Επίδομα για αναπηρία σε άτομα που νομικά έχει αποδειχθεί οτι δε μπορούν να δουλέψουν ή δουλεύουν για περιορισμένες ώρες. Άτομα με αναπηρία που δουλεύουν σε πλήρη απασχόληση δε δικαιούνται αυτό το επίδομα. Σε αυτή την κατηγορία δεν εμπίπτουν μόνο άτομα με σωματική αναπηρία αλλα και άτομα με ψυχικές ασθένειες που τους εμποδίζουν απο το να εργαστούν όπως κλινική κατάθλιψη κ.α. Δείτε και αυτή τη σελίδα.

 • Maternity leave ( Άδεια μητρότητας): Η άδεια μητρότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο πληρώνεται απο τον εργοδότη. Πληρώνεται για 39 εβδομάδες απο τη στιγμή που το άτομο σταματά να δουλεύει για να ξεκινήσει την άδεια. Το ποσό που χορηγείται είναι
  • 90% της εβδομαδιαίας πληρωμής του εργαζομένου πριν απο τους φόρους. of their average weekly earnings ( AWE ) before tax.
  • £145.18 ή 90% της εβδομαδιαίας μισθοδοσίας του εργαζόμενου για τις επόμενες 33 εβδομάδες (οποιοδήποτε απο τα δύο ποσά είναι χαμηλότερο). Δείτε και αυτή τη σελίδα.
 • Council Housing: Το Council Housing είναι ένα είδος ενοικίασης των λεγόμενων council estates, δηλαδή κατοικιών που έχουν χτιστεί απο το κράτος με σκοπό τη στέγαση ατόμων με μεγάλη ανάγκη. Η ενοικίαση ενός council estate γίνεται έναντι ενός πολύ χαμηλού ποσού (συνήθως το ¼ της τιμής που συναντάται στην ενοικίαση ιδιωτικών κατοικιών). Ωστόσο η στέγαση σε council flats γίνεται μέσω μιας λίστας αναμονής και ένα είδος point system αναλόγως του ποιος έχει τη μεγαλύτερη ανάγκη. Η αίτηση για Council Housing γίνεται μέσω των κεντρικών σελίδων των δήμων, ωστόσο η αίτηση δεν εγγυάται οτι θα σας δοθεί σπίτι. Προτεραιότητα δίνεται
  • Σε άστεγους.
  • Σε γονείς με μικρά παιδιά που δεν έχουν που να μείνουν.
  • Σε άτομα που ζουν υπο συνθήκες εξαθλίωσης.
  • Άτομα που έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο επιδεινώνεται απο το παρόν του σπίτι.

Ο δήμος θα σας καλέσει εαν και εφόσον έχετε καλή θέση στη λίστα αναμονής για να σας ενημερώσει για τα διαθέσιμα σπίτια. Δείτε και εδώ.